Hács Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2000.(XI.13.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2014. 02. 07

Hács Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

7/2000.(XI.13.) önkormányzati rendelete


a temetőkről és a temetkezés rendjéről


Egységes szerkezetben a módosítására kiadott 13/2006.(XI.28.), 10/2007.(VI.28.), 17/2007.(XII.20.), 3/2008.(IV.2.), 3/2011.(II.8.), 6/2012.(V.15.), 19/2013.(XII.20.), 1/2014.(II.6.) önkormányzati rendeletekkel



Hács Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40.§. (1) bekezdésének 41.§. (3) bekezdésének a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja.



  1. §.


(1)       A rendelet hatálya Hács községben élő az önkormányzat tulajdonában álló temetőre terjed ki, ahol az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.


(2)       Hács Község Önkormányzata a tulajdonában álló temető fenntartásáról üzemeltetési szerződés keretén belül vállalkozó bevonásával gondoskodik.



Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újra használatbavétele


  1. §.


(1)       A temetőt az épített  és a természeti környezet harmóniájára figyelemmel kell kialakítani és meg kell őrizni kert jellegét.


(2)       A köztemető létesítésénél, bővítésénél a temetési helyek, a temető ( temetőrész) területén legfeljebb 65%-át foglalhatják el.


(3)       A temető bejáratot a fogadóteret a ravatalozó környezetét parkszerűen kell kialakítani.


(4)       A temető területének fásítását úgy kell megoldani, hogy az segítse a tájékozódást és ne akadályozza a közlekedést.


(5)       Új temető létesítésénél, vagy meglévő temető bővítésénél az akadálymentes közlekedésről gondoskodni kell.


(6)       A temető bekerítéséről vagy élő sövénnyel való lehatárolásáról gondoskodni kell. Az építmények, sírjelek, növényzet állagmegóvásáról úgy kell gondoskodni, hogy a temető látogatók biztonságát ne veszélyeztesse.







Temetési helyek


  1. §.


(1)       A sírhelyek kijelöléséről a Lengyeltóti Közös Önkormányzati Hivatal[1] gondoskodik.


(2)       A temetőt sírhelytáblákra (parcella, sírhelytáblákat pedig sorokra ) kell osztani. A sírhelytáblákat, sorokat és a temetési helyeket számozni kell.


(3)       A temetési helyek nyilvántartásra való azonosíthatóságát biztosítani kell. A sírhelytábla számozását a helyszínen is fel kell tüntetni. A sírhelytáblát a folyamatos temetésre elő kell készíteni.


(4)[2]     

a.) A temetőben rendelkezésre álló temetési helyek szélessége  90 cm, hosszúsága 210 cm, kettős sírhely szélessége 190 cm, hosszúsága 210 cm, sírhelyek egymástól való 0,6 m, sortávolság 0,6-1 m, sírtáblák közötti út szélessége 4 m. A temetési helyen elhelyezett sírjel (sírkő, síremlék stb.) magassági mérete max. 2 m.


b.) 2 koporsós sírbolt mérete 3 m x 2 m, mélysége 2,1 m.

      4 koporsós sírbolt mérete 4 m x 2 m, mélysége 2,1 m.

      6 koporsós sírbolt mérete 5 m x 2 m, mélysége 2,1 m.


(5)       A síremléket szilárd alapra kell elhelyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.


(6)[3] A felállítandó síremlék tervét (vázrajzát) Lengyeltóti Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki csoportjának be kell mutatni. Szabálytalan közízlést sértő vagy oda nem illő felirattal ellátott síremléket felállítani nem szabad. A síremlék tervének (vázrajzának) a Lengyeltóti Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki csoportjának történő bemutatása engedélyezési eljárásnak minősül, de a síremlék állítási engedély megadásáért díj nem számítható fel.


(7)       Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával a külön jogszabályban meghatározott esetekben és módon építési engedéllyel építhető. A sírbolt a temetőn belüli elhelyezését a Lengyeltóti Közös Önkormányzati Hivatal[4] Műszaki csoportja jelöli ki.


(8)       A sírhely használata 25 évre terjed, egyben magában foglalja a síremlék állítási jogosultságát.




3/A.§[5]



4.§.[6]


Urnafali urnasírhelyek ( urnafülke )


(1) A Hács  községi 06 hrsz.-ú temető területén lévő ravatalozó melletti falban 6 db. egyedi urnafülke található. Az urnafülkéken elhelyezhető záró lapot és a záró lapon lévő feliratot, a tervezői útmutatás alapján, az Önkormányzattal történő egyeztetést követően minden esetben a hozzátartozó saját költségén készítteti el.


(2) A zárólap anyaga fehér márvány, a feliratok kizárólag fekete színnel készülhetnek. A zárólap az urnafülke függőleges síkjától kijjebb nem domborodhat. A megváltott urnafülkét több férőhely érdekében vízszintesen ketté lehet osztani, az urnafülke maximum 4 urna elhelyezésére használható. Az urnafalon urnafülkénként 1 db, az urnafülke szélességét meg nem haladó koszorú helyezhető el az önkormányzat által létesített koszorúakasztóra. Kegyeleti okokból történő mécses- és gyertyaégetés az urnafal tövében engedélyezett.



