Kisberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa juttatásáról

Hatályos: 2022. 11. 08- 2023. 06. 29

Kisberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa juttatásáról

2022.11.08.

Kisberény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoctv.) 2. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociálisan rászorulók részére a téli fűtéshez szükséges tűzifa biztosításához természetbeni ellátás formájában támogatás nyújtható a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatására kiírt pályázat alapján a Belügyminisztérium által megállapított támogatás erejéig.

2. § A rendelet hatálya Kisberény község Önkormányzat illetékességi területére terjed ki.

3. § (1) Vissza nem térítendő szociális célú tűzifa támogatásban részesíthető az a személy, aki

a) a Szoctv. szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult,

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

c) három vagy több gyermeket nevel;

d) gyermekét egyedül neveli;

(2) A fentieken túl tűzifa biztosítható annak a szociálisan rászorult személynek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300%-át, egyedül élő esetén 500%-át.

(3) A lakása fával fűthető.

(4) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

4. § (1) A természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás mennyisége háztartásonként maximum 5 m3 lehet.

(2) A szociális célú tűzifában részesülőtől, beleértve a házhoz szállítást is, az önkormányzat ellenszolgáltatást nem kér.

5. § (1) A tűzifa iránti kérelmeket az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon legkésőbb 2022. november 25. napjáig lehet benyújtani a Buzsáki Közös Önkormányzati Hivatal szociális ügyintézőjéhez. A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező és a vele egy háztartásban élők kérelmet megelőző havi jövedelméről szóló jövedelemigazolást, nyugdíjas esetén a tárgy évi utolsó havi nyugdíjasszelvény, egyéb jövedelmekről a jövedelem igazolására alkalmas dokumentumot.

(2) A kérelmek elbírálása folyamatosan történik a rendelkezésre álló tűzifa mennyiségének erejéig, de legkésőbb 2022. december 5-ig.

(3) A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A szociális célú tűzifajuttatásra vonatkozó kérelmek elbírálást a képviselő-testület a polgármesterre átruházza.

(5) A támogatás közös háztartásban élők vonatkozásában csak egy jogosultnak állapítható meg. Az elbírálás során az életvitelszerű tartózkodás az irányadó. (6) A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával a kiszállításkor igazolja.

6. § Ez a rendelet 2022. november 8-án lép hatályba, és 2023. június 30-án hatályát veszti.