Hács Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015(XI.30..) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló többször módosított 20/2008. (XII. 15.) ör. módosításáról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2015. 12. 31

Hács Község Önkormányzata Képviselő-testületének

12/2015. (XI. ) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló többször módosított 20/2008. (XII. 15.) önkormányzati rendelete módosításáról



Hács Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a helyi  adókról szóló l990. évi C. törvény  6. § a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a  helyi adókról szóló többször módosított 20/2008. (XII. 15.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Ör.) módosításáról az  alábbi rendeletet alkotja:




  1. §


(1) Az Ör.  14. § (1) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

b) (Mentes az adó alól)

„a belterületen fekvő, az ingatlan-nyilvántartásban művelés alól kivett területként nyilvántartott, 1 hektárt meg nem haladó nagyságú földterület, feltéve, ha az adóévben annak teljes területe tényleges mezőgazdasági művelés alatt áll és e tényt a telek fekvése szerint illetékes mezőgazdasági igazgatási szerv az adóévben igazolja, azzal, hogy nem minősül mezőgazdasági művelésnek, ha a földterületen kizárólag a gyomnövények megtelepedésének és terjedésének megakadályozására alkalmas munkát (pl. gyommentesítés, kaszálás) végeznek,”

(2) Az Ör.  14. § (1) bekezdés d) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

d) (Mentes az adó alól)

„az önkormányzat illetékességi területén a 13. § -ban meghatározott személy tulajdonában, használatában  lévő üzleti célt nem szolgáló egy beépíthető telek, ugyanazon tulajdonos tulajdonában lévő több telek esetén – az adófizetésre kötelezett választása szerinti – egy  beépíthető telek,”


2. §



E rendelet 2016. január l. napján lép hatályba.




Hács, 2015. november 25.




Molnárné Kubik Zsuzsanna                                                               Dr. Szatmári Ibolya

            polgármester                                                                                    jegyző






A rendelet kihirdetésre került: 2015.  november 30.


            Dr. Szatmári Ibolya

                                                                                              jegyző





Indokolás


Az 1. § (1) bekezdéséhez:

      Az Ör. 14. § (1) bekezdés b) pontjának módosítását a Htv. 19. § b) pontjának 2015. január 1-től hatályos változása, az azzal való összhang megteremtése indokolja. A Htv. 19. § b) pontjába foglalt telekadó mentesség kiegészült azzal, hogy a mezőgazdasági művelés ingatlan- nyilvántartási szerv igazolása mellett a mentesség feltétele az is, hogy a művelés ne csak a gyommentesítést jelentse.

Az 1. § (2) bekezdéséhez:

Az Ör. jelenleg hatályos 14. § (1) bekezdés d) pontjában  az önkormányzat telekadó alóli mentességet állapít meg az önkormányzat illetékességi területén lévő üzleti célt nem szolgáló, állandó lakos magánszemély tulajdonában álló telekre  illetve telkekre.

E rendelkezéssel kapcsolatban a Somogy Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály területi referense a Kúria Önkormányzati Tanácsának vagyoni típusú helyi adókról szóló önkormányzati rendelet törvényességének vizsgálata  tárgyában kiadott határozatában foglaltakra utalással jelezte, hogy törvényességi aggályok merülnek fel. A vagyoni típusú adók (építményadó, telekadó) célja az arányos közteherviselés elvének megvalósítása: az adó alapja minden adóalany tekintetében ugyanaz, az ingatlantulajdon.

Az adókötelezettség tehát a tulajdonolt vagyontömegre tekintettel keletkezik, a kötelezettség tartalma pedig a vagyontömeg értékéhez és az adóalany teherviselő képességéhez kell, hogy igazodjon. Az önkormányzati rendeletben módosításra javasolt  rendelkezésében biztosított adómentesség az állandó lakosként bejelentkezett magánszemélyek részére - a Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf.5076/2012/4. számú határozatában kifejtettekre tekintettel - törvénysértő és a Htv. 6. § d.) pontjába ütközik, ezért annak hatályon kívül, helyezése vagy a tervezetben javasolt módosítása szükséges.

A javasolt módosítás nem a mentességet, hanem annak állandó lakóhely meglétéhez, mint feltételhez kötését szüntetné meg, így gyakorlatilag a mentesség körét szélesítené.

Az önkormányzat illetékességi területén 92 telket, illetve azok tulajdonosát terheli az adófizetési kötelezettség, ebből 55 telek élvez mentességet, a 14. § (1) bekezdés d) pontja szerinti mentesség az 55-ből 54 ( az összes telek 59 %-a) telket érint. Az összes mentesség összege 2 483 050 forint,  a 14. § (1) bekezdés d) pontja szerinti mentesség esetén: 2 435 000 forint.

A rendelkezés hatályon kívül helyezése a mentességgel rendelkező 54 telek tulajdonosát kedvezőtlenül érintené, ezért a hatályon kívül helyezése helyett a rendelet-tervezet szerinti módosítását javasoljuk. A javasolt módosítás nem a mentességet, hanem annak állandó lakóhely meglétéhez, mint feltételhez kötését szüntetné meg, így az adómentességet élvező telkek köre kibővülne a nem állandó lakosok nem üzleti célt szolgáló beépítetlen területeivel. Amennyiben a mentességgel eddig nem érintett telkeknél is az eddigiekhez hasonló tendencia érvényesül, akkor a telekadó mentesség körébe tartozó telkek száma 15-20 telekkel növekedne (az összes teleknek kb. 20 %-a).