5. §.


A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság


(1) A Polgármesteri Hivatal köteles a sírhelyet nyilvántartani.


(2) A temetési hely feletti jog időtartama:

            a.) Egy sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés esetén 25 év.

 b.) [7]kettős sírhely esetén 25 év azzal, hogy a második sírhely betemetésekor fizetendő sírhelymegváltási díjat csökkenteni kell az első sírmegváltástól még esetlegesen fennálló rendelkezési időre jutó arányos díj összegével.

            c.) [8]Urnafülke vagy urna sírhely esetén az utolsó urnás temetést követő 25 év.

            d.) Urna sírbolt esetén 25 év.

            e.) Sírbolt esetén 60 év.


(3)[9] A temetési hely feletti rendelkezési jog a (4) bekezdésben foglalt kivétellel, a (2) bekezdésben foglalt rendelkezési idő lejárta után meghosszabbítható (újraváltható). A temetési hely felett rendelkezni jogosult kérelmére az újraváltás időtartama a (2) bekezdésben meghatározott használati időnél lehet rövidebb, de legalább a (2) bekezdés a), b) és d) pontja esetében 10 év, a (2) bekezdés c) pontja esetében 5 év, a (2) bekezdés e) pontja esetében 30 év. Ha az újraváltás időtartama a megváltási időnél rövidebb, akkor az újraváltás díja nem lehet magasabb a megváltási díj időarányosan csökkentett részénél.


(4)[10] A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha

a) a temető tulajdonosa a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni; erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet,

b) a temetési hely, sírjel nem felel meg a szabályzat előírásainak.


(5) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve, ha temetési hely megszűnik.


(6) A temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyből kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetve elhamvasztásával is megszűnik, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.


(7)  Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési  helyen kívánja  eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.


(8) A lejárt sírhelyek újra megváltására országos napilapban és megyei napilapban (Somogyi Hírlap) (6 hónap alatt háromszor ) a helyi újságban, hirdetőtáblán és a temető kapun elhelyezhető hirdetményben fel kell hívni a hozzátartozók figyelmét. A hirdetményt 6 hónapig kell kifüggeszteni.


(9) A meg nem váltott sírhelyek, síremlékek, márvány síremlékek a községi önkormányzat tulajdonába kerülnek, 6 hónap kivárás után újraértékesíthető és a befolyt összeget a temető fenntartására köteles fordítani.


(10) A temetőben a sírhelyek árát jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.



  1. §.[11]


(1)  A temetőben végzendő minden munkát: síremlék állítást, síremlék csiszolást, mosást, építést, fuvarozást, stb. kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozás – a temetési hely növénnyel történő ültetését, díszítését – a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni.


(2) A munka úgy végzendő, hogy ne sértse a hozzátartozók és látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról,  hogy az eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.


(3) A búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja  a szertartást.


(4) Az első pontban felsorolt munkákat ünnepnap és vasárnap tilos végezni.


(5) A temetőben összegyűlt szemét szükség szerinti elszállításáról a kezelő a vállalkozóval kötött szerződés alapján köteles gondoskodni.


(6) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temetőfenntartási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni. A díj a temetkezési szolgáltatóktól nem kérhető.


(7) A temetkezési szolgáltatók a temetői létesítmények igénybevételekor a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat kötelesek fizetni.


(8) A temetőfenntartási hozzájárulási díjat és a létesítmények igénybevételének díját jelen rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.



  1. §.[12]


(1)[13] A temetőben gépkocsin, lovas kocsin, motorkerékpáron, kerékpáron közlekedni tilos. A mozgáskorlátozott és egyéb fogyatékkal élő személyeket érvényes parkolási engedélyük feljogosítja a temető területére történő behajtásra.


(2) Kutyát, vagy más állatot a temetőbe bevinni tilos.


(3) Tilos a temetőben minden olyan magatartás, amely a temetőt látogatók kegyeleti érzéseit sérti vagy sértheti.


(4)  Temetőben gyertyát gyújtani, illetve égő gyertyát a sírokon elhelyezni csak olyan módon lehet, hogy tüzet ne okozzon.


(5)  A sírokat, síremlékeket és sírboltokat, az azon lévő tárgyakat, a temetőbe lévő épületeket, hirdetményeket és egyéb tárgyakat, az utakat, a temető fáit, bokrait, növényzetét megrongálni, beszennyezni, a sírokat, a díszítésre szolgáló tárgyakat, növényeket illetéktelenül eltávolítani tilos.


(6)A temető területén csak a sírok és sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat ( koszorúkat,

sírlámpákat, dísznövényt, virágcserepet, vázát, stb.) szabad elhelyezni. Támfal, lépcső és kerítés elhelyezéséhez a temető fenntartójának (kezelőjének) engedélye szükséges.


