Somogyjád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2003(VI.30.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról

Hatályos: 2022. 07. 01- 2023. 08. 25

Somogyjád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2003(VI.30.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról1

2022.07.01.

Somogyjád Község Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. tv. 93. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Somogyjád község területén

a) az önkormányzati tulajdonú lakások elosztására

b) a lakásigények elbírálásának és a lakáshoz juttatásnak rendjére

c) az önkormányzati lakások lakbérére

d) az önkormányzati tulajdonban álló házingatlanok elidegenítésére

e) nyugdíjasházi lakásokra.

(2) A rendelet hatálya kiterjed minden somogyjádi lakóhellyel vagy munkahellyel rendelkező nagykorú személyre.

A döntéshozatal fórumrendszere

2. § A rendelet vonatkozásában a bérbeadói feladatokat a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

A szociális helyzet alapján történő bérbeadás feltételei

3. § (1) Szociális helyzete alapján önkormányzati bérlakásra lakásnyilvántartásba vételi kérelmét az a nagykorú személy jogosult benyújtani, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (továbbiakban: nyugdíjminimum):

a) családban élők esetében 150 %-át,

b) gyermekét, gyermekeit egyedül nevelő szülő, a mozgáskorlátozott és volt állami gondoskodás keretében felnőtt esetében 175 %-át,

c) gyermektelen fiatal házaspár, egyedül élő személy esetében a 200 %-át nem haladja meg,

d) és vagyoni körülményei folytán lakhatását más módon megoldani nem tudja.

(2) A lakásnyilvántartásba vétel a Polgármesteri Hivatal értesítését követő 1 évre szól. Amennyiben a nyilvántartásba vett kérelmező lakáshelyzete egy év alatt nem rendeződik, a jogosultság igazolása mellett, új kérelmet kell benyújtani.

(3) Szociális önkormányzati bérlakás lakásnyilvántartásba vételére irányuló kérelmet házas-, illetve élettársak csak együttesen nyújthatnak be.

(4) Vagyoni viszonyai alapján az egy főre jutó átlagjövedelemtől függetlenül nem vehető nyilvántartásba, annak az igénylőnek a kérelme:

a) akinek tulajdonában, illetve a vele együtt költözők tulajdonában (továbbiakban: család) lévő vagyon forgalmi értéke meghaladja a külön jogszabályban meghatározott mértéket (továbbiakban: jelentősebb vagyon) –(1993. évi III. tv. 4. § (1) bek. bb) pontja),

b) aki már rendelkezett önkormányzati bérlakással, melyet kedvezményesen megvásárolt illetve vételi vagy elővásárlási jogáról lemondott,

c) aki önkormányzati bérlakását térítés ellenében visszaadta, vagy magántulajdonra cserélte,

d) akinek a bérleti jogát neki felróható okból a bérbeadó felmondással megszüntette,

e) aki érvényes tartási szerződéssel rendelkezik.

(5) A jelentősebb vagyon esetében 3 évig figyelembe kell venni az elidegenített vagyontárgyakat is. A havi jövedelem számítása szempontjából külön jogszabályban foglaltakat kell alkalmazni.

(6) Jövedelmi és vagyoni viszonyaiktól függetlenül önkormányzati bérlakáshoz juttathatók

a) aki lakása kisajátítása, vagy bármely közérdekű célból történő igénybevétele folytán cserelakásra nem tart igényt, de ingatlanvásárlás vagy építés miatt átmeneti elhelyezést kér, építés estén két maximum 2 év, vásárlás esetén maximum 6 hónap időtartamra, késedelem esetén kötbér köthető.

b) akik önkormányzati bérlakásuk visszaadása ellenében kisebb szobaszámú lakást kérnek.

4. § (1) A szociális helyzete alapján lakást igénylő a lakásbérleti jogát pályázat útján nyerheti el. Pályázatot az erre rendszeresített nyomtatványon a meghatározott pályázati díj megfizetése mellett nyújthat be az a személy vagy család, aki nyilvántartott lakáskérelemmel rendelkezik.

