Szulok Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020.(II.27.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 05. 27

Szulok Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020.(II.27.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Szulok Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdés bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak szerveire (polgármester, bizottsága) és az önkormányzat költségvetési szerveire terjed ki.

(2) A Képviselő-testület költségvetésében kötelező feladatai mellett önként vállalt feladatként strandfürdő és kempingszolgáltatást lát el, államigazgatási feladatra bevételt és kiadást nem állapít meg.

I.

A költségvetés bevételeinek és kiadásainak

fő összege, a hiány mértéke

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2020. évi költségvetését

74.368.826,- Ft tárgyévi költségvetési bevétellel, és

74.368.826,- Ft tárgyévi költségvetési kiadással

állapítja meg.

Ezen belül:

- a működési célú bevételt 55.601.276,- Ft-ban

ebből:

- finanszírozási célú pénzügyi műveleteket 0Ft-ban

- előző évi pénzmaradványt 993.596,- Ft-ban

- vállalkozási maradványt 0Ft-ban

- a működési célú kiadásokat 55.601.276,- Ft-ban

ebből:

- a személyi juttatások kiadásait 20.928.000,-Ft-ban

- a munkaadókat terhelő járulékokat és a 0Ft-ban

- szociális hozzájárulási adót 3.178.200,- Ft-ban

- a dologi kiadásokat 17.565.000,- Ft-ban

- az ellátottak pénzbeli juttatásait 4.615.000,- Ft-ban

- egyéb működési célú kiadásokat 8.257.000,- Ft-ban

- az általános tartalékot 100.489,- Ft-ban

- a céltartalékot0Ft-ban

-

- a felhalmozási célú bevételt 18.767.550,-Ft-ban

-

- finanszírozási célú pénzügyi műveleteket 0 .-Ft-ban

- előző évi pénzmaradványt 13.433.260,-Ft-ban

- vállalkozási maradványt 0Ft-ban

- a felhalmozási célú kiadást 18.767.550,- Ft-ban

-

- intézményi beruházások összegét 0,- Ft-ban

- felújítások összegét 17.767.550.Ft-ban

- gépek, berendezések vásárlásának összegét 1.000.000,- Ft-ban

- lakástámogatás összegét 0Ft-ban

- lakásépítés összegét 0Ft-ban

- egyéb felhalmozási kiadások összegét 0- Ft-ban

állapítja meg.

(2) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradványt, vállalkozási maradványt – beleértve az Áht. 73. § (1) bekezdés a) pont ac) alpontja szerinti betét visszavonását - működési, illetve felhalmozási célú igénybevétel szerinti tagolásban a 1. melléklet alapján hagyja jóvá.

(3) A képviselő-testület a (2) bekezdésen kívüli költségvetési hiányt az Mötv 111. § (4) bekezdése alapján nem tervez.

Az önkormányzat bevételei és kiadásai

3. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési bevételeit – kivéve az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit - e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) A helyi önkormányzat költségvetési kiadásait e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(3) A helyi önkormányzat nevében végzett beruházások kiadásait beruházásonként e rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(4) A helyi önkormányzat a 2020. évre tervezett felújítások kiadásait felújításonként e rendelet 5. sz. melléklete tartalmazza.

(5) A helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat e rendelet 6. melléklete tartalmazza.

(6) A Képviselő-testület európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programokat, projekteket a 7. sz. melléklet tartalmazza.

(7) A képviselő-testület önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervet nem tart fenn.

(8) A képviselő-testület önállóan működő költségvetési szervet nem tart fenn.

(9) A képviselő-testület az önkormányzati dolgozók létszámát 4 főben, a közfoglalkoztatottak létszámát az Önkormányzatnál 6 főben határozza meg. A fizetési számlához kapcsolódóan törvény alapján a foglalkoztatotti jogviszonyban: közalkalmazott, Munka törvénykönyve alapján foglalkoztatott állandó dolgozó, főállású polgármester részére havonta adható bankszámla-hozzájárulás mértéke 2020. évben 1.000,- Ft.

(10) Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletet a Képviselő-testület nem tervez.

(11) Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeket a képviselő-testület nem tervez.

(12) Az önkormányzat költségvetési mérlegét e rendelet 8. melléklete tartalmazza.

A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések, a hitelműveletekkel kapcsolatos hatáskörök

4. § A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a számlavezető bankkal az esetleges átmeneti likviditási nehézségek áthidalására éven belül lejáró hitel felvételére.

