Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról

Hatályos: 2024. 04. 01

Zimány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.01.
a helyi adókról
Végső előterjesztői indokolás
Az önkormányzat adó megállapítási joga arra terjed ki, hogy a törvényben meghatározott típusú adók mindegyikét, vagy csak valamelyikét bevezesse, vagy mellőzze az adómegállapítást, a már megállapított adót a következő évre módosítsa vagy hatályon kívül helyezze. Adóév közben is van lehetőség helyi adó bevezetésére, de annak visszamenőleges hatálya nem lehet.
A törvény szerint az önkormányzatoknak lehetősége van
vagyoni típusú adók: építményadó és telekadó
kommunális jellegű adó: magánszemélyek kommunális adója,
helyi iparűzési adó
bevezetésére, amely adók közül a kommunális és az iparűzési adó már bevezetésre került.
A jelenleg hatályos, a helyi adókról szóló 8/2008. (XI.18.) önkormányzati rendelet tartalmazza a bevezetett helyi adókat, azok mértékét, továbbá az esetlegesen nyújtott kedvezményeket. Az önkormányzat saját bevételeinek növelése érdekében szükségesnek tartom bevezetni a telekadót és tekintettel arra, hogy a 2008-ban alkotott adórendelet több alkalommal módosításra került, javaslom azt hatályon kívül helyezni és helyette új helyi adókról szóló önkormányzati rendelet alkotni, amellyel bevezetésre kerülne a telekadó adónem is. A magánszemélyek kommunális adója, továbbá az iparűzési adó vonatkozásában a jelenleg hatályos önkormányzati rendelettel megegyező szabályozást tartalmaz a rendelet-tervezet, sem az adótárgyak, sem az adózók, vagy adómértékek, sem a mentességek vonatkozásában nem tartalmaz érdemi változást, azon kívül, hogy az ideiglenes iparűzési adó adónem került ki a tervezetből, tekintettel arra, hogy a Htv. 2021. évi módosítása során maga az adónem került ki a bevezethető adók köréből, tehát ezt az adónemet mindenképpen hatályon kívül kellett volna helyezni a rendeletben.
A telekadóról:
Adóköteles: az önkormányzat illetékességi területén lévő telek.
Telek: az épülettel be nem épített földterület, ide nem értve
a halastó kivételével a termőföldről szóló törvény szerint mező-, erdőgazdálkodási
művelés alatt álló belterületi földnek minősülő földterület, feltéve, ha az ténylegesen
mezőgazdasági művelés alatt áll
termőföldet,
tanyát
közút területét,
vasúti pályát, a vasúti pálya tartozékai által lefedett földterületet,
a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény temető fogalma alá tartozó földterületet,
a halászatról és horgászatról szóló törvény szerinti víztározó területét.
Az adó alanya (fizetésre kötelezett): Az önkormányzat illetékességi területén levő telek tulajdonosa, tulajdonosai. Ha azonban a vagyontárgyat ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, akkor az annak gyakorlására jogosultat (pl. haszonélvezőt) terheli az adókötelezettség.
Az Európai Unióhoz való csatlakozással összefüggésben a Htv. jelentős módosítására került sor az önkormányzatok által adható adómentességek és adókedvezmények tekintetében.
A Htv. alapján mentes az adó alól:
az épület, épületrész hasznos alapterületével egyező nagyságú telekrész,
az erdőművelési ágban nyilvántartott belterületi telek,
az építési tilalom alatt álló telek adóköteles területének 50 %-a.
A rendelet-tervezet szerint a Htv. szabályait is figyelembe véve mentességre lenne jogosult:
a magánszemély adózó tulajdonában lévő, üzleti célt nem szolgáló telek,
beépített telek, közpark és zöldterület,
az ingatlan-nyilvántartásban halastó, árok, mocsár, út művelési ággal nyilvántartott telek,
az épülethez, épületnek nem minősülő építményhez, nyomvonal jellegű létesítményhez tartozó, jogszabályban vagy hatósági előírásban megállapított védő (biztonsági) terület.