(2) A Polgármester a pályázatot a lakás megüresedésétől - bérbeadás céljára épített lakások esetén az épület használatbavételi engedélyek kiadásától - számított 8 napon belül köteles meghirdetni. A pályázati felhívást a helyi televízióban közé kell tenni, és az önkormányzat hirdetőtábláin 15 napra ki kell függeszteni.

(3) A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell:

a) A meghirdetett lakás címét,

b) műszaki jellemzőit (szobaszám, alapterület, komfortfokozat),

c) a bérbeadás időtartamát,

d) a lakbér összegét,

e) a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapot bérbeszámítás kizárásával való kialakításának feltételeivel meghirdetett lakás esetén az elvégzendő munkákat és azok várható összegét,

f) a lakások megtekintésének idejét,

g) a pályázat benyújtásának helyét és határidejét,

h) egyéb feltételeket.

(4) A szociális bérlakás elnyerésére pályázók közül a bérlő személyét a polgármester jelöli ki. A pályázat elbírálásának fő szempontja, a pályázó és családja (együttköltözők):

a) lakhatási körülményei,

b) jövedelmi viszonyai,

c) vagyoni viszonyai,

d) egészségügyi állapotuk,

e) gyermekek száma, / kiskorúak /,

f) együttlakók száma,

g) Somogyjádi állandó lakcím létesítésének időpontja,

h) az első nyilvántartásba vétel időpontja,

i) korábban benyújtott pályázatok eredménye,

j) család összetétele / csonka, vagy teljes család /.

(5) A pályázatot nem nyert igénylők részére a pályázati díj 15 napon belül visszafizetésre kerül.

(6) A lakásnyilvántartásban, pályázatban szereplő adat személyes adatnak minősül, nyilvánosságra hozatalához az érintett hozzájárulása szükséges.

5. § (1) A szociálisan rászorulók részére a lakás határozott időre, maximum 5 évre juttatható.

(2) A határozott idő eltelte után a bérlő köteles a lakást beköltözhető, kiürített állapotban az önkormányzat rendelkezésére bocsátani. Elhelyezésre igényt nem tarthat.

(3) Amennyiben a bérlő a határozott idő eltelte előtt saját tulajdonú lakáshoz, vagy ezzel egyenértékű vagyonhoz jut, köteles a szerződéstől számított 30 napon belül bérleményét az önkormányzatnak visszaadni.

(4) Aki bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, jogcím nélküli lakáshasználóvá válik. (R.15. §.)

(5) A Képviselő-testület kérelemre az elhelyezést újabb 5 évre meghosszabbíthatja, amennyiben e rendelet 3. §. (1) bekezdés, illetve (4), (5) bekezdése alapján a kérelmező jogosult szociális jellegű önkormányzati bérlakásra, vagy alaposan feltételezhető, hogy lakhatását saját erőből megoldani nem képes úgy, hogy szociális helyzete ne romoljon oly mértékben, hogy jogosult legyen önkormányzati bérlakásra. A meghosszabbításra irányuló kérelmet legkésőbb a határozott idő lejárta előtt 30 nappal adhatja be a kérelmező.

(6) A lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni. A bérlő a két hónapot meghaladó távollétét köteles a Körjegyzőségi Hivatalban előzetesen írásban bejelenteni, és a bejelentésében megjelölni elérhetőségét, a kapcsolattartás módját.

A nyugdíjasok háza

6. § (1) A nyugdíjasok házában lévő lakásokra e fejezet rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A nyugdíjasok házában lévő önkormányzati bérlakások az önkormányzati lakásra vonatkozó határozatlan idejű bérleti jogviszonnyal és lakástulajdonnal nem rendelkező, nyugdíjas vagy öregségi nyugdíjkorhatárt elért somogyjádi lakosok határozatlan időre szóló elhelyezésére szolgálnak.

