Somogyaszaló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 7.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2023. 10. 01

Somogyaszaló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 7.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

2023.10.01.

Somogyaszaló Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján, továbbá, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §- ában kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás felhasználásáról a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A központi költségvetés szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosíthat Somogyaszaló Községi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) számára.

(2) E rendelet célja, hogy a szociális célú tűzifa támogatás igénybevételével kapcsolatban a szociális rászorultság szabályait és részletes feltételeit meghatározza, amennyiben az önkormányzat az (1) bekezdés szerinti kiegészítő támogatásban részesül.

(3) A rendelet hatálya kiterjed a Somogyaszaló Község közigazgatási területén állandó lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyre.

A támogatás feltételei

2. § (1) Az Önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként tűzifát biztosíthat:

a) annak a személynek, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékra jogosult, továbbá

ac) aki a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő hátrányos/halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

b) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nettó 100.000 Ft-ot, vagy egyedül él, és havi jövedelme a nettó 150.000 Ft-ot nem haladja meg.

(2) Az (1) bekezdés aa)-ac) pont alatti jogosultak előnyben részesülnek a tűzifa osztás során.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(4) Háztartásonként legfeljebb 5 erdei m3 tűzifa adható.

(5) Az Önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifa támogatásban részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

A támogatás megállapításának menete

3. § (1) A szociális tűzifa iránti kérelmet a Kaposmérői Közös Önkormányzati Hivatal Somogyaszalói Kirendeltségére lehet benyújtani e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon, évente a képviselő-testület által meghirdetett időszakban. Kérelem hiányában a Képviselő-testület hivatalból intézkedik.

(2) A kérelem mellé a jövedelmi viszonyok igazolására szolgáló csatolandó iratok:

a) rendszeres pénzellátással rendelkezők esetében a pénzellátás folyósításának igazoló szelvénye és megállapító határozata;

b) jövedelemmel rendelkező személyek esetében a munkáltató által kiállított hivatalos keresetigazolás vagy bérlap az előző havi kifizetésről, egyéni vállalkozók, gazdasági társaság tagja vonatkozásában a tárgyévet megelőző év személyi jövedelemadójának mértékéről szóló adóhatósági igazolás;

c) alkalmi munkát végzők esetében az egyszerűsített munkavállalásról kiállított igazolás, vagy a tevékenységet végző által adott nyilatkozat.

(3) A kérelmező a kérelemben írásbeli hozzájárulását adja ahhoz, hogy a NAV Somogy Vármegyei igazgatósága az Önkormányzatot a családtagok jövedelméről informálja. Az Önkormányzat a GDPR szabályzata szerint az adatokat köteles bizalmasan kezelni és azokat kizárólag a felhatalmazásnak megfelelő célra felhasználni.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult az e rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény, vagy tartalmilag annak megfelelő más dokumentum aláírásával igazolja.

4. § A támogatás kizárólagos forrása az e rendelet 1. § (1)-(2) bekezdése szerint megállapított támogatás.

Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2023. október 1-jén lép hatályba.