Őrtilos Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (VIII.30.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019. (XI.29.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 08. 31- 2021. 08. 31

Őrtilos Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019. (XI.29.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Őrtilos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, a 26. §-ban, a 32. § (3) bekezdésében, a 48. § (4) bekezdésében, valamint a 132. § (4) bekezdésében, kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Őrtilos Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (1) E rendelet 8. §-ában és a 8/A §-ában szabályozott szociális hatósági feladat- és hatásköröket a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott hatáskör gyakorlója dönt az ellátásra való jogosultság elbírálásáról, az ellátás megállapításáról, módosításáról, megszüntetéséről. Elrendelheti a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátás visszafizetését. A megtérítés összegének, illetve pénzegyenértékének és a kamat összegének elengedésére, csökkentésére, részletekben történő megfizetésére vonatkozóan az Szt. 17. § (5) bekezdésében meghatározottak az irányadók.

(3) A polgármester (1) bekezdésben meghatározott hatáskörben hozott döntése elleni fellebbezést a Képviselő - testület bírálja el.

(4) A Képviselő – testület (4) bekezdésben meghatározott döntése ellen jogszabálysértésre hivatkozva a Kaposvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál lehet keresettel élni.”

2. § (1) Az Őrtilos Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 8. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A rendkívüli települési támogatás adható

  • a) létfenntartási hozzájárulásként,
  • b) temetési hozzájárulásként,
  • c) eseti gyógyszer - és gyógyászati segédeszköz hozzájárulásként,
  • d) szilárd tüzelőanyag hozzájárulásként,
  • e) élelmiszer hozzájárulásként,
  • f) beiskolázási hozzájárulásként.”

(2) Az Őrtilos Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 8. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) Különös méltánylást érdemlő esetekben a Hivatal vagy a Polgármester kezdeményezésére, a rendkívüli települési támogatás jogosultsági feltételeinek figyelmen kívül hagyása mellett, a támogatás (7) bekezdésben foglalt összegétől el lehet térni. A javasolt támogatás összege legfeljebb 500.000,- Ft lehet.

8.1. Beiskolázási hozzájárulás

8/A.§”

(3) Az Őrtilos Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 8. §-a a következő (11)–(15) bekezdéssel egészül ki:

„(11) A tanévkezdés megkönnyítése érdekében a rendkívüli települési támogatás beiskolázási hozzájárulás formájában is nyújtható az óvodába beíratott gyermek részére, valamint az általános iskolában, gimnáziumban, szakközépiskolában, szakiskolában és felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanulmányokat folytató gyermek és fiatal felnőtt részére a 23. életévének betöltéséig, feltéve, hogy családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a nyugdíjminimum 600 %-át nem haladja meg.

(12) A beiskolázási hozzájárulás évente egy alkalommal nyújtható. A hozzájárulás összege gyermekenként vagy fiatal felnőttként 15.000.- Ft.

(13) A beiskolázási hozzájárulás iránti kérelem benyújtási határideje tárgyév augusztus 1-e és szeptember 30-a közötti időszak. A határidő jogvesztő!

(14) A kérelemhez csatolni kell

  • a) az adott tanulmányi évre vonatkozó óvoda- illetve iskolalátogatási igazolást a jogviszony fennállásáról,
  • b) fiatal felnőtt saját jogcímen benyújtott kérelméhez a szülők jövedelemigazolásait,

(15) A hozzájárulás felhasználását a támogatást megállapító felhívására igazolni kell. Ennek elmulasztása esetén beiskolázási hozzájárulás a következő évben nem állapítható meg.”

3. § Az Őrtilos Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

4. § Hatályát veszti az Őrtilos Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdése.

5. § Ez a rendelet 2021. augusztus 31-én lép hatályba, és 2021. szeptember 1-jén hatályát veszti.

1. melléklet

3. melléklet

RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ

KÉRELEM

RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ

A kérelmező neve: ……………………………………………………………………………………

születési neve: ……………………………..…………….anyja neve…………..……………………

szül. hely, : …………………….………………… szül idő………………………………………….

családi állapota: …………………………………..TAJ száma………….………………..………….