(3) A nyugdíjasok házában önkormányzati bérlakás biztosítására irányuló kérelmet a Polgármesteri Hivatalhoz - az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon - kell benyújtani.

(4) A nyugdíjasok házában lévő önkormányzati bérlakások leendő bérlőit a képviselő-testület jelöli ki.

(5) A nyugdíjasok házába bérlőül egyedülálló személyt vagy házaspárt lehet kijelölni. Ha két egyedülálló személy együttesen kéri a kijelölést, a bérlőtársi jogviszonyra vonatkozó rendelkezések figyelembevételével jelölhetők ki együttesen.

(6) Az (1) bekezdés rendelkezésein túl bérlőül csak az jelölhető ki, aki

a) önmaga ellátására képes, de egészségi állapota miatt segítséget igényel, a családi gondozást nélkülözi, és

b) az elhelyezést egyszeri térítési díj befizetésével megváltja.

(7) Az elhelyezést megváltó egyszeri térítési díj összege legalább a külön jogszabályban meghatározott öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének 69-szeres, mely összeg az elhelyezni kívánt bérlő által emelhető.

7. § (1) A havi lakbér mértékét a külön szolgáltatások, valamint az ellátott igénye alapján biztosított szolgáltatások díját e rendelet 3. számú melléklet B) pontjának ba),bb),bc) alpontjai tartalmazzák.

(2) Somogyjád Önkormányzat által fenntartott Együtt Könnyebb Időskorúak Otthona biztosít.

a) külön szolgáltatások összetevői:

aa) - orvosi ellátás (heti 2 órában, illetve hívásra, szükség szerint)

ab) - gondozói jelenlét (24 órás nővérszolgálat)

ac) - közösségi helyiségek használata, takarítása, fűtése

b) az ellátott igénye alapján biztosított szolgáltatások:

ba) - napi háromszori étkezés

bb) - takarítás, mosás, vasalás

bc) - betegápolás

(3) A lakbér és a külön szolgáltatás valamint az étkezési díjak, együttes összege nem haladhatja meg a bérlő havi nyugdíjának 80 %-át.

8. § (1) Az elhelyezés a kérelmek beérkezésének sorrendjében történik.

(2) A nyugdíjasok házában lévő bérlakásokba a bérlő csak a házastársát fogadhatja be.

Költségelven megállapított lakbérű bérlakások bérbeadásának feltételei

8/A. § (1) Költségelven megállapított lakbérű bérlakásra jogosult az, aki jövedelmi helyzete alapján szociális bérlakásra nem jogosult és, akinek, illetve a vele együttköltözőknek Somogyjádon tulajdonában, haszonélvezetében nincs beköltözhető, lakhatásra alkalmas ingatlana.

(2) A költségelven megállapított lakbérű bérleti jogát az igénylő pályázat útján nyerheti el. Pályázat az erre rendszeresített nyomtatványon a rendelet 5. sz. melléklete, és a rendelet 6. sz. mellékletében meghatározott pályázati díj megfizetése mellett nyújtható be a pályázat megjelenését követő 30 napon belül.

(3) A pályázati felhívásnak a 3. § (3) bekezdésében foglaltakon túl tartalmaznia kell, hogy a lakbér megállapítása költségelven történt, illetve az (1) bekezdésben meghatározott feltételeket.

(4) A pályázók közül a bérlő személyét a polgármester jelöli ki.

(5) A pályázók értesítéséről, illetve a pályázati díj visszafizetéséről a rendelet 4. § (5) bekezdése rendelkezik.

8/B. § (1) A határozott időre, a somogyjádi munkaviszony fennállásáig, de maximum 5 évre juttatható. A határozott idő lejártát, illetve a somogyjádi munkahely megszűnését követő 60 napon belül a volt bérlő köteles a lakást beköltözhető, kiürített állapotban az önkormányzat rendelkezésére bocsátani, kivéve, ha a bérleti jogviszonya meghosszabbításra került. A volt bérlő elhelyezésre nem tarthat igényt.

