Nagyberki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 14

Nagyberki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.14.

Nagyberki Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. §. (9) és államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109. §. (6) bekezdésében foglalt felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya az önkormányzatra, annak képviselő-testületére, szerveire (polgármester) és az önkormányzat költségvetési szerveire (Közös Hivatal, Óvoda) terjed ki.

2. § A képviselő-testület a címrendet e rendelet 1. melléklete szerint határozza meg.

I. Fejezet

A költségvetés bevételeinek és kiadásainak fő összege, a hiány mértéke

3. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei együttes 2024. évi költségvetését 353 438 243 Ft tárgyévi költségvetési bevétellel, 641 886 982 Ft tárgyévi költségvetési kiadással és 288 448 739 Ft költségvetési egyenleggel állapítja meg. Ezen belül:

a) a működési célú bevételt 374 145 601 Ft-ban

b) a működési célú kiadásokat 374 145 601 Ft-ban ebből:

ba) a személyi juttatások kiadásait 170 152 956 Ft-ban

bb) a munkaadókat terhelő járulékokat 22 622 076 Ft-ban

bc) a dologi kiadásokat 138 252 569 Ft-ban

bd) a szociális célú támogatásokat 14 388 422 Ft-ban

be) a működési célú támogatást 2 604 000 Ft-ban

bf) az ÁH-on belüli megelőlegezést 10 768 804 Ft-ban

bg) az általános tartalékot 14 356 774 Ft-ban

bh) céltartalékot 1 000 000 Ft-ban

c) a felhalmozási célú bevételt 267 741 381 Ft-ban

d) a felhalmozási célú kiadást 267 741 381 Ft-ban ebből:

da) a beruházások összegét 263 931 381 Ft-ban

db) a felújítások összegét 3 810 000 Ft-ban állapítja meg.

(2) A képviselő-testület a költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradványt működési és felhalmozási célú igénybevétel szerinti tagolásban a 2. melléklet alapján hagyja jóvá.

(3) A képviselő-testület a (2) bekezdésen kívüli költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit a 3. melléklet alapján hagyja jóvá.

Az önkormányzat bevételei és kiadásai

4. § (1) Az önkormányzat és költségvetési szervek bevételeit forrásonként e rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat és költségvetési szervek kiadási előirányzatait e rendelet 5. melléklete tartalmazza.

(3) Az önkormányzat összevont költségvetési mérlegét e rendelet 18. melléklete tartalmazza.

(4) A képviselő-testület az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek bevételeit és kiadásait e rendelet 6. melléklete szerint hagyja jóvá.

(5) A képviselő-testület a helyi önkormányzat bevételeit e rendelet 7. melléklete szerint állapítja meg.

(6) A képviselő-testület a helyi önkormányzat kiadásait e rendelet 8. melléklete szerint hagyja jóvá.

(7) A képviselő-testület a helyi önkormányzat nevében végzett felújítások kiadásait felújításonként e rendelet 9. melléklete szerint hagyja jóvá.

(8) A képviselő-testület a helyi önkormányzat nevében végzett beruházások kiadásait beruházásonként e rendelet 10. melléklete szerint állapítja meg.

(9) A képviselő-testület a költségvetési szervek engedélyezett létszámát összesen, valamint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervenként e rendelet 11. melléklete szerint állapítja meg.

(10) A képviselő-testület a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

(11) A képviselő-testület az európai uniós támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait e rendelet 13. melléklete szerint állapítja meg.

(12) A képviselő-testület a 2024. költségvetési évben nem tervez olyan fejlesztési célokat, amelyek megvalósításához a Magyarország stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban Stabilitási törvény) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik, vagy válhat szükségessé.

(13) A képviselő-testület a lakosságnak juttatott támogatásokat a 15. melléklet szerint hagyja jóvá.

(14) Az önkormányzat közvetett támogatásait e rendelet 16. melléklete tartalmazza.