Telefonszám: …………………………………………………….

Lakóhely ………………………………..város ……….…………………… utca ………… szám

…………lépcsőház …………….. emelet ………….. ..ajtó

Tartózkodási helye: …………….………város …………………………… utca ……….. szám …………lépcsőház …………….. emelet ………….. ajtó

A személyi adatait a kérelme beadásakor a személyi okmányaival igazolnia kell !

Nyilatkozom, hogy életvitelszerűen a lakóhelyemen / tartózkodási helyemen élek.

(a megfelelő rész aláhúzandó, ezt a nyilatkozatot csak abban az esetben kell megtenni, ha bejelentett lakó és tartózkodási hellyel is rendelkezik),

A kérelem benyújtásának időpontjában a kérelmezővel közös háztartásban élő (egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező) személyek adatai:

NÉV

Szül. hely, szül idő

TAJ szám

Havi jövedelem

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Nyilatkozom, hogy a települési támogatást

a) létfenntartási hozzájárulásként

b) temetési hozzájárulásként

c) eseti gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz hozzájárulásként

d) szilárd tüzelőanyag hozzájárulásként

e) élelmiszer hozzájárulásként

f) beiskolázási hozzájárulásként

kérem megállapítani. (a megfelelő aláhúzandó)

A.) Kijelentem, hogy

- gyermeke(i)met egyedülállóként nevelem,

- gyermekem tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos,

- a kiskorú gyermek, gyermekek családbafogadó gyámul rendelt hozzátartozója vagyok.

(a megfelelő aláhúzandó)

Rendszeres havi kiadások:

Költségek megnevezése:

Ft/hó

Közös költség

Vezetékes gázdíj

Villanyáram díj

Víz- és csatornahasználati díj

Szemétszállítás díja

Lakbér

Lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztés

Albérleti díj

PB gázpalack

Telefon/mobil előfizetés díja

TV- internet előfizetés

A kérelem indoka:

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

A megállapított támogatás utalását postai úton vagy

a……………………pénzintézetnél vezetett…………………………………………………………

fizetési számlaszámra kérem. (a pontos számlaszámot igazolni kell)

Dátum:………………………………………..

……………………………………

aláírás

Munkáltatók jövedelemigazolásai:

Igazolom, hogy …………………………………………. (név) …….. (év) …………..…….. (havi) nettó keresete:…………………………… Ft, azaz ……………………………………………forint, napi ………… órás foglalkoztatásban, amelyet …………………… jogcímen ………………...Ft, azaz …..…………………………... forint összegű levonás terhel.

Dátum: ………………………………

Ph. _________________________

munkáltató

Igazolom, hogy …………………………………………. (név) …….. (év) …………..…….. (havi) nettó keresete:…………………………… Ft, azaz ……………………………………………forint, napi ………… órás foglalkoztatásban, amelyet …………………… jogcímen ………………...Ft, azaz …..…………………………... forint összegű levonás terhel.

Dátum: ………………………………

Ph. _________________________

munkáltató

Alulírott, igénylő nyilatkozom, hogy …….. (év)……………. (hónapban)…………………….… Ft.

tartásdíjat kaptam a bíróság ……………………………………..…. számú ítélete alapján,

Tartásdíjat nem kapok ……………… – óta mert ……………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………

Tartásdíj megállapítására / behajtására irányuló intézkedéseket megtettem

nem tettem megmert:……………………………………………………………………………………..

Dátum:……………………………

…….……………………….

aláírás

Jövedelemnyilatkozat:

Alulírott ……………………………………… nyilatkozom, hogy munkaviszonyból származó jövedelemmel, egyéb rendszeres jövedelemmel nem rendelkezem ………………….. – óta.

