Lábod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2008 (IV.24.)

a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételéről

Hatályos: 2008. 04. 24- 2020. 11. 23

LÁBOD KÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


7/2008. (IV. 24.)


önkormányzati rendelete

a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételéről

(egységes szerkezetben)



 A közúti közlekedésről szóló 1988.évi I. törvény 37. §. (1) bekezdése, valamint az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 10. §. (3) bekezdése alapján a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevétele esetén fizetendő díj mértékéről, az alábbi rendeletet alkotja:


I. fejezet


Általános rendelkezések, hatály


  1. §.


(1) A rendelet hatálya csak azokra a helyi önkormányzat tulajdonában álló azon közterületre terjed ki, melyek az ingatlan-nyilvántartásban helyi közútként kerültek bejegyzésre.


(2) E rendelet alkalmazása során az út fogalma alatt a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I.  törvény 47. §.-a szerinti meghatározást kell érteni.



II. fejezet


Az út igénybevételi díj mértéke és megfizetésének módja


2. §.


(1) A helyi közút nem közlekedési célú igénybevételéért igénybevételi díjat kell fizetni, melynek mértékét a képviselő-testület e rendelet 1. számú melléklete szerint állapít meg.


(2) Az igénybevételi díjat az önkormányzat pénztárában, vagy az önkormányzat bankszámlájára utalással kell megfizetni a hozzájárulás kiadását követően, illetve az igénybevétel megkezdése előtt.


(3) A befizetést igazoló bizonylatot vagy a banki átutalási igazolást a hozzájárulással együtt az igénybevétel ideje alatt az igénybevétel helyszínen kell tartani, hogy az esetleges ellenőrzés esetén az megtekinthető kegyen.


(4) A díj fizetése szempontjából minden megkezdett nap, m2 egésznek számít.


(5) Nem kell a helyi közutak nem közlekedés célú igénybevételéért díjat fizetni a közművek (elektromos, gáz, víz-és csatornázási műveknek, kábel tv-nek), valamint a köztisztasági szerveknek a feladatuk ellátását szolgáló létesítményeinek elhelyezése után.



1,(6) Az engedély nélkül, vagy attól eltérő módon való igénybevétel vagy eltérő használat esetén, a használót a használat megszűntetésére, a terület saját költségén  - kártalanítási igény nélkül - az eredeti állapot helyreállítására lehet kötelezni.



III. fejezet


Záró rendelkezés



1,4. §.



(1) Ez a rendelet 2008. április 24.-én léphatályba.


(2) E rendelet szabályait kell alkalmazni helyi önkormányzat tulajdonában álló közterületek  rendeltetéstől eltérő használata esetén.


1,(3) E rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjakat kell alkalmazni a helyi önkormányzat tulajdonában lévő közterületekre is.


1,(4) A 20/2005.(XII.27.) rendelet 8. §. (1) bekezdése és az 1. számú melléklet hatályát veszti.


Lábod, 2008. április 23.



                       



                       

                Fehér Györgyné                                        Lassu István

                    körjegyző                                                polgármester





Záradék:


A rendelet a mai napon kihirdetésre került.



Lábod, 2008. április 24.





                                                                                              Fehér Györgyné

                                                                                                   körjegyző




1.    Módosította az 5/2011. (III. 1.) rendelet.                                                    Hatályos 2011. március 1-től.

Mellékletek