A bevételi többlet kezelése

5. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 500.000 Ft-ig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

Általános és céltartalék

6. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat céltartalékot nem különít el

(2) A képviselő-testület 2020. évre általános tartalékként 100.489,- Ft-ot különít el.

Több éves kihatással járó feladatok

7. §

1. A képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatokat nem tervez.

2. Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011(XII.30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv . 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát e rendelet 9. melléklete tartalmazza.

Előirányzat-felhasználási ütemterv

8. § A 2020. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 10. melléklet tartalmazza.

Közvetett támogatások

9. § Az Önkormányzat a helyi iparűzési adórendelete szerint adómentességet biztosít a háziorvos részére.

II.

A 2020. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

10. § (1) A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 6/2014. (XII.15.) önkormányzati rendeletben átruházott hatáskörökön túl a jóváhagyott kiadási, bevételi előirányzatok közötti és a céltartalék terhére történő átcsoportosítás jogát nem ruházza át

(2) Az átruházott hatáskörben hozott döntések a későbbi években a képviselő-testület által jóváhagyottnál nagyobb többletkiadással nem járhatnak.

(3) Az átruházott hatáskörben történt átcsoportosításokról az érdekeltek negyedévente, a negyedévet követő első képviselő-testületi ülésen kötelesek beszámolni. A költségvetési rendelet módosítására a polgármester ezzel egyidejűleg javaslatot tesz.

(4) A képviselő-testület a polgármester által kezdeményezett rendelet-módosításáról a 15. § (2) bekezdésben foglalt módon dönt.

11. § (1) A Közös Hivatal éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a jegyző, mint a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) A Közös Hivatal éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, illetve kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

(3) A Közös Hivatal tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok – amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be – nem teljesíthetők.

(4) A költségvetési szervek számadási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott céljellegű támogatás rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

(5) A Közös Hivatal kizárólag a képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthat be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(6) A Közös Hivatal éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a képviselő-testület jóváhagyásával vállalhat.

12. §

.

A Közös Hivatal pénzmaradványát a fenntartó képviselő-testületek hagyják jóvá.

13. § (1) A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a Homokszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal.

(2) A helyi nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve - a helyi nemzetiségi önkormányzattal történő megállapodás alapján - a költségvetési szervként működő Közös Önkormányzati Hivatal.

14. § (1) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) A képviselő-testület a (1) bekezdés alapján - az első negyedév kivételével – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

A költségvetési szerv előirányzat-módosításának szabályai

15. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2)-(6) bekezdésekben foglalt kivétellel a képviselő-testület dönt.

(2) A Közös Hivatal a költségvetésben jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzatait saját hatáskörben módosíthatja, a kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthat végre a (3) – (6) bekezdésben foglalt szabályok betartása mellett.

(3) Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére kivéve az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 36. §. (2) bekezdésében foglalt eseteket.

(4) A költségvetési szerv a gazdálkodási év során elért többletbevételeit 500.000,- Ft értékhatárig saját hatáskörben felhasználhatja.

(5) Az értékhatárt meghaladó többletbevételek felhasználásról – a jegyző által benyújtott kérelem alapján – a Képviselő-testületek döntenek.

(6) A jegyző a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokat, valamint a többletbevételek felhasználáshoz kapcsolódó módosításokat köteles az irányító szervnek beterjeszteni, melyről a polgármester a képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja.

Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

16. § (1) A költségvetési szerv által jutalmazásra tervezett előirányzat (prémium címén teljesítményösztönzésre, személyi ösztönzésre) az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 1 %-a.

(2) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszám-keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(3) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

(4) A költségvetési szerv csak abban az esetben fordulhat a fenntartóhoz személyi juttatási pótelőirányzat kérelemmel, ha előirányzata, illetve maradványa nem biztosítja törvényben előírt kötelezettségei teljesítését.

Támogatási szerződés

17. § (1) A támogatások átadása előtt a támogatás címzettjével megállapodást kell kötni.

(2) A támogatási szerződést a 6/2011. (VII.15.) számú önkormányzati rendeletben meghatározottak szerint kell megkötni

(3) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő, illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás 2 évig nem ítélhető meg.

