Szulok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2004.(VI.18.) önkormányzati rendelete

A talajterhelési díjról

Hatályos: 2016. 01. 01

Szulok Község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (továbbiakban: Ktdt.) 21.§.(2) bekezdésében, valamint 26.§.(4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


1.§.

E rendelet hatálya Szulok Község Önkormányzat közigazgatási területén helyi vízgazdálkodási hatósági engedély alapján szennyvízelhelyezést alkalmazókra (továbbiakban: kibocsátó) terjed ki, akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötöttek rá.


2.§.

(1) A kibocsátó köteles a Ktdt. 11.§-a alapján talajterhelési díjat fizetni.

(2) Mérési lehetőség hiányában az átalány számítása az állami tulajdonú közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért, illetőleg az állami tulajdonú közüzemi csatornamű használatáért fizetendő díjakról szóló 47/1999.(XII.28.) KHVM rendelet 3. mellékletében meghatározott mennyiségek alapján történik.

(3) A kibocsátó a Ktdt. 14.§-ban meghatározott esetben csökkentett talajterhelési díj megfizetésére köteles.

Adatszolgáltatási és eljárási szabályok

3.§.

(1) A kibocsátó a talajterhelési díj fizetési kötelezettségéről évente a tárgyévet követő év március 31. napjáig Szulok Község Önkormányzata Jegyzőjéhez, mint önkormányzati adóhatósághoz ( továbbiakban: Jegyző) tesz bevallást.


(2) Jegyző részére a települési szennyvíz-csatornamű üzemeltetője a kibocsátó azonosítása és ellenőrzése érdekében adatot szolgáltat:

a) tárgyévet követő február 28. napjáig a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról, korrigálva a locsolási kedvezmény mennyiségével, valamint az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel,

b) negyedévet követő hónap 5. napjáig a kibocsátók köréről.


(3) A talajterhelési díj megállapításával összefüggő személyes adatokat a kibocsátó azonosítására, a bevallások ellenőrzésére használhatja fel az önkormányzati adóhatóság.


(4) A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátókról, valamint a talajterhelési díj fizetésére vonatkozó díjkedvezményben részesülő személyekről a Jegyző vezet nyilvántartást.


(5) A Jegyző a kibocsátót terhelő talajterhelési díj mértékét és a fizetés módját a Ktdt. 25.§-ában meghatározott rend szerint határozatban állapítja meg.


(6) A Ktdt. 18.§-a alapján a talajterhelési díjat az önkormányzati adóhatóság által megjelölt számla javára kell befizetni. Az önkormányzat talajterhelési díj számláján rendelkezésre álló összeget a befizetést követő hónap 10. napjáig a települési környezetvédelmi alap javára kell átutalni.

Értelmező rendelkezések

4.§.

Hatálytalan 2016.01.01-től, módosította a 10/2015.(XII.23.) önkormányzati rendelet



Átmeneti rendelkezések

5.§.


(1) A kibocsátó 2004. évi fizetési kötelezettségéről 2004. augusztus 15. napjáig tesz bejelentést

(2) A szolgáltató 2004. június 30-ig adatot szolgáltat a kibocsátók 2003. évi vízfogyasztásáról, amit korrigál a locsolási kedvezmény mennyiségével, valamint az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel.


Záró rendelkezés

6.§.

(1) Ez a rendelet a Ktdt. hatályba léptető rendelkezéseit is figyelembe véve 2004. július 1-től alkalmazandó.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző, végrehajtásáról a polgármester gondoskodik.