A bevételi többlet kezelése

5. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását gazdasági eseményenként 200 000 Ft+ÁFA-ig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

(4) A költségvetési szerv a jóváhagyott bevételi előirányzatain felül többletbevételét az irányító szerv egyidejű tájékoztatásával, a tényleges többlet 50 %-ának megfelelő összegű, saját hatáskörű előirányzat-módosítás után használhatja fel. A képviselő-testület ezt az előirányzat-módosítási jogosultságot indokolt esetben az érintett költségvetési szerv értesítése mellett magához vonhatja.

Általános és céltartalék

6. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 14 388 422 Ft összegben állapítja meg.

(2) Az általános tartalék felhasználásáról a képviselő-testület az erre vonatkozó igény felmerülésekor egyedi határozatban dönt.

(3) A képviselő-testület az önkormányzat céltartalékát 1 000 000 Ft összegben e rendelet 14. mellékletében felsorolt célokra állapítja meg.

Több éves kihatással járó feladatok

7. § A képviselő-testületnek nincs többéves kihatással járó feladata.

Előirányzat-felhasználási ütemterv

8. § A 2024. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 17. melléklet tartalmazza.

II. Fejezet

A 2024. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

9. § (1) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, illetve kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

(3) A költségvetési szervnél tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok – amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be – nem teljesíthetők.

(4) A költségvetési szervek számadási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott céljellegű támogatás rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

(5) A költségvetési szervek kizárólag a képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(6) Az önkormányzat költségvetési szervei éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a képviselő-testület jóváhagyásával vállalhatnak.

10. § Az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról - ha az érdemi döntést igényel - a testület dönt a polgármester előterjesztésére a költségvetési rendelet egyidejű módosításával.

11. § (1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület gazdasági szükséghelyzetben a költségvetési szervet megillető pénzmaradvány felhasználását korlátozhatja. Gazdasági szükséghelyzetnek minősül különösen az, amikor az önkormányzat működése fizetésképtelenség miatt veszélybe kerül.

12. § A helyi önkormányzat, illetve a helyi nemzetiségi önkormányzattal történő megállapodás alapján a helyi nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Közös Hivatal.

A költségvetési szerv előirányzat-módosításának szabályai

13. § (1) Az önkormányzat és a költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatók az előirányzat módosításával. Az előirányzatok megváltoztatása e költségvetési rendeletben meghatározottak szerint történik.

(2) A költségvetési szerv saját hatáskörű előirányzat módosítást csak abban az esetben hajthat végre, ha a személyi juttatások és/vagy a munkaadót terhelő járulék előirányzatból dologi kiadásokra csoportosít át. Az átcsoportosítást a képviselő-testület rendelet-módosításban hagyja jóvá.

(3) A költségvetési szervek a jóváhagyott bevételi előirányzataikon felüli többletbevételeiket a költségvetési rendeletbe történő átvezetése, annak módosítása után használhatják fel.

(4) A jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül az átcsoportosításról a költségvetési szerv vezetője saját hatáskörben dönt.

(5) A költségvetési szerv a saját hatáskörű előirányzat módosításokról az irányító szervét negyedévenként tájékoztatja.

Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

14. § (1) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszám (álláshely)-keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(2) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

(3) A költségvetési szerv csak abban az esetben fordulhat a fenntartóhoz személyi juttatási pótelőirányzat kérelemmel, ha előirányzata, illetve maradványa nem biztosítja törvényben előírt kötelezettségei teljesítését.

(4) A képviselő-testület a köztisztviselőket és a főállású polgármestert megillető cafetéria-juttatás éves keret összegét nem rendszeres személyi juttatás részeként 400 000 Ft-ban állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő SZJA-t és a szociális hozzájárulási adót nem foglalja magában.

(5) A képviselő-testület a köztisztviselői illetményalapot 2024. január 1-től 60 000 Ft-ban állapítja meg.

Támogatási szerződés

15. § A támogatások átadása előtt a támogatás címzettjével megállapodást kell kötni.

16. § Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv költségvetési támogatását a képviselő-testület a költségvetési szervek pénzellátási rendje szerint biztosítja. Az egyéb szervezetek részére nyújtott támogatások a megállapodásoknak megfelelően kerüljenek kiutalásra.

Szolgáltatási szerződés

17. § (1) Az önkormányzat által irányított költségvetési szervekben szakmai alapfeladat keretében szellemi tevékenység szolgáltatási szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételének szabályai:

(2) Az önkormányzat által felügyelt költségvetési szervnél, szakmai alapfeladat keretében szellemi tevékenység végzésére szolgáltatási szerződéssel, számla ellenében külső személy vagy szervezet az e §-ban meghatározott feltételekkel vehető igénybe.

(3) A szolgáltatási szerződést írásban kell megkötni.

(4) A szerződéskötés feltétele, hogy

a) a költségvetési szerv az adott feladat ellátásához megfelelő szakértelemmel rendelkező személyt nem foglalkoztat, vagy

b) eseti, nem rendszeres jellegű feladat ellátása szükséges és a költségvetési szerven belül a feladat ellátásához megfelelő szakértelemmel rendelkező személy átmenetileg nem áll rendelkezésre.

(5) Jogszabályban vagy a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatában meghatározott vezetői feladat ellátására szolgáltatási szerződés nem köthető.

(6) A feladat ellátásának – a fenntartóval egyeztetett - részletes feltételeit, az ellátható feladatokat a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatban határozza meg.

(7) A szerződésnek tartalmaznia kell különösen:

a) az ellátandó feladatot,

b) a díjazás mértékét,

c) részletes utalást arra, hogy a (3) bekezdésben írt feltétel mely körülményre tekintettel áll fenn,

d) a szerződés időtartamát,

e) szervezettel kötendő szerződés esetén azt, hogy a szervezet részéről személy szerint ki(k) köteles(ek) a feladat ellátására, valamint,

f) a teljesítés igazolására felhatalmazott személy megnevezését.

Önkormányzati biztos kirendelése

18. § (1) Ha a helyi önkormányzati költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy egyébként a 150 millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor a képviselő-testület a költségvetési szervnél az Áht. 71 § (4) bekezdésében foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.

Költségvetés módosítása

19. § A költségvetés várható egyenlegének a költségvetés kiadási főösszegének eltérése esetén a költségvetési rendeletet módosítani kell.

Záró és egyéb rendelkezések

20. § (1) A képviselő-testület tudomásul veszi, hogy az átmeneti időszakban a polgármester – az Áht. 25. § (3) bekezdése szerint – a 2023. évi költségvetési rendeletnek megfelelően intézkedett a bevételek beszedéséről, a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások az Áht. 25. § (4) bekezdése értelmében e költségvetési rendeletbe beépültek.

(2) Ezen önkormányzati rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2024. január 1. napjától kell alkalmazni.

(3) Kihirdetési záradék: A rendelet kihirdetése 2024. február 14. napján megtörtént.

21. § Ez a rendelet 2024. február 14-én lép hatályba.

1. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Címrend

Az önkormányzat önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervei
Közös Hivatal, Óvoda

Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások és bevételek

045160

Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása

066010

Zöldterület kezelés

013350

Önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok

066020

Város- és községgazdálkodási egyéb szolgáltatások

041232

Start-munka program – téli közfoglalkoztatás

041233

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

064010

Közvilágítás

013320

Köztemető-fenntartás és -működtetés

011130

Önkormányzatok és önk.i hivatalok jogalkotó és ált.ig.tev.

082044

Könyvtári szolgáltatás

082091

Közművelődési-közösségi és társadalmi részvétel fejlesztés

107055

Tanyagondnoki szolg.

081041

Versenysport- és utánpótlás-nevelési tevékenység és tám.

072111

Háziorvosi alapellátás

072311

Fogorvosi alapellátás

074031

Család- és nővédelmi egészségügyi gondozás

107052

Házi segítségnyújtás

101150

Betegséggel kapcsolatos pénzbeli ellátások, támogatások (ápolási d., közgyógyell.)