(2) A polgármester kérelemre az elhelyezést a somogyjádi munkaviszony fennállásáig, de maximum 5 évre meghosszabbíthatja abban az esetben, ha a bérlő lakbér, vagy egyéb díjtartozást nem halmozott fel, illetve megfelel a 8/A § (1) bekezdésében foglaltaknak.

(3) A költségelven megállapított lakbérű bérlakásra fennálló bérleti jogviszonyt elcserélni nem lehet, illetve a lakás albérletbe nem adható.

(4) Bérlőtársi szerződés – polgármesteri hozzájárulással – házastárssal köthető.

(5) A polgármester a hozzájárulást megtagadhatja, ha

a) a bérlőnek lakbér, vagy egyéb közüzemi díj hátraléka van;

b) a házastárs a 8/A § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek nem felel meg.

(6) A költségalapon meghatározott lakbérű bérlakásokba a bérlő csak a Ltv. 21. § (2) bekezdésében meghatározott személyeket fogadhatja be.

(7) A lakbér mértékét a rendelet 3. számú mellékletének A pontja tartalmazza.

A szolgálati lakáshoz juttatás rendje

9. § (1) Szolgálati lakás a Polgármesteri Hivatalnál, valamint a Képviselő-testületnél szolgálati viszonyban álló személyek részére juttatható.

(2) A szolgálati lakás iránti kérelmet az igénylők - munkahelyi vezetőjének véleményével - a polgármesterhez kell benyújtani. A szolgálati lakás iránti igény elévülése egy év. Az igény benyújtásától számított egy év alatt ki nem elégített igény a polgármesterhez írt kérelemmel meghosszabbítható.

(3) Szolgálati lakáshoz juttatásról a képviselő-testület dönt.

(4) A bérbeadásnál figyelembe kell venni az igénylő:

a) lakáskörülményeit,

b) lakásigényének mértékét,

c) munkavégzését,

d) jövedelmi és vagyoni helyzetét,

e) szociális körülményeit,

f) családi viszonyait.

(5) A bérbeadásnál előnyben kell részesíteni azt az igénylőt, aki:

a) jelenlegi munkahelyén öt éves, vagy ennél hosszabb munkaviszonnyal rendelkezik,

b) kettő vagy ennél több gyermeket nevel,

c) gyermekét (gyermekeit) egyedül neveli,

d) alacsonyabb jövedelmű.

(6) Az elhelyezés csak határozott időre - két évtől öt évig terjedő időre - szólhat, melynek lejárta után a bérlő köteles elhelyezési igény nélkül a lakást elhagyni. A polgármester, a határozott idő lejárta előtt beérkezett kérelemre, az elhelyezést egy alkalommal legfeljebb öt évre meghosszabbíthatja.

(7) Egyedül álló személy és gyermektelen házaspár szolgálati szobában is elhelyezhető.

(8) Az intézményhez tartozó szolgálati lakás rendeltetésszerű használatát a javaslattevő intézményvezető ellenőrzi. A Polgármesteri Hivatal csak bejelentés esetén, illetve szúrópróbaszerűen végez ellenőrzést.

(9) A szolgálati lakás kijelölt bérlője munkaviszonya megszűnését követő 30 napon belül köteles a szolgálati lakást beköltözhetően, kiürített, tiszta rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátani.

(10) A szolgálati lakás kijelölt bérlője abban az esetben, ha elhelyezését a kijelölés tartama alatt saját erejéből meg tudja oldani, ennek tényéről haladéktalanul köteles írásban tájékoztatni a Polgármesteri Hivatalt, a lakást pedig a kiköltözéstől számított 8 napon belül köteles beköltözhető, kiürített, tiszta rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a Somogyjád község Önkormányzat Képviselő-testületének rendelkezésére bocsátani.

