Kálmáncsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2005.(XII.13.) önkormányzati rendelete

Kálmáncsa község helyi építési szabályozásáról

Hatályos: 2011. 05. 13

Kálmáncsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2005.(XII.13.) önkormányzati rendelete

Kálmáncsa község helyi építési szabályozásáról

2011.05.13.

Kálmáncsa Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésének, valamint az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló, az 1999. évi CXV. törvénnyel módosított 1997. évi LXXVIII. törvény 7. §. (3) c); továbbá a 2. §. (10) és (19) bekezdéseinek felhatalmazásával élve, - tekintettel az Országos településrendezési és építészeti követelményekről szóló 36/2002. (III.7.) kormányrendelettel módosított 253/1997. (XII. 20.) sz. kormányrendelet (a továbbiakban: OTÉK) előírásaira is – az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

A rendelet hatálya

1. § (1) Jelen rendelet csak a rendelet mellékletét képező, a CIVITAS BT által készített 06/2003 tervszámú Kálmáncsa község kül- és belterületi szabályozási tervlapjaival együtt érvényes, azzal együtt értelmezendő és alkalmazandó (4. melléklet, 5. melléklet, 6. melléklet, 7. melléklet).

(2) Jelen rendelet hatálya község közigazgatási területére terjed ki.

(3) A szabályozási terven alkalmazott jelek az OTÉK 2. sz. mellékletében szereplő jelkulcsán alapulnak, az OTÉK vonatkozó előírásai és fogalom-meghatározásai szerint értelmezendők. A jelkulcsban szereplő jelek – az irányadó szabályozási elemek kivételével - kötelező érvényűek, ezek megváltoztatása csak a rendezési terv módosításával lehetséges. Az irányadó szabályozási elemek (telekhatár, buszmegálló) későbbi döntések függvényében változhatnak. A telekhatárok az övezeti előírások betartása mellett az I. fokú építési hatóság engedélyével módosíthatók.

(4) Egyes objektumok helyi védelem alá helyezése vagy törlése jelen rendelet módosítása nélkül - megyei főépítészi szakvélemény megkérése mellett - önálló önkormányzati rendelettel történhet a helyi védelemre vonatkozó egyéb előírások betartása mellett.

(5) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben az országos érvényű hatályos jogszabályok szerint kell eljárni (8. melléklet) .

Telekalakításra vonatkozó előírások

2. § (1) A település területén telekalakítás csak az adott övezetben illetve építési övezetben szereplő paraméterekkel lehetséges, kivéve a települési célokat szolgáló, önálló telket igénylő műtárgyak és köztárgyak telkét.

(2) Az építési teleknek minősülő, az adott övezeti előírásoknál szűkebb paraméterekkel rendelkező, kialakult telken álló épület is szükség esetén felújítható, korszerűsíthető, és az övezeti előírások betartása mellett bővíthető.

(3) Kialakult telekállapotok esetén telekmegosztás csak az övezeti előírásokban szereplő legkisebb telekméretek biztosíthatósága esetén, telekösszevonás, illetve telek-bővítés azonban ennél kisebb telekméretek kialakulása esetén is engedélyezhető.

Épületek elhelyezésére vonatkozó általános előírások

3. § (1) Új épületet elhelyezni és meglévő épületet bővíteni csak olyan telken lehet, amely:

a) gépjármű-közlekedésre alkalmas közvetlen út-kapcsolattal rendelkezik,

b) hálózati elektromos energiával ellátott,

c) belterületen hálózati vezetékes, külterületen a közegészségügyi hatóság által egészségesnek minősített ivóvízzel ellátott,

d) közműves szennyvízcsatornával ellátott területen szennyvíz-bekötéssel, egyéb esetben a környezetvédelmi és vízügyi szakhatóságok által elfogadott szakszerű közműpótlóval rendelkezik.

Fenti közművesítettségi feltételektől a nem huzamos emberi tartózkodásra szolgáló épületek esetében el lehet tekinteni, ha ezt az épületben alkalmazni kívánt technológia egyébként nem teszi szükségessé.

(2) Új létesítmények építésekor, vagy meglévők átalakításakor, bővítésekor, rendeltetésük megváltoztatásakor a vonatkozó jogszabály rendelkezéseit kell alkalmazni az átalakítás, bővítés, illetőleg a változtatás körében és mértékében.

(3) Új épület építése csak a jogszabályban meghatározott gépjármű-várakozó- és tároló-helyek biztosítása esetén engedélyezhető. A gépjármű tárolóhelyeket az építési telek területén belül, vagy közintézmények esetében - a közterület tulajdonosa illetve kezelője és a közlekedési szakhatóság hozzájárulásával - az ingatlantól mért 300 m távolságon belül közterületen kell kialakítani.

