Lábod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2006 (III.24.)

rendelete a nevelési, oktatási intézmények adatszolgáltatási kötelezettségéről

Hatályos: 2006. 04. 01

LÁBOD KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


10/2006. (III . 24. )

rendelete


a nevelési, oktatási intézmények adatszolgáltatási kötelezettségéről



Lábod Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény ( továbbiakban Otv.) 40. §. (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a nevelési és oktatási intézmények által, a fenntartó felé szolgáltatandó adatokról a következő rendeletet alkotja.:


 A rendelet hatálya


  1. §.


(1)A rendelet szervi hatálya az önkormányzat intézményei közül az önálló gazdálkodási jogkörrel rendelkező lábodi Általános Iskola és a részben önálló gazdálkodási jogkörrel rendelkező lábodi Óvoda intézményére terjed ki.


(2) A rendelet tárgyi hatálya alá azon adatok tartoznak, amelyeket az intézmények szolgáltatni kötelesek az önkormányzat felé a fenntartói irányítás érvényesülése, az intézményi gazdálkodást megalapozó normatívák pontos számbavétele, illetve a képviselőtestület megalapozott döntése érdekében.


Az oktatási törvényből eredő adatszolgáltatási kötelezettség


  1. §.


(1) Az Otv. 6. §. (4) bekezdésének a) és b) pontja alapján az iskola igazgatója döntésétől számított 15. napon belül értesíteni kell az önkormányzati hivatalt a tankötelezettség kezdetéről, illetve annak meghosszabbításáról.


(2) Az Otv. 7. §.-ában foglaltak alapján az iskola igazgatója haladéktalanul, de legkésőbb 3  napon belül értesíti a körjegyzőt, ha a magántanulói jogviszonnyal nem ért egyet.


(3) Az Otv.(5) bekezdése alapján az intézmények 3 napon belül megküldik a körjegyzőnek a tanulói baleseti jegyzőkönyvet, akkor is ha az OM felé a megadott programon jelentenek.


(4) Az Otv. 16. (5) bekezdése alapján haladéktalanul, de legkésőbb a gyermek felvételét átvételét követő 3 napon belül értesíteni kell a lakóhely szerinti jegyzőt, ha a gyermeket lakóhely vagy tartózkodási hely hiányában vette fel.


(5) Az Otv. 40. §.(11) bekezdésében foglaltak szerint az IMIP nevelőtestület, szülői szervezet által történt évenkénti értékelését 3 napon belül meg kell küldi a fenntartónak.


(6) Az Otv. 54. §.-a szerint a rendkívüli szünet elrendelését haladéktalanul közli a fenntartóval.


(7) Az Otv. 65. §-a szerint a felvételtől, átvételtől számított  3 napon belül a körjegyzőt értesíteni kell a kötelező óvodai nevelésbe felvett, illetve tanulói jogviszonyt létesített gyermekről.


(8) Az Otv. 66. §-a alapján – a 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet 15. §. és 16. §.-ban foglaltak érvényesítése érdekében – a  beíratás javasolt időpontja előtt legalább 40 nappal értesíti a fenntartót a javasolt, a tárgyév március 1. és április 30. közé eső időpontról.


(9) Az Otv. 74. §.-ban és 75. §.-ban foglaltak alapján 8 napon belül tájékoztatni kell a fenntartót az óvodai elhelyezés, tanulói jogviszony megszűnéséről.


(10) Az Otv. 115. §. (3) bekezdése alapján az intézményi térítési díj emelésére vonatkozó javaslatot a testületi döntés előtt legalább 30 nappal korábban kell megküldeni a fenntartónak.



Az államháztartási törvény és végrehajtási rendeletéből eredő adatszolgáltatás


3. §.


(1) Az Áht. 64. § (1) bekezdésében foglaltak teljesítése érdekében az adott költségvetési törvény alapján el kell készíteni a rendelkezésre bocsátott nyomtatványon a normatív állami hozzájárulások igénylését, a tényleges statisztikai adatokat, a becsült adatok és az azt megalapozó tanügyi nyilvántartások alapján, az októberi statisztikával együtt a fenntartónak.


(2)  Az Áht. 64. §. (5) bekezdésében foglaltak teljesítése érdekében

  • a tárgyév április 25., július 25., október 10. napjáig írásban tájékoztatja a fenntartót – annak útmutatása alapján – a költségvetési kapcsolatokból származó tárgyévi tényleges és igényelt normatívákból adódód eltérések, támogatások esetleges lemondásáról,
  • a tárgyév július 25.-ig az esetleges pótigényeket indokolással ellátva megküldik a fenntartónak.
  • A tárgyév november 25. napjáig a fenntartó utmutatásai alapján elszámol a normatív kötött és központi támogatásokat megalapozó feladat és teljesítménymutatókról


(3) A tárgyév november 10.-ig el kell juttatni a fenntartóhoz a következő évi költségvetési koncepcióra vonatkozó javaslatokat.


(4) Az Ámr. 10. §-ban foglaltak alapján, szükség szerint az Alapító okirat változását eredményező adatokat haladéktalanul megküldi a fenntartónak.


(5) Az Ámr. 28. §. és 29. §.-ban foglaltak alapján a fenntartó útmutatása alapján, az előzetes egyeztetések után az intézményre vonatkozó költségvetést elkészíti és megküldi a fenntartónak.


(6) Az Ámr. 53. §.-ban foglaltak alapján, indokolt esetben elkészítik és előterjesztik a fenntartónál az előirányzat módosításokat.


(7) Az Ámr. 144 §. –145. §- ában foglaltak alapján az oktatási intézmény elkészíti a negyedéves mérlegjelentést és PM INFO-t és megküldi a fenntartónak.


(8) Az Ámr. 149. §-a alapján elkészítik a féléves, háromnegyed éves és éves költségvetési beszámolót és megküldik a fenntartónak.


A fenntartó által kért egyéb adatszolgáltatás


4. §.


(1) A jogszabályi változásokból adódó, a működést meghatározó dokumentumok módosításáról előterjesztés készítés ( Alapító okirat, SZMSZ,  Házirend, IMIP, Helyi nevelési program.)


(2) Az ingyenes étkeztetésre jogosultak létszámadatainak megküldése a fenntartónak. A nevelési intézmény gyermek létszámának alakulásáról, negyedévet követő hó 10.-ig információ megküldése.


(3)  A térítési díj hátralékosok nevét és annak összegét, a negyedévet követő hó 10.-ig kell  megküldeni a fenntartónak.


(4) A tervezett nevelés, oktatás nélküli munkanapok bejelentése, engedélyeztetése.


(5) A nevelési és oktatási intézmények vezetőinek szabadságának írásos, táppénzének szóbeli bejelentése az egyéb munkáltatói jogok gyakorlójának.


(5) A képviselőtestület szeptemberi ülésére tájékoztató az oktatási, nevelési év indításáról.


(6) Az oktatási és nevelési intézmények mindazon információt, adatot kötelesek szóban vagy írásban megadni, melyet a fenntartó munkájához szükségesnek tart.



Záró rendelkezések


5. §.


A rendelet 2006. április 1.-én lép hatályba.



Lábod, 2006. március 10.






                                   Lassu István                                                 Fehér Györgyné

                                   polgármester                                                     körjegyző