(11) Az önkormányzati szolgálati lakások bérleti díját a rendelet 3. számú mellékletének A pontja tartalmazza.

Bérbe adható lakás mértéke

10. § (1) A bérbe adható lakás mértékét a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(2) A pályázóval vagy kérelmezővel együttlakó különböző korú és nemű személyek részére az 1. sz. mellékletben írt mértéket legfeljebb egy szobával meghaladó szobaszámú lakás akkor biztosítható, ha azt a 12 évet betöltött és különnemű hozzátartozó, vagy egészségügyi ok igazolja.

Lakáskérelem

11. § (1) A lakás iránti kérelmeket a Polgármesteri Hivatalhoz, a rendelet 2. sz. mellékletében meghatározott lakáskérelem nyomtatványon lehet benyújtani.

(2) A nyugdíjas házban történő elhelyezés iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatalban e rendelet 2. számú mellékletében meghatározott nyomtatványon lehet benyújtani.

12. § (1) A Polgármesteri Hivatal a lakáskérelmet nyilvántartásba vesz és erről 30 napon belül az ügyfelet értesíti.

(2) A bérbeadás csak határozott időre - legfeljebb öt évre - szólhat, és a lakbér mértékét a Képviselő-testület állapítja meg.

12/A. § (1) Önkormányzati bérlakásra alanyi jogon bérlőtársi szerződést az köthet, aki a Ltv. 21. § (2) bekezdése alapján a bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül is befogadhatja a lakásába.

(2) Más személlyel kötendő bérlőtársi szerződéshez a polgármester hozzájárulása szükséges. A hozzájárulás megadásának feltétele, hogy a kérelmező 5 éve életvitelszerűen együtt lakik a bérlővel, a kérelemhez a bérlő hozzájárul és a kérelmező e rendelet 3. § (4) bekezdésében foglaltaknak megfelel.

Megüresedett társbérleti lakrész bérbeadása

12/B. § Megüresedett társbérleti lakrész a lakásban maradó társbérlő részére akkor adható bérbe, ha a rendeletben szabályozott lakásigény mértékét a társbérleti lakrésszel növelt lakásnagyság egy lakószobánál nagyobb mértékben nem haladja meg.

A felek jogai és kötelezettségei

12/C. § (1) A Ltv. 10. § (2) bekezdésében foglalt kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos feladatok megállapításakor a felek megállapodása az irányadó.

(2) A Ltv. 10. § (3) bekezdésében foglalt kötelezettségek teljesítése esetén a bérlő és a bérbeadó eseti megállapodása irányadó.

(3) A bérbeadó a rendeltetésszerű használatot évente legalább egy alkalommal ellenőrzi, továbbá a nem rendeltetésszerű használatra utaló bejelentés, adat alapján ellenőrizheti.

(4) A bérlő a lakbért a tárgyhónapban egy összegben, legkésőbb a hónap 15. napjáig köteles megfizetni.

(5) A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek a bérlőt terhelik.

(6) A Ltv. 9. § (1), 15. § (1), 17. § (2) és a 18. § (1) bekezdésében foglaltak esetében a bérbeadó és a bérlő eseti megállapodása irányadó.

Jogcím nélküli lakáshasználat

13. § (1) Azzal a jogcím nélküli lakáshasználóval szemben, akit a bíróság jogerős ítéletével a lakás kiürítésére kötelezett.

a) a végrehajtás megindítása mellőzhető, ha tőke-, és kamattartozása, valamint perköltségére (továbbiakban hátralék) a bírósági ítélet jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül maximum 24 hónapos részletfizetési megállapodást kötött, vagy

b) a már megindított végrehajtás megszüntethető, ha a hátralékát a végrehajtás időpontjáig egy összegben megfizeti, feltéve, ha a bérleti jogviszony fennállása, illetve a jogcím nélküli lakáshasználat időtartama alatt az érintett személyek az együttélés szabályait betartották.

