Szulok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015.(II.17.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjakról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2017. 05. 30

Szulok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96.§-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 

I. Fejezet


1. Általános rendelkezések


1. § A rendelet hatálya Szulok Község közigazgatási területén történő bejegyzett élettársi kapcsolat, valamint házasságkötési eljárás során az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokra, s az azt igénybe vevőkre, valamint a rendelettel érintett köztisztviselőkre terjed ki.


2. § E rendelet szempontjából:

a)         hivatali helyiség:  Szulok Község Önkormányzati Hivatala épületében a  szertartás lebonyolítására kijelölt önkormányzati helyiség;

b)         hivatali helyiségen kívüli helyszín: az a) pont szerinti önkormányzati helyiségen kívüli minden más helyszín;

c)         hivatali munkaidő: hétfőtől – csütörtökig 07.30 – 16.00; pénteken 07.30 – 13.30 óra közötti időszak;

d)        hivatali munkaidőn kívül történő szertartás időpontja: a c) pont szerinti időpontokon kívül minden más időpont;

e)         szertartás: bejegyzett élettársi kapcsolat, házasságkötési eljárás anyakönyvvezető által történő levezetése;

f)         többletszolgáltatás: a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli bejegyzett élettársi kapcsolat, házasságkötés lebonyolítása, ide nem értve azt az esetet, amikor a házasságot kötni szándékozók valamelyikének állapota közeli halállal fenyeget, vagy mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota miatt különös erőfeszítést igényel a házasságkötésre kijelölt hivatalos helyiségben való megjelenés és ez indokolja a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli szertartás megtartását.


II. Fejezet


2. Az engedélyezés szabályai


3. § A házasságkötés létesítése hivatali helyiségen kívüli, illetve hivatali munkaidőn kívüli engedélyezésére kérelmet kell benyújtani a Homokszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjéhez, aki az anyakönyvvezetővel történő egyeztetést követően dönt a kérelemről. A kérelmet írásban a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani.


4. § (1) A házasságkötés hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezését e rendelet 1. sz. melléklete szerinti nyomtatványon kell kérni a szertartásra történő bejelentkezéskor.


(2) A házasságkötés hivatali helyiségen kívül történő létesítésének engedélyezését e rendelet 2. sz. melléklete szerinti nyomtatványon kell kérni a bejelentkezéskor egyidejűleg. 

5. §  Vasárnap és munkaszüneti napon történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése nem engedélyezhető.


III. Fejezet


3. A többletszolgáltatások díjai


7. § (1) A házasságot kötni szándékozó párok részéről a házasságkötésért fizetendő szolgáltatási díjak az alábbiak:

a) hivatali munkaidőn kívüli szertartás esetén             2.500.-Ft

b) hivatali helyiségen kívüli – függetlenül attól, hogy munkaidőben, vagy munkaidőn kívül –                              szertartás esetén            5.000.-Ft

c) díjmentes a házasságkötésre kijelölt hivatali helyiségben hivatali munkaidőben megtartott házasságkötés.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott díjat a házasságkötés kitűzött időpontja előtt legkésőbb 15 nappal kell megfizetni a Hivatal házipénztárába vagy számlaszámára, az anyakönyvvezető ellenőrzi a díjfizetés megtörténtét.


(3) Amennyiben a házasulandó felek legalább egyike Szulok községben állandó lakóhellyel rendelkezik, és életvitelszerűen is Szulok községben él, mentesülnek az (1) bekezdésben meghatározott fizetési kötelezettség alól.


(4) A bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali helyiségen kívüli, továbbá a munkaidőn kívül történő létesítésére jelen §. (1)-(3) bekezdéset megfelelően alkalmazni kell.


(5) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzett házasságkötésekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.


(6) Rendkívüli körülmény fennállása esetén az anyakönyvvezető a jegyző engedélyével a házasulók vagy egyikük lakóhelyeként szolgáló ingatlanban bonyolítja le a házasságkötést. Rendkívüli körülmény e rendelet alkalmazásában ha a házasulók vagy egyikük mozgáskorlátozott, vagy egészségi állapota, vagy kora miatt különös erőfeszítést igényel a házasságkötésre kijelölt hivatalos helyiségben való megjelenés.


(7) Ha a házasságkötés elmarad, az ügyfél a befizetett díj visszatérítésére tarthat igényt, ha a szertartás lemondására legalább a tervezett időpontot megelőző napon írásban sor került.


IV. Fejezet


4. Házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezető díjazása


8. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötéseknél közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze vagy egy része helyett meghatározott mértékű díjazás illeti meg.


(2) Ha az anyakönyvvezető a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő kiadását nem kéri, abban az esetben az anyakönyvvezetőt bruttó 10.000,- Ft összeg illeti meg. 

V. Fejezet


5. Záró rendelkezések


9. § Ez a rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba, s rendelkezéseit csak a hatályba lépést követően bejelentett házasságkötési szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.


Szulok, 2015. február 10.




Hengerics József                                                                                        Dr. Kálmán László

   polgármester                                                                                                      jegyző



Záradék:


A rendelet 2015. február 17.-én kihirdetésre került.


Szulok, 2015. február 17.




                                                                                                        Dr. Kálmán  László

                                                                                                                 Jegyző

Mellékletek