Kálmáncsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2009.(XI.25.) önkormányzati rendelete

A HELYI ÖNSZERVEZŐDŐ KÖZÖSSÉGEK PÉNZÜGYI TÁMOGATÁSÁNAK RENDJÉRŐL

Hatályos: 2009. 11. 26

Kálmáncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete – élve a Magyar Köztársaság Alkotmánya 44/A. § (2) bekezdésében kapott eredeti felhatalmazással –, figyelemmel a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (Ötv.) 8. § (5) bekezdésében valamint 16. §‑ában foglaltakra – a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja, alapelvei

1. §


Kálmáncsa Község Önkormányzat Képviselő-testülete elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a településen élő vagy dolgozó állampolgárok önszerveződő közösségei végeznek az önkormányzati feladatok megvalósítása, a polgárok közéletbe való bevonása, a település fejlesztése és szépítése, a környezetvédelem, az arra rászorulók támogatása, a kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság művelődése, oktatása, szórakozása, sportolása érdekében.


2. §


Az 1. §‑ban foglalt elvek megvalósítása érdekében a képviselő-testület az éves költségvetéséről szóló rendeletében – a település anyagi lehetőségeitől függően – keretet állapít meg az önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának céljára, s a keret felhasználásának feltételeit, az eljárás rendjét e rendeletében szabályozza.


3. §

E rendelet alkalmazásában

  1. önszerveződő közösség az a bíróság által bejegyzett egyesület, alapítvány, amely az önkormányzat illetékességi területén bejegyzett székhellyel rendelkezik; illetve abban az esetben, hogy ha nem rendelkezik székhellyel az önkormányzat illetékességi területén, akkor hitelt érdemlően tudja bizonyítani, hogy tevékenységét a településen végzi.
  2. nem minősül önszerveződő közösségnek a politikai párt helyi szervezete.

A kérelmek benyújtása

4. §


  1. Az önszerveződő közösségek tárgyév március 1-től, tárgyévet követő év február 28-ig tartó időszakra történő pénzügyi támogatása (a továbbiakban: pénzügyi támogatás) iránti kérelmeket írásban, az 1. számú mellékletben foglalt kérelemdokumentáció szerint, a szükséges mellékletekkel együtt a polgármesterhez kell benyújtani 2010. évben február 15-ig, azt követően pedig a tárgyév január 31-ig.
  2. A kérelemhez csatolni kell az önszerveződő közösség:
    1. bíróság általi bejegyzéséről szóló végzés szervezet képviselője által hitelesített egyszerű másolatát;
    2. alapító okirata, alapszabálya vagy működésének egyéb alapdokumentuma szervezet képviselője által hitelesített másolatát;
    3. aláírási címpéldányának a szervezet képviselője által hitelesített másolatát.
  3. Amennyiben az önszerveződő közösség korábban már benyújtotta a (2) bekezdésben felsorolt dokumentumokat, ezek ismételt benyújtása mellőzhető, ha az azóta eltelt időszakban e dokumentumok tartalmában változás nem történt.           


5. §

           

  1. A Képviselő-testület a az éves költségvetési rendeletében a civil szervezetek támogatása címén keretet különít el, a szervezetek részére céljelleggel juttatott pénzbeli támogatások összegét támogatottanként elkülönítve – legfeljebb a keret erejéig – határozattal hagyja jóvá.


  1. A kérelmek elbírálása során a képviselő-testület dönthet úgy is, hogy pénzügyi támogatás helyett – részben vagy egészben – a kért támogatást más formában biztosítja, feltéve, hogy a támogatás más módja a kérelmező által megjelölt cél megvalósításának támogatására alkalmas.


  1. Az év közben keletkező támogatási igények alapján a Képviselő-testület a költségvetési rendeletben biztosított tartalék terhére, vagy pénzeszköz átcsoportosítás révén állapíthat meg támogatást.  

A támogatás kifizetése és felhasználásának elszámolása


6. §.


  1. A költségvetési rendelet, illetve az évközi támogatási döntés elfogadását követő 15 napon belül a Körjegyzőség értesíti a támogatottakat a Képviselő-testület döntéséről. A támogatottak az értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül kezdeményezhetik a támogatási szerződés megkötését. A támogatási szerződés mintáját a 2. sz. melléklet tartalmazza.


  1. A megállapított támogatási összeg meghatározásánál a támogatás jellegét (cél- vagy működési támogatás) meg kell jelölni.


  1. A támogatásnak a megkötött szerződéstől eltérő célra történő felhasználása csak az aláíró Felek által aláírt szerződésmódosítás után történhet meg.


  1. A támogatási összegek folyósításáról a szerződésben meghatározott határidőben a Körjegyzőség gondoskodik.


7. §


  1. A támogatott szervezetek a támogatás felhasználásáról a felhasználást követő 30 napon belül kötelesek írásban elszámolni. Az elszámolást a Körjegyzőséghez kell benyújtani. Az elszámolás mintáját a 3. sz. melléklet tartalmazza.


  1. A benyújtott elszámolás alapján a Körjegyzőség ellenőrzi, hogy a támogatást célszerűen és szabályszerűen használták-e fel.


  1. A támogatás összege ajándékozásra és étkezésre csak akkor fordítható, ha a civil szervezet vezetője mellékeli az igénybevevők névsorát, és azt az aláírásával hitelesíti.


  1. Az útiköltség csak számlával, útnyilvántartással és a költségtérítésben résztvevő aláírásával együttesen számolható el.


  1. A támogatási összegnek a (4)-(5) bekezdések szerinti célra történt felhasználásának dokumentációját – másolatban – az elszámoláshoz csatolni kell.


  1. Az előző évi elszámolások elfogadásáról a képviselő-testület dönt.


8. §


A Körjegyzőség a támogatásokról egységes nyilvántartást vezet, melyből az egyes támogatások célja, a számadási kötelezettség előírása, valamint a számadás és a rendeltetésszerű felhasználás ellenőrzése megállapítható.


Egyéb rendelkezések


9. §


  1. Amennyiben a finanszírozott vagy támogatott szervezet, illetve magánszemély az előírt számadási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, e kötelezettségének teljesítéséig a további finanszírozást, támogatást fel kell függeszteni.


  1. támogatások jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a felhasználó köteles a támogatás összegét az Önkormányzatnak visszafizetni.


A rendelet hatályba lépésére vonatkozó rendelkezések


10. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit első ízben a 2010. évi önkormányzati költségvetésben megállapított támogatások felhasználása és elszámolása során kell alkalmazni.



Kálmáncsa, 2009. november 24.




                                    Nagy Józsefné                             Dr. Kálmán László

                                     polgármester                                       körjegyző


Mellékletek