Kálmáncsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014.(IX.25.) önkormányzati rendeletének indokolása

A közterületek elnevezéséről és a házszámozásról

Hatályos: 2014. 10. 01

Kálmáncsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014.(IX.25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2014.10.01.
A közterületek elnevezéséről és a házszámozásról
Részletes indokolás
Az 1–13. §-hoz
A tervezet 1. §-a a rendelet hatályára vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A tervezet 2. §-a az értelmező rendelkezéseket tartalmazza.
A tervezet 3-5. §-ai a közterület elnevezésének általános szabályait rögzítik.
A közterület elnevezéshez támpontot ad a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007(XI.14) Korm. rendelet, amelynek 5. § (7) bekezdés c) pontja szerint a közterületek elnevezésének lehetőleg a közvetlen környezet hagyományait, sajátosságait kell tükröznie, vagy a helyhez kötődő személyekkel kell kapcsolatosnak lennie.
Itt került szabályozásra a közterület elnevezése, megváltoztatása iránti eljárás. A kezdeményezés formai kelléke az írásbeliség és az indokolás.
A változtatásról a járási hivatalt is értesíteni kell, melynek oka, hogy a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi törvény 13/A. §-a szerint a közterület elnevezés, közterület jelleg vagy területszervezési eljárásban hozott döntés miatt költözéssel nem járó lakcímváltozás esetén a címváltozásnak megfelelő személyi azonosítóról és lakcímről szóló hatósági igazolványt a címváltozás szerinti lakó vagy tartózkodási hely szerinti illetékes járási hivatal hivatalból állítja ki és kézbesíti a polgár részére.
A tervezet 6.-8. §-ai a házszámozásra vonatkozó szabályokat rögzítik.
A tervezet 9-11. §-ai az utcanév- és a házszámtáblák elhelyezésével kapcsolatos szabályokat rögzítik.
Főszabály, hogy a közterület elnevezéséről szóló tábla kihelyezése az önkormányzat feladata, míg a házszámtáblák kihelyezése az ingatlan tulajdonosának feladata.
A tervezet 12. §-a Kálmáncsa közigazgatási területén történetileg kialakult és elkülönült településrészek elnevezését rögzíti.
A 13. § a hatályba lépésről rendelkezik, mely a kihirdetéstől számítva elegendő időt biztosít a jogalkalmazók számára a felkészülésre. Itt került rögzítésre a még hiányzó házszámtáblák kihelyezésének kötelezettsége.