Hács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 27.) önkormányzati rendelete

Hács Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a Hács helyi építési szabályzatáról szóló 11/2004. (VIII. 26.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 11- 2022. 08. 11

Hács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 27.) önkormányzati rendelete

Hács Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a Hács helyi építési szabályzatáról szóló 11/2004. (VIII. 26.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2022.08.11.

Hács Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Hács helyi építési szabályzatáról szóló 11/2004. (VIII. 26.) önkormányzati rendelet 1. §-a a következő (22)–(24) bekezdéssel egészül ki:

„(22) Közút, magánút, közműterület és közműlétesítmény céljára szolgáló telek kialakításakor az építési övezet minimális teleknagyságára vonatkozó előírásokat nem kell figyelembe venni.

(23) A vízminőség-védelmi terület övezete által érintett területen:

a) beépítésre szánt területen a megépült szennyvízcsatorna-hálózatra való rákötés kötelező,

b) egyedi szennyvízkezelő kisberendezés akkor alkalmazható, ha a tisztított víz felszíni vízbe történő elvezetése biztosítható, és a kisberendezés védőterület igénye nem nyúlik túl a tárgyi telken,

c) szennyvizet, tisztított szennyvizet a talajba szikkasztani tilos.

(24) A vízeróziónak kitett terület övezete által érintett az alábbi előírásokat kell figyelembe venni:

a) Az övezetben elhelyezkedő szántóföldeken és ültetvényeken indokolt a talaj teljes felszínének állandó növényborítottságát lehetővé tevő területfelhasználás meghatározása, művelési ági átsorolása (pl. legelő, gyep, erdő). Az erózió mértékét a földhasznosítás tudatos megválasztásával, meliorációs talajvédelmi beavatkozások megvalósításával, vízelvezetők, sáncok kialakításával, a leginkább veszélyeztetett területek erdősítésével vagy a telek legalább 80%-os növényzetborításával kell csökkenteni.

b) Új beépítés csak akkor valósítható meg, ha a többlet felszíni víz megfelelő biztonsággal továbbvezethető a befogadóig.

c) A lefolyó csapadékvizeket természetes felszíni víz medrébe kell vezetni. Amennyiben ennek befogadása korlátozott, akkor tároló vagy tározó műtárgyban kell gyűjteni a vizeket és késleltetve, fékezetten lehet a közterületi felszíni vízelvezető rendszerbe vezetni. Az élővízbe vagy zárt tározóba vezetett vizek számára ülepítőteret kell biztosítani, amelynek a folyamatos tisztán tartásáról az érintett terület tulajdonosának gondoskodnia kell.

d) A meglévő vízelvezető rendszerek megőrzéséről, szükség szerinti felújításáról gondoskodni kell.

e) A vízeróziónak kitett területeken lévő földutakat, vízelvezető árkokat rendszeresen karban kell tartani.”

2. § (1) A Hács helyi építési szabályzatáról szóló 11/2004. (VIII. 26.) önkormányzati rendelet 3. §-ban foglalt táblázat „Lf7” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

Lf7 (az OTÉK alóli eltérési engedélyt a Balatoni területi Főépítész a 24-3/2004. ikt. számú levelében megadta)

SZ

100

K

K”

(2) A Hács helyi építési szabályzatáról szóló 11/2004. (VIII. 26.) önkormányzati rendelet 3. §-a a következő (7a) és (7b) bekezdéssel egészül ki:

„(7a) A tájképvédelmi terület övezet által érintett lakóterületen

a) új építmény elhelyezése tájba illesztve, a tájképi adottságok megőrzésével, a helyi építészeti hagyományok figyelembe vételével történhet,

b) a látványvédelem (kilátás, rálátás) szempontjait kiemelten kell érvényesíteni.

(7b) A lakóterületen kialakítandó magánút

a) ha 150 m-nél hosszabb, akkor végfordulóval alakítandó ki,

b) telekszélessége 6-nál kevesebb kiszolgált telek vagy 50 m-nél rövidebb út esetén 6,0 m-nél keskenyebb nem lehet,

c) telekszélessége 6 vagy annál több kiszolgált telek vagy 50 m-nél hosszabb út esetén 10,0 m-nél keskenyebb nem lehet.”

3. § A Hács helyi építési szabályzatáról szóló 11/2004. (VIII. 26.) önkormányzati rendelet 17. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A település igazgatási területén meglévő és tervezett tavak és közvetlen környezetük felszíni vízminőség-védelmi területek, ahol:

a) épületek építése, bővítése – a természetvédelmi szempontokkal összhangban elhelyezett, a régészeti lelőhelyek leletmentését és bemutatását lehetővé tevő építmények,a horgászturizmust szolgáló, esőbeálló jellegű építmények és a legkevesebb 5 ha egybefüggő gyepterületen a legeltetést biztosító állatállomány szállásául szolgáló hagyományos istállóépületek kivételével – nem lehetséges,

b) üzemanyagtöltő állomás, hulladéklerakó, hulladéktároló telep, hulladékátrakó állomás, valamint szennyvízürítő nem létesíthető,

c) a vízfolyások menti 20-20 méteres sávban megtelepedett fás szárú növényzet védelmét a vízfolyások karbantartási munkáihoz szükséges feltételek biztosítása mellett kell megoldani.”

4. § A Hács helyi építési szabályzatáról szóló 11/2004. (VIII. 26.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

5. § Hatályát veszti a Hács helyi építési szabályzatáról szóló 11/2004. (VIII. 26.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

1. melléklet

2. melléklet