(2) Amennyiben a lakáshasználó az (1) bekezdésben meghatározott részletfizetési, vagy lakhatással kapcsolatos esedékes havi fizetési kötelezettségének nem tesz eleget, a végrehajtást a bérbeadó – a Körjegyzőség egyidejű értesítésével – megindítja, illetve folytatja.

(3) A hátralék megfizetését követően a lakáshasználót a képviselő-testület egyedi döntéssel, határozott időre – legfeljebb öt évre – bérlőként kijelölheti. A kijelölés feltétele, hogy a bérlő a fizetési kötelezettségének rendszeresen eleget tegyen.

(4) A határozott időt követő bérleti jogviszony hosszabbítására a rendelet 5. § (4) – (5) bekezdése az irányadó.

(5) A lakáshasználat fennállása alatt a bérleti díj mértékét a rendelet 3. számú melléklet A) pontja határozza meg.

A befogadás

16. § (1) A bérlő polgármesteri hozzájárulással önkormányzati lakásba befogadhatja élettársát, testvérét, gyermeke házastársát, nagyszülőjét és azon unokáját, akit a Ltv. 21. § (2) bekezdése alapján a bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül nem fogadhat be.

(2) A polgármester a hozzájárulást megtagadhatja, ha:

a) az együtt élő személyek száma meghaladná az önkormányzati bérlakásban lakók jogos lakásigénye mértékének felső határára előírt létszámot,

b) a bérlő és a vele együttlakó személyek - különös tekintettel lakásban élő kiskorúakra - lényegesen rosszabb körülmények közé jutnának.

c) a bérlőnek a bérbeadó felé lakbér vagy egyéb közüzemi díj hátraléka van.

(3) Az (1) bekezdés alapján befogadott személyek a bérleti jogviszony megszűnése esetén elhelyezésre nem tarthatnak igényt.

Bérleti jogviszony megszűnése, a lakásbérleti jogviszony megszűnése

17. § (1) A lakásbérlet megszűnik, ha

a) bérleti szerződést a bérlő és a bérbeadó közös megegyezéssel megszünteti;

b) a bérleti jogviszony határozott időtartama lejárt;

c) a lakás megsemmisült;

d) az arra jogosult felmond;

e) a bérlő meghal és nincs lakásbérleti jog folytatására jogosult személy;

f) a bérlőt a Magyar Köztársaság területéről kiutasították;

g) a bérlő lakásbérleti jogviszonyát a bíróság megszünteti,

h) a bérlő lakásbérleti jogviszonya hatósági határozat folytán megszűnik.

2) A bérbeadó a szerződést írásban felmondhatja, ha a bérlő a lakást 6 hónapot meghaladó időtartamra a polgármester hozzájárulása vagy menthető ok nélkül elhagyta.

Az albérlet

18. § Önkormányzati lakás albérletbe adásához a polgármester hozzájárulása szükséges, melynek maximális időtartama 2 év.

19. § (1) Önkormányzati lakás albérletbe adásához akkor lehet hozzájárulni, ha a bérlő szociális helyzete miatt szükséges és a bérlő kisebb szobaszámú lakáskérelmét az önkormányzat 1 év alatt nem elégítette ki. A rászorultság tekintetében a szociális rendelet rendelkezései az irányadóak.

(2) Határozott időre, szociális jelleggel bérbe adott lakás albérletbe nem adható.

Az önkormányzati lakások lakbérének mértéke, a lakbértámogatás és lakbér összetevői

20. § (1) A havi lakbér mértékét e rendelet 3/A. sz. melléklete tartalmazza.

(2) Aki a rendeletben meghatározott lakbér megfizetésére nem képes, az önkormányzattól lakbértámogatás megállapítását kérheti.

(3) A bérlő vagyoni, jövedelmi, szociális és egyéb körülményeihez igazodó lakbértámogatás feltételeit és mértékét a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló módosított 11/2004. (V. 24.) rendelet tartalmazza.

