Őrtilos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 31- 2024. 02. 01

Őrtilos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.01.31.

Őrtilos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, a 26. §-ban, a 32. § (3) bekezdésében, a 48. § (4) bekezdésében, valamint a 132. § (4) bekezdésében, kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A Képviselő – testület (4) bekezdésben meghatározott döntése ellen jogszabálysértésre hivatkozva a Pécsi Törvényszéknél lehet keresettel élni.”

2. § (1) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) E rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátások megállapítására irányuló kérelmeket a Zákányi Közös Önkormányzati Hivatalnál és a Zákányi Közös Önkormányzati Hivatal Őrtilosi Kirendeltségén(a továbbiakban: Hivatal) lehet előterjeszteni személyesen, ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy postai úton.”

(2) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 4. § (9) és (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(9) A Polgármester az ellátás megállapítása során, továbbá már megállapított ellátás jogszerűségével kapcsolatos bejelentés vagy hivatalos tudomásszerzés alapján – különösen az ápolási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése során – környezettanulmány elkészítésére felkérheti a Zákányi Közös Önkormányzati Hivatalt vagy a Csurgó Járási Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálatot.

(10) A megállapított rendszeres pénzbeli ellátásokat utólag, minden hónap 10. napjáig, az eseti pénzbeli ellátásokat a megállapító határozat végrehajthatóvá válását követően kell folyósítani a jogosult kérelmének megfelelően postai vagy banki utalással vagy házipénztárból. A folyósítás módjáról az ellátást megállapító határozatban kell rendelkezni.”

3. § (1) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az ápolási hozzájárulás megállapítható a jegyes kivételével a nagykorú hozzátartozónak (továbbiakban ápoló), aki 18. életévét betöltött tartósan beteg, gondozásra szoruló személy (továbbiakban ápolt) állandó otthoni ápolását, gondozását végzi, ha]

„a) az ápoló családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 200 %-át,”

(2) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 6. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az ápolási hozzájárulás havi összege legfeljebb a szociális vetítési alap 100%-a, de nem haladhatja meg az Szt. 45. § (7) bekezdésében foglalt összegnek és a jogosult részére folyósított más rendszeres települési támogatás havi összegének a különbözetét.”

4. § (1) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az egészségi állapot megőrzése és helyreállítása érdekében közgyógyellátásra nem jogosult személy részére rendszeres gyógyszer hozzájárulás állapítható meg, ha

a) családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 400 %-át,

b) egyedül élő, egyedülálló és havi nettó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 500 %-át,

és a rendszeresen szedendő gyógyszereinek havonta felmerülő költsége a 4.000,- Ft-ot eléri.”

(2) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A rendszeres gyógyszer hozzájárulás havi összege az igazolt gyógyszerköltség összege, azonban legfeljebb)

„a) az (1) bekezdés a) pontja alapján a szociális vetítési alap 400%-át meg nem haladó egy főre jutó jövedelem esetén 8.000,- Ft,
b) az (1) bekezdés b) pontja alapján a szociális vetítési alap 500 %-át meg nem haladó, egy főre jutó jövedelem esetén 10.000,- Ft,”

[de nem haladhatja meg az Szt. 45. § (7) bekezdésében foglalt összegnek és a jogosult részére folyósított más rendszeres települési támogatás havi összegének a különbözetét.]

5. § (1) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 8. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki:

„(2) A rendkívüli települési támogatás adható

a) létfenntartási hozzájárulásként,

b) temetési hozzájárulásként,

c) eseti gyógyszer - és gyógyászati segédeszköz hozzájárulásként,

d) szilárd tüzelőanyag hozzájárulásként,

e) élelmiszer hozzájárulásként,

f) beiskolázási hozzájárulásként,

g) születési támogatás.”

(2) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdés a)–c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[A (2) bekezdés a)-e) pontjában foglaltak alapján nyújtott rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem]

„a) egyszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a szociális vetítési alap 500%-át,
b) kétszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a szociális vetítési alap 450%-át,
c) három-, vagy többszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a szociális vetítési alap 400%-át.”

(3) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 8. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A (2) bekezdés e) pontja alapján nyújtott rendkívüli települési támogatásra jogosult az az egyedül élő személy, akinek étkezése nem biztosított, valamint az alapvető élelmiszer szükségletét fedezni nem tudja, és jövedelme a szociális vetítési alap összegét nem haladja meg.

(5) A (2) bekezdés e) pontja alapján nyújtott, egy alkalommal kifizetésre kerülő rendkívüli települési támogatás összege nem haladhatja meg a szociális vetítési alap 20 %-át.”