(4) A tervezési területen állandó használatra szánt lakókocsi, konténer, és egyéb bódé jellegű építmény nem helyezhető el.

(5) Mikrohullámú átjátszó torony nem helyezhető el belterületen és kertes mezőgazdasági területen, illetve ezek 500 m sugarú környezetében, valamint országos és helyi jelentőségű természetvédelem alatt álló területeken.

(6) Utcai kerítés csak a szabályozási tervlapon jelölt szabályozási vonalra helyezhető.

(7) Az adott övezeti előírásokban megengedettnél már nagyobb mértékben beépített telek beépítettsége tovább nem növelhető, azonban a meglévő épületek korszerűsíthetők, és a beépítettség további növelése nélkül a megengedett építménymagasság betartása mellett bővíthetők.

(8) Kialakult beépítésű utcában az ingatlan fő funkcióját betöltő új épület utcai homlok-falát az utcában kialakult építési vonalhoz kell igazítani.

(9) Gazdasági és különleges területeken – ha a szabályozási terv szigorúbban nem rendelkezik - az építési hely határvonala a telekhatártól mért 5 m, de portaépület az előkertben is elhelyezhető.

(10) Szabályozási vonallal érintett (átszelt) meglévő épületnek a tervezett közterületbe eső része indokolt esetben felújítható, de ezen a telekrészen nem bővíthető.

(11) Oldalhatáron álló beépítés esetén 20 m-nél szélesebb telken az épületek szabadonállóan is elhelyezhetők az oldalhatáron álló beépítésnek megfelelő építési helyen belül.

(12) Kialakult beépítésnél, oldalhatáron álló beépítési mód esetén a jogszabályban előírt oldalkerti és építmények közötti legkisebb távolsági méretek – legfeljebb 4,5 m építménymagasság mellett legfeljebb 4 m-ig történő - csökkentése a területileg illetékes tűzoltóság szakvéleménye alapján és csak azon esetekben alkalmazható, ha a meglévő telek szélessége a 14 m-t nem éri el.

(13) Hátsókert mélysége – ahol a szabályozási terv ettől eltérően nem rendelkezik - legalább 6 m.

Épületek, építmények kialakítására vonatkozó általános előírások

4. § (1) Ipari terület kivételével minden egyéb építési övezetben és övezetben az ingatlan fő funkcióját képviselő épületet jellemzően 35-45o hajlású magas tetővel kell kialakítani. E területek épületein alkalmazható tető-héjazati anyag: a natúr égetett cserép színárnyalataival megegyező színű égetett cserép, betoncserép, pikkelyfedés-jellegű fémlemez- vagy bitumenes zsindely-héjazat. Nem alkalmazható azbesztet tartalmazó, illetve fokozott tűzterjedési fokozatba sorolt héjazati anyag. Nád-, zsúp- és fazsindely-fedés csak kivételesen, a tűzrendészeti hatóság egyedi hozzájárulása esetén alkalmazható.

(2) Kialakult beépítésű utcában történő új építés esetén az ingatlan fő funkcióját betöltő épület tetőidomát az utcában jellemzően kialakult tetőidomokkal összhangban kell kialakítani.

(3) Terepszint alatti építmények (alagsor, pince) egy szint mélységben, a telken beépített területet meg nem haladó kiterjedéssel létesíthetők. Pincék építési engedélyezési tervét a talaj- és talajvíz-viszonyok, valamint a szomszédos épületek állékonyságának figyelembevételével kell elkészíteni.

(4) A település területén csak az adott ingatlanon működő intézmény, vállalkozás reklámozását szolgáló reklámhordozó berendezés helyezhető el, ingatlanonként legfeljebb 3 m2 reklám-felülettel.

(5) A település területén minden terepszinttől mért 15 m-nél magasabb építmény-részt tartalmazó létesítmény (torony, kémény, antenna, szellőző, terményszárító, stb.), építési engedélyezési tervéhez tájesztétikai vizsgálat és látványterv mellékelendő.

(6) Az övezeti előírásokban megengedettnél nagyobb építménymagasságú meglévő épület – a benapozási és tűzvédelmi előírások teljesülése esetén - korszerűsíthető és bővíthető az építménymagasság további növelése nélkül.

Általános földtani és talajvédelmi követelmények

5. § (1) Építési és elvi építési engedélyezési eljárásokban a Magyar Geológiai Szolgálat állásfoglalása szükséges:

a) 4 szintnél magasabb, vagy 7 m fesztávnál nagyobb fesztávolságú tartószerkezeteket tartalmazó előregyártott vagy vázas tartószerkezetű épületeknél,

b) a 45/1997. (XII. 29.) KTM rendelet 1. mellékletének 1.1, 1.2, 1.3, 1.6, 4. és 5. pontbeli építmények engedélyezése esetén,

c) 3 m-nél nagyobb földvastagságot érintő tereprendezés esetén.