107060

Egyéb szociális pénzbeli ellátások, támogatáások (átmeneti s., köztemetés)

018030

Támogatási célú finanszírozási műveletek (önk.elsz.)

091140

Óvodai nevelés, ellátás működési feladatai

096020

Iskolai intézményi étkeztetés

018010

Önkormányzatok elszámolásai a központi ktg.vetéssel

074040

Fertőző megbetegedések megelőzése, járványügyi ellátás

062020

Településfejlesztési projektek

082094

Közművelődés-kulturális alapú gazdaságfejlesztés

2. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évek pénzmaradványa (adatok Ft)

Felhalmozási célú

267 741 381

Működési célú

20 707 358

3. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

A ktgvetési hiány külső finansz.ra v.a ktgvetési többlet felh.ra szolg.finansz.c.műveletek (adatok Ft)

Felhalmozási célú

0

Működési célú

0

4. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat és költségvetési szervek bevételei forrásonként

I.: MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK

29 700 000

INTÉZMÉNYI MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK

9 600 000

Hatósági jogkörhöz köthető működési bevételek

Egyéb saját bevétel

9 600 00

Szolgáltatások ellenértéke

500 000

Tulajdonosi bevételek

3 800 000

Intézményi ellátási díjak

4 300 000

Egyéb működési bevételek

1 000 000

Alkalmazottak térítése

ÁFA bevételek, -visszatérülések

Hozam- és kamatbevételek összesen

ÖNKORMÁNYZATOK SAJÁTOS MŰKÖDÉSI BEVÉTELEI

20 100 000

Illetékek

Helyi adók

20 100 000

Építményadó

700 000

Kommunális adó

4 100 000

Egyéb közhatalmi bevételek

300 000

Iparűzési adó

15 000 000

Átengedett központi adók

0

SZJA helyben maradó része

Jövedelemkülönbség mérséklése

Gépjárműadó

Bírságok, pótlékok és egyéb sajátos bevételek

II.: TÁMOGATÁSOK

302 829 018

Önkormányzat költségvetési támogatása

302 829 018

Helyi önk. működésének általános támogatása

106 424 397

Települési önk. egyes köznevelési feladatainak tám.

90 016 822

Települési önk. szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak tám.

103 331 646

Települési önk. kulturális feladatainak tám.

3 056 153

Fejlesztési célú támogatások

Címzett támogatás

Céltámogatás

A helyi önkormányzatok fejlesztési feladatainak támogatása

Vis maior tartalék

Egyéb központi támogatás

III.: FELHALMOZÁSI ÉS TŐKE JELLEGŰ BEVÉTELEK

Tárgyi eszközök, immateriális javak értékesítése

Önkormányzatok sajátos felhalmozási és tőkebev.

IV.: TÁMOGATÁSÉRTÉKŰ BEVÉTELEK

20 909 225

Támogatásértékű működési bevétel

20 909 225

Támogatásértékű működési bevétel központi költségvetési szervtől

Támogatásértékű működési bevétel fejezeti kezelésű előirányzattól

8 708 656

Tám.ért.műk.bevétel helyi önkormányzatoktól és költségvetési szerveiktől

Köznevelési támogatás (esélyteremtési)

12 200 569

Működőképesség megőrzését szolgáló kiegészítő támogatás

Támogatásértékű beruházási bevétel

0

Támogatásértékű beruházási bevétel fejezeti kez.előir. EU-s programokra

0

Támogatásértékű beruházási bevétel helyi önk.tól és költségvetési sz.től

0

Támogatásértékű felújítási bevétel

0

Támogatásértékű felújítási bevétel fejezeti kez.előir. EU-s programokra

0

Támogatásértékű felújítási bevétel helyi önk.tól és költségvetési sz.től

V.: VÉGLEGESEN ÁTVETT PÉNZESZKÖZÖK

Működési célú pénzeszközátvétel államháztartáson kívülről

Felhalmozási célú pénzeszközátvétel államháztartáson kívülről

VI.: TÁMOGATÁSI KÖLCSÖNÖK VISSZATÉRÜLÉSE

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN
(I+II+III+IV+V+VI)

353 438 243

VII.: KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY BELSŐ FINANSZ.RA
SZOLG.PÉNZFORG.NÉLK.BEV.

