Szulok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az Önkormányzat 2024 évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 27

Szulok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.27.
Az Önkormányzat 2024 évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) és az
államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm.rendelet (a továbbiakban: Ávr) értelmében a költségvetési rendelet képviselő-testület elé terjesztésére, és az elemi költségvetésről a Kincstárnak történő adatszolgáltatásra nyitva álló határidő a központi költségvetésről szóló törvény hatályba lépéséhez igazodik. Az Áht. 24. § (3) bekezdése értelmében: „a jegyző által a (2) bekezdés szerint előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15-éig, ha a központi költségvetésről szóló törvényt az Országgyűlés a naptári év kezdetéig nem fogadta el, a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek.”
Az államháztartási törvény 23. § (2) bekezdése rögzíti a helyi önkormányzat költségvetési rendeletének tartalmára vonatkozó előírásokat, mely szabályozás szerint elkülönülnek egymástól a helyi önkormányzat költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai, valamint a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek (ide értve az önkormányzati hivatalt is) költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai.
A költségvetési rendelet bevételi-kiadási tervszámai az Mötv. 111. § (4) bekezdésében, valamint az Áht. 23. § (4) bekezdésében foglaltaknak eleget tesznek, azaz terv szinten nem jelentkezik működési hiány. Az önkormányzati kötelező és önként vállalt feladatok ellátására, finanszírozására - a rendeletben meghatározott mértékig - a tervezett források fedezetet nyújtanak. Az önkormányzati feladatellátás forrásigénye, jelentősen meghaladja az ezen feladatok finanszírozását szolgáló támogatások mértékét, ami szükségessé teszi az önkormányzati saját
bevételekből történő kiegészítést, valamint a mértéktartó és hatékony költségvetési
gazdálkodás megvalósítását. A költségvetési rendelet tervezete célul tűzte ki, hogy a feladatellátás zökkenőmentes finanszírozásának biztosítása mellett az önkormányzat egészére vonatkozóan a pénzügyi egyensúlyt fenntartsa.