(2) A Magyar Geológiai Szolgálat megkeresése szükséges a földtani felépítéssel és morfológiai viszonyokkal összefüggést mutató események jelentkezésekor, továbbá a mérnökgeológiai adottságok eredményeként fellépett és az épített környezetre hatást gyakorlóan észlelt változások esetén.

(3) Csúszásveszély miatt 10 %-nál meredekebb tereplejtésű területen, továbbá földrézsű élétől mért kétszeres rézsűmagasságnak megfelelő távolságon belül elhelyezendő épület építési engedélyezési tervéhez talajmechanikai szakvélemény készítendő.

(4) A termőföld védelme érdekében minden építési, közműépítési és tereprendezési munka során gondoskodni kell a termőréteg (humuszos termőtalaj) megmentéséről és más termőföldön való hasznosításáról.

(5) Építési, tereprendezési munkák során kitermelt ásványi nyersanyag deponálásához és elhelyezéséhez – amennyiben az értékesítésre kerül – a Bányakapitányság hozzájárulása szükséges.

A települési környezet védelmének általános szabályai

6. § (1) A település területén keletkező, összegyűjtött kommunális szilárd és folyékony hulladékot csak közegészségügyi és környezetvédelmi hatóságok által engedélyezett lerakóhelyen szabad elhelyezni.

(2) 50 kg-ot meghaladó állati tetemeket a szakhatóságok által elfogadott megsemmisítő-helyre kell elszállítani.

(3) A szennyvízcsatornázással nem rendelkező területen keletkező szennyvizeket szakszerűen kialakított közműpótlóban kell gyűjteni.

(4) A felszínalatti vizek minőségének védelme érdekében kockázatos anyag, illetve ilyen anyagot tartalmazó, vagy lebomlása esetén ilyen anyag keletkezéséhez vezető anyag közvetlen bevezetése a felszín alatti vizekbe tilos.

(5) Jelentős zajkibocsátást okozó tevékenységek esetén be kell tartani a jogszabályban előírt zaj- és rezgésterhelési határértékeket.

(6) Háztáji állattartás esetén be kell tartani helyi állattartási szabályrendelet vonatkozó előírásait.

(7) A település területén csak olyan tevékenységek folytatása engedélyezhető, amelynek szennyezőanyag-kibocsátása nem haladja meg a hatályos jogszabályokban megengedett határértékeket.

A természet védelmének általános szabályai

7. § (1) A természeti értékek védelme érdekében a település ökológiai szempontból érintett területein a természetvédelemre vonatkozó jogszabályok előírásait be kell tartani.

(2) Természetvédelmi területen és védett lápterületen folytatott tevékenységek engedélyezéséhez meg kell kérni a természetvédelmi hatóság szakhatósági hozzájárulását.

(3) Ökológiai hálózathoz tartozó egyéb természeti területeken és ökológiai zöld folyosók területén minden építési, közmű-építési, telekalakítási, művelési ág változtatási, erdőtelepítési, fakivágási, terep- és vízrendezési engedélyezési eljárásba a természetvédelmi hatóság szakhatóságként bevonandó.

(4) Természetes állapotú erdő, rét, legelő, gyep, nádas területeken a természetes állapot megőrzésére kell törekedni, a területek kialakult művelési ága nem változtatható meg.

(5) A település településszerkezeti tervének alátámasztó munkarészében felsorolt egyedi tájértékei helyi védelemben részesítendők.

II.FEJEZET

A TERVEZÉSI TERÜLET TERÜLETFELHASZNÁLÁSA

A település területének felhasználása

8. § (1) A beépítésre szánt területek az alábbi építési övezeteket tartalmazzák:

a) falusias lakóterület;

b) településközponti vegyes terület;

c) egyéb ipari terület;

d) jelentős mértékben zavaró hatású ipari terület;

e) különleges terület.

(2) A beépítésre nem szánt területek az alábbi övezeteket tartalmazzák:

a) zöldterület

b) általános mezőgazdasági terület

c) kertes mezőgazdasági terület

d) gazdálkodási rendeltetésű erdőterület

e) védelmi rendeltetésű erdőterület

f) közlekedési és közmű-elhelyezési terület

g) vízgazdálkodási terület.

III. Fejezet

BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEKRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

Falusias lakóterületek szabályozása

9. § (1) Lf-1 jelű falusias lakóterület telkein az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

a) Legfeljebb kétlakásos lakóépületek,

b) Mező- és erdőgazdasági (üzemi) építmény,

c) A helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület,

d) Szálláshely szolgáltató épület (legfeljebb 20 fh.)

e) A terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró kézműipari épület,

f) Helyi igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,

g) Sportépítmény,

h) Gépjárműtároló.