(4) Lakbértámogatásra az önkormányzati bérlakásban élő bérlő jogosult, akinek vagyona a külön jogszabályban meghatározott mértéket nem haladja meg., és akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg és lakbére a háztartásban élők összjövedelmének a 30 %-át eléri. A háztartás, a vagyon és a jövedelem meghatározására a külön jogszabályban foglaltak az irányadók.

(5) Az önkormányzati lakásokban élő bérlők a lakbértámogatásra irányuló kérelmet, az erre rendszeresített formanyomtatványon, Somogyjád Község Polgármesteréhez címezve, a Körjegyzőségnél nyújthatják be.

(6) A lakbértámogatás iránti kérelemhez csatolni kell:

a) a bérleti szerződést

b) a külön jogszabályban meghatározott, egy háztartásban élők jövedelméről szóló igazolást

(7) A támogatást egy évre kell megállapítani oly módon, hogy a bérbeadó a bérlő felé a 7. számú melléklet szerint csökkentett lakbért számlázza.

(8) Ha a háztartásban – a támogatás folyósításának időtartama alatt – az egy főre jutó havi nettó jövedelem, illetve más, a jogosultságot és a támogatás összegét érintő lényeges változás következik be, azt az ellátást igénybe vevőnek a változást követő 15 napon belül be kell jelentenie.

(9) Az elektronikus ügyintézésre a külön jogszabályban foglaltak az irányadók.

21. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakások bérének összetevői:

a) lakáshasználati díj

b) üzemeltetési díj

c) karbantartási díj

d) felújítási díj

e) értékcsökkenés

(2) Lakáshasználati díjat a bérlő a lakáshasználatáért, továbbá a bérbeadó által nyújtott egyéb szerződéses szolgáltatásért köteles fizetni

(3) A karbantartási díj: az életveszélyt okozó, azonnali beavatkozást igénylő hibák, hiányosságok megszüntetése, az épület és a bérlemény állagának rendeltetésszerű használhatóságának biztosítása érdekében végzendő munka ellenértéke.

(4) A felújítási díj legalább az éves amortizáció összege.

(5) Az éves felújítás összegét a Képviselő-testület a költségvetésben köteles meghatározni.

A külön szolgáltatások díja

22. § A nyugdíjasház bérlői által fizetendő külön szolgáltatások díjának összetevőit e rendelet 7. §. tartalmazza, a külön szolgáltatási díj összegét a rendelet 3/B. melléklete.

A helyiségek bérének mértéke

23. § A helyiségbér mértékét a 4. számú melléklet tartalmazza.

A lakások és helyiségek elidegenítése, az eladási tilalom alatt álló házingatlanok

24. § Annak a bérlőnek, aki külön törvény szerinti fogyatékos személy, nyugellátásban nem részesül, és elővásárlási jogával nem él, vagy helyzeténél fogva nem képes élni szerződésének fennállásáig, lakását harmadik személynek csak a bérlő írásbeli hozzájárulásával lehet elidegeníteni.

25. § Az ingatlan megterheléséhez és elidegenítéséhez a képviselő-testület hozzájárulása szükséges.

Záró rendelkezések

27. § (1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével a 15/1999. (XI.26.) számú, a 18/2000. (XI.07.) számú, a 24/2001. (XI.23.) számú és 20/2002. (XII.3.) számú rendelettel módosított 13/1996. (XI.22) számú rendelet hatályát veszti.

(3) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.

