Lábod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2001 (II.1.)

temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2023. 02. 01

Lábod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2001 (II.1.)

temetőkről és a temetkezési tevékenységről

2023.02.01.

A Lábod községi Önkormányzat képviselőtestülete a temetőkről és temetkezési tevékenységről szóló 1999.évi XLIII.tv. 41. § /3/ bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja a lábodi köztemetők fenntartásával és a temetkezési tevékenységgel kapcsolatosan:

I.

Általános rendelkezések

1. § /1/ A rendelet hatálya a Lábod község közigazgatási területén fekvő, az önkormányzat tulajdonában álló, működő és lezárt temetőkre, az ott végzett temetkezési és temető fenntartási tevékenységre terjed ki.

/2/ A közigazgatási területenlévő temetők:
a./ 5/6 hrsz-ú 1 Ha 9295 m2 nagyságú Lábodi Központi Temető
b./ 417/2 hrsz-ú 8580 m2 nagyságú Hosszufalvi Református Temető
c./ 501/2 hrsz-ú 2292 m2 nagyságú Műemlékjellegű Kápolna Temető
d./ 038 hrsz-ú 1876 m2 nagyságú Erzsébetpusztai Temető

2. § /1/ Az 1. § /2/ bekezdésben meghatározott temetők fenntartásáról és üzemeltetéséről a Lábod Községi Önkormányzat gondoskodik.

4
/2/ A temetkezési szolgáltatások egy részét a Lábod községi Önkormányzat Szolgáltató Szervezetee a 14. §./1/ bekezdése szerint, másrészt a Somogy megyei Temetkezési Szolgáltató Kft. végzi a 14. §. /2/ bekezdése szerint.
4
/3/ A temetkezési szolgáltatásokat a hozzátartozók kérése alapján más, erre engedéllyel rendelkező temetési szolgáltatók is elláthatják.
_
______________
4 Módosította a 2/2004/II.1/Ök.számu rendelet. Rendelkezéseit 2004. febr. l-től kell alkalmazni.
/4/ Az önkormányzat által fenntartott köztemetőkben az önkormányzat köteles az elhúnyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára, vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.
/5/ Köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről az önkormányzat gondoskodik.
/6/ A temetőben gazdálkodó, vagy közhasznú szervezet csak akkor szerezhet tulajdoni hányadot, ha az önkormányzat legalább 51 %-os tulajdoni hányadban tulajdonosa lesz a temetőnek. Az önkormányzat tulajdoni hányada a működés során sem csökkenthető 51 % alá.
/7/ Ha a temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely betelt, azt a temető fenntartója jogosult lezárni, és ott a további temetkezést megtiltani.
/8/ Lezárt temetési hely kiűríthető, ha a lezárásától, illetőleg az utolsó temetkezéstől számított használati ideje letelt. A temetési helyre rátemetett maradványok, valamint az elhelyezett úrna az eredeti használati időt nem hosszabbítja meg.

3. § /1/ A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatokat a körjegyző ellenőrzi.

/2/ A körjegyző az /1/ bekezdésben meghatározott jogkörében:
a./ felhívja a jogszabályokban és a temető szabályzatban foglalt rendelkezések betartá-
sára a temető fenntartóját, üzemeltetőjét,
b./ szabálysértési eljárást folytat le.

II.

A temető

4. § /1/ A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek és lehetővé kell tennie a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását.

/2/ A temetőt az épitett és a természeti környezet harmóniájára figyelemmel kell kialakitani.
/3/ A temető területének fásítását úgy kell megoldani, hogy az segítse a tájékozódást és ne akadályozza a közlekedést.
/4/ A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodik.
/5/ A temetőben a vízvételi lehetőséget vízvezeték, illetve ásottkút útján kell biztosítani.
/6/ A temetőt körülkerítő kerítés állapotát az önkormányzat a Szolgáltató Szervezet útján évente ellenőrzi, szükség esetén gondoskodik annak kijavításáról.
/7/ A ravatalozónak alkalmasnak kell lennie az elhunyt ravatalozásra való előkészítésére, a kegyelet leróvására, az elhúnyt elbucsuztatására.
/8/ A Lábodi Központi Temetőben a holttest hűtéséről hűtőkamrában a ravatalozásig folyamatosan gondoskodni kell.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újrahasználatba vétele

5. § /1/ A temetők létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra használatba vételére a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999.évi XLIII.Tv. rendelkezései az irányadók.