(2) Egy telken a beépítettség (az összes épület által elfoglalt terület) nem haladhatja meg az 500 m2-t.

(3) A területen haszonállat-tartás az önkormányzat állattartási rendeletével összhangban lehetséges.

(4) Új telekalakításra és hatósági engedélyhez kötött építési tevékenységekre vonatkozó előírások:

a) Építési övezet, legkisebb szélesség (m), legkisebb mélység (m), legkisebb terület (m2), legnagyobb beépítettség %, legkisebb zöldfelület %, beépítési mód, legnagyobb építménymagasság (m) sorrendben

b) Lf-1 18 50 900 30 50 oldalhat.álló 4,5

Településközponti vegyes területek szabályozása

10. § (1) Vt-1 jelű településközponti vegyes területen csak egyházi épület (templom) helyezhető el.

(2) Vt-2 jelű településközponti vegyes területen elhelyezhető létesítmények:

a) lakóépület,

b) a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület,

c) szálláshely szolgáltató épület (legfeljebb 20 fh.)

d) helyi igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális, művelődési épület,

e) sportépítmény,

f) gépjárműtároló.

(3) A területen haszonállat-tartás nem megengedett.

(4) Új telekalakításra és hatósági engedélyhez kötött építési tevékenységekre vonatkozó előírások:

a) Építési övezet, legkisebb szélesség (m), legkisebb mélység (m), legkisebb terület (m2), legnagyobb beépítettség %, legkisebb zöldfelület %, beépítési mód, legnagyobb építménymagasság (m) sorrendben

b) Vt-1 25 50 1500 30 60 szabadonálló 15

c) Vt-2 20 40 800 25 50 szabadonálló 5

Ipari területek szabályozása

11. § (1) Gip-1 jelű egyéb ipari területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

a) nem jelentős mértékben zavaró hatású tevékenység céljára szolgáló gazdasági építmény;

b) igazgatási és egyéb irodaépület;

c) gépjárműtároló.

(2) Gip-2 jelű, jelentős mértékben zavaró hatású ipari területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

a) bármilyen tevékenység céljára szolgáló gazdasági építmény;

b) igazgatási és egyéb irodaépület;

c) gépjárműtároló.

(3) Gip-3 jelű egyéb ipari területen a Gip-1 építési övezetben elhelyezhető épületeken túl az alábbi előírások vonatkoznak: a területen meglévő lakóépületek szükség esetén felújíthatók, és a komfortosítás érdekében egy alkalommal legfeljebb 25 m2 hasznos alapterülettel bővíthetők, új lakóépület azonban nem építhető.

(4) A Gksz-1 jelű kereskedelmi-szolgáltató területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

a) mindenfajta nem jelentősen zavaró hatású gazdasági tevékenységet szolgáló épület és ezekhez tartozó kiszolgáló épületek és létesítmények;

b) az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának lakásai,

c) kereskedelmi, szolgáltató és vendéglátó épület;

d) egyházi, igazgatási és egyéb irodaépület;

e) gépjárműtároló.

(5) Új telekalakításra és hatósági engedélyhez kötött építési tevékenységekre vonatkozó előírások:

a) Építési övezet, legkisebb szélesség (m), legkisebb mélység (m), legkisebb terület (m2), legnagyobb beépítettség %, legkisebb zöldfelület %, beépítési mód, legnagyobb építménymagasság (m) sorrendben

b) Gip-1 30 50 2000 40 30 szabadonálló 8

c) Gip-2 40 50 3000 30 40 szabadonálló 8

d) Gip-3 30 50 2000 40 30 szabadonálló 8

e) Gksz-1 20 50 1000 40 25 szabadon álló 5

f) Technológiai indokokkal igazolható esetben kivételesen ennél magasabb építménymagasság is engedélyezhető Gip-1, Gip-2, Gip-3 övezetben

Különleges területek szabályozása

12. § (1) K-1 jelű különleges területen csak temető, és a temetőhöz tartozó kiszolgáló létesítmények helyezhetők el.

(2) K-2 jelű különleges területen csak sportpályák, sportépítmények, és kiszolgáló létesítményeik helyezhetők el.

(3) K-3 jelű különleges területen csak szociális otthon és kiszolgáló létesítményei helyezhetők el.

(4) K-4 jelű különleges területen csak termál-strand és kiszolgáló létesítményei helyezhetők el.

(5) A különleges terület ingatlanai bekerítendők, és a kerítés mentén – ha a szabályozási terv másként nem rendelkezik – legalább 10 m szélességben beültetési kötelezettség alapján évelő növényzet telepítendő.