1. melléklet

Bérbe adható lakások mértéke (10. §-hoz)

1. Két személyig - egy lakószobás

2. Három személy esetében - másfél lakószobás

3. Négy személy esetében - kettő lakószobás

4. Öt személy esetében - kettő és fél lakószobás

5. Hat személy esetében - három lakószobás

6. minden további személy esetében - további fél lakószobás

2. melléklet

2
2
2
2
2
KÉRELEM
Nyugdíjasok házában történő elhelyezéshez
I./A kérelmező személyi adatai:

Név

Leánykori név

Szül.hely, idő

Anyja neve

Családi állapota

Foglalkozása, jövedelme Ft

Állandó lakcím

Tartózkodási hely

II./ Kérelmezővel együtt költöző házastársa személyi adatai:

Név

Leánykori név

Szül.hely, idő

Anyja neve

Családi állapota

Foglalkozása, jövedelme Ft

Állandó lakcím

Tartózkodási hely

III./ Bérlőtársa személyes adatai:
( bérlőtársi jogviszonyra vonatkozó rendelkezések figyelembe vételével )

Név

Leánykori név

Szül.hely, idő

Anyja neve

Családi állapota

Foglalkozása, jövedelme Ft

Állandó lakcím

Tartózkodási hely

IV./ A kérelmező ,illetve házastársa , bérlőtársa lakástulajdonnal *
a.) rendelkezik
b, ) nem rendelkezik
* A megfelelő válasz aláhúzandó
V/ Egészségi állapotra vonatkozó adatok:
( háziorvos tölti ki)
1./ A kérelmező ……………………………………(név)
a) Önellátásra képes e? *
- igen , teljes egészében
- igen segítséggel
b.) Szenved-e fogyatékosságban?*
nem - igen : látás hallás mozgásszervi értelmi
c.)Szenved e krónikus betegségben?*
nem - igen
ha igen annak megnevezése :
- belszervi:……………………………………………………………………………………….
- pszichiátriai :…………………………………………………………………………………...
Dátum……………………………
PH.
…………………………….
aláírás
VI Igényelt szolgáltatások*
a.) napi háromszori étkezés igénylek - nem igénylek
b.) takarítás, mosás ,vasalás igénylek - nem igénylek
c.) betegápolás igénylek - nem igénylek
Somogyjád 2005.………………
…………………………………
kérelmező aláírása
* A megfelelő válasz aláhúzan

3. melléklet2

Az árak ÁFA nélkül értendőek.

Az önkormányzati tulajdonú lakások lakbérének, valamint a nyugdíjasházban biztosított külön szolgáltatások díjának mértéke

A.) Önkormányzati tulajdonú lakások lakbérének mértéke

Komfort fokozat

Mérték Ft/m2/hó

a.) összkomfortos

310

b.) komfortos

250

c.) félkomfortos

180

d.) komfort nélküli

20

e.) szükséglakás

55

B.) Nyugdíjasház bérlői által fizetendő szolgáltatások díja

ba.) Nyugdíjasház bérlői által fizetendő külön szolgáltatások díja

A 16/2003. (VI.30.) rendelet 6. § . (6) bekezdése szerint megfizetett egyszeri összeg

bb.) Nyugdíjasház bérlőjének igénye alapján biztosított szolgáltatások díja

a.) Háromszori étkezés

Külön rendeletben meghatározott az „Együtt Könnyebb” Időskorúak Otthonában fizetett mindenkori térítési díj

b.) Takarítás, mosás, vasalás

24.100 Ft/hó

c.) Betegápolás

Az „Együtt Könnyebb” Időskorúak Otthonában, szolgálatban lévő gondozónő órabérének és a gondozási tevékenységre fordított idő szorzata

d.) Automata mosógép víz és energia költsége

450 Ft/alkalom

bc.) Nyugdíjasházban fizetendő lakbérek mértéke (Somogyjád, Kossuth L. u. 14. szám alatti 38,81 m2-es lakások)

23.750 Ft/hó

4. melléklet

4. számú melléklet a 16/2003. (VI.30.) kt. számú

önkormányzati rendelethez

5. melléklet

b‚rlak s%201b‚rlak s%202
b‚rlak s%203
b‚rlak s%204

6. melléklet

1

Az önkormányzati rendeletet a Somogyjád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. augusztus 26. napjával.

2

A 3. melléklet a Somogyjád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (V. 18.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg.