Lábod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2016 (XI.1.)

az önkormányzati tulajdonú utakon a járművek közlekedésének súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

Hatályos: 2016. 11. 02- 2022. 07. 07

Lábod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2016 (XI.1.)

az önkormányzati tulajdonú utakon a járművek közlekedésének súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

2016.11.02.

Lábod Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 211. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a közúti közlekedésről szóló, többször módosított 1988. évi I. tv. 3. § (1) bekezdésében és 34. § (2) bekezdésében, az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet 2. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak állapotának védelme illetve a helyi közutakon a biztonságos közlekedés feltételeinek, a környezet nyugalmának és a lakosság pihenéshez való jogának biztosítása érdekében a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya Lábod község közigazgatási területén lévő, a Lábod Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló alábbi 5 tonnás korlátozott forgalmú közutakra terjed ki:

Ady Endre utca, Jókai utca, Táncsics utca, Sport utca, Hunyadi utca az Iskola utca kereszteződésétől a Hunyadi utca 16. számig, Kislábodi utca, Szabadság utca, Hosszúfalvi utcai Kápolnai temető bekötő út, Bercsényi utca, Rákóczi utca a Petőfi utca betorkolásától a Rákóczi utca 20. számig, Petőfi utca, Mező utca, Vasút utca, Erzsébet pusztai bekötőút.
(2) A rendelet tárgyi hatálya az (1) bekezdésben meghatározott közutakon közlekedő, 5 tonna össztömeget meghaladó tömegű járművekre terjed ki, kivéve
a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal szervezete által üzemben tartott,
a katasztrófa elhárítást, megelőzést és segítségnyújtást végző,
a műszaki és baleseti mentést ellátó,
a kommunális közfeladatot ellátó,
az út-,vagy közműépítést, illetve az út-, vagy közműfenntartást, javítást vagy tisztítást végző,
a külön jogszabályban meghatározott postai szolgáltatást végző
az Önkormányzat saját beruházásaihoz használt
gépkocsira.
(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan jármű tulajdonosra, üzembentartóra és használóra, aki a rendelet területi hatálya alá tartozó önkormányzati tulajdonban lévő helyi közútra 5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel hajt be.

Súlykorlátozási tilalom

2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya alá tartozó gépjárművel Lábod község közigazgatási területén az önkormányzati tulajdonban álló közutakon csak behajtási engedéllyel lehet közlekedni.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó közutakon a tilalmat a „Súlykorlátozás” –a táblán megjelölt 5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel (járműszerelvénnyel) közlekedni tilos – közlekedési tábla jelzi. A súlykorlátozó tábla alá a „Kivéve engedéllyel” kiegészítő táblát kell kihelyezni.

A behajtási engedély kiadása

3. § (1) A Képviselő-testület a behajtási engedélyek kiadására, használatuk jogosultságának felülvizsgálatára, az engedélyek visszavonására vonatkozó hatáskört a polgármesterre ruházza át.

(2) A polgármester a kérelmet megvizsgálja, és a beérkezésétől számított 8 napon belül elbírálja.

(3) A behajtási engedély tartalmazza:

a jármű pontos megjelölését forgalmi rendszámmal vagy más, azonosításra alkalmas módon,
a forgalmi engedélyben üzembentartóként (tulajdonosként) feltüntetett személy nevét és lakóhelyét (székhelyét),
a rendelet azon rendelkezését, mely alapján az engedély kiadásra került,
az engedély érvényességi idejét,
a súlykorlátozással érintett út, útszakasz meghatározását, melyre az engedély érvényes.

Az engedély kiadásának feltételei

4. § (1) Az engedély iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített nyomtatványon (1. sz. melléklet) egy járműre vonatkozóan a jogosultság feltételeinek egyidejű igazolásával a jármű üzembentartója (tulajdonosa), vagy a kérelemben célállomásként feltüntetett ingatlan tulajdonosa, használója nyújthatja be a Lábodi Közös Önkormányzati Hivatalhoz.