18. § A nettó 2 millió Ft-ot elérő, vagy azt meghaladó értékű az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 1. melléklet III. Gazdálkodási adatok 4. pontjában meghatározott szerződéseket közzé kell tenni a helyben szokásos módon, illetve e törvénynek megfelelően a szerződés létrejöttét követő 60 napon belül.

19. § A költségvetési szerv költségvetési támogatását a képviselő-testület a költségvetési szervek pénzellátási rendje szerint biztosítja. Az egyéb szervezetek részére nyújtott támogatások a megállapodásoknak megfelelően, illetve negyedévente egyenlő részletekben kerülnek kiutalásra.

20. § A Környezetvédelmi Alap bevételeit a tartós környezetkárosodások kármentesítésére kell felhasználni.

Önkormányzati biztos kirendelése

21. § (1) Ha a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja harminc nap alá szorítani, a képviselő-testület a költségvetési szervhez – az Áht. 71. § (2) és (3) bekezdésben foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.

(3) Ha a polgármester a kötelezettségének nem tesz eleget, a biztos kirendelését indítványozhatja

  • a) az önkormányzat képviselő-testületének pénzügyi bizottsága,
  • b) a helyi önkormányzat jegyzője a polgármesteren keresztül,
  • c) a helyi önkormányzat képviselő-testülete által megbízott könyvvizsgáló,
  • d) a költségvetési szerv vezetője.

(4) Az önkormányzati biztost a jelölhető személyek, illetve szervezetek közül a képviselő-testület döntése alapján a polgármester bízza meg, és ennek tényét a helyben szokásos módon teszi közzé.

Záró és egyéb rendelkezések

22. § (1) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

(2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

Pénzmaradvány

A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évek pénzmaradványa

Működési cél

eredeti ei

mód.ei

pénzmaradvány

993596

333473

Felhalmozási cél

eredeti ei.

összeg

pénzmaradvány

13433260

13433260



kép: /download/2706/resources/EJR_1276657-base64img.png

2. melléklet

A helyi önkormányzat bevételei

kép: /download/2706/resources/EJR_1563767-2_mell_klet.jpg (footnote nincs, id=503)



kép: /download/2706/resources/EJR_1276660-base64img.png

3. melléklet

A helyi önkormányzat kiadásai

kép: /download/2706/resources/EJR_1563769-3_mell_klet.jpg (footnote nincs, id=506)



kép: /download/2706/resources/EJR_1276664-base64img.png

4. melléklet

A helyi önkormányzat nevében végzett beruházások kiadásai beruházásonként

kép: /download/2706/resources/EJR_1563771-4_mell_klet.jpg (footnote nincs, id=509)



kép: /download/2706/resources/EJR_1276671-base64img.png

5. melléklet

A helyi önkormányzat nevében végzett felújítások kiadásai felújításonként

kép: /download/2706/resources/EJR_1563773-5_mell_klet.jpg (footnote nincs, id=512)



kép: /download/2706/resources/EJR_1276683-base64img.png

6. melléklet

Lakosságnak juttatott támogatások

kép: /download/2706/resources/EJR_1563775-6_mell_klet.jpg (footnote nincs, id=515)




kép: /download/2706/resources/EJR_1276696-base64img.png

7. melléklet

EU támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásai



kép: /download/2706/resources/EJR_1276700-base64img.png

8. melléklet

Az önkormányzat költségvetési mérlege

kép: /download/2706/resources/EJR_1563777-7_mell_klet.jpg (footnote nincs, id=519)



kép: /download/2706/resources/EJR_1277409-base64img.png

9. melléklet

Adósságot keletkeztető ügyletek



kép: /download/2706/resources/EJR_1277417-base64img.png

10. melléklet

Előirányzat felhasználási ütemterv



kép: /download/2706/resources/EJR_1277422-base64img.png


[1] Az 1. mellékletben foglalt táblázatát a Szulok Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdése iktatta be.
[2] A 2. melléklet cím szövegét a Szulok Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.
[3] A 3. melléklet cím szövegét a Szulok Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdése iktatta be.
[4] A 4. melléklet cím szövegét a Szulok Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdése iktatta be.
[5] Az 5. melléklet cím szövegét a Szulok Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (5) bekezdése iktatta be.
[6] A 6. melléklet cím szövegét a Szulok Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (6) bekezdése iktatta be.
[7] A 8. melléklet cím szövegét a Szulok Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (7) bekezdése iktatta be.