Szulok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 11. 29

Szulok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről

2023.11.29.

Szulok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed

a) a község közigazgatási területén található

aa) 0276 hrsz. (9235 m2) Szulok Község Önkormányzat tulajdona

ab) 0132 hrsz. (9759 m2) Szulok Község Önkormányzat tulajdona

ac) 0217 hrsz. (1124 m2) Szulok Község Önkormányzat tulajdona

ad) 0274 hrsz (899 m2) Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének tulajdona

köztemető létesítményeire, valamint az ott végzett temetkezési tevékenységekre és temetkezési szolgáltatásokra, és

b) az önkormányzati tulajdonú 0276 hrsz-ú ingatlanon lévő ravatalozó és 0132 hrsz-ú ingatlanon lévő kápolna épületére és az abban végzett temetkezési tevékenységekre és temetkezési szolgáltatásokra.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemető tulajdonosára, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást végzőkre, valamint mindazokra a természetes és jogi személyekre, akiket a köztemetőben végzett tevékenységük, vagy a köztemető használata, a szolgáltatások igénybevétele során jogok illetnek, vagy kötelezettségek terhelnek.

(3) A köztemető fenntartásáról, üzemeltetéséről Szulok község Önkormányzata (a továbbiakban: Üzemeltető) saját maga gondoskodik.

(4) A szuloki Zsidó temető olyan nem az önkormányzat tulajdonában lévő temető, amely 1946-ig a zsidó vallásúak temetkezési helyéül szolgált. E temető fenntartásáról érvényes és hatályos szerződés megléte esetén az abban foglaltak az irányadóak.

(5) A 0276 hrsz-ú köztemetőben van elhelyezve a II. világháborúban (1944-ben) elhunyt 2 német katona emlékműve, a síremlékeket az önkormányzat gondozza.

2. A temető létesítményei

2. § Az önkormányzat a tulajdonában álló köztemetőben, illetve a ravatalozóban az alábbi tárgyi és infrastrukturális feltételeket biztosítja

a) utat, gépjármű várakozó helyet,

b) ravatalozót,

c) halotthűtő berendezést,

d) a temető bekerítését

e) vízvételi lehetőséget, illemhelyet,

f) hulladék tárolására konténeres gyűjtőket.

3. A temető rendje, nyitvatartása

3. § (1) A temetőt nyitvatartási időben bárki látogathatja. 10 éven aluli gyermek a temetőt csak felnőtt felügyelete mellett látogathatja.

(2) A temető nyitva tartása

a) március 1. – november 8. között 8.00 - 20.00 óráig,

b) november 9. - február 28. között 8.00 - 19.00 óráig.

(3) A látogatók számára a temető bejáratánál az Üzemeltető tájékoztató táblát függeszt ki a temető nyitva tartásáról és rendjéről.

(4) A temetőben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, a temetkezési szokásokat tiszteletben tartani, és tartózkodni a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, hanghatástól vagy magatartástól. Minden látogató kötelessége a temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése.

(5) A temetési helyek gondozásáról, fenntartásáról a temetési hely fölött rendelkező köteles gondoskodni. A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos. A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(6) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül. A sírok közötti utakra növényeket telepíteni nem lehet. A temetési helyre fa nem ültethető.

(7) Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszély ne okozzon. A temetők területére kutyát bevinni – a vakvezető kutyák kivételével – tilos.

4. § (1) A temetőben történő sírnyitás szabályaira az Üzemeltető a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet 35-39. §-aiban foglaltakat alkalmazza.

(2) A temetések alkalmával vagy javítás céljából megbontott síremléket, sírkeretet 30 napon belül eredeti állapotába vissza kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen síron tárolni nem szabad, elszállításukról az eltemettető köteles gondoskodni.

(3) A temetkezési hely műszaki állapotának nagymértékű megromlása esetén a helyreállítás a rendelkezni jogosult kötelezettsége. Ezen kötelezettség elmulasztásakor az Üzemeltető a kötelezettet felszólíthatja a helyreállításra, majd veszélyelhárítás végett elrendelheti a síremlék eltávolítását.

(4) Az építéskor keletkezett hulladékot, törmeléket a keletkezéstől számított 3 napon belül az építőnek el kell szállítania, az a temetői konténerbe nem helyezhető. Amennyiben e kötelezettségének nem tesz eleget, az elszállításról a felszólítást követő 1 munkanapon belül az Üzemeltető a kötelezett terhére és veszélyére gondoskodik.

4. Temetkezési helyek és szabályok

5. § (1) A temetőt sírhelytáblára (parcella), urnasírhely táblára lehet felosztani, a sírhely táblákon belül ki kell jelölni a sírbolt és a gyermek sírhelyeket.

(2) A sírhely táblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni, és temetés céljából igénybe lehet venni.

(3) A sírhelytáblákon belül a sorokat, a temetési helyeket folyamatos sorszámmal kell ellátni.

(4) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát – temetőn belül sírhelyen (rátemetéssel) urnasírban, vagy sírboltban lehet elhelyezni.

(5) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni a működő temetőkben létesített temetési helyen lehet.