/2/ Lezárt temető
- Lábod központi temetőben lévő régi katolikus temetőrész
- Lábod központi temetőben lévő református temető Keleti része 150 méter mélyen
- Erzsébet pusztai temető

A temetők fenntartása és üzemeltetése

6. § /1/ Lábod község Önkormányzata a temető fenntartói jogosítványa keretében a temetők rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrasturktúrális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerinti felújításáról maga gondoskodik.

/2/ A temető üzemeltetője a Lábod községi Önkormányzat.
4
/3/A temetkezési szolgáltatást, halottszállitást, az elhunyt hozzátartozójának döntése alapján az önkormányzattal kötött Együttműködési megállapodás alapján a Somogy megyei Temetkezési Szolgáltató Kft, vagy más engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozó végzi. A vállalkozónak az önkormányzat részére temető fenntartási hozzájárulást kell fizetni a 3.számu melléklet szerint.
/4/ A ravatalozó kulcsa a körjegyzői hivatalban található. A szállítást, ravatalozást, temetést az önkormányzat Szolgáltató Szervezetéhez kell bejelenteni. Munkaidőn kívűl a halottszállítást a halottszállító gépkocsivezetőnél kell jelezni.
/5/ A temetőben meglévő létesítmények tisztántartása, állagának megóvása a Lábod Községi Önkormányzat Szolgáltató Szervezetének feladata.

7. §

.

/1/ A temetők területén az érintettek, hozzátartozók végzik a sírok, a sírokra felállított síremlékek fenntartását és helyreállítását.
/2/ A sírhelyek, sírboltok, úrnafülkék díszítésére koszoruk, vágott és cserepes, valamint ültetett virágok használhatók. Dísznövény csak úgy ültethető, hogy az a közlekedést ne akadályozza.
/3/ A sírhelyek, sírboltok, úrnafülkék ápolásával és gondozásával összefüggően keletkezett hulladékot az üzemeltető által kijelölt és megjelölt helyen lehet lerakni. Az erre kijelölt helyen kivüli hulladék lerakása TILOS!
/4/ A temető üzemeltetője élet- és vagyonbiztonság veszélyeztetése esetén köteles a síremléket létesítő, illetve a hozzátartozókat felhívni a síremlék, vagy sírbolt helyreállítására. Amennyiben ez a személy ismeretlen, felhívást kell a temető kapuján 30 napra kifüggeszteni. A felhívás eredménytelensége esetén az üzemeltető a síremléket, vagy sírboltot a veszélyeztetettség megszüntetése miatt lebontja.
/5/ A temetőben munkát végző vállalkozó ( kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató ) tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani.
Tevékenységük gyakorlása során a temető látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.
/6/ A temetőben végzendő minden munkát – kivéve a sírok gondozását – a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni. A munkát végző vállalkozónak temetőfenntartási hozzájárulást kell fizetni a 3. számú melléklet szerint.

8. § /1/ A temetők üzemi épületei, azok tartozékai, a sírok, urnafülkék, sírboltok, síremlékek, a parkok és növényzet rongálása és beszennyezése TILOS.

/2/ A síremléket, sírboltot létesítő, az építéssel, átalakítással, illetve bontással járó törmeléket és hulladékot az építés befejezésétől számított 3 napon belül köteles elszállítani.
/3/ A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni TILOS!
4. Módosította a 2/2004/II.1/Ök.számu rendelet. Hatályos 2004. február l-től.

