Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérletéről és a lakbérek mértékéről

Hatályos: 2021. 09. 01- 2023. 06. 27

Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérletéről és a lakbérek mértékéről1

2021.09.01.

Zimány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. mellékletében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Zimány Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában álló lakásokra (a továbbiakban: lakásokra).

2. A lakások bérbeadásával kapcsolatos feladatok és hatáskörök ellátása

2. § Az önkormányzati tulajdonban lévő és bérbeadás útján hasznosított, e rendelet hatálya alá tartozó lakások bérbeadásával kapcsolatos hatásköröket – az e rendelet 5. § (2) bekezdésében szabályozott eset kivételével – Zimány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) látja el, illetve gyakorolja.

3. A lakásbérlet szabályai, az önkormányzati lakások bérbe adásának általános feltételei

3. § (1) Önkormányzati bérlakás csak lakás céljára adható bérbe. Bérlői jogviszonyban lévő személlyel másik lakásban való elhelyezési kötelezettséget az önkormányzat nem vállal.

(2) A szociális helyzet alapján bérbe adott lakás bérlőjének a jogosultságát a bérbeadó – az önkormányzat hivatala (a továbbiakban: Hivatal) közreműködésével – minden évben felülvizsgálja. Ennek érdekében a bérlő köteles minden év október 31-ig benyújtani a szociális helyzetét bizonyító iratokat, jövedelmi kimutatásokat és nyilatkozatot a lakásban élők számáról.

(3) Amennyiben a vizsgálat azt állapítja meg, hogy a bérlő nem jogosult a szociális alapon megállapított bérleti díj fizetésére, a bérbeadó megállapítja az új (piaci alapon meghatározott) bérleti díjat, és azt a bérlővel írásban haladéktalanul közli.

(4) A bérlő a szerződés megkötését követően 12 havonta (a felülvizsgálattal egyidejűleg) köteles bemutatni a közüzemi szolgáltatók számláit vagy igazolásait arról, hogy a lakással kapcsolatban nincs tartozása.

(5) Önkormányzati lakás albérletbe, társbérletbe nem adható. Amennyiben az önkormányzati lakást vagy annak egy részét a bérlő albérletbe, társbérletbe adja, az az önkormányzat részére azonnali felmondási okot eredményez és a következő hónap végére az önkormányzat felmondja a szerződést.

(6) Az önkormányzat a lakások piaci alapon történő bérbeadása során külön szolgáltatást és lakbértámogatást nem nyújt.

4. Az önkormányzati lakások bérbeadásának jogcímei

4. § (1) Önkormányzati lakást pályázat útján vagy pályázaton kívül is bérbe lehet adni.

(2) A pályázat útján történő bérbeadás:

a) piaci alapon, vagy

b) szociális helyzet alapján, rászorultság szerint történhet.

(3) Pályázaton kívüli bérbeadás:

a) költségelven, közérdekű feladatok (szakember), célok megvalósítása érdekében,

b) ismételt bérbeadás alapján történhet.

(4) Amennyiben önkormányzati bérlakás nincs bérbeadásra meghirdetve, a benyújtott lakásbérleti pályázatot érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani.

5. A bérleti jogviszony, tartalma, időtartama

5. § (1) Lakást bérbe adni kizárólag határozott időre lehet. A határozott időre szóló bérlet időtartama legfeljebb 3 év lehet.

(2) A bérlő kérelmére a szerződést annak lejárta előtt legkésőbb 2 hónappal a polgármester további 3 évre meghosszabbíthatja.

(3) Az (1), illetve (2) bekezdés szerinti határozott idő leteltével a bérlő köteles a lakást minden elhelyezési igény nélkül a bérleti szerződés lejártának napján a vele ott élőkkel együtt elhagyni.

6. § A lakások bérletével kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket a lakásbérleti szerződésnek tartalmaznia kell.

6. Pályázat útján történő bérbeadás általános feltételei

7. § (1) Az üresen rendelkezésre álló önkormányzati lakásokat – a Képviselő-testület döntése alapján – pályázat útján kell meghirdetni, a döntéstől számított 30 napon belül.

(2) Ha a megpályáztatott lakásra pályázat nem érkezik vagy a pályázat érvénytelen, a lakást ismételten pályáztatni kell, mindaddig amíg érvényes pályázat kerül benyújtásra.

