Kisberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 11.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2023. 02. 11

Kisberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 11.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

2023.02.11.

Kisberény Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya Kisberény község illetékességi területén történő házasságkötési eljárásra terjed ki.

Általános rendelkezések

2. § (1) A házasságkötést úgy kell megszervezni és lefolytatni, hogy az emelje a polgári házasságkötések színvonalát, kifejezze a házasság intézményének a méltóságát.

(2) Az anyakönyvvezetők – a (3) bekezdésben meghatározottakat kivéve – Kisberény Községi Önkormányzat nagy termében (Kisberény, Petőfi S. u. 36.), és a Buzsáki Közös Önkormányzati Hivatal anyakönyvvezető hivatali helyiségében (Buzsák, Fő tér 1.) (továbbiakban: hivatali helyiség) és a hivatali helyiségen kívül is tarthatnak házasságot.

(3) A házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára tekintettel a házasságkötés egészségügyi vagy szociális intézményben, vagy a lakáson is lebonyolítható. Ez esetben a házasságkötés díjmentes.

A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályai

3. § (1) Házasságkötés hivatali munkaidőn kívül – a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napok kivételével – 18.00 óráig engedélyezhető.

(2) Hivatali munkaidőben - 2. melléklet - hivatali helyiségen kívüli házasságkötés nem engedélyezhető. Ettől eltérni kizárólag az 5. §. (3) bekezdésében megjelölt körülmény fennállása esetén lehet.

(3) Hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvi esemény e rendelet szerinti díj megfizetését követően engedélyezhető.

(4) A hivatali helységen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezését e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell kérni a házasságkötésre történő bejelentkezéskor.

(5) A kérelemről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembevételével dönt.

(6) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi eseményhez az anyakönyvvezető nem zárt térben történő közreműködése akkor engedélyezhető, ha a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvvezetői közreműködést ellehetetlenítő körülmények bekövetkezése esetén, az esemény lebonyolítására alkalmas helyiség rendelkezésre áll és a többletszolgáltatást igénybevevők igazolják e rendelet szerint díj megfizetését.

(7) A hivatali helyiségen kívüli vagy hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi eseményhez az anyakönyvvezető közreműködése – a 2. §. (3) bekezdésen túl - akkor engedélyezhető, ha az a korábban előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményt, vagy az anyakönyvvezető munkakörének ellátását nem akadályozza.

(8) Az engedélyezés során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett házasságkötésekre.

4. § (1) A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőn kívül történő lebonyolítása iránti kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon.

(2) A kérelemhez csatolni kell e rendelet szerinti díj megfizetését igazoló feladóvevényt, vagy számlát.

5. § (1) A házasságkötés hivatali helyiségben – hivatali munkaidőben – történő lebonyolítása térítésmentes.

(2) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításáért 30.000 Ft., azaz harmincezer forint díjat, a hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításáért 40.000 F díjat, azaz negyvenezer forint díjat Buzsák Község Önkormányzata fizetési számlájára kell megfizetni.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott díj megfizetése alól kizárólag akkor adható mentesség, ha valamelyik fél egészségi állapota miatt az anyakönyvi eseményre az otthonában, vagy a tartózkodási helyén kerül sor.

(4) A szolgáltatás igénybevevői a (2) bekezdésben foglaltak szerint megállapított díj teljes összegének a visszatérítésére jogosultak, amennyiben az anyakönyvi eseményre vonatkozó bejelentésüket annak tervezett időpontját megelőzően legalább 5 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

(5) Amennyiben a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőn kívül történő lebonyolítása iránti kérelem elutasítására kerül sor, úgy az e rendelet szerinti befizetett díjat 5 napon belül vissza kell fizetni.

(6) A házasságkötésnek valamelyik igénybevevő, vagy az igénybevevők mindegyike részéről történő meghiúsulása esetén a díj nem fizethető vissza.

6. § A házasságkötési szertartáshoz szükséges kötelező kellékeken túl, a további tárgyi kellékek beszerzéséről - igény alapján – a szolgáltatást igénybe vevő gondoskodik.

Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj

7. § Az anyakönyvvezető a házasságkötésben való hivatali munkaidőn kívüli közreműködéséért alkalmanként bruttó 25.000,-Ft., hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívüli közreműködéséért alkalmanként bruttó 35.000 Ft. díjazásban részesül.

Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Kisberény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017.(V.31.) sz. önkormányzati rendelete.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően, előjegyzett anyakönyvi eseményekre kell alkalmazni.

9. § Ez a rendelet 2023. február 11-én lép hatályba.

2. melléklet a 4/2023. (II. 11.) önkormányzati rendelethez

A Buzsáki Közös Önkormányzati Hivatal munkaideje

1. Hétfőtől - csütörtökig: 7.30 órától 16.00 óráig

2. Péntek: 7.30 órától 13.30. óráig