(6) Új telekalakításra és hatósági engedélyhez kötött építési tevékenységekre vonatkozó előírások:

a) Építési övezet, legkisebb szélesség (m), legkisebb mélység (m), legkisebb terület (m2), legnagyobb beépítettség %, legkisebb zöldfelület %, beépítési mód, legnagyobb építménymagasság (m) sorrendben

b) K-1 30 50 2000 2 40 szabadonálló 5

c) K-2 50 50 5000 10 80 szabadonálló 5

d) K-3 100 100 10000 10 80 szabadonálló 8

e) K-4 100 100 10000 10 80 szabadonálló 8

IV.FEJEZET

BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEKRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

Közlekedési út területek szabályozása

13. § (1) Köu- jelű közlekedési (út) területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el a közlekedési felügyelet hozzájárulásával:

a) gépjármű-, gyalogos- és kerékpáros közlekedési pályák;

b) csapadékvíz-elvezető árkok;

c) utcafásítás;

d) utcabútorok, képzőművészeti alkotások;

e) közmű-vezetékek és műtárgyaik, közvilágítási berendezések;

f) forgalomirányító és tájékoztató táblák, jelzések;

g) közlekedési rendeltetésű épületek (buszvárók).

(2) Csapadékvíz-elvezető árkok létesítése, illetve minden vízrendezési, vízkárelhárítási tevékenység csak a vízügyi hatóság engedélyével végezhető.

(3) Az utak szabályozási szélességét a szabályozási tervlapokon jelölt méretek szerint kell biztosítani.

(4) Az utak besorolása:

a) Köu-1: országos mellékút;

b) Köu-2: helyi gyűjtőút;

c) Köu-3: kiszolgáló út;

d) Köu-4: vegyesforgalmú kiszolgáló út (dűlőút);

e) Köu-5: gyalogút.

Vízgazdálkodási területek szabályozása

14. § (1) V-1 jelű vízgazdálkodási területen csak vízkárelhárítást és sporthorgászást szolgáló építmények helyezhetők el a vízügyi hatóság hozzájárulásával.

(2) V-2 jelű vízgazdálkodási területen csak vízbeszerzést, kezelést és tárolást szolgáló létesítmények és kiszolgáló létesítményeik helyezhetők el a vízügyi hatóság hozzájárulásával. A terület bekerítendő.

Zöldterületek szabályozása

15. § (1) Z- 1 jelű zöldterületen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

a) növényzet, sétányok;

b) utcabútorok, képzőművészeti alkotások;

c) közmű-vezetékek és műtárgyaik, közvilágítási berendezések;

d) játszótéri létesítmények.

(2) Közművezetékeket és műtárgyaikat, közvilágítási berendezéseket úgy kell elhelyezni, hogy a meglévő fákat ne károsítsák.

(3) A területen haszonállat-tartás nem megengedett.

Védelmi rendeltetésű erdőterületek szabályozása

16. § (1) Ev-1 jelű védelmi rendeltetésű erdőterületen az erdőgazdálkodási tevékenység az erdészeti szolgálat engedélyével folytatandó.

(2) A területen csak az élőhelynek megfelelő, a környéken őshonos növényfajok telepíthetők.

(3) A területen épület nem helyezhető el.

(4) A 7. § (2) bekezdésében említett esetek kivételével a területet érintő telekalakítási és közmű-építési engedélyezési eljárásokba a természetvédelmi hatóság szakhatóságként bevonandó.

Gazdasági rendeltetésű erdőterületek szabályozása

17. § (1) Eg-1 jelű gazdasági rendeltetésű erdőterületen az erdőgazdálkodási tevékenység az erdészeti szolgálat engedélyével folytatandó.

(2) A területen csak az élőhelynek megfelelő, a környéken őshonos növényfajok telepíthetők.

(3) 10 hektárt meghaladó területnagyságú földrészleten a terület legfeljebb 0,5 %-os beépítettségével az erdő rendeltetésének megfelelő építmények helyezhetők el. Az épületek telkesítés nélkül, szabadonállóan helyezhetők el. Megengedett építménymagasság: legfeljebb 4 m.

Általános mezőgazdasági területek szabályozása

18. § (1) Má-1 jelű általános mezőgazdasági területen minden tevékenység a földművelésre vonatkozó jogszabályok betartása mellett folytatható.

(2) Telekalakítás esetén legalább 3000 m2 területű, és legalább 30 m átlagos szélességű telek alakítható ki.

(3) 1500 m2-nél nagyobb telken 3 %-os beépítettséggel, de egy földrészleten legfeljebb 400 m2 beépített területtel mezőgazdasági rendeltetésű épületek elhelyezhetők.

(4) 10 000 m2-nél nagyobb telken a 3 %-os, de legfeljebb 400 m2 megengedett beépítettség felét meg nem haladó kiterjedésű területen lakóépület is elhelyezhető.