(6) A Szulok-i köztemetőkben koporsós, hamvasztásos temetkezésre és az emberi maradványok méltó elhelyezésére van lehetőség.

(7) A Szulok-i köztemetőkben a temetkezési helyek elhelyezkedését e rendelet 2. mellékletét képező térképek mutatják be.

6. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely: 2,30 m hosszú, 2,00 m mély, 1,00 m széles

b) felnőtt kettes sírhely: 2,30 m hosszú, 2,00 m mély, 2,00 m széles

c) gyermek sírhely: 1,30 m hosszú, 1,60 m mély, 0,80 m széles

d) urna földbe temetésnél: 1,00 m hosszú, 1,00 m mély, 0,60 m széles

e) 2 x 20 férőhelyes urnafalba temetésnél:0,30 méter hosszú, 0,30 méter mély, 0,30 m széles

f) sírboltok:

fa) két személyes: 3,00 m hosszú, 2,10 m mély, 2,00 m széles

fb) négy személyes: 4,00 m hosszú, 2,10 m mély, 3,00 m széles

(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermek síroknál pedig 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el. Ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg. Felnőtt sírhelydíj befizetése mellett a felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

(4) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet. A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező. Rátemetés esetén – a balesetek elkerülése végett – a síremléket a temettetőnek le kell bontania, és újból , biztonságosan be kell állíttatnia.

5. A temetési hely feletti rendelkezési jog

7. § (1) Az egyes temetkezési helyekért az elhunyt hozzátartozójának ill. az eltemettetésről kötelezettnek a rendelet 1. melléklete szerinti díjat kell fizetnie.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) sírbolt esetén 60 év

b) sírhely esetén 50 év

c) urnafülke, urnasírhely esetén 50 év

(3) Használati idő letelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában – újabb ciklusra megválthatók.

(4) Temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet.

(5) A temettető kívánságára történő halott- és urnaáthelyezés vagy urna kiadás folytán megürült sírhelyek és urnafülkék számlával igazolt megváltási díjának időarányos részét a jogosult részére vissza kell téríteni.

(6) Sírhelyet előre váltani csak már elhunyt hozzátartozó sírhelye mellett lehet.

(7) A sírhelyhasználati idő alatt, valamint annak lejártával, az Üzemeltető által meghatározott és hirdetményben közzétett idő lejártáig a síremlékkel az jogosult rendelkezni, aki azt megváltotta. Amennyiben a jogosult az előírt idő alatt nem rendelkezik, úgy a rendelkezés joga az Üzemeltetőt illeti meg.

(8) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(9) A (8) bekezdéstől eltérően kell eljárni, ha olyan körülmény merül fel, amely erre okot ad. Ilyen lehet különösen a végintézkedés, a halál esetére szóló meghagyás, az idős vagy mozgásában korlátozott eltemettető esetén kedvezőbb megközelítési lehetőség, illetve minden más jogszabályon vagy szerződésen alapuló körülmény.

(10) A nyilvántartó könyv és a sírbolt könyv vezetéséről és megőrzéséről, a temetési helyek megváltási és újraváltási díjának beszedéséről az Önkormányzat, mint üzemeltető gondoskodik.

6. Temetkezési szolgáltatások

8. § (1) Temetkezési szolgáltatások: temetésfelvétel, halottszállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urnakiadás, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

(2) Köztemető(k)ben temetkezési szolgáltatást az a személy végezhet, akit a hozzátartozó a szolgáltatás elvégzésével megbízott. Engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozó(k) a rendelet 1. mellékletében meghatározott díjat köteles(ek) fizetni az üzemeltető által biztosított szolgáltatásokért.

(3) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők a rendelet 1. mellékletében meghatározott temető-fenntartási hozzájárulási díjat fizetik.

9. § (1) Sírbolt, síremlék állításához, valamint egyéb munkálatokhoz az üzemeltető előzetes engedélye szükséges. Be kell jelenteni továbbá ezen munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát.

(2) Az előírt engedély hiánya, vagy az attól való eltérés esetén a kötelezettség elmulasztásakor az üzemeltető

a) a sírhely birtokosát – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére

b) a felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti), és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

7. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet 2023. november 29-én lép hatályba.

11. § Hatályát veszti a 3/2001.(III.1.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 11/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelethez

A temető használatával kapcsolatban alkalmazott díjak

1

Sírhely feletti rendelkezési jog megváltása, újra váltása:

- egyes sírhely esetén

0 Ft

- kettes sírhely esetén

0 Ft

- gyermek sírhely esetén

0 Ft

- sírbolt esetén

0 Ft

- urnasírhely esetén

0 Ft

2

temetkezési szolgáltatást végzők által - a temetői
létesítmények és az üzemeltető által biztosított
szolgáltatások igénybevételéért - fizetendő díj

0 Ft/elhunyt

3

temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben
vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő
temetőfenntartási hozzájárulás díja

0 Ft/nap/sírhely

4

halotthűtő használati díja

0 Ft/nap

5

temetőbe való behajtás díja

0 Ft