288 448 739

Előző évek előirányzat-maradványának, pénzmaradványának műk.c.igénybevétele

18 547 483

Előző évek előirányzat-maradványának, pénzmaradványának felhalm.c.igénybevétele

264 259 000

Előző évek maradványának igénybevétele (óvoda)

3 182 380

Előző évek maradványának igénybevétele (Közös Hivatal)

2 459 876

VIII.: ÉRTÉKPAPÍROK ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK BEVÉTELE

IX.: KÖTVÉNYEK KIBOCSÁTÁSÁNAK BEVÉTELE

X.: HITELEK

Működési célú hitel felvétele

0

Rövid lejáratú hitelek felvétele

Felhalmozási célú hitel felvétel

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN

641 886 982

5. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Önkormányzat és költségvetési szervek kiadási előirányzatai (adatok Ft)

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK

374 145 601

Személyi jellegű kiadások

170 152 956

Munkaadót terhelő járulékok

22 622 076

Dologi jellegű kiadások

138 252 569

Egyéb működési célú támogatások

27 761 226

Általános tartalék

15 356 774

FELHALMOZÁSI KIADÁSOK

267 741 381

Beruházások

267 741 381

Felújítás

0

Egyéb felhalmozási kiadás

0

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

641 886 982

6. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek bevételei (adatok Ft)

Közös Hivatal

I.: MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK

INTÉZMÉNYI MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK

Hatósági jogkörhöz köthető működési bevételek

Egyéb saját bevétel

ÁFA bevételek, -visszatérülések

Hozam- és kamatbevételek összesen

SAJÁTOS MŰKÖDÉSI BEVÉTEL

II.: TÁMOGATÁSOK

71 610 093

III.: FELHALMOZÁSI ÉS TŐKE JELLEGŰ BEVÉTELEK

2 459 876

IV.: TÁMOGATÁSÉRTÉKŰ BEVÉTELEK

0

Támogatásértékű működési bevétel

V.: VÉGLEGESEN ÁTVETT PÉNZESZKÖZÖK

Működési célú pénzeszközátvétel államháztartáson kívülről

VI.: TÁMOGATÁSI KÖLCSÖNÖK VISSZATÉRÜLÉSE

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

VII.: KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY BELSŐ FINANSZ.RA SZOLG.PÉNZFORG.NÉLK.BEV.

0

VIII.: ÉRTÉKPAPÍROK ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK BEVÉTELE

IX.: KÖTVÉNYEK KIBOCSÁTÁSÁNAK BEVÉTELE

X.: HITELEK

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN:

74 069 969

Óvoda

I.: MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK

0

INTÉZMÉNYI MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK

0

Hatósági jogkörhöz köthető működési bevételek

Egyéb saját bevétel

ÁFA bevételek, -visszatérülések

Hozam- és kamatbevételek

SAJÁTOS MŰKÖDÉSI BEVÉTEL

II.: TÁMOGATÁSOK

102 217 391

III.: FELHALMOZÁSI ÉS TŐKE JELLEGŰ BEVÉTELEK

3 182 380

IV.: TÁMOGATÁSÉRTÉKŰ BEVÉTELEK

0

Támogatásértékű működési bevétel

V.: VÉGLEGESEN ÁTVETT PÉNZESZKÖZÖK

Működési célú pénzeszközátvétel államháztartáson kívülről

VI.: TÁMOGATÁSI KÖLCSÖNÖK VISSZATÉRÜLÉSE

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

VII.: KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY BELSŐ FINANSZ.RA SZOLG.PÉNZFORG.NÉLK.BEV.