(5) Új épületet, építményt szabadonállóan szabad elhelyezni, legalább 10 m előkert-mélységgel.

(6) Megengedett építménymagasság: legfeljebb 4,5 m. Technológiai szükségszerűség esetén ennél magasabb gazdasági építmény is elhelyezhető.

(7) A területen birtokközpontok is kialakíthatók, melybe az építtető az Má-2 jelű övezetbe eső területeit is beszámíthatja.

Védett általános mezőgazdasági területek szabályozása

19. § (1) Má-2 jelű védett általános mezőgazdasági területen minden tevékenység a földművelésre vonatkozó jogszabályok betartása mellett folytatható.

(2) A területen épület nem helyezhető el.

(3) Telekalakítás esetén legalább 10 000 m2 területű és legalább 30 m átlagos szélességű telek alakítható ki.

(4) Út, közmű és köztárgy építési engedélyezési eljárásába a természetvédelmi hatóság szakhatóságként bevonandó.

Kertes mezőgazdasági területek szabályozása

20. § (1) Mk-0 jelű kertes mezőgazdasági területen földművelési tevékenység folytatható, épület azonban a területre készítendő szabályozási terv jóváhagyásáig nem építhető.

(2) Mk-1 jelű kertes mezőgazdasági területen minden tevékenység a földművelésre vonatkozó jogszabályok betartása mellett folytatható.

(3) Az övezet területén birtokközpontok nem alakíthatók ki.

(4) Telekalakítás esetén legalább 1500 m2 területű, és legalább 12 m átlagos szélességű földrészlet alakítható ki.

(5) A területen csak mezőgazdasági rendeltetésű, legfeljebb 4 m építmény-magasságú, a földterület megműveléséhez tartozó gazdasági épület helyezhető el legfeljebb 3 %-os beépítettséggel, egy telken azonban legfeljebb 50 m2 beépített területtel.

(6) Új épületet, építményt oldalhatáron állóan kell elhelyezni. Megfelelő telekszélesség esetén az épület az oldalhatáron álló beépítési módnak megfelelő építési helyen belül szabadonállóan is elhelyezhető. Úttól legalább 5 m előkert-mélység biztosítandó.

(7) A területen a megengedett legnagyobb beépítettségen túl is pince és kertészeti építmény (üvegház, fóliasátor) elhelyezhető.

(8) A területen állattartás a helyi állattartási rendelettel összhangban lehetséges.

V. Fejezet

KIEMELTEN KEZELT TERÜLETEK SZABÁLYOZÁSA

Belterületi határ megállapítása

21. § A település belterületi határvonala csak beépítésre szánt területek (lakóterület, ipari terület, különleges terület) belterületbe csatolása érdekében változtatható meg.

Védőtávolságok szabályozása

22 § (1) Nagyfeszültségű elektromos vezetékek mentén történő épület-elhelyezéseknél a szabványban előírt védőtávolságok betartandók.

(2) Országos közutak melletti telken építmény csak külön jogszabályok betartása mellett helyezhető el.

(3) Természetes állapotú vízfolyások partvonalától mért 50 m védőtávolságon belül épület nem helyezhető el.

VI. Fejezet

A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG VÉDELMÉNEK SZABÁLYOZÁSA

Az épített környezet védelmének szabályozása

23. § (1) Műemléki védettségű ingatlan területén (Református templom, 127 hrsz.) minden építéssel, környezetalakítással, növényzet-telepítéssel és megszüntetéssel járó tevékenység a hatályos jogszabály szerint végezhető. Műemlék-épületek építési ügyeiben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal építési hatóságként jár el.

(2) Műemléki környezet területén ( 1. melléklet) minden építési engedélyezési eljárásba szakhatóságként a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal bevonandó.

(3) Régészeti érintettség esetén a hatályos jogszabály alapján kell eljárni.

(4) Minden nyilvántartott régészeti lelőhelyet (2. melléklet) érintő - mezőgazdasági területen a szántott szintnél mélyebb - talajt bolygató tevékenység végzéséhez, valamint a művelési ág megváltoztatásához a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal előzetes (szakhatósági) engedélye szükséges.

(5) A régészeti érdekű területeken tervezett munkálatok esetében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt véleményező szervként kötelezően be kell vonni még a tervezés fázisában.

(6) Minden olyan esetben, amikor lelet, vagy jelenség kerül elő, a területileg illetékes múzeumot és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt értesíteni kell.

(7) Az 1 hektárnál nagyobb felületeket érintő beruházások előtt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hatásvizsgálat készítését írhatja elő.

(8) A régészeti örökséget érintő kérdésekben a rendezési tervhez készített örökségvédelmi hatástanulmányban foglaltak az irányadók.