Munkaügyi Szervvel együttműködök: igen nem

Rendszeres pénzellátással (táppénz, GYED, GYES, GYET, öregségi nyugdíj, rehabilitációs járadék, öregségi járadék, özvegyi járadék, özvegyi nyugdíj, baleseti táppénz, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, rokkantsági járadék, időskorúak járadéka, stb )

- nem rendelkezem, --- - rendelkezem, éspedig………………………… Ft.

Tudomásul veszem, hogy a települési önkormányzat a jövedelemnyilatkozatomban foglaltakat vitathatja, és jövedelmemet – az Szt. 10. §.(6) bekezdése alapján – fenntartási költségeim alapján vélelmezheti.

Dátum:…………………………..

…….……………………….

aláírás

a megfelelő aláhúzandó

NYILATKOZAT

Alulírott..................................................................,születési neve: ......................................…….

szül. hely: ................................................................, szül. idő: ................................................….

anyja neve: ................................................................

Őrtilos, ........................................................................................... szám alatti lakos kijelentem, hogy nyugellátásomat letiltás nem terheli.

Dátum: .. …………………………

…………………………………

aláírás

NYILATKOZAT

Alulírott..................................................................,születési neve: .....................................……...

szül. hely: ................................................................, szül. idő: ................................................…..

anyja neve: ................................................................

Őrtilos, ........................................................................................... szám alatti lakos kijelentem, hogy nyugellátásomat:

-tartásdíj:………………….Ft összegű,

-egyéb:……………………..Ft összegű letiltás terhel.

Dátum: .. …………………………

…………………………………

aláírás

IGAZOLÁS E S E T I GYÓGYSZER- ÉS GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ HOZZÁJÁRULÁSHOZ

(A háziorvos, vagy szakorvos állítja ki!)

Igazolom, hogy (név) …………………………………………… szül. hely: ……………………….

szül. idő: ………………………………………………… anyja neve: …….……………………….

TAJ száma: ……………………… Őrtilos, ……………………..…………… szám alatti lakos az alábbi gyógyszereket szedi / gyógyászati segédeszközt használja.

(a megfelelő aláhúzandó)

A feltüntetett gyógyszerek árát gyógyszertár igazolja, a gyógyszerköltséget igazoló pénztári bizonylatot a kérelemhez mellékelni kell.

Krónikus betegséggel összefüggésben szedett vény nélkül kapható gyógyszerek, akut betegséggel összefüggésben szedett vényköteles gyógyszerek, és ezen betegségekkel kapcsolatosan szedett gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények, táplálék-kiegészítők, vitaminok, gyógyászati segédeszközök.

Gyógyszer
(gyógyszer neve/havi adag)
(háziorvos, szakorvos tölti ki)

Ft
(gyógyszertár tölti ki)

Gyógyszer
(gyógyszer neve/havi adag)
(háziorvos, szakorvos tölti ki)

Ft
(gyógyszertár tölti ki)

Dátum:…………………………………

……………………………………

Ph házi/szakorvos

Fent nevezett által használt gyógyászati segédeszköz megnevezése:………………………………...

Dátum:…………………………………

……………………………………

Ph szakorvos

A gyógyászati segédeszköz valamint tartozékainak költsége: ……………………………………Ft

(A termék árát a segédeszközt forgalmazó üzlet igazolja. Fogászati beavatkozás esetén a szakorvos.)

Dátum:…………………………………

……………………………………

Ph forgalmazó cég / szakorvos

A kérelemhez mellékelni kell:

A KÉRELMEZŐ ÉS A VELE KÖZÖS HÁZTARTÁSBAN ÉLŐ SZEMÉLYEK RÉSZÉRŐL A KÉRELEM BENYÚJTÁSTÁT MEGELŐZŐ HÓNAP NETTÓ JÖVEDELMÉRŐL SZÓLÓ IGAZOLÁSOKAT:

- munkaviszonnyal rendelkező, illetve GYED-ben részesülő esetében: a munkáltató által kiadott hivatalos igazolást a kérelem beadását megelőző hónap nettó jövedelméről, vagy a munkáltató által kiadott bérjegyzéket;