VIII.: ÉRTÉKPAPÍROK ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK BEVÉTELE

IX.: KÖTVÉNYEK KIBOCSÁTÁSÁNAK BEVÉTELE

X.: HITELEK

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN:

105 399 771

Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek kiadásai

Közös Hivatal

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK

Szemé
lyi jellegű kiadás
ok

Munka
adót
terhe

kia
dások

Dolo
gi jel
legű
kia
dások

Ellá
tott
ak
pénz
beli jutta
tásai

Beruhá-
zások

Össze
sen

011130

Igazgatás

54 698 745

7 551 946

9 279 278

0

2 540 000

74 069 969

Összesen

54 698 745

7 551 946

9 279 278

0

2 540 000

74 069 969

Óvoda

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK

Szemé
lyi
jellegű
kiadás
ok

Munka
adót
terhe

kia
dások

Dolo
gi jel
legű
kia
dások

Ellá
tott
ak
pénz
beli
jutta
tásai

Beruhá-
zások

Össze
sen

091140

Óvodai nevelés

80 688 386

10 882 129

12 886 425

0

942 381

105 399 771

Összesen

80 688 836

10 882 129

12 886 425

0

942 381

105 399 771

7. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

A helyi önkormányzat bevételei (adatok Ft)

I.: MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK

29 700 000

INTÉZMÉNYI MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK

9 600 000

Hatósági jogkörhöz köthető működési bevételek

Egyéb saját bevétel

9 600 000

ÁFA bevételek, -visszatérülések

Hozam- és kamatbevételek összesen

SAJÁTOS MŰKÖDÉSI BEVÉTEL

20 100 000

II.: TÁMOGATÁSOK

141 202 103

III.: FELHALMOZÁSI ÉS TŐKE JELLEGŰ BEVÉTELEK

Tárgyi eszközök és immateriális javak értékesítése

IV.: TÁMOGATÁSÉRTÉKŰ BEVÉTELEK

8 708 656

Támogatásértékű működési bevételek

8 708 656

Támogatásértékű felhalmozási bevételek

0

V.: VÉGLEGESEN ÁTVETT PÉNZESZKÖZÖK

Működési célú pénzeszközátvétel államháztartáson kívülről

Felhalmozási célú pénzeszközátvétel államháztartáson kívülről

VI.: TÁMOGATÁSI KÖLCSÖNÖK VISSZATÉRÜLÉSE

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN

179 610 759

VII.: KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY BELSŐ FINANSZ.RA SZOLG.PÉNZFORG.NÉLK.BEV.

282 806 483

VIII.: ÉRTÉKPAPÍROK ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK BEVÉTELE

IX.: KÖTVÉNYEK KIBOCSÁTÁSÁNAK BEVÉTELE

X.: HITELEK

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN:

462 417 242

8. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

A helyi önkormányzat kiadásai (adatok Ft)

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK

Személyi jellegű kiadások

Munkaadót terhelő járulékok

Dologi jellegű kiadások

Általános tartalék

E.műk.c. tám.

Összesen

045160

Közutak üzemelt.

0

0

7 393 576

0

0

7 393 576

066010

Zöldterület kezelés

0

0

5 652 876

0

0

5 652 876

066020

Községgazdálkodás

4 679 775

638 134

1 532 550

0

0

6 850 459

041233

Hosszabb it. közfoglalk.

8 004 000

520 260

184 396

0

0

8 708 656

064010

Közvilágítás

0

0

8 132 000

0

0

8 132 000

013320

Köztemető

0

0

2 656 402

0

0

2 656 402

011130

Önk.i jogalkotás és igazgatás

9 370 000

1 278 100

7 987 950

15 356 774

2 604 000

36 596 824

082040

Könyvtár

0

0

486 956

0

0

486 956

082091

Közművelődési int.

4 562 400

629 111

2 489 851

0

0

7 681 362

072111

Háziorvosi szolg.

0

0

2 504 694

0

0

2 504 694

072311

Fogorvosi szolg.

0

0

267 462

0

0

267 462

107050

Tanyagondnoki sz.

4 819 200

662 496

1 244 722

0

0

6 726 418

107060

Szociális ellátások

0

0

0

0

14 388 422

14 388 422

096020

Iskolai intézményi étk.