A helyi védelem szabályozása

24. § (1) A helyi védelem irányítása az Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik. A védetté nyilvánításról illetve annak megszüntetéséről a Képviselő-testület rendelettel dönt. A döntésről tájékoztatni kell a védett érték tulajdonosait. A helyi védelem alatt álló objektumok körét a 3. melléklet tartalmazza.

(2) A helyi védetté nyilvánítás, illetve megszüntetés tényét az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni.

(3) A helyi értékek védelmével kapcsolatos döntések és feladatok előkészítése és végrehajtásának szervezése a település jegyzőjének feladata.

(4) A védendő értékek körére építészmérnök által készített építészeti értékvizsgálat, illetve tájépítész- és kertészmérnök által készített botanikai értékvizsgálat alapján lehet javaslatot tenni.

(5) A védettség törlésére a tulajdonos kérelmére, épület esetében építészmérnök, szobor esetében szobrászművész, növényállomány esetében kertészmérnök által készített szakvélemény alapján akkor kerülhet sor, ha a védett érték megtartása aránytalanul nagy terhet jelentene a tulajdonos számára, és a területen tervezett fejlesztés más módon nem valósítható meg. A törléshez ki kell kérni a Területi Főépítész hozzájárulását is.

(6) Ha a védettség megszűnik, a jegyző gondoskodik a védett érték és telek dokumentációjának elkészíttetéséről és annak a Megyei Levéltárban történő elhelyezéséről; valamint a megmenthető értékes szerkezeti elemek, tárgyak megmentéséről és elhelyezéséről.

(7) A község helyi védelemben részesülő objektumait a 3. melléklet tartalmazza.

A védett érték használata, fenntartása, átalakítása

25. § (1) A védett érték tulajdonosának kötelessége a védett érték rendeltetésszerű használatáról, jó állapotáról gondoskodni.

(2) A használat a védett értéket nem veszélyeztetheti.

(3) A védett érték fenntartásának költségei a tulajdonost terhelik.

(4) Védett épületet eredeti (hagyományos) tömegében, tetőformájában kell megtartani, érintetlenül hagyva az eredeti homlokzati elemeket (nyílások, tagozatok, díszek).

(5) A védett épület belső korszerűsítését, átalakítását – hacsak a védelem nem terjed ki az épületbelső, vagy valamely belső részlet hangsúlyozott megtartására – illetve bővítését a védettség nem akadályozza.

(6) Védett épület csak úgy bővíthető, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati, utcaképi megjelenése ne változzon, illetve gondosan mérlegelt kompromisszum árán az a legkisebb kárt szenvedje, és a tervezett bővítés a régi épület formálásával, szerkezetével, anyaghasználatával összhangban legyen.

A helyi védelem önkormányzati támogatása

26. § (1) A védett érték megóvása, állagának megőrzése céljából a tulajdonos kérelmére pályázat útján önkormányzati támogatás adható.

(2) A helyi védelem támogatására felhasználható összeget minden évben az Önkormányzat költségvetési rendeletében kell meghatározni.

(3) A támogatás feltételeit, folyósításának, elszámolásának módját, az elvégzett munkák bizonylatolásának rendjét a támogatásban részesített tulajdonossal kötött szerződésben kell rögzíteni.

Helyi védelem alatt álló épületek építési engedélyezése

27. § (1) A helyi védelem alatt álló épületek, építmények esetében – a külön jogszabályban építési engedélyhez kötött tevékenységeken kívül – építésügyi hatósági engedély szükséges az alábbi esetekben is:

a) épület külső és belső felújítása, színezése,

b) a telek kertészeti kialakítása, kerti építmények létesítése, átalakítása, megszüntetése,

c) képző- és iparművészeti restaurálások, illetve az épület megjelenését bármely módon érintő egyéb munkálatok (pl. falkutatás) végzése.

(2) Az építésügyi hatósági eljárásban ki kell kérni a települési főépítész, ennek hiányában a megyei főépítész szakvéleményét.

(3) Az építési engedély iránti kérelemhez az építési és használatbavételi engedélyezési eljárásról szóló jogszabályban előírt mellékleteken kívül csatolni kell:

a) átalakítás esetén a jelenlegi állapot felmérési rajzait 2 példányban,

b) homlokzatot érintő munkák esetén a színezésre vonatkozó tervet egy példányban,

c) a beavatkozás előtt készült fénykép-dokumentációt egy példányban.

d) az építésügyi hatóság indokolt esetben további mellékletek csatolását is előírhatja (pl. falkutatás, talajmechanikai-, statikai vizsgálat, faanyag-vizsgálat, stb.)