- Munkaügyi Központ által, vagy Járási Hivatal által folyósított ellátás esetén: a megállapító határozat fénymásolatát, és a folyósított ellátás nettó összegéről szóló igazolást;

- vállalkozó esetén: a kérelem beadását megelőző 12 havi nettó jövedelemről – tételesen, havi bontásban a könyvelő által kiadott igazolást (vállalkozói tevékenység kezdő időpontjának feltüntetésével) és NAV igazolását az előző gazdasági évre vonatkozólag; ha a vállalkozási tevékenység megkezdésétől eltelt időtartam nem éri el a 12 hónapot, akkor az egyhavi átlagos jövedelmet a vállalkozási tevékenység időtartalma alapján kell kiszámítani;

- őstermelő esetén: az őstermelői igazolvány/betétlap fénymásolata, valamint a kérelem beadását megelőző 12 havi nettó átlagjövedelméről szóló igazolást;

- nem havi rendszerességgel szerzett jövedelmet, beleértve az ösztöndíjat is, az érintetteknek a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban kapott jövedelem egy havi átlagára vonatkozó nyilatkozatával kell igazolniuk;

- GYES, GYET, CSP folyósítása esetén előző 1 havi szelvények vagy előző havi folyósított ellátásról MÁK által kiadott hatósági bizonyítvány fénymásolata, valamint árvaellátás, nyugellátás folyósítása esetén az előző 1 havi szelvényeken kívül a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által küldött ezévi összesítő fénymásolata (amennyiben özvegyi nyugdíjra/árvaellátásra nem jogosult, az elutasító/megszüntető határozat fénymásolata);

- amennyiben jövedelemmel nem rendelkezik, 3 hónapnál nem régebbi közüzemi számlák, TV-, Internet, mobil előfizetés számláinak csatolása;

- válóperes végzés, gyermekelhelyezésről szóló bírói egyezség fénymásolatát, a megállapított/fizetendő gyermektartásdíj összegéről megelőző havi szelvényt vagy igazolást (amennyiben válófélben vannak, a házasság felbontására irányuló kereset fénymásolatát);

- állam által megelőlegezett gyermektartásdíj megállapításáról szóló határozat;

- tartós jövedelemcsökkenés esetén: a munkaviszony, a rendszeres pénzellátás megszüntetéséről szóló dokumentum fénymásolata, vállalkozói vagy őstermelői tevékenység megszűnése esetén az engedély/igazolvány visszavonásáról; társas vállalkozás esetén cégjegyzékből való törlésről készült dokumentum fénymásolata;

- tankötelezett korhatárt már betöltött gyermek(ek) esetén: a tanuló, hallgatói jogviszony fennállásáról szóló igazolást – tagozat jelölésével; jövedelemnyilatkozatot

- a gyámkirendelő és/vagy a gondnokság alá helyezésről szóló határozat fénymásolatát;

- tartósan beteg állapot fennállása esetén: a magasabb összegű családi pótlék, a rokkantsági járadék, a saját jogú rokkantsági nyugdíj folyósítását igazoló irat;

- autista, testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos állapot fennállása esetén: a magasabb összegű családi pótlék, a vakok személyi járadéka, a fogyatékossági támogatás folyósítását igazoló irat;

- amennyiben nem magyar állampolgár, a Magyarországon való tartózkodás jogcímét igazoló irat fénymásolatát;

- három hónapnál nem régebbi rendszeres havi kiadások befizetett számláinak bemutatása

- létfenntartási hozzájárulás esetében a rendkívüli élethelyzetet okozó többletkiadásokat hitelt érdemlően bizonyító dokumentumokat.

- temetési költségre történő hivatkozás esetén az eltemettető nevére kiállított temetéssel kapcsolatos számlákat, és az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát be kell mutatni.

- szilárd tüzelőanyag hozzájárulás esetében csatolni kell a tűzelőanyag megvásárlását igazoló számlát, bizonylatot.”