0

0

73 218 310

0

0

73 218 310

062020

Településfejlesztési pr.

0

0

1 000 000

0

0

1 000 000

107052

Házi segítségnyújtás

3 300 000

459 900

1 222 980

0

0

5 012 880

018030

Önkormányzatok elsz.

0

0

0

0

10 768 804

10 768 804

091140

Óvoda működtetés

0

0

112 141

0

0

112 141

34 765 375

4 188 001

116 086 866

15 356 774

27 761 226

ebből: óvoda finansz. Nberki 105 399 771
Közös Hivatal f. Nberki 74 069 969

Összesen

34 765 375

4 188 001

116 086 866

15 356 774

27 761 226

198 158 242

FELHALMOZÁSI KIADÁSOK

Beruhá

sok

Fel
újí
tás

E.felhal
mozási
kiadás

Lakás
támo
gatás

Lakás
épí
tés

Összesen

066010

Zöldterület kezelés

500 000

0

0

0

0

500 000

066020

Községgazdálkodás

8 310 000

0

0

0

0

8 310 000

062020

Településfejl. proj.

255 000 000

0

0

0

0

255 000 000

107052

Házi segítségnyújtás

449 000

0

0

0

0

449 000

ÖSSZESEN:

264 259 000

0

0

0

0

264 259 000

MŰK.+FELHALM.ÖSSZESEN

462 417 242

9. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

A helyi önkormányzat nevében végzett felújítások kiadásai felújításonként (adatok Ft)

ssz.

Felújítási cél megnevezése

Előirányzat összege

1.

Községgazdálkodás

(iskolai mosdók felújítása

3 810 000

Összesen

3 810 000

10. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

A helyi önkormányzat nevében végzett beruházások kiadásai beruházásonként (adatok Ft)

ssz.

Feladat megnevezése

Előirányzat összege

1

Községgazdálkodás

4 500 000

2

Zöldterület kezelés

500 000

3

Házi segítségnyújtás

449 000

4

Nagyberki Élhető Települések - Kultúrház

255 000 001

260 449 001

11. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

A költségvetési szervek engedélyezett létszáma

Önkormányzat

7 fő

Közös Hivatal

8 fő

Óvoda

11 fő

Önkormányzat össz.

26 fő

12. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

A közfoglalkoztatottak létszáma költségvetési szervenként

Önkormányzat

5 fő

13. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

EU támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásai (adatok Ft)

Megnevezés

Kiadás

14. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Céltartalék felosztása (adatok Ft)

cél megnevezése

összeg

Város és községgazdálkodás feladataihoz

500 000

Államháztartási tartalék végszükség esetén

500 000

Összesen

1 000 000

15. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Lakosságnak juttatott támogatások (adatok Ft)

Szociális ellátások

13 767 121

16. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Közvetett támogatások (adatok Ft)

Az ellátottak térítési díjának, kártérítésének mélt.alapon történő elengedésének össz.

0

A lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedésének össz.

0

A helyi adónál, gépjárműadónál biztosított kedvezmény, mentesség össz.adónemenként

0

helyi adók: magánszemélyek kommunális adója

0

A helyiségek, eszközök hasznosításából szárm.bev.ből nyújtott kedvezmény, mentesség össz.

0

Az egyéb nyújtott kedvezmény vagy kölcsön elengedésének összege

0

17. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

2024. évi Előirányzat-felhasználási ütemterv (adatok Ft)

Megn.

jan.

febr.

márc.

ápr.

máj.

jún.

júl.

aug.

szept.

okt.

nov.

dec.

Összesen

BEVÉTELEK

Műk.
bev.

2 475 000

2 475 000

2 475 000

2 475 000

2 475 000

2 475 000

2 475 000

2 475 000

2 475 000

2 475 000

2 475 000

2 475 000

29 700 000

Tám.

25 235 752

25 235 752

25 235 752

25 235 752

25 235 752

25 235 752

25 235 751

25 235 751

25 235 751

25 235 751

25 235 751

25 235 751

302 829 018

Tám. Felh. Bev.