9. § A temető üzemeltetője a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

Nyilvántartások vezetése

10. § /1/ A temető üzemeltetője a temetőkben

a./ nyilvántartó könyvet,
b./ sírboltkönyvet vezet.
/2/ A nyilvántartó könyvben minden temetést ( úrna elhelyezést, úrna kiadást, úrna kiemelést, hamuszórást ) időrend szerint kell bejegyezni.
/3/ A nyilvántartó könyv a következő adatokat tartalmazza: folyószám, a temetés ( urna elhelyezés, vagy a hamvak szétszórásának ) napja, az elhalt neve, leánykori neve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakhelyének címe, foglalkozása, az elhalálozás időpontja, a sírhely tábla, sírhelysor, temetési hely száma, valamint az eltemettető neve, lakcime és a síremlékre vonatkozó bejegyzések.
/4/ A holttest maradványok közös sírba helyezése esetén a temetőben vezetett nyilvántartó könyv rovatába a közös sírba történő helyezést, időpontjának és a közös sírnak a megjelölésével kell bejegyezni.
/5/ Az ismeretlen holttest esetében a nyilvántartó könyvbe be kell vezetni az eljáró hatóság nevét, az eljárás ügyszámát.
/6/ A sírbolt könyvet a /3/ bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni a sírbolt számának feltüntetésével. A sírbolt könyvbe be kell jegyezni a sírbolt felett rendelkezni jogosúlt személynek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit is.
/7/ A nyilvántartó könyvbe és a sírbolt könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.
/8/ Az üzemeltető a nyilvántartó könyv, illetve a sírbolt könyv adatai alapján a temető nyitvatartási ideje alatt felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetési helye után érdeklődőnek.

A temetés

11. § /1/ Az eltemetés módja szerint a temetés hamvasztással, vagy elhamvasztás nélkül történik, egyházi, vagy világi szertartás szerint.

/2/ Az eltemetés módjára és helyére nézve az elhunyt életében tett rendelkezése az irányadó, amennyiben ez nem ró az eltemettető személyére aránytalanul nagy terhet.
/3/ Az elhunyt életében tett rendelkezése hiányában az eltemetés módját és helyét az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik, vagy arra köteles lenne, de a temetésről más szerv, vagy személy ugy gondoskodik, mintha az elhunyt saját halottja volna.
/4/ Ha a temetésről több személy gondoskodik és közöttük az eltemetés módja tekintetében nincs megegyezés, a temetés csak elhamvasztás nélkül történhet.

12. § Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartozkodik, vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat – jogszabályban meghatározott határidőn belül - gondoskodik.

13. § /1/ Halottat csak külön jogszabályban előírt orvosi vizsgálat és az erről szóló halottvizsgálati bizonyitvány alapján szabad eltemetni, vagy elhamvasztani. A halottvizsgálati bizonyitványt a

temetés előtt kell az üzemeltető részére átadni. Az elhunyt elhamvasztásához a halottvizsgálati bizonyitványra minden esetben fel kell jegyezni az elhamvaszthatóságot.
A halottvizsgálati bizonyitvány egy példányának megőrzéséről a temető tulajdonosa gondoskodik.
/2/ Ha a halál körülményeinek vizsgálatára hatósági eljárás indult ( rendkivül halál ), az elhunyt eltemetéséhez, illetve elhamvasztásához a halottvizsgálati bizonyitvány mellett az eljáró hatóság engedélye is szükséges.
/3/ Az elhunyt eltemetésére, elhamvasztására, az urna földbe temetésére – a sírboltba temetés és az urna kivételével – olyan, a kegyeleti igényeknek megfelelő koporsó, illetőleg kellék használható, amely lebomlik, és nem veszélyezteti a környezetet ( ezt 2002. január l-től kell használni ).

Temetési szolgáltatások

4

14. § /1/ A Lábod Községi Önkormányzat Szolgáltató Szervezete, mint üzemeltető temetési szolgáltatási körébe tartozik:

a./ helyi halottszállitás
b./ hűtés biztosítása
c./ sírásás
/2/ Együttműködési Megállapodás alapján a Somogy megyei Temetkezési Szolgáltató Kft. szolgáltatási körébe tartozik.
a./ távolsági halottszállítás
b./ ravatalozás
c./ elhantolás
/2/ A szolgáltatás díjait a 3. számú melléklet tartalmazza.

III.

Temetési hely

15. § /1/ A temető sírhelytáblákra (parcella ), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki.