(2) Több szállítójárművel rendelkező, a településen rendszeres szállítási tevékenységet végző gépjármű tulajdonos, vagy üzembentartó részére összevont engedély is kiadható.

(3) Az engedély kiadásának feltétele, hogy a kérelemben megjelölt ingatlan kizárólag önkormányzati úton közelíthető meg és a kérelmezett időszakban az alábbi feltételek valamelyike fennáll:

a) a járművel a kérelemben feltüntetett ingatlanra vagy onnan árut szállítanak és az áru be-, és kirakodása másként nem oldható meg,

b) ingatlanon székhellyel vagy telephellyel rendelkező vállalkozás tevékenységének gyakorlásához az adott járművel való behajtás feltétlenül szükséges,

c) a súlykorlátozással érintett területen keresztül megközelíthető ingatlanon építési, felújítási munkát végeznek és az építőanyagok odaszállítása, illetve a bontási anyagok elszállítása másként nem oldható meg,

d) közterületet érintő fenntartási munkák végzése érdekében szükséges az adott járművel való behajtás.

Az engedély érvényességi ideje

5. § (1) Az engedély az alábbi időszakokra adható ki:

eseti behajtási engedély (meghatározott napon történő egyszeri be-, és kihajtás)
havi behajtási engedély (30 napos)
évi behajtási engedély (365 napos)
(2) Az időszakra (nap, év) meghatározott díjak egymást követő naptári napokban értendőek, a naptári napon belüli időtartam az adott napon 04 órától 22 óráig érvényes.
(3) Az engedély az (1) bekezdésben meghatározott érvényességi időn belül érvénytelenné válik, ha az engedély kiadásának az e rendeletben meghatározott feltételei már nem állnak fenn. Erről az engedély kiadóját – az engedély egyidejű leadásával- haladéktalanul értesíteni kell.

Az engedély díja

6. § (1) Az engedély kiadásáért a jármű üzemben tartójának, tulajdonosának a rendelet 2. számú mellékeltében megállapított útfenntartási hozzájárulást kell fizetni.

(2) Az összevont engedély kiadásánál a legnagyobb össztömegű gépjármű után számított díjat kell megfizetni.

(3) Mentes az útfenntartási hozzájárulás megfizetése alól azon gépjármű üzembentartó vagy tulajdonos, aki az ingatlan felett rendelkezni jogosult magánszemély (tulajdonos, bérlő, stb.) részére

a) a kérelemben feltüntetett ingatlanra vagy onnan árut szállít és az áru be-, és kirakodása másként nem oldható meg,

b) a súlykorlátozással érintett területen keresztül megközelíthető ingatlanhoz tüzifát, építőanyagot szállít, illetve bontási anyagot elszállít, mivel azon építési, felújítási munkát végeznek,

c) járművével a közterületet érintő szükséges fenntartási munka végzése érdekében hajt be.

(3) Az útfenntartási hozzájárulás alól mentes ügyfeleknek nem kell kérniük behajtási engedélyt.

(4) A behajtási engedély kiadásának feltétele a kiszabott hozzájárulás megfizetésének igazolása.

(5) Az Önkormányzat évente, a költségvetési rendelet elfogadásakor felülvizsgálja az útfenntartási hozzájárulás mértékét.

Az engedély felülvizsgálata és visszavonása

7. § (1) Az engedély ellenőrzésére jogosult szervek kezdeményezésére a polgármester az érvényes engedélyt felülvizsgálhatja és amennyiben indokolt visszavonhatja.

(2) Az engedély visszavonását követő időszakra befizetett útfenntartási hozzájárulás időarányos részét az önkormányzat nem téríti meg.

Az engedély használata

8. § (1) A behajtási engedély csak az engedélyben feltüntetett forgalmi rendszámú járművel történő behajtásra használható fel.

