Lábod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/1995 (XII.13.)

rendelete a viziközmű fejlesztési hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 1996. 01. 01

Lábod Községi Önkormányzat

Képviselőtestülete


12/1995(XII.13)

rendelete


a viziközmű fejlesztési hozzájárulás mértékéről.



I.


1.§.


Lábod község közigazgatási területén a közműves ívóvíz ellátásról szolgáltató hatáskörébe utalt feladatokat a DRV.RT.Somogy megyei Üzemigazgatósága látja el.


2.§.


Ha a fogyasztó a viziközmű fejlesztési hozzájárulásra vonatkozó szerződési ajánlatot nem fogadja el, illetőleg a szerződést nem írja alá, akkor a szolgáltató


            a./ az ingatlan viziközmű hálózatba történő bekötése esetén a szolgáltatás megkezdését

                megtagadhatja,

            b./ a már folyamatosan teljesített szolgáltatást változatlanul teljesíteni köteles.


3.§.



/1/ A viziközmű fejlesztési hozzájárulás mértéke ívóvíz bekötése esetén


            a./ közületi fogyasztók esetén                       30 e/Ft/m3

            b./ lakossági új bekötés esetén                       30 e/Ft/bekötésenként


/2/ Az /1/ bekezdésben megállapított mértéket az önkormányzat évenként határozza meg.


/3/ Az /1/ bekezdés a./ pontjában megállapított viziközmű fejlesztési hozzájárulás összegét, mint a viziközművek szolgáltatójának, a DRV.Rt.Somogy megyei Üzemigazgatóságának köteles befizetni a fogyasztó.


/4/ Az /1/ bekezdés b./ pontjában megállapitott viziközmű fejlesztési hozzájárulás összegét az önkormányzatnak köteles befizetni a fogyasztó.



4.§.


A házi és csatlakozó viziközmű hálózat meghibásodásából eredő károkért a felelősség az ingatlan tulajdonosát, illetőleg a bekötési vízmérő szerinti fogyasztót terheli.




5.§.


A gazdálkodó szervezet vízfelhasználása termelési célunak minősűl.




6.§.



A rendeletben előírt szolgáltatástól eltérő szolgáltatás többletköltségei a fogyasztót terheli.



7.§.


A bekötési vízmérő beszerzési és felszerelési költsége a bekötési vízmérő szerinti fogyasztót terheli.


8.§.



A 3.§. /1/ és /2/ bekezdés szerinti önkormányzati vizhasználat mértékét e rendelet l. számu melléklete alapján kell megállapítani.



9.§.


A vízkorlátozási tervet a szolgáltató javaslata alapján az önkormányzat határozza meg a vizgazdálkodásról szóló 1995.évi LVII.tv. 4.§. és 15 -§-a szerint.




10.§.


Amennyiben a bekötési vízmérőn mért vízhasználati díjat a bekötési vízmérő szerinti fogyasztó nem fizeti meg, a 38/1995/IV.5/Korm.rendelet 9.§-ában foglalt jogkövetkezmények alkalmazása szempontjából a mellékmérőn mért elkülönített vízhasználat díjának megfizetése nem kizáró körülmény.


11.§.



Abban az esetben, ha a felszerelt vízmérő nem működik, vagy nem olvasható le, illetőleg az ingatlanon fogyasztott ívóvíz mennyiségének bekötési vízmérővel való mérése nem megoldott, a szolgáltató a fogyasztott víz mennyiségét a megelőző tizenkettő hónapi vízfogyasztás – ennek hiányában a megelőző tényleges fogyasztás, vagy e rendelet 1. számu mellékletében meghatározott mennyiséget - figyelembe vétele mellett az egy napra eső fogyasztási átlag alapján arányosítás útján állapítja meg .


12.§.


/1/ A házi vízvezeték – fogyasztónak fel nem róható – rejtett meghibásodása esetén a vízfogyasztás megállapítására a 11.§--ban foglalt rendelkezés az irányadó.


/2/ A fogyasztó a házi vízvezeték meghibásodásával összefüggő vizsfogyasztása arányosítás útján történő megfizetésére akkor jogosult, ha bizonyítja, hogy a meghibásodást külső elháríthatatlan ok idézte elő.


13.§.



Amennyiben a mellék vízmérő beépítését gazdálkodó szervezet elkülönített vizhasználatának mérésére igényli, a hozzájárulás megadása tekintetében a kormányrendelet 4.§./2/ bekezdésében foglalt rendelkezés alkalmazása kötelező.


14.§.


Amennyiben a vizsgálat, illetőleg a hitelesítés azt állapítja meg, hogy a vízmérő a fogyasztó hátrányára a mérésügyi jogszabályban meghatározott tűrési határt meghaladóan működött, a szolgáltató köteles a megelőlegezett költséget visszatériteni és a vízfogyasztás adatait a kérelem beadását megelőző leolvasástól számítva a hiba arányában helyesbíteni és a díjkülönbözetet a fogyasztónak visszafizetni.


II.


Z á r ó   rendelkezések


15.§.


/1/ Ez a rendelet 1996. január l-én lép hatályba, rendelkezéseit e naptól kell alkalmazni.


/2/ E rendelet hatálybalépésével a 4/1995(III.1) rendelet hatályát veszti.




Lábod, 1995. december 5.





                        Lassu István                                                  Fehér Györgyné

                        Polgármester                                                     körjegyző