Az adókötelezettség
mező-, erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi földnek minősülő telek esetében a telek tényleges mezőgazdasági művelésének a megszűnését vagy a telek művelés alól kivett területként való ingatlan-nyilvántartási átvezetését követő év elő napján,
termőföld esetén esetében a művelési ág törlését követő év első napján,
tanyaként nyilvántartott ingatlanhoz tartozó földterület esetében a tanya megnevezés ingatlan-nyilvántartásból való törlését és/vagy a kizárólagos mezőgazdasági célú hasznosítás megszűnését követő év első napján.
az épület megsemmisülése, lebontása esetén a megsemmisülést, lebontást követő félév első napján keletkezik.
Az adó alapját és mértékét a helyi adóhatóság a következőképpen állapíthatja meg:
a telek m2-ben számított területe után a Htv. szerint legfeljebb 200 Ft/m2.
telek korrigált forgalmi értéke esetén a korrigált forgalmi érték legfeljebb 3 %-a.
Korrigált forgalmi érték: az illetékekről szóló törvény alkalmazásával megállapított forgalmi érték 50 %-a.
A rendelet bevezetésének indoklása
Az önkormányzati feladatok, szolgáltatások megfelelő színvonalú ellátásához illetve a település költségvetésében meghatározott feladatok forrásigényének biztosításához, az önkormányzat önálló gazdálkodási feltételeinek megteremtéséhez elengedhetetlen a helyi közösség és a vállalkozások fokozottabb szerepvállalása, a közös terhekhez való hozzájárulása, melynek egyik hangsúlyos eszköze a helyi adók rendszere.
Az elmúlt években számos jogszabály lépett életbe, melyek az önkormányzati költségvetés bevételi forrásait és kiadásait jelentősen befolyásolták. Ennek megfelelően a működési költségek racionalizálása mellett szükséges bevételeink növelése a zavartalan önkormányzati működés fenntartásához.
A bevétel-növelési lehetőségnek egyik fontos eleme a helyi adóbevételek telekadóval történő kiszélesítése, ezáltal biztosítva, hogy azok az ingatlantulajdonosok is vegyék ki részüket a helyi közteherviselésből, akik az eddigi adózási szabályozás mellett ezt nem tették meg.
Az adó alapja
Az adó alapját célszerű a telek m2-ben számított alapterülete szerint megállapítani, mivel ennek alkalmazása és ellenőrizhetősége lényegesen egyszerűbb. A korrigált forgalmi érték szerinti adóztatás körültekintőbb szakmai előkészítést és rendszeres karbantartást igényel. Ezzel együtt jár egy állandó ingatlan szakértői státusz, aki az ingatlanok adott időszakra irányadó forgalmi értékét figyelemmel kíséri, az egyes ingatlanok állapotát, minőségét állandóan vizsgálja.
Fentiek figyelembevételével az adó alapja, a telek m2-ben számított területe lesz. A Képviselő-testület a helyi adóztatást úgy kívánja működtetni, hogy stabilitást, állandóságot teremtsen, ugyanakkor igazságos is legyen az adózói kört illetően. Az adó mértékek megállapítása során mérlegelésre kell kerüljenek a helyi sajátosságok, az adózók teherviselő-képessége is
Mentességek
A telekadó bevezetése során az önkormányzatnak nem célja a magánszemélyek tulajdonában álló, beépített ingatlanokhoz tartozó önálló hrsz-al rendelkező telekrészek, a lakás építésére jogerős építési engedéllyel rendelkező beépítetlen területek, a HÉSZ szerint beépítésre nem szánt belterületi ingatlanok, a HÉSZ szerint a beépíthető teleknagyságot el nem érő telkek, valamint a rendezési tervel útszabályozásra fenntartott telekrészek megadóztatása, ezért javaslom, hogy e besorolás alá tartozó telkek tulajdonosai önkormányzati adómentességet élvezzenek. A bevezetendő, önkormányzat által biztosított adómentességi szabályok szinkronban vannak a telkek rendeltetésszerű használatával kapcsolatos törekvésekkel, erősítik azok megvalósulását.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a szerint
adókötelezettséget megállapító, az adóalanyok körét bővítő, az adó mértékét növelő, illetve kedvezményt, mentességet megszüntető jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie. Ezt is figyelembe véve a rendelet hatályba lépésének időpontját 2024. április 1. napjával célszerű megállapítani már csak azért is, mivel a volt laktanyai területek magánkézbe kerülése miatt a több, mint 25 ha terület adótárgynak minősül a telekadó szempontjából, így az adónem bevezetésével már 2024-ben jelentős összegű adóbevétel prognosztizálható.