VII. Fejezet

SAJÁTOS JOGINTÉZMÉNYEK

Kiszolgáló és lakóút céljára történő lejegyzés

28. § Az Önkormányzat ÉTV 27. §. értelmében kiszolgáló és lakóutak lejegyzésére kapott jogával a szabályozási tervlapokon szabályozási vonallal jelölt helyeken élni kíván. Ennek érvényesítésére jelen szabályzat módosítása nélkül, államigazgatási határozattal kerülhet sor.

Beültetési kötelezettség

29. § (1) A szabályozási tervlapokon beültetési kötelezettségre jelölt területeken 3 szintes növényzet telepítendő.

(2) Beültetési kötelezettségű területen épület nem helyezhető el.

Helyrehozatali kötelezettség

30. § (A szabályozási tervlapon rekultiválandó területként jelölt volt építési törmelék-lerakó területe az ott illegálisan elhelyezett hulladékoktól megtisztítandó.

VIII.FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

Záró rendelkezések

31. § (1) Jelen rendelet a kihirdetés után 30 nappal lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Homokszentgyörgy Községi Közös Tanács Összevont Rendezési Tervét jóváhagyó .. sz. önkormányzati rendeletének Kálmáncsa községre vonatkozó minden előírása.

1. melléklet a 11/2005. (XII. 13.) önkormányzati rendelethez

Kálmáncsa műemlékei

1. Református templom, Szabadság tér 4., 127 hrsz., törzsszám: M 4370

Műemléki környezethez tartozó ingatlanok: 122; 123; 126; 128; 129; 135; 235; 236; 237 hrsz-ok.

2. melléklet a 11/2005. (XII. 13.) önkormányzati rendelethez

Kálmáncsa régészeti lelőhelyei és régészeti érdekű területei

1a. Nyilvántartott régészeti lelőhelyek:

1. Várdomb: 0409/8 hrsz.

2. Jegyződomb: 228, 229, 231, 232, 233, 234, 235, 236 hrsz.

3. Református főiskola helye: 64/1-2 hrsz.

4. Baráterdő: 0278 hrsz.

5. Csehi dűlő: 0167/5-8 hrsz.

6. Régi temető: 03 hrsz.

7. Kossuth u. 122.: 118, 119, 120, 121 hrsz.

8. Szabadság tér 6.: 127, 128, 129, 130, 135 hrsz.

9. Malommellék: 0409/9, 0428/4 hrsz.

10. Kossuth u. mögötti magaspart: 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207 hrsz.

11. Ótemető: 1261 hrsz.

Régészeti érdekű terület:

12. Nyilas: 07/8-10 hrsz.

13. Handó: 0167/1, 0167/5-8, 1258, 1260, 1267, 1269, 1270, 1271, 1273, 1274/2 hrsz.

14. Látó-domb: 0284/2

8. melléklet a 11/2005. (XII. 13.) önkormányzati rendelethez

A rendezési tervek alkalmazása során betartandó főbb jogszabályok

1. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény

2. Az Országos Településrendezési és Építészeti Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet

3. A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény

4. A környezeti hatásvizsgálatról szóló 20/2001. (II. 14.) Kormányrendelet

5. Az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás részletes szabályairól szóló 193/2001. (X. 19.) Kormányrendelet

6. A levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II. 14.) Kormányrendelet

7. A légszennyezettségi határértékekről, a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 14/2001. (V. 9.) KöM-EüM-FVM együttes rendelet

8. A zaj- és rezgésvédelemről szóló 12/1983. (V. 12.) MT rendelet

9. A zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 8/2002. (III.22.)KöM- EüM rendelet

10. A felszínalatti vizek minőségét érintő tevékenységekkel összefüggő egyes feladatokról szóló 33/2000. (III. 17.) Kormányrendelet

11. A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről szóló 49/2001. (IV. 3.) Kormányrendelet

12. A vizek és a közcélú vízilétesítmények fenntartására vonatkozó120/1999. (VIII. 6.) Kormányrendelet

13. A hullámterek, parti sávok, a vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról és hasznosításáról szóló 46/1999. (III. 18.) Kormányrendelet

14. A csapadékvizek elvezetésének engedélyezéséről szóló 18/1996. (VI. 13.) KHVM rendelet

15. A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény

16. A veszélyes hulladékok kezeléséről szóló 98/2001. (VI. 15.) Kormányrendelet

17. A természetvédelemről szóló 1996. évi LIII. törvény

18. A termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény

19. A növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény

20. A távközlési létesítmények elhelyezéséről szóló 9/2000. (IV. 19.) KHVM rendelettel módosított 29/1999. (X. 6.) KHVM rendelet

21. A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény

22. Az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendelet

23. Az Egyedi Szennyvízkezelés Nemzeti Megvalósítási Programjáról szóló 174/2003 ( X. 28. Korm. rendelet