Szulok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (VII. 5.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól

Hatályos: 2023. 07. 15

Szulok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (VII. 5.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól

2023.07.15.

Szulok Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében a 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és a 48. §. (4) bekezdés b) pontjában meghatározott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános tűzgyújtási, égetési szabályok

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Szulok község közigazgatási területén

a) végzett avar és növényi hulladék égetésére,

b) avart és növényi hulladékot égető személyekre.

A rendelet hatálya nem terjed ki a mezőgazdasági művelés alatt álló és erdőterületekre.

(2) E rendelet alkalmazása szempontjából: avar és kerti hulladék: lehullott lomb, fű, szár, levél, kaszálék, metszési hulladék, egyéb növényi maradványok (a továbbiakban együtt: kerti hulladék),

(3) A kerti hulladék ártalmatlanításáról elsősorban hasznosítással, másodsorban komposztálással kell gondoskodni.

(4) A kerti hulladékot égetéssel történő ártalmatlanítása esetén előzetesen szikkasztani, szárítani kell. Az égetés a tűzvédelmi előírások szigorú betartása mellett, csak felügyelettel, száraz állapotban, kis (maximum 1 talicskányi) adagokban történhet. Az ingatlan tulajdonosa (külön engedély nélkül) az ingatlanán égethet kerti hulladékot, a jelen rendeletben foglalt szabályok és korlátozások betartása mellett.

(5) Szulok Község lakossága és a levegő tisztasága védelme érdekében a kerti hulladék égetése megfelelő légköri viszonyok esetén minden hónap első és harmadik szerdáján 10 -18 óra közötti időszakban lehetséges, kivéve a munkaszüneti és ünnepnapokat.

(6) Erősen párás, ködös időben, valamint szélmozgás esetén tilos az égetés, tüzet gyújtani csak szélcsendes időben szabad.

(7) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen idegen anyagot (kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, permetszert, ezek maradékait és csomagoló anyagait, elhullott állatot).

(8) A kerti hulladék égetése csak megfelelően kialakított helyen, a vagyon és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, az emberi egészség és környezet károsítása nélkül történhet.

(9) A kerti hulladék égetését úgy kell végezni, hogy a környezetet erősen zavaró, ingerlő (füst, bűz, pernye, korom, hőterhelés) hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Tilos égetni a szomszédos telken lévő épülettől 10 m, saját telken lévő épülettől 5 m távolságon belül. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst az égetés környezetében lévő zöld növényeket (pl. fát, bokrot, zöldfelületet) ne károsítsa.

(10) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést. A helyi viszonyok alapján az önkormányzat is elrendelhet tűzgyújtási tilalmat.

(11) A kerti hulladék égetése kizárólag az ingatlan tulajdonosának tudtával és jóváhagyásával végezhető. Az égetést kizárólag cselekvőképes nagykorú személy végezheti, aki nem áll szeszesital, vagy egyéb, a cselekvőképességet befolyásoló anyag vagy szer hatása alatt.

(12) Amennyiben az égetéssel járó hatásokat (pl. füst, bűz, pernye, korom, hőtermelés) felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést végző köteles a tüzet azonnal eloltani és a levegőszennyezést megszüntetni.

(13) A tűz folyamatos őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. A tüzet magára hagyni tilos. Az égetés helyszínén olyan eszközöket illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, azonnal eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt, vagy legalább 50 l vizet edényben, tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kézi szerszámot.

(14) A helyben keletkezett kerti hulladék égetését ingatlanon belül kell végrehajtani, közterületet, vagy más ingatlanát erre a célra igénybe venni tilos.

(15) Az égetés befejezésével az égetést végző köteles a tüzet eloltani, a parázslást - vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal - megszüntetni, a helyszínt és annak környezetét tűzvédelmi szempontból átvizsgálni, és minden olyan körülményt megszüntetni, ami tüzet okozhat.

(16) Amennyiben a tűz elterjed, és az égetést végző azt nem tudja megfékezni, köteles haladéktalanul bejelenteni a tűz terjedését a tűzoltóságnak. Bejelentés után az égetést végző köteles az égetés helyszínén tartózkodni a tűzoltóság megérkezéséig.

(17) Jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után.

Korlátozó rendelkezések

2. § (1) Tilos az égetés folyamatának gyorsítása céljából légszennyező, bűzös, vagy tűzveszélyes segédanyag (pl.: benzin, gázolaj, hígító) használata.

(2) Tilos a kerti hulladék égetése elektromos, távközlési és gázvezetékek 10 méteres övezetén belül. Tilos közterületen égetni.

(3) Tilos az égetés közút mellett, az út tengelyétől számított 20 méteren belül. Az égetés a közlekedés biztonságát nem veszélyeztetheti, a látótávolságot nem csökkentheti.

(4) Tilos olyan időszakban égetni, amikor az erre feljogosított szerv a község területén vízkorlátozást rendel el, vagy az égetés helyszínén a vízszolgáltatás bármely okból szünetel, vagy korlátozott.

Záró rendelkezések

3. § Ez a rendelet 2023. július 15 napján lép hatályba.

4. § Hatályát veszti a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 12/2004.(XII.15) önkormányzati rendelet IV. fejezete.