Gálosfa Község Képviselőtestületének 9/2015(V.28..) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2015. 05. 29

Gálosfa Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (Kt.) 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján; Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 13. § (1) bekezdésének 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet célja, hogy Gálosfa község belterületén a környezet védelme és a köztisztaság fenntartása érdekében e rendeletben szabályozott keretekben történjen az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése.


(2) A rendelet hatálya Gálosfa község belterületén végzett kerti avar és hulladék nyílt téri égetésére, a hulladékok nyílt téri égetését végző személyekre terjed ki.


2. §


E rendelet alkalmazásában: a)Avar és kerti hulladék: lehullott falomb, avar, gyökérmaradvány, szár, levél, kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradványok. b)Ingatlantulajdonos: az a természetes, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, tulajdonközösség, aki az ingatlant használja függetlenül attól, hogy tulajdonosa, haszonélvezője, birtokosa, kezelője, használója, bérlője az ingatlannak.


Avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó szabályok


3. §


(1) A település belterületén az avar és kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.


(2)Avar és kerti hulladék nyílttéri égetése egész évben hétfő, szerda és pénteki napokon 6.00 és 20.00 óra között, kizárólag szélcsendes időben engedélyezett.


(3) A (2) bekezdésben megjelölt időszakon kívül belterületen a kerti avar és hulladék égetése tilos. (4) Az avar és kerti hulladék égetését e rendelet 2. §. b) pontjában meghatározott nagykorú személy végezheti.


4. §.


(1) Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat más háztartási, kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot.


(2) Az avar és kerti hulladék égetése csak úgy történhet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.


(3) A tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad.


(4) Az avar és kerti hulladék égetésének színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.


(5) Az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni és a parázslást, izzást meg kell szüntetni.


(6) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.


Záró rendelkezés


5. §.


(1)A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2)E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Gálosfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi környezet védelméről, a közterületek, az ingatlanok, az állattartás rendjéről, a település tisztaságáról szóló 7/2001. (XI. 20.) önkormányzati rendeletének 11. - 12. §-a.


Gáspár József                                                                             Patakiné Kercsó Szilvia

polgármester                                                                                      jegyző


Kihirdetve: Gálosfa, 2015. május 28.


                                                                                                             Patakiné Kercsó Szilvia

                                                                                                                       jegyző