(3) A pályázati felhívást a helyben szokásos módon közzé kell tenni, továbbá az Önkormányzat hirdetőtábláján legalább 15 napra ki kell függeszteni.

(4) A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell:

a) a lakás címét, alapterületét, komfortfokozatát, szobaszámát,

b) a bérleti díjat,

c) a bérbeadás időtartamát,

d) a pályázat benyújtásának módját, helyét és határidejét,

e) a pályázat elbírálásának módját és szempontjait,

f) az eredmény közlésének módját és időpontját,

g) a szerződés megkötésének módját és határidejét.

8. § (1) A pályázatokat az erre rendszeresített, e rendelet 1. illetve 2. mellékletét képező nyomtatványon írásban kell benyújtani.

(2) A pályázatokhoz munkáltatói és jövedelemigazolást kell csatolni.

(3) A pályázatokat a benyújtási határidő leteltét követő legkésőbb 15 munkanapon belül az ügyrendi és jogi bizottság bontja fel. A pályázat eredményéről a bírálati szempontok alapján jegyzőkönyvet kell készíteni, melyet a bizottság mind három tagja aláír.

(4) A pályázatot az az ajánlattevő nyeri meg, aki a pályázati kiírásban és a helyi rendeletben foglalt feltételeknek megfelel. A pályázatokat a pályázati kiírás alapján rangsorolni kell.

(5) Amennyiben a pályázatot elnyert személy a bérleti szerződést a döntést követő 15 napon belül nem köti meg, a pályázók közül a bérleti szerződést a következő legjobb eredményt elérő személlyel kell megkötni.

(6) Ha az ajánlattevők egyike sem tett eleget a pályázati kötelezettségeknek, abban az esetben a pályázat kiírója a kiírt pályázatot eredménytelennek nyilvánítja.

(7) A pályázókat a pályázat eredményéről vagy eredménytelenségéről írásban értesíteni kell.

(9) A bérleti szerződésből eredő kötelezettségek biztosítására a bérlőnek a szerződés megkötése előtt óvadékot kell nyújtania. Az óvadékot az önkormányzat letéti számlájára kell megfizetni.

(10) Az óvadék mértéke a lakás mindenkori havi bérleti díja kétszeresének megfelelő összeg.

(11) Ha az óvadék bármilyen nagyságú összege a bérlőnek felróható okból a bérbeadó által felhasználásra kerül - a bérbeadó felszólításának kézhezvételét követő 30 napon belül - az óvadékot ki kell egészíteni. Ha e kötelezettségét a bérlő nem teljesíti, a törvényben meghatározott eljárás keretében fel kell mondani a lakásbérleti szerződést.

(12) Az óvadék a bérlőre háruló kötelezettségek bérbeadó által történő teljesítésének költségeit fedezi. Az óvadékból a bérbeadó követelése akkor elégíthető ki, ha a bérlő kötelezettségét írásbeli felhívás ellenére sem teljesíti és azt helyette a bérbeadó végzi el.

(13) A szerződés megszűnésekor a lakás visszaadását követő 15 napon belül a fel nem használt óvadékot kamat nélkül vissza kell fizetni.

7. Szociális helyzet alapján történő bérbeadás különös szabályai

9. § A szociális helyzet alapján történő bérbeadással kapcsolatosan az itt szabályozott eltérésekkel az 5–8. §-t kell alkalmazni.

10. § (1) Szociális helyzet alapján pályázatra és bérletre az jogosult, aki, (illetve vele együtt közös háztartásban élő hozzátartozója) Zimány településen lakóhellyel rendelkezik és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott jelentősebb vagyona sincs, továbbá a családban élők esetében az egy főre jutó nettó jövedelem a szociális vetítési alap összegének kétszeresét, egyedül álló, vagy egyedül élő pályázó esetében a szociális vetítési alap háromszorosát nem haladja meg.

(2) A havi jövedelem számítása szempontjából a Szoctv. 4. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltakat kell alkalmazni.

8. Piaci alapon történő bérbeadás különös szabályai

11. § A piaci alapon történő lakás bérbeadásra az itt szabályozott eltérésekkel az 5–8. §-t kell alkalmazni.

12. § (1) A pályázók közül a szerződést azzal kell megkötni, aki a bérleti díjat egyösszegben a leghosszabb időszakra előlegezi meg. Amennyiben több pályázó vállalja a bérleti díj leghosszabb időszakra egyösszegben történő megelőlegezését, úgy a Képviselő-testület sorsolás útján dönt.