/2/ A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell. A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát biztosítani kell. A sírhelytábla számozását a helyszínen is fel kell tüntetni.
/3/ A sírhelytáblát a folyamatos temetésre elő kell készíteni. A sírhelytáblát a tereprendezés, ültetvényezés, fásítás, valamint a sírhelytáblát határoló út megépítése előtt nem lehet használatba venni.
/4/ A temetkezési helyek elhelyezésére vonatkozó térképet, (parcella, sorok, helyek) a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

16. §

.

/1/ Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely és sírbolt. Az egyes sírthely alapmérete egy koporsó, a kettős sírhely alapmérete két egymás melleti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.
/2/ A koporsó egy holttest elhelyezését szolgálja. Az eltemettető ettől eltérően rendelkezhet, ha az anya halála és az ujszülött perinatális halála miatt az eltemetés egy időben történik.
/3/ A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával természetes – a talajban lebomló – anyaggal burkolni lehet.
/4/ Oldalirányú üreggel ellátott egyes, vagy kettős sírhelyet nem szabad létesíteni.
/5/ A sírbolt (kripta) legalább kettő koporsó elhelyezését biztosító al- és felépítményből álló temetési hely. A sírbolt méretét a befogadó koporsók száma határozza meg. Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott esetekben és módon, építési engedéllyel építhető. A sírbolt temetőn belüli elhelyezését a temető tulajdonosa, (üzemeltetője) jelöli ki. A tulajdonosnak a hozzájárulást meg kell adnia, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta.
4. Módosította a 2/2004/II.1/Ök.számu rendelet. Hatályos 2004. február l-től.

17. § /1/ Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnafülke (kolumbárium), urnasírhely, urnasírbolt. Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

/2/ A temető tulajdonosa – az eltemettető igénye esetén – hamvak szétszórásához és bemosásához külön temetőrészt jelöl ki, amelyet parkszerüen kell kialakitani.

18. §

.

/1/ Lezárt temetőben temetési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőt kegyeleti helyként kell gondozni.
/2/ Lezárt temetőből és sírhelytáblából a holttest maradványokat exhumálás utján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe. Az exhumálást az illetékes tisztifőorvos engedélye és előírása szerint lehet végezni az üzemeltetőnek történő bejelentéssel.

A temetőben lévő sírhelyek méretei

Az egyes felnőtt sírhelyekkel kapcsolatos rendelkezések

19. § /1/ Az egyes felnőtt sírhelyek használata 25 évre terjed ki, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év.

/2/ Az egyes felnőtt sírhelyek 210 cm hosszúnak és 90 cm. szélesnek kell lenni.
/3/ A sírgödör mélységének a talaj és egyéb viszonyoktól függően 200 cm-nek, rátemetés esetén 170 cm-nek kell lenni.
/4/ A felnőtt egyes sírokat a jelenlegi és a megnyításra kerülő sírhelytáblában egymástól 60 cm oldaltávolságra és 120 cm sortávolságra, a 2. számú melléklet szerint kell elhelyezni.
/5/ A síremlékeket szilárd alapra kell elhelyezni, a síremlék maximum mérete 210 cm x 90
cm lehet.
A sírkeretet övező betonszegély maximum 20 cm széles és a terepszinttel azonos magas-
ságu lehet.
/6/ A sírparcellák között padot elhelyezni az üzemeltető előzetes engedélyével, a sírok
Északi oldalközébe lehet.
1
/7/
1. A rendelkezést a 16/2001/XII.21/Ök.sz.rendelet hatályon kívűl helyezte

A kettős felnőtt sírhelyekkel kapcsolatos rendelkezések

20. § /1/ A kettős felnőtt sírhelyek használata az utolsó betemetés napjától számitott 25 év.

