Somogyaszaló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete

a kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2022. 08. 12

Somogyaszaló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete

a kerti hulladék égetéséről

2022.08.12.

Somogyaszaló Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. §. (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában, meghatározott feladatkörében eljárva, a Somogy Megyei Kormányhivatal véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya az erdőterület kivételével Somogyaszaló község közigazgatási területére terjed ki.

2. § (1) E rendelet alkalmazásában égethető hulladék: az avar és száraz ág, vessző és egyéb fás szárú növény, valamint a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány.

(2) Az égethető hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással történik.

(3) Az égethető hulladék égetéssel csak akkor ártalmatlanítható, ha komposztálásra nincs mód, vagy nem komposztálható, vagy komposztálásra alkalmatlan (pl.: vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött).

(4) Az égethető hulladék szélcsendes időben keddi és pénteki munkanapon 8.00 és 20.00 óra között égethető, tavasszal március 16. – május 31. között, és ősszel október 1. – november 30. között.

(5) Tilos az égethető hulladék égetése a köznevelési, egészségügyi intézménnyel közvetlenül szomszédos ingatlanon, az intézmény napi működési ideje alatt.

(6) Tilos az égetés párás, ködös, szeles időben.

(7) A kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális vagy ipari eredetű, továbbá veszélyes hulladéknak minősülő anyagot.

(8) Az égetés folyamatának gyorsítására légszennyező vagy veszélyes segédanyag (pl.: benzin, gázolaj stb.) nem alkalmazható.

3. § (1) Az égethető hulladék csak olyan helyen és területen égethető el, ahol az égetés személyi biztonságot nem veszélyeztet, vagyoni s környezeti kárt nem okoz. Égetni szomszédos ingatlanon lévő épülettől 10 m, saját telken lévő épülettől 5 m távolságon belül tilos. Csak légszáraz égethető hulladék égethető úgy, hogy a keletkező hő és füst a környékben lévő zöld növényeket ne károsítsa, valamint a környező ingatlanok használatát ne zavarja.

(2) Az égetést csak 18 éven felüli, cselekvőképes személy végezheti.

(3) Az égethető hulladék égetése közterületen nem végezhető.

(4) Tűzgyújtási tilalom alatt tilos égetni.

4. § (1) Az égetés során a tüzet felügyelet nélkül hagyni tilos. A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző személy köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, a tűz eloltható. Így különösen kerti locsolótömlőt vagy legalább 50 liter vizet edényben, vagy tűz eloltására alkalmas tűzoltó készüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kézi szerszámot.

(2) Az égetés befejezésekor a tűz elhamvadásáról az égetést végző köteles meggyőződni és gondoskodni a visszamaradt parázs vagy hamu izzásának vízzel, földtakarással, kézi szerszámokkal való megszüntetéséről. A helyszín elhagyása előtt az égetést végző meggyőződik arról, hogy az égetés helyén a saját vagy, a szomszédos ingatlanon nem keletkezett-e újabb tűzfészek vagy újabb veszélyforrás.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.