(7)  A temetőben elhelyezett tárgyakért annak fenntartója ( kezelője ) nem tartozik felelőséggel.


(8) A temetőben gazt, hulladékot és egyéb szemetet – a kijelölt lerakóhely kivételével – lerakni, eldobni tilos.


(9) A temetőben keletkezett hulladék összegyűjtésére szolgáló helyet a Lengyeltóti Közös Önkormányzati Hivatal[14] jelöli ki.


(10) A szemét lerakóhelyet a temető szélén olyan helyen kell kijelölni, hogy a temető képét ne rontsa. A szemét összegyűjtésére szolgáló helyet táblával kell megjelölni.


(11) A temető egész évben, minden nap 0.00 órától – 24.00 óráig tart nyitva.




Záró rendelkezések


8. §.


(1) [15]


(2) Ez a rendelet 2000 év november hó 21. napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.



Hács, 2000. november 13.



                 Sipos Ferenc s.k.                                                                    Németh Jánosné s.k.

                           jegyző                                                                                 polgármester


Záradék:

Ezen rendelet 2000. november hó 13. napján kihirdetésre került.


Hács, 2000. november 18.


                                                                                                    Sipos Ferenc s.k.

                                                                                                             jegyző




A rendelet egységes szerkezetben hiteles.

Lengyeltóti, 2014. február 7.  


                                                                       Dr. Szatmári Ibolya

                                                                                 jegyző






[1] Módosította: 19/2013.(XII.20.) ör.                                                  Hatályos: 2014. jan. 1-től

[2] Kiegészítette a b.) ponttal a 10/2007.(VI.28.) Ör.                            Hatályos: 2007.06.28-tól

[3] Módosította: 19/2013.(XII.20.) ör.                                                  Hatályos: 2014. jan. 1-től

[4] Módosította: 19/2013.(XII.20.) ör.                                                  Hatályos: 2014. jan. 1-től

[5] Hatályon kívül helyezte: 1/2014.(II.6.) ör.                                       Hatálytalan: 2014. febr. 7-től

[6] Módosította a 13/2006.(XI.28.) Önk. rendelet                                 Hatályos: 2006. nov. 28-tól

[7] Módosította: 1/2014.(II.6.) ör.                                                       Hatályos: 2014. febr. 7-től

[8] Módosította a 13/2006.(XI.28.) Önk. rendelet                                 Hatályos: 2006. nov. 28-tól

[9] Módosította: 19/2013.(XII.20.) ör.                                                  Hatályos: 2014. jan. 1-től

[10] Módosította: 19/2013.(XII.20.) ör.                                                Hatályos: 2014. jan. 1-től

[11] Kiegészítette a 10/2007.(VI.28.) Ör.                                            Hatályos: 2007.06.28-tól

[12] Kiegészítette a(11) bek.-sel 17/2007.(XII.20.) Ör.                          Hatályos: 2007.12.20-tól

[13] Módosította a 3/2008.(IV.2.) Ör.                                                  Hatályos: 2008. ápr.2-től

[14] Módosította: 19/2013.(XII.20.) ör.                                                 Hatályos: 2014. jan. 1-től

[15] Hatályon kívül helyezte a 6/2012.(V.15.) ör.                                  Hatályos: 2012. május 16-tól

                1. melléklet[1] a 7/2000.(XI.13.) önkormányzati

rendelethez




A temetkezési hely megváltási és újraváltási díjak.




1) Hács Községi temetőben:

            Felnőtt sírhely /sírhely          5.000 Ft+ÁFA         25 évre

            Urnahely urnafalban         150.000 Ft+ÁFA          25 évre



2) Sírbolt (Kripta)

            2 koporsós sírbolt                20.000 Ft+ÁFA        60 évre

            4 koporsós sírbolt                30.000 Ft+ÁFA        60 évre

            6 koporsós sírbolt                35.000 Ft+ÁFA        60 évre



A sírhelyek árának megfizetése alól indokolt esetben a Képviselő-testület felhatalmazása alapján a Polgármester mentesítést adhat, mely döntéséről a soron következő testületi ülésen beszámol.








                                                                       2. melléklet[2] a 7/2000.(XI.13.) önkormányzati rendelethez


Temető üzemeltetési, fenntartási és szolgáltatási díjak



  1. A temetkezési szolgáltatók kivételével, a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás mértéke: 800 Ft. 


  1. A temető létesítmények igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak fajtája és mértéke:


a)

            - ravatalozó használat: 5.000 Ft.,




A rendelet 2. számú mellékletében szereplő díjak ÁFA nélkül értendők.




[1] Módosította a 10/2007.(VI.28.) Önk. rendelet                                             Hatályos: 2007. 06. 28-tól

[2] Hatályba léptette a 10/2007.(VI.28.) Ör.                                                     Hatályos: 2007.06.28-tól