(4) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 8. § (6) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Az egy naptári éven belül megállapított)

„a) rendkívüli települési támogatás együttes mértéke háztartásonként- a (2) bekezdés d) pontjának kivételével – nem haladhatja meg a szociális vetítési alap 400 %-át,
b) a (2) bekezdés d) pontja szerinti hozzájárulás éves mértéke háztartásonként nem haladhatja meg a szociális vetítési alap 200%-át,”

(5) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 8. § (7) bekezdés a)–d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Az egy alkalommal kifizetésre kerülő rendkívüli települési támogatás összege)

„a) (2) bekezdés a) pontja szerint nyújtott hozzájárulás nem lehet több az igazolt többletköltség összegénél, de a szociális vetítési alap 20.000.-Ft-ot nem haladhatja meg,
b) a (2) bekezdés b) pontja szerint nyújtott hozzájárulás az igazolt temetési költség 20 %-a, de a szociális vetítési alap 200 %-át nem haladhatja meg,
c) a (2) bekezdés c) pontja szerint nyújtott hozzájárulás nem lehet több az igazolt többletköltség összegénél, de a szociális vetítési alap 20.000.-Ft-ot nem haladhatja meg,
d) a (2) bekezdés d) pontja szerint nyújtott hozzájárulás nem lehet több az igazolt tűzifa költség összegénél, de a szociális vetítési alap 200 %-át nem haladhatja meg.”

6. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 8/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8/A. § (1) A tanévkezdés megkönnyítése érdekében a rendkívüli települési támogatás beiskolázási hozzájárulás formájában is nyújtható az óvodába beíratott gyermek részére, valamint az általános iskolában, gimnáziumban, szakközépiskolában, szakiskolában és felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanulmányokat folytató gyermek és fiatal felnőtt részére a 23. életévének betöltéséig, feltéve, hogy családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a szociális vetítési alap 600 %-át nem haladja meg.

(2) A beiskolázási hozzájárulás évente egy alkalommal nyújtható. A hozzájárulás összege gyermekenként vagy fiatal felnőttként 15.000.- Ft.

(3) A beiskolázási hozzájárulás iránti kérelem benyújtási határideje tárgyév augusztus 1-e és szeptember 30-a közötti időszak. A határidő jogvesztő!

(4) A kérelemhez csatolni kell

a) az adott tanulmányi évre vonatkozó óvoda- illetve iskolalátogatási igazolást a jogviszony fennállásáról,

b) fiatal felnőtt saját jogcímen benyújtott kérelméhez a szülők jövedelemigazolásait,

(5) A hozzájárulás felhasználását a támogatást megállapító felhívására igazolni kell. Ennek elmulasztása esetén beiskolázási hozzájárulás a következő évben nem állapítható meg.”

7. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 8/B. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Születési támogatásban részesülhet minden Őrtilosban állandó lakcímmel rendelkező újszülött, feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a szociális vetítési alap 600 %-át nem haladja meg”

8. § (1) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 9. § (3) bekezdés a) pont aa)–ac) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Lakásfenntartási hozzájárulásra jogosult az a személy

akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem)

„aa) egyszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a szociális vetítési alap 500%-át,

ab) kétszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a szociális vetítési alap 450%-át,

ac) három-, vagy többszemélyes háztartás esetén nem haladja meg a szociális vetítési alap 400%-át,”

(feltéve, hogy a háztartás igazolt havi lakásfenntartási költsége a háztartás havi összjövedelmének 25 %-át meghaladja, és a háztartás tagjainak vagyona nincs.)

(2) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 9. § (6) bekezdés a)–c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A lakásfenntartási hozzájárulás egy hónapra jutó összege az igazolt lakásfenntartási költség összege, azonban legfeljebb)

„a) a (3) bekezdés aa) pontja alapján a szociális vetítési alap 500%-át meg nem haladó, egy főre jutó jövedelem esetén 5.000,- Ft,
b) a (3) bekezdés ab) pontja alapján a szociális vetítési alap 450%-át meg nem haladó egy főre jutó jövedelem esetén 5.000,- Ft,
c) a (3) bekezdés ac) pontja alapján a szociális vetítési alap 400%-át meg nem haladó egy főre jutó jövedelem esetén 6.000,- Ft,”

[de nem haladhatja meg az Szt. 45. § (7) bekezdésében foglalt összegnek és a jogosult részére folyósított más rendszeres települési támogatás havi összegének a különbözetét.]

9. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet 10. § (4) bekezdés a) pont aa) és ab) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[Az Szt. 48. §. (3) bekezdésének b) pontjában szabályozott esetben - a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelező határozat kézhezvételét követő 15 napon belül benyújtott kérelem esetén - a polgármester méltányosságból engedélyezheti

a köztemetés költségének részletekben történő megfizetését, annak,]

„aa) aki egyedülálló, és havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 290 %-át, vagy

ab) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 220 %-át,”

(feltéve, hogy az eltemettetésre köteles személy, illetve családja nem rendelkezik vagyonnal,)

10. § Hatályát veszti a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 10/2019 (XI.29.) önkormányzati rendelet

a) 1. §-a,

11. § Ez a rendelet 2024. január 31-én lép hatályba.