(2) Ha a bérleti jogviszony azon időpont előtt szűnik meg, amelyre a bérlő a bérleti díjat már megelőlegezte, az általa már befizetett, de még le nem lakott bérleti díjat kamatmentesen vissza kell fizetni.

9. Bérbeadás költségelven, közérdekű cél (szakember-elhelyezés) érdekében jogcímen

13. § (1) Szakember-elhelyezés céljából lakás bérbeadására – ilyen irányú kérelem alapján – a Képviselő-testület jogosult a Hivatal, az Önkormányzat intézményei, valamint közérdekű-, vagy közfeladatot ellátó szervek szakember ellátottsága biztosítása érdekében olyan személy részére, aki közszolgálati, közalkalmazotti, kormánytisztviselői, rendőri szolgálati viszonyban vagy munkaviszonyban áll és akinek alkalmazása az önkormányzat, vagy intézményének, továbbá közérdekű- vagy közfeladatot ellátó szervek kötelező feladata ellátásához feltétlenül indokolt.

(2) Szakember-elhelyezés körében csak akkor adható bérbe önkormányzati bérlakás, ha a leendő bérlő és vele együtt költöző hozzátartozói tulajdonában nincs beköltözhető lakóingatlan.

(3) Szakember-elhelyezés céljára lakást a meghatározott munkakörhöz kapcsolódóan, legfeljebb a közszolgálati, közalkalmazotti, kormánytisztviselői, rendőri szolgálati viszony vagy munkaviszony fennállása időtartamára lehet bérbe adni.

(4) A bérlő köteles az (2)–(3) bekezdésekben rögzített feltételek megszűnését követő 30 napon belül a lakást üres, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadásra jogosult rendelkezésére bocsátani.

10. Ismételt bérbeadás

14. § (1) Ha a bérlő a szociális helyzete alapján bérelt lakást ismételten bérbe kívánja venni, de szociális helyzete alapján a lakásbérletre már nem jogosult, akkor bérleti joga – jövedelmi és vagyoni helyzetének vizsgálata függvényében – piaci alapú bérletre változik, és a továbbiakban az újonnan megállapított bérleti joga szerinti bérleti díjat kell fizetnie.

(2) Ha a bérlő a piaci alapú, vagy költségelvű bérlakását szociális helyzete miatt nem tudja ismételten piaci alapon, vagy költségelven bérbe venni, de a bérleti idő lejárta előtt kéri szociális jogcímen történő elhelyezését, bizonyítja szociális helyzetének romlását és szociális bérlakásra való rászorultságát, akkor a továbbiakban szociális alapú bérleti díjat kell fizetnie.

11. A lakásbérleti jogviszony tartalma, a felek jogai és kötelezettségei

15. § (1) A bérbeadó a lakást komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel együtt a lakásbérleti szerződésben megjelölt időpontban, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, leltár szerint köteles a bérlőnek jegyzőkönyvileg átadni. A jegyzőkönyvben rögzíteni kell a mérőórák állását.

(2) A lakás átadásakor leltárt kell felvenni, melyben fel kell tüntetni a lakás, a lakásberendezések tényleges állapotát (pl. a lakásberendezések hiánya, a burkolatok, festés, mázolás állapota, stb.), valamint a bérlő esetleges észrevételeit. A bérlő az átvételt a leltár aláírásával köteles elismerni.

(3) A lakás átadásakor észlelt hibák, hiányosságok megszüntetéséről - a felek eltérő megállapodásának hiányában - a bérbeadó köteles gondoskodni.

16. § A bérbeadó nevében a polgármester jogosult a rendeltetésszerű és gondos használatot, továbbá a bérlői kötelezettségek teljesítését a bérlő nyugalmának zavarása nélkül munkanapokon 8-20 óra között ellenőrizni.

12. A bérlőre vonatkozó előírások

17. § (1) A bérlő köteles a lakásbérleti szerződés fennállása alatt életvitelszerűen a lakásban lakni.

(2) A bérlő köteles a lakásból két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát írásban a bérbeadó részére bejelenteni. Ennek tényét a Hivatal által vezetett nyilvántartásban rögzíteni kell.