/2/ A sírhelynek 210 cm hosszúnak és 190 cm szélesnek kell lenni.
/3/ A sírgödör mélységének a talaj és egyéb viszonyoktól függően 200 cm-nek,
rátemetés esetén 170 cm-nek kell lenni.
/4/ A felnőtt kettes sirokat a jelenlegi és a megnyításra kerülő sirhelytáblában egymástól 60 cm oldaltávolságra és 120 cm sortávolságra kell elhelyezni 2.számu melléklet szerint.
/5/ A síremlékeket szilárd talapzatra kell elhelyezni és a síremlék maximum mérete 210 cm
x 190 cm lehet. A sírkeretet övező betonszegély maximum 20 cm széles és a terepszinttel
azonos magasságu lehet.
/6/ A sírparcellák között padot elhelyezni a 19. §../6/ bekezdése szerint lehet.
1
/7/

A gyermek sírhelyekkel kapcsolatos rendelkezések

21. §

.

/1/ A gyermek sírhelyek használata 25 évre szól.
/2/ A sírhelynek – 10 éven aluli halottak esetében – 130 cm hosszúnak és 60 cm szélesnek
kell lenni.
/3/ A sírgödör mélysége 200 cm, rátemetés esetén 170 cm-nek kell lenni.
/4/ A sírokat egymástól 60 cm oldaltávolságra és 100 cm sortávolságra kell elhelyezni.
/5/ A síremléket szilárd talapzatra kell elhelyezni és a síremlék maximum 130 cmx60 cm
lehet. A sírkeretet övező betonszegély maximum 20 cm széles és a terepszinttel azo-
nos lehet.
/6/ A sírparcellák között padot elhelyezni a 19. § /6/ bekezdése szerint lehet.
1
/7/ 2
1. A rendelkezést a 16/2001/XII.21/Ök.sz.rendelet hatályon kívűl helyezte

Urnás temetéssel kapcsolatos rendelkezések.

22. §

.

/1/ Az urnafülke használata 10 évre terjed, amely a lejárat után díjfizetés mellett meghosz- szabbitható. A meghosszabbítás legkisebb időtartama 10 év – kivéve, ha a temető
/ - rész/ ennél rövidebb időn belül előreláthatólag megszüntetésre kerül.
/2/ Urnafülke elhelyezése esetén az urnafülkéhez tartozó terület 100 cm x 100 cm, melynek
nek közepén 40 cm x 40 cm alapterületű urnafülke helyezhető el.
/3/ Az urnafülkéket egymástól 60 cm oldaltávolságra és 120 cm sortávolságra lehet el-
helyezni. / 2.sz. melléklet /
/4/ Urna földbe temetésénél 80 cm hosszú, 100 cm mély és 60 cm széles lehet.
1,2
/5/ Az urna egyes koporsós temetési helyre történő rátemetése esetén maximum 2 urna, kettes koporsós temetkezési helyre történő rátemetés esetén maximum 4 urna helyezhető el.
2
/6/ Koporsós temetési helyre rátemetett urna a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.
2
/7/ A koporsós temetési helyre történt urnás rátemetésért használati díjat fizetni nem kell.
2
/8/ Az egyes, vagy kettes koporsós temetési helyre történt urna rátemetése esetén – amennyiben a sírhely használati ideje lejárt – megváltás esetén a koporsós temetési helyet kell megválani az akkor érvényes díjtétel szerint.

Sírboltokkal kapcsolatos rendelkezések

23. § /1/ Sírbolt csak a temető fenntartójának hozzájárulásával épithető, engedélyköteles és építé-

sét engedélyezni az erre kijelölt helyen lehet.
/2/ A sírbolt használata 60 évre terjed ki.
/3/ A kétszemélyes sírbolt mélysége 210 cm, hossza 300 cm, szélessége két holttestet figyelembevéve 200 cm.
/4/ A négyszemélyes sírbolt mélysége 210 cm, hossza 400 cm, szélessége 300 cm.
/5/ A sírbolt alját és oldalfalait vízbehatolás és földnyomás ellen megfelelően kell kiképezni.
1 A rendelkezéseket a 16/2001/XII.21/Ök.számu rendelet hatályon kívűl helyezte.
2 A rendelkezést 2003. január l-től kell alkalmazni. Módosította a 14/2002/XII.15/Ök.számu rendelet
/6/ A fülkékkel épített sírbolt minden egyes fülkéjének 230 cm hosszúnak 90 cm magasnak
és 90 cm szélesnek kell lenni.
/7/ A sírbolt fülkét a koporsó elhelyezése után azonnal légmentesen be kell falazni.
/8/ A sírboltok között padot elhelyezni az üzemeltető előzetes engedélyével az É-i oldalközben lehet.
1
/9/

Síremlékek, sírboltok épitésének bejelentése.

