Őrtilos Község Képviselő-testületének 8/2016 (V.30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 05. 31

Őrtilos Község Képviselő-testületének 8/2016 (V.30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól

2017.05.31.

Őrtilos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában biztosított jogalkotói jogkörében eljárva az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a)-b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 18. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. §

1. ) A rendelet hatálya Őrtilos Község Önkormányzata illetékességi területén történő
a) anyakönyvi bejegyzést igénylő,
b) anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

2. Családi esemény lebonyolítása és szolgáltatási díjai

2. §

1. ) Őrtilos Község önkormányzat Képviselő-testülete a családi események megrendezésével kapcsolatos szolgáltatásokat az anyakönyvvezető útján térítési díj ellenében és térítésmentesen biztosítja.
2. ) A kijelölt hivatalos helyiségben, munkaidőben díjmentesek az alábbi alapszolgáltatások.
a. ) ünnepség céljára megfelelően berendezett helyiség,
b. ) ünnepi beszéd, emléklap, gyertya,
c. ) gépi zene.
3. ) Az Anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: At.) 27. § (2) bekezdésében meghatározott munkaszüneti napokon családi eseményeket tartani nem lehet.

3. Hivatalos helyiségen kívüli családi esemény

3. §

1. ) A hivatalos helyiségen kívül, valamint munkaidőn kívül történő családi események megrendezését az anyakönyvvezető térítési díj ellenében vállalhatja.
2. ) Az anyakönyvvezető hivatalos helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő közreműködését a rendelet 1. mellékletét képező nyomtatványon, a jegyzőtől írásban kell kérni. Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívüli, valamint munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell az anyakönyvvezetőnél benyújtani.
3. ) A hivatali helyiségen kívüli családi esemény akkor engedélyezhető, ha az érintettek a törvényi feltételek teljesülésén túl igazolják a 4. § (1) – (2) bekezdés szerinti díj befizetését.
4. ) A hivatalos helyiségen kívüli családi esemény csak akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött, hogy arra méltó, ünnepélyes helyszínen és körülmények között történik.
5. ) Amennyiben az anyakönyvvezető a méltó, ünnepélyes körülményeket nem tartja biztosítottnak, úgy azt a jegyző részére írásban jelzi.
6) Amennyiben a jegyző a hivatali helyiségen kívüli családi esemény megrendezését nem engedélyezi, arról a kérelem beérkezését követő 8 napon belül határozatot hoz.

4 . A családi esemény szolgáltatási díjai

4. § 1)A hivatali helyiségen kívüli családi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 20 000.-Ft díjat kell fizetni.

2)A családi esemény munkaidőn kívül történő lebonyolítása esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 15 000.-Ft díjat kell fizetni.
3) Amennyiben a családi esemény legalább egyik érintettje a családi esemény időpontját megelőzően legalább egy éve őrtilosi bejelentett lakóhellyel rendelkezik, úgy az (1) és (2) bekezdésben meghatározott díjfizetési kötelezettség alól mentesül.
4) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott dj befizetését az engedély-kérelem benyújtásával egyidejűleg az önkormányzat házipénztárába befizetett számla bemutatásával kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére, a határozat jogerőre emelkedésétől számított 5 munkanapon belül vissza kell fizetni.
5) A házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota miatt külső helyszínen lebonyolított házasságkötés díjmentes.
6) A szolgáltatási díjat legkésőbb a családi eseményt megelőző 5 munkanappal az önkormányzat költségvetési számlájára kell befizetni.
7) Amennyiben a családi eseményt az igénybevevők a kitűzött időpont előtt legalább 10 nappal megelőzően írásban lemondják, a befizetett díjat részükre a bejelentést követő 5 munkanapon belül az önkormányzat visszafizeti.
8) Az (1) – (2) bekezdés szerinti díjak megfizetése alól – tekintettel a kérelmezők anyagi helyzetére – kérelemre, a jegyző felmentést adhat.

5. A családi esemény lebonyolításáért járó díjazás

5. §

.

1) Ha az anyakönyvvezető a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben a rendkívüli munkavégzésért meghatározott szabadidő kiadását nem kérte, úgy:
a)hivatalos helyiségben, munkaidőben vagy hivatali helyiségen kívül, munkaidőben megtartott családi esemény esetén: 10 000.-Ft;
b)hivatalos helyiségben munkaidőn kívül megtartott családi esemény esetén: 15 000 Ft;
c)hivatalos helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívüli családi esemény esetén 20 000 Ft díj illeti meg.

6. Értelmező rendelkezések

6. §

(1) E rendelet alkalmazásában:
a) Hivatalos helyiség:
aa) Őrtilos Rákóczi utca 46. szám alatt lévő Kultúrház
ab) Őrtilos – Szentmihály-hegyi Kultúrház
2. )Hivatali munkaidőn kívüli családi esemény: pénteken 14.00 és 19.00 óra közötti, szombaton 9.00-19.00 óra közötti időpont.
3. )Hivatali munkaidőben tartott családi esemény: a Zákányi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.
4. ) Anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény: névadó, házassági fogadalom megerősítése.
5. ) Anyakönyvi bejegyzést igénylő családi esemény: házasságkötés.
6. ) Családi esemény: a (4) és (5) bekezdés szerinti esemény.

Záró rendelkezések

6. §

.

1. ) Ez a rendelet 2016. június 1. napján lép hatályba.