Hács Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013.(X.30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú igénybevételéről

Hatályos: 2013. 11. 01

Hács Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

15/2013.(X.30.) önkormányzati rendelete


az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú igénybevételéről



Hács Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37.§ (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1.§


(1) A közterület filmforgatási célú igénybevételére Hács község közigazgatási területén e rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.


(2) A közterület filmforgatási célú igénybevétele az egybefüggő 10 napot nem haladhatja meg.


(3) A közterület filmforgatási célú igénybevétele, akár ugyanazon vagy különböző engedélyes által forgatott film esetében, ugyanazon időintervallum alatt összességében a 250 m2-t nem haladhatja meg.


2.§


(1) A közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező vállalja


a) az eredeti állapot helyreállítását,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e) a lakóingatlanok megközelítésének folyamatos biztosítását,

f) az esetleges forgalomkorlátozásokról tájékoztató megjelentetését a helyi médiában,

g) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.


(2) A filmforgatással érintett közterület jellegétől és elhelyezkedésétől függően az alábbi kezelői hozzájárulások beszerzése írható elő a hatósági szerződéshez a kérelmezőnek:


a) helyi közút esetén közútkezelői hozzájárulás a közút kezelője részéről, valamint

b) zöldterület esetén kezelői hozzájárulás a zöldterület kezelője részéről.


3.§


(1) Közmű üzemzavara elhárításának szükségessége vagy helyre nem hozható károsodással fenyegető helyzet (továbbiakban együtt: kárral fenyegető helyzet) esetén az önkormányzati döntés alapján az engedélyes a közterület, vagy annak a kárral fenyegetett helyzettel érintett része igénybevételét a döntés kézbesítésétől számított legkésőbb három órán belül megszünteti.


(2) A kárral fenyegető helyzet elhárítását követően legkésőbb három napon belül a közterület használatot biztosítani kell.


(3) Rendkívüli természeti esemény esetén az (1) bekezdés szabályait kell alkalmazni.


(4) A közterület filmforgatási célú igénybevételére a rendkívüli természeti esemény megszűnését, vagy ha a rendkívüli természeti esemény a természetes vagy épített környezetet érintően olyan következményekkel járt, amely alól a település közigazgatási területét vagy egy részét mentesíteni kell, a mentesítés befejezését követően legkésőbb 30 napon belül a közterület használatot biztosítani kell.


4.§


(1) A közterület filmforgatási célú igénybevétele szempontjából a képviselő-testület Hács község közigazgatási területén turisztikailag kiemelt közterületet nem állapít meg.


(2) Ha a hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület használati szerződés vagy engedély áll fenn, a közterület használat jóváhagyását meg kell tagadni.


5.§


(1) A fizetendő közterület használat díja megegyezik a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 3. mellékletében foglalt, a város közigazgatási területének nem díszburkolatos vagy nem turisztikailag kiemelt központi területeire megállapított legmagasabb díjtételek mindenkori mértékével.


(2) Mentesül a használati díj fizetése alól a kérelmező, ha a forgatni tervezett film


a) célja Hács történelmének, kulturális örökségének, egyházi életének, gazdasági, tudományos, művészeti értékeinek, sportjának, kulturális életének, közművelődési kínálatának, közösségi színtereinek, civil szervezeteinek és tevékenységüknek, az épített és természeti környezete értékeinek, turisztikai nevezetességeinek bemutatása vagy

b) oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú vagy

c) a filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készül

és a forgatás időtartama nem haladja meg az egybefüggő 5 napot.


6.§


Az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú igénybevételével kapcsolatosan az önkormányzat részére megállapított hatáskört Hács község polgármestere gyakorolja.


7.§


Hatályát veszti a köztisztaságról, a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről  szóló 5/1993.(VII.28.) önkormányzati rendelet 1. melléklet „A közterületi díjak megállapításáról” táblázatának j) sora.      


8.§


Ez a rendelet 2013. november 1-én lép hatályba.


Hács, 2013. október 29.         




             dr. Szatmári Ibolya                                                                  Molnárné Kubik Zsuzsanna         

                      jegyző                                                                                      polgármester



A rendelet kihirdetésre került: 2013. október 30-án.                  


                                                                                                 dr. Szatmári Ibolya

                                                                                                           jegyző