Hács Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2020. (II.11..) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatellátásról

Hatályos: 2020. 02. 12- 2023. 02. 01

Hács Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2020. (II.11..) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatellátásról

2020.02.12.

Hács Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § Hács Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és az azok megvalósításában részt vevő intézmények és szervezetek támogatását.

A rendelet célja

2. § (1) E rendelet megalkotásával a Képviselő-testület célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és finanszírozási alapelveket, továbbá, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához a község nemzeti és etnikai hagyományainak ápolásához, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez.

(2) A kulturális élethez kötődő további önkormányzati célok:

a) a nemzeti, regionális és kistérségi stratégiák kialakítása során a község és környéke kulturális érdekképviselete az esélyegyenlőség szolgálata,

b) a község sajátos kulturális értékeinek, jellegzetességeinek megőrzése, ezen értékek kutatása és közkinccsé tétele,

c) a község népességmegtartó erejének megőrzése, illetve növelése.

A rendelet hatálya

3. § E rendelet hatálya kiterjed Hács község területén működő azon intézményekre, közösségi színterekre, szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira, vállalkozásokra, a társulásokra, valamint a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre, amelyek a jelen rendeletben meghatározott községi közművelődési feladatokat ellátják.

A helyi közművelődési feladatok meghatározása

4. § (1) Hács Községi Önkormányzat a kötelezően ellátandó közművelődési feladatkörében:

a) elősegíti a művelődő közösségek létrejöttét, támogatja működésüket, segíti fejlődésüket, helyszínt biztosít a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára,

b) biztosítja az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenységek feltételeit.

(2) E rendeletben rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat. E támogatás nem veszélyeztetheti az e rendeletben rögzített feladatok megvalósítását.

(3) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Tv.) 82-83 §-ban foglaltaknak megfelelően biztosítja a közművelődés helyi, lakossági képviselete érdekében a Közművelődés Kerekasztal alakításának lehetőségét.

Közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

5. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési alapszolgáltatási feladatait elsősorban közvetlenül a saját maga által fenntartott és működtetett alábbi közösségi színterek biztosításával látja el:

a) Közösségi tér 8694 Hács, Fő u. 31. (245/1 hrsz.)

b) Könyvtári szolgáltató hely 8694 Hács, Fő u. 31. (245/1 hrsz.)

(2) A közösségi színterek kiemelt feladatai:

a) közösségi művelődési tevékenység ellátása,

b) kulturális tevékenység rendezése,

c) községi, állami ünnepek megünneplése,

d) egyéb, szórakoztató tevékenység,

e) szabadidős tevékenység.

(3) Az Önkormányzat e rendelet 4. §-ban meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására létrehozott közösségi színtér működtetése érdekében a Tv. követelményeinek megfelelő jogi vagy természetes személlyel közművelődési megállapodást köthet.

(4) A közösségi színteret közművelődési megállapodás alapján működtető jogi vagy természetes személy köteles teljesíteni a Tv. 78/I. § (4) bekezdésében, e rendeletben, valamint a közművelődési megállapodásban meghatározott kötelezettségeket.

(5) Közösségi színtér önkormányzati döntéstől függően kerülhet kialakításra.

6. § Az Önkormányzat a települési könyvtári ellátás biztosítását a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével teljesíti, feladat-ellátási megállapodás alapján.

7. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatellátása során együttműködik:

a) köznevelési, közoktatási intézményekkel,

b) közművelődési feladatokat is ellátó elsődlegesen helyi civil szervezetekkel,

c) az egyházzal,

d) közművelődési feladatellátást vállaló magánszemélyekkel,

e) közművelődési feladatokat ellátó járási, megyei, országos intézményekkel, civil szervezetekkel,

f) helyi nemzetiségi önkormányzattal.

8. § Az Önkormányzat szerepet vállal a közművelődési tevékenység támogatása érdekében a nemzeti, állami rendezvényeinek megszervezésében.

A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése

9. § A Tv. és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokat fenntartói felügyeleti és egyéb jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja. Az Önkormányzat működteti a közösségi színtereket, és gondoskodik a tervszerű közművelődési feladatellátásról és beszámoltatásról.

A közművelődési feladatok finanszírozása

10. § Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott kötelező feladatait költségvetésből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétele, a központi költségvetésből származó állami hozzájárulás, és egyéb támogatás, valamint a különböző alapítványoktól, egyéb szervezetektől pályázati úton elnyerhető pályázati összeg.

11. § Az Önkormányzat közművelődési feladatfinanszírozást biztosít:

a) falusi rendezvényekhez,

b) közművelődési megállapodás alapján más szervezet által ellátott tevékenységhez,

c) közművelődési intézményhez, közösségi színtérhez nem kapcsolódó feladatok ellátásához.

Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Hács Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődésről szóló 7/2009. (VII.1.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.