(3) A 2 hónapot meghaladó írásban nem bejelentett és később nem igazolt távollét esetén a lakásbérleti szerződést bérbeadó felmondhatja.

(4) Amennyiben a bérlő lakhatásra alkalmas saját tulajdonú ingatlant szerez, köteles ezt 10 napon belül a bérbeadónak bejelenteni.

18. § (1) Megállapodás hiányában a bérlő köteles gondoskodni:

a) a lakás burkolatainak, nyílászáróinak és berendezéseinek karbantartásáról,

b) a lakás tisztántartásáról, a lakásberendezések felújításáról és cseréjéről, az elektromos vezetékhálózat kapcsolóinak és csatlakozó aljzatainak javításáról és cseréjéről,

c) az épületben, az épület központi berendezéseiben, továbbá a lakásban a saját vagy vele együtt lakó személyek magatartása folytán keletkezett hibák kijavításáról és az eredeti állapot helyreállításáról, illetve a kár megtérítéséről,

d) az épület előtti közterület, járda tisztántartásáról, hó- és síkosság mentesítéséről,

e) a háztartási és nem háztartási szemét elszállításáról, illetve költségeinek viseléséről,

f) a bérleményhez tartozó terület rendszeres karbantartásáról, fűnyírásáról, növényzet ápolásáról, gyommentesítéséről.

13. Hozzájárulás a lakásba történő befogadáshoz

19. § (1) A bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül is befogadhatja az Ltv-ben meghatározott személyeket.

(2) A bérlő köteles írásban 3 napon belül bejelenteni a bérbeadónak a bérbeadó hozzájárulása nélkül befogadható személyek esetében a befogadott személy nevét, rokoni kapcsolatát és a befogadás napját.

(3) A befogadáshoz történő hozzájárulás iránti kérelmet írásban kell a polgármesternek benyújtani.

(4) A kérelemhez csatolni kell:

a) a bérlő nyilatkozatát, hogy a befogadott személyt az önkormányzati lakásba 3 napon belül bejelenti és ezt a bérbeadó felé igazolja és

b) a befogadott személy arra vonatkozó nyilatkozatát, - a (6) bekezdésben foglaltak megvalósulását kivéve - hogy a bérleti szerződés megszűnésekor az önkormányzati lakást 3 napon belül elhagyja.

(5) A bérbeadó a hozzájárulást megtagadja, ha a bérlőnek díjtartozása (bérleti, közüzemi, egyéb) van, továbbá ha a befogadandók valamelyike beköltözhető lakással rendelkezik. A hozzájárulás állandó lakhely létesítésére lehetőséget nem biztosít (tartózkodási helyként jelentkezhet be) és a bérleti jogviszony megszűnésekor a befogadott személy sem a bérleti jogviszony folytatására, sem elhelyezésre nem tarthat igényt.

(6) Az önkormányzati lakásba történő befogadás megtagadható, ha a lakás szobaszámára és a benne lakó személyek számára tekintettel a befogadással lényegesen rosszabb körülmények alakulnának ki.

(7) A bérlő köteles 3 napon belül bejelenteni a bérbeadónak, ha a befogadott személy a lakásból állandó jelleggel kiköltözik vagy kijelentkezett.

(8) Az (1) bekezdésben meghatározott bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a bérbeadó a bérleti szerződést felmondhatja.

14. Átalakítás, korszerűsítés

20. § (1) A bérlő és a bérbeadó - a bérlő írásbeli kérelmére - megállapodhatnak abban, hogy a bérlő a lakást a megállapodásban előírt módon és határidőig átalakíthatja, korszerűsítheti a bérbeadó műszaki ellenőrzése mellett. A munkák elvégzéséhez a megállapodáson túl a bérlőnek előzetesen bérbeadói hozzájárulást kell kérnie, melyben ismertetnie kell az általa elvégeztetni kívánt munkát, ennek várható költségét - költségvetés becsatolásával - és a bérbeadó részére a munka jellegétől függően mellékelni kell a műszaki leírást és a tervet. A kérelemről és a megállapodás tartalmáról a Képviselő-testület dönt.

(2) A bérbeadói hozzájárulás nem pótolja a külön jogszabályokban előírt hatósági engedélyek beszerzésének kötelezettségét. Az engedélyek beszerzése és az ezekkel kapcsolatos költségek viselése a bérlő feladata.