24. § /1/ A felállítandó síremlék vázrajzát a temető kezelőjének be kell mutatni. Szabálytalan, közízlést sértő, vagy oda nem illő felírással ellátott síremléket felállítani nem szabad.

/2/ A síremlék felállításának időpontját a temető kezelőjének be kell jelenteni.

S í r k e r t e k

25. § /1/ A meg nem változott,lejárt határidejű és a temetés rendjét zavaró sírhelyek síremlékeit

az üzemeltető 1. számu mellékletben meghatározott sírkertbe helyezi át.
/2/ Az áthelyezett síremlékeket betonalapra, vagy a földbe ásva helyezheti el az üzemeltető.

Temetési hely feletti rendelkezési jog

26. § /1/ A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta.

/2/ A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.
/3/ A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén a törvényes öröklés rendje szerint soronkövetkező közeli hozzátartozója.
/4/ A temetkezési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható ( újraváltható). A meghosszabbítás időtartama azonos a 19. §. /1/, 20 §./1/, 21. §./1/, 22. §./1/ és 23. §./2/ bekezdésében foglaltakkal.
1 A rendelkezéseket a 16/2001/XII.21/Ök.számu rendelet hatályon kívűl helyezte.
2 A rendelkezéseket 2003.január l-től kell alkalmazni. Módosította a 14/2002/XII.15/Ök.sz.rendelet
/5/ Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve, ha a temetési hely megszünik.
/6/ Ha a rendelkezési jog azért szünik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyre kivánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.
/7/ Ha a használati idő leteltét követően – sírhelyet, sírboltot, egyéb temetkezési helyet – egy éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.
/8/ Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

IV.

A temetők lezárása és megszüntetése

27. § /1/ A temető, temetőrész, sírhelytábla ( parcella ), temetési hely lezárását hírdetményben kell közölni. A hírdetményt a lezárás időtartamáról a tájékoztató táblán szükség szerint a temetőkapun, ravatalozón és az érintett temetőrésznél is ki kell függeszteni.

/2/ Lezárt sírhelytáblába koporsós temetés csak sírboltba, vagy kettős sírhelybe engedélyezhető
/3/ Ha a lezárástól számitott 25 éves sírhelyhasználati, illetőleg 10 éves urnasírhely, urnafülke használati idő eltelt, a temető tulajdonosa (üzemeltetője) az újbóli temetések lehetővé tétele céljából a lezárt temetőt, temetőrészt, sírhelytáblát, temetési helyet megszüntetheti. A megszüntetést megelőzően hírdetményben, továbbá három alkalommal legalább egy országos és egy területi napilapban és a helyben szokásos módon közhirré kell tenni ugy, hogy a hírdetmény kifüggesztése és az első közzététel a megszüntetés előtt legalább 6 hónappal, a továbbiakban pedig kéthavonként történjenek.
/4/ Ha a lezárt temetőt, temetőrészt, sírhelytáblát, temetési helyet újra betemetés, vagy kegyeleti park céljára kivánják használatba venni, a használatbavétel előtt a területet legalább 30 cm vastag földréteggel kell feltölteni.

28. § /1/ Temetőt, vagy temetőrészt a terület más célu felhasználása esetén a temetési helyek kiürítésével lehet megszüntetni.