(2) Az engedély eredeti példányát a gépjármű vezetőjének a gépjárművel a súlykorlátozással érintett területen történő közlekedés során magánál kell tartania és az ellenőrzést végző személynek át kell adnia.

(3) Az engedélyről tilos másolatot készíteni.

9. § (1) Az engedély jogosultjának kérelmére a megrongálódott engedélyt –annak leadásával egyidejűleg- az önkormányzat díjmentesen kicseréli.

(2) Az engedély elvesztését, ellopását, megsemmisülését 3 munkanapon belül be kell jelenteni az engedélyező hatóságnál és az engedély pótlására kérelmet kell benyújtani. A pótlás díjmentes.

10. § (1) A helyi közútban bizonyíthatóan az engedélyes gépjármű által okozott károk helyreállítása annak a kötelessége, akinek a nevére az önkormányzat az engedélyt kiállította.

(2) A helyreállítást a károkozást követő 15 napon belül kell elvégezni.

(3) A helyreállítás szakszerűségét és a közterület állapotát az önkormányzat ellenőrzi.

Jogkövetkezmények

11. § (1) Az e rendeletben meghatározott szabályok betartását a rendőrég ellenőrzi.

(2) Tiltott, közösségellenes magatartást követ el, aki Lábod község közigazgatási területén a súlykorlátozott önkormányzati tulajdonú közutakra behajtási engedély nélkül 5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel behajt, kivéve az e rendeletben megfogalmazott mentességben részesülőket.

(3) Az e rendeletben foglalt rendelkezések megszegőjével szemben a Lábodi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője kétszázezer forintig terjedő pénzbírság kiszabását rendelheti el.

(4) A pénzbírság kiszabására vonatkozóan a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló, többször módosított 2004. évi CXL tv. 94/A. §-ában foglalt rendelkezések az irányadók.

Záró rendelkezések

12. § E rendelet a kihirdetését követő 1. napon lép hatályba. Kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

1. melléklet

Lábodi Közös Önkormányzati
Hivatal Jegyzőjétől
7551 Lábod, Kossuth utca 57. Tel/fax: 82/548-010
email: onkormanyzatlabod@t-online.hu
___________________________________________________________________________
Behajtási engedély kérelem
Kérelmező
Neve: ……………………………………………………………………………………………
Címe: ……………………………………………………………………………………………
Adóigazgatási száma: …………………………………………………………………………...
Cégjegyzékszáma: ………………………………………………………………………………
Telefonszáma: …………………………………………………………………………………..
A gépjármű üzembentartójának/tulajdonosának
Neve: ……………………………………………………………………………………………
Címe: ……………………………………………………………………………………………
Telefonszáma: …………………………………………………………………………………..
A gépjármű
Forgalmi rendszáma: ……………………………………………………………………………
Típusa: …………………………………………………………………………………………..
Össztömege: …………………………………………………………………………………….
Kategóriája: ……………………………………………………………………………………..
A behajtással érintett ingatlan
Megnevezése: …………………………………………………………………………………..
Címe: ……………………………………………………………………………………………
Helyrajzi száma: ………………………………………………………………………………...
A kérelem benyújtásának indoka:
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Az útvonal maghatározása
az érintett közutak neve: ………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………….
A behajtás időpontja, időtartama
20……év……………………..hó……………….naptól
20……év……………………..hó……………….napig
A kérelmező jelen kérelem aláírásával tudomásul veszi, hogy a behajtás során az útban okozott károkért a polgári jog általános szabályai szerint kártérítési felelősséggel tartozik.
Lábod, 20…….év………………hó…………….nap
……………………………
Kérelmező aláírása

2. melléklet

A fizetendő útfenntartási hozzájárulás mértéke

A gépjármű össztömege

A díj mértéke (nettó díjtétel)

eseti

havi (30 nap)

évi (365 nap)

5 t - 12 t

2.000,-Ft

10.000,-Ft

60.000,-Ft

12 t- 24 t

3.000,-Ft

20.000,-Ft

90.000,-Ft