(3) A költségek viseléséről és a bérbeszámításról a megállapodásban kell rendelkezni.

(4) Ha a bérlő a munkát a kivitelezésre vállalt határidőre nem, vagy nem megfelelő minőségben végezte el, amennyiben a megállapodás bérleti díj-beszámítást tartalmazott, beszámítási igényét elveszti. A befejezési határidő egy alkalommal 30 nappal meghosszabbítható. Nem megfelelő minőségben végzett munka esetén - amennyiben a szakszerűtlen kivitelezés bérbeadói érdeket sért - a bérlő köteles az eredeti állapotot helyreállítani.

(5) A bérlő a saját költségén, hozzájárulás nélkül - bérbeszámítási igény nélkül - létesített, a bérlő karbantartási körébe nem tartozó és a leltárban nem szereplő lakásberendezéseket a lakás visszaadásakor a lakás állagának sérelme nélkül köteles elbontani és elszállítani, valamint az eredeti állapotot visszaállítani vagy annak költségét megtéríteni. A bérlő a lakásberendezéseket leszerelés és elvitel helyett a bérbeadónak megvásárlásra felajánlhatja. A bérbeadó a bérlőnek 15 napon belül az ajánlatra köteles válaszolni.

15. A bérleti és bérlet alapján fizetendő egyéb díjak, költségek mértéke és megfizetésének szabályai

21. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakás bérleti díja:

a) a 4. § (2) bekezdés a) pontja szerinti bérbeadás esetén 50.000,-Ft/hó

b) a 4. § (2) bekezdés b) pontja és 4. § (3) bekezdés a) pontja szerinti bérbeadás esetén 25.000,-Ft/hó.

22. § (1) A lakásbérleti jogviszony fennállása esetében a lakás használatáért a bérlő bérleti díjat, a lakásra jutó biztosítási díjból az ingóság biztosítás díját, a közüzemi díjakat, szemétszállítási díjat köteles fizetni.

(2) A bérleti díj és az egyéb díjak, valamint költségek attól az időponttól esedékesek, amikor a bérbeadó a lakást a lakásbérleti szerződésnek megfelelően a bérlőnek átadta.

(3) A lakbért minden hónap 5. napjáig kell megfizetni.

23. § (1) Amennyiben a bérleti díjat a bérlő a 22. § (3) bekezdésében foglalt határidőig nem fizeti meg, hátralékára – írásban benyújtott kérelme alapján – a polgármester részletfizetést engedélyezhet. A részletfizetés időtartama legfeljebb 6 hónap lehet.

(2) Részletfizetési megállapodás csak olyan adóssal köthető, aki igazolja, hogy rendelkezik elegendő jövedelemmel, vagy megfelelő anyagi fedezettel a fizetendő havi törlesztő részletek, és a rezsiköltségek egyidejű megfizetésére.

24. § (1) A lakás jogcím nélküli használata esetében a használat ellenértékeként használati díjat kell fizetni.

(2) A használat első két hónapjában a mindenkor hatályos lakások bérleti díját szabályozórendelet szerinti lakbérnek megfelelő használati díjat kell megfizetni.

(3) Amennyiben a használó két hónapot, de egy évet meg nem haladó időtartamban használja a lakást, akkor a mindenkor hatályos lakások bérleti díját szabályozó rendelet szerinti lakbér kétszeresét köteles fizetni.

(4) Amennyiben a használó egy évet meghaladó időtartamban használja a lakást, akkor a mindenkor hatályos lakások bérleti díját szabályozó rendelet szerinti lakbér háromszorosát köteles fizetni.

16. A lakbértámogatás feltételei, mértéke

25. § (1) Lakbértámogatásban önkormányzati költségelven valamint a piaci alapon kiadott bérlakás bérlője részesülhet.

(2) A költségelven valamint a piaci alapon kiadott bérlakás esetén támogatásban lehet részesíteni a bérlőt, ha

a) a 70.életévét betöltötte és a bérlővel együtt lakó személyek támogatást megelőző évi 1 főre jutó nettó jövedelme nem haladta meg a szociális vetítési alap összegének kétszeresét,

b) saját háztartásában 3, vagy annál több kiskorú, illetve nappali tagozaton tanulmányait folytató és önálló jövedelemmel nem rendelkező nagykorú gyermeket tart el, és a család 1 főre jutó nettó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének kétszeresét.