/2/ A lejárt használati idejü helyek kiürítéséről a temető tulajdonosa (üzemeltetője) gondoskodik.
/3/ Azoknak a temetési helyeknek az áthelyezéséről, amelynek a használati ideje még nem járt le, a temetési hely felett rendelkezni jogosulttal kötött megállapodás alapján, a temető tulajdonosa (üzemeltető) gondoskodik. Az áthelyezett temetési hely használati ideje az eredetileg megváltott temetési hely használati idejéhez képest nem változik.
/4/ Ha a lejárt használati idejü temetési helyen lévő holttestmaradványokat az elhunyt hozzátartozója máshol el kivánja temetni, erről a kiűrítésre megjelölt időpontig kell gondoskodnia. Ennek hiányában a holttestmaradványokat, ( az urnákat) a kiürítésre megjelölt időpontot követő 6 hónap elteltével – az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak a temető fekvése szerint illetékes városi intézete jelenlétében – közös sírhelyben kell elhelyezni, illetve a hamvak az arra kijelölt helyen szétszórhatók.

29. §

.

/1/ A sírhellyel az rendelkezik, aki a temetési hellyel rendelkezik.
/2/ Ha a rendelkezésre jogosult, illetőleg annak örököse a kiürítésre megjelölt időpontig a sírjel elszállításáról nem intézkedik, a megjelölt időpontot követő hat hónap elteltével a sírjelet a temető tulajdonosa értékesítheti.
/3/ Sírbolt és át nem helyezhető síremlék esetében a tulajdonos a létesítőt köteles kártalanítani. A kártalanítás módjára és mértékére, valamint érvényesítésére a Ptk a kártérítésre vonatkozó szabályait kell értelemszerüen alkalmazni.

30. § Az elhalttal eltemetett és a sír felnyításakor előkerült – értékekeket képező – dolgokra hagyatéki eljárás lefolytatása céljából a temető üzemetetője értesíti a külön jogszabályban meghatározott hatóságot.

Temetők látogatásának rendje

31. § /1/ A temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

/2/ A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartozkodhat.
/3/ A temető területére járművel behajtani TILOS.
/4/ A behajtási tilalom előzetes engedély kérése esetén nem vonatkozik a síremlék, úrnafülke, sírbolt építésével, továbbá bontásával kapcsolatos törmeléket szállító járművekre. Az engedély kiadására a Szolgáltató Szervezet jogosult.
/5/ A behajtási tilalom nem vonatkozik a temetési szolgáltatást végző, a temető fenntartását végző és a mozgássérülteket szállító járművekre.
/6/ A temetőbe állatokat – vakvezető kutya kivételével - bevinni TILOS.
/7/ A temetőkben és azok közvetlen környezetében TILOS minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.
/8/ A temető bejáratánál jól látható helyen a nyitvatartásra vonatkozó értesítést kell elhelyezni az üzemeltetőnek.

V.

Vegyes rendelkezések

32. §

.

/1/ Hirdetéseket a temetőben elhelyezni csak vállalkozói engedéllyel rendelkező síremlék készítőknek lehet.
/2/ Hirdetményt elhelyezni előzetes bejelentést követően az üzemeltető hozzájárulásával az általa meghatározott helyen és módon lehet.
/3/ A hirdetmény elhelyezéséért díjat kell fizetni. Az elhelyezési díj összege havi 500.-Ft vagy 5.000.-Ft egy évre.

33. §

.

13.) 14)
2) HK.

VI.

Z á r ó rendelkezések

34. §

.

/1/ Ez a rendelet 2001.február l-én lép hatályba.
/2/ E rendelet hatálybalépésével egyidejüleg a temetők rendjéről szóló többszörösen módosított 7/1996(V.15) rendelet hatályát veszti.
13. Módosította a 7/2011/.(IV. 5.) rendelet. Hatályos: 2011. április 5-től.
14. Módosította a 6/2012/.(IV. 3.) rendelet. Hatályos: 2012. április 4-től.
/3/ Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999.évi XLIII.tv. és a végrehajtása tárgyában kiadott 145/1999(X.1) Kormányszámu rendelet előírásait kell alkalmazni.
12,/4/ E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.
Lábod, 2001.január 12.
Fehér Györgyné sk. Lassu István sk.
körjegyző polgármester
A rendelet egységes szerkezetbe foglalva, utolsó módosítás: 2012. 12. 26-án.
Lábod, 2014. január 4.
Nagy Balázs
jegyző
12) Módosította a 10/2009(IX. 1.) rendelet. Hatályos 2009. szeptember 1-től
1

A 3. melléklet a Lábod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.