0

Tám.
műk. bev.

1 742 435

1 742 435

1 742 435

1 742 435

1 742 435

1 742 435

1 742 435

1 742 436

1 742 436

1 742 436

1 742 436

1 742 436

20 909 225

Költségvetési hiány belső finanszíroz. szolg. pénzforg. nélküli bev.

288 448 739

288 448 739

Bev.

29 453 187

29 453 187

29 453 187

29 453 187

317 901 926

29 453 187

29 453 186

29 453 187

29 453 187

29 453 187

29 453 187

29 453 187

641 886 982

KIADÁSOK

Műk. kiad.

29 899 069

29 899 069

29 899 069

29 899 069

29 899 069

29 899 069

29 899 069

29 899 069

29 899 069

29 899 069

29 899 069

29 899 068

358 788 827

Felhalmozási kiadások

267 741 381

267 741 381

Egyéb speciális célú

15 356 774

15 356 774

Kiad.

29 899 069

29 899 069

29 899 069

29 899 069

29 899 069

29 899 069

29 899 069

297 640 450

45 255 843

29 899 069

29 899 069

29 899 068

641 886 982

18. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat összevont költségvetési mérlege (adatok Ft)

BEVÉTELEK

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK

Pénzforgalmi bevételek

353 438 243

Működési célú

353 438 243

Működési bevételek

29 700 000

Intézményi működési bevételek

9 600 000

Önkormányzatok sajátos működési bevételei

20 100 000

Előző évi maradvány átvétel

Támogatásértékű bevételek

8 708 656

- Ebből OEP-től átvett pénzeszköz

Köznevelési támogatás (esélyteremtés)

12 200 569

Önkormányzatok költségvetési támogatása

302 829 018

Támogatási kölcsön igénybevétele, visszatérülése

Felhalmozási célú

0

Felhalmozási és tőke jellegű bevételek

Támogatásértékű felhalmozási bevételek

0

Felhalmozási célú pénzeszköz átvétel

Önkormányzatok költségvetési támogatása

Támogatási kölcsön igénybevétele, visszatérülése

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

353 438 243

A HIÁNY FINANSZÍROZÁSÁNAK MÓDJA

Belső forrásból

288 448 739

I. Működési célú pénzmaradvány igénybevétele

20 707 358

II. Felhalmozási célú pénzmaradvány igénybevétele

267 741 381

Külső forrásból

0

Működési célú hitelfelvétel

0

Felhalmozási célú hitelfelvétel

0

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN

641 886 982

Működési célú bevételek összesen

374 145 601

Felhalmozási célú bevételek összesen

267 741 381

KIADÁSOK

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK

Pénzforgalmi kiadások

626 530 208

Működési célú

358 788 827

Személyi jellegű kiadások

170 152 956

Munkaadót terhelő járulékok

22 622 076

Dologi és egyéb folyó kiadások

138 252 569

Kamatkiadások

Szociálpolitikai ellátások és egyéb juttatások

14 388 422

ÁH-on belüli megelőlegezés

10 768 804

Előző évi maradvány átadás

Támogatásértékű működési kiadás

Működési célú pénzeszközátadás

2 604 000

Felhalmozási célú

267 741 381

Beruházási kiadások

267 741 381

Felújítások

0

Felhalmozási célú pénzeszközátadás

Pénzforgalom nélküli kiadások

15 356 774

Működési célú tartalékok

15 356 774

Általános tartalék

14 356 774

Céltartalék

1 000 000

FINANSZÍROZÁSI CÉLÚ KIADÁSOK

Működési célú hiteltörlesztés

Felhalmozási célú hiteltörlesztés

KIADÁSOK ÖSSZESEN

641 886 982

A KÖLTSÉGVETÉS ÖSSZESÍTETT HIÁNYA

Működési hiány

Felhalmozási hiány

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

641 886 982

Működési célú kiadások összesen

374 145 601

Felhalmozási célú kiadások összesen

267 741 381