26. § (1) A lakbértámogatás kérelemre állapítható meg.

(2) A támogatást a bérlőnek kell kérelmeznie az erre a célra rendszeresített adatlapon, melyet a Hivatalban kell benyújtani.

(3) A benyújtott kérelmek elbírálására a Polgármester jogosult.

27. § (1) A lakbértámogatást a bérbeadó lakásonként jogosult megállapítani oly módon, hogy egy lakásra - függetlenül a bérlők számától - csak egyszer állapítható meg támogatás.

(2) Az önkormányzati lakbértámogatás mértékét és feltételeit a bérlők vagyoni, jövedelmi, szociális és egyéb körülményeihez igazodóan kell megállapítani. Mértéke legfeljebb a fizetendő lakbér 40 %-ig terjedhet.

28. § (1) A lakbértámogatásra való jogosultság megszűnik, ha

a) a támogatásra való jogosultság feltételei megszűnnek,

b) a bérleti jogviszony megszűnik,

c) a bérlő lakbérfizetési kötelezettségének legalább 3 hónapig nem tesz eleget.

(2) A jogosulatlanul igénybe vett támogatás összegét a támogatásban részesült személynek a polgári törvénykönyv szerint megállapított kamattal együtt kell visszafizetnie.

(3) A visszafizetési kötelezettségről a polgármester dönt.

17 . A lakásbérleti jogviszony megszűnése

29. § (1) A szerződésben meghatározott idő elteltével a bérleti jogviszony megszűnik és a bérlő külön felszólítás nélkül és mindennemű elhelyezési és térítési igény nélkül a lakást köteles visszaadni a bérbeadónak.

(2) A bérbeadó a szerződést írásban felmondhatja, ha:

a) a bérlő a bérleti díjat legalább 3 hónapon keresztül a fizetésre megállapított határidőig nem fizeti meg, kivéve, ha arra indokolt esetben, kérelmére halasztást kapott,

b) a bérlő a közüzemi szolgáltatók, vagy más felé olyan tartozást halmoz fel, melynek megfizetéséért az önkormányzatot helytállási kötelezettség terheli és e tartozás összege eléri a lakásra megállapított bérleti díj összegének ötszörösét,

c) a a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló törvényben (a továbbiakban: Ltv.), vagy e rendeletben foglalt felmondási okok valamelyike megvalósul.

30. § (1) Bérleti jogviszony megszűnése esetén a bérlő a lakást a bérleti szerződés utolsó napjára köteles visszaadni bérbeadónak kiürítve és beköltözhető állapotban. A lakás leadásakor a Hivatal leltárt köteles felvenni, melyben rögzíteni kell a lakás műszaki állapotát, esetleges hiányokat, azok pótlási határidejét.

(2) A lakás visszaadásakor meg kell állapítani a lakás és a lakásberendezések állapotát. Az esetleges hibákat, hiányosságokat, a megállapításokat jegyzőkönyvbe kell foglalni.

(3) A lakás tiszta, ha a falai, burkolatai, nyílászárói és berendezései szennyeződésmentesek, felületkezelésük hiánytalan. A lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas, ha a komfortfokozatának megfelelő, illetve a leltárban szereplő lakásberendezések és az épület központi berendezéseinek a lakásban lévő részei üzemképes állapotban vannak.

(4) A bérlő köteles a lakás bérét és költségeit mindaddig megfizetni, amíg azt tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak jegyzőkönyvben át nem adja.

18. Záró rendelkezések

31. § Ez a rendelet 2021. szeptember 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 6/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelethez a 6/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelethez

PÁLYÁZAT a szociális helyzet alapján történő bérleti jog elnyerésére

1. A bérlakás: Zimány, ………………………u………..sz.

2. A pályázó adatai:

a) Név:………………………………………………………………………………………….

b) Leánykori név: ……………………………………………………………………………...

c) Anyja neve:………………………………………………………………………………….

d) Születési helye:……………………………………………………………………………...

e) Születési ideje:………………………………………………………………………………

f) Lakcíme, a bejelentkezés időpontja:……………………...……………………...…………

g) Amennyiben nem a lakóhelyén tartózkodik, elérhetőségi címe: ……………………..

h) Munkahely megnevezése:………………………………………………...............................

i) Munkaviszonyának kezdete:………………………………………………………………...

j) Rendelkezik-e önálló lakással: igen nem (megfelelő rész aláhúzandó) ha igen, milyen jogcímen: tulajdonosi, haszonélvező, egyéb……………………………

k) Milyen komfortfokozatú lakásban él: összkomfortos, komfortost, félkomfortos, komfort nélküli, szükséglakás (megfelelő rész aláhúzandó)

l) A lakás összterülete:………………….m2, életvitelszerűen……………fő él a lakásban.

m) Szobák száma:……………db

n) Hány önálló, külön háztartásban élő család tartózkodik a lakásban: ………………család

o) A pályázóra és a vele költözőkre ……….m2 önálló lakrész jut.

3. A pályázóval együtt költözők adatai (Minden jövedelem esetében az erről szóló keresetigazolásokat mellékelni kell. Ennek elmulasztása esetén a pályázat érvénytelen)

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

Családi kapcsolat

Havi nettó jövedelem

1.


igénylő

2.


házastárs
élettárs

3.


4.



5.



összesen:

1 főre jutó nettó átlagkereset:

4. Az igénylő és a vele együtt lakók egészségi állapota:…………………………………………..

………………………………………………………………………………………………...... Betegség esetén az erről szóló orvosi igazolásokat mellékelni kell. Ennek elmulasztása esetén pályázat érvénytelen)

5. Vagyoni helyzet

a) Ingatlanvagyon megnevezése, címe:…………………………………..................................………………………………………

b) Helyrajzi száma:…………………..Értéke:…………………………………………...Ft

c) A szokásos életszükségleti és berendezési tárgyakon felüli jelentősebb ingó vagyon:…………………………………………………………………………….......

d) Gépkocsi típusa:…………………………………….. Értéke:…………………………...Ft

6. Nyilatkozat

a) Önkormányzati tulajdonú bérlakás bérlője voltam: igen nem (megfelelő rész aláhúzandó) amennyiben igen:……………………………-tól……………………………………….-ig

b) jogcíme megszűnt: felmondással, megállapodással, határozattal, bírósági ítélettel (megfelelő rész aláhúzandó)

c) Másik lakásügyi hatóságnál lakásigénylést nyújtottak-e be: igen nem(megfelelő rész aláhúzandó) Ha igen, hol és mikor nyújtott be kérelmet:……………………………………………………..

7. Kérelem rövid indoklása:……………………...………………………………………………... ……………………………………...

…………………………………………………………………………………………………................................................................

8. Anyagi és büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy valótlan adatok közlése, a hatóság félrevezetése büntetendő cselekmény és a vonatkozó lakásügyi jogszabályokban meghatározott következményeket vonja maga után. A kiírt pályázati feltételeket elfogadom. Hozzájárulok adataim kezeléséhez, amennyiben elnyerem a pályázatot. Kelt: 20…………………… pályázó aláírása

2. melléklet a 6/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelethez

PÁLYÁZAT Piaci alapon történő lakásbérleti jog elnyerésére

1. A bérlakás: Zimány, ………………………u………..sz.

2. A pályázó adatai:

a) Név:………………………………………………………………………………………….

b) Leánykori név: ………………………………………………………………………………

c) Anyja neve:…………………………………………………………………………………..

d) Születési helye:………………………………………………………………………………

e) Születési ideje:……………………………………………………………………………….

f) Állandó bejelentkezés időpontja és a lakás címe:……………………………………………

g) Amennyiben nem a lakóhelyén tartózkodik, elérhetőségi címe:……………………………

……………………………………………………………………………………………....

3. A pályázóval együtt költözők adatai:

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

Családi kapcsolat

1.


igénylő

2.


házastárs
élettárs

3.


4.


5.


6.


7.


4. Vállalt feltételek:

a) Induló bérleti díj:…………..Ft/hó.

b) A vállalt bérleti díjat…………….. hónapra megelőlegezem.

5. Nyilatkozat: Anyagi és büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy valótlan adatok közlése, a hatóság félrevezetése büntetendő cselekmény és a vonatkozó jogszabályokban meghatározott következményeket vonja maga után. A kiírt pályázati feltételeket elfogadom. Hozzájárulok adataim kezeléséhez, amennyiben elnyerem a pályázatot. Kelt: 20…………………… pályázó aláírása

1

Az önkormányzati rendeletet a Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. június 28. napjával.