Lábod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati tulajdonú utakon a járművek közlekedésének súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 18/2016. (XI. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 08
az önkormányzati tulajdonú utakon a járművek közlekedésének súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 18/2016. (XI. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Lábod Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2016. évben alkotott önálló rendeletet az önkormányzati tulajdonú utakon a járművek közlekedésének súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről. Az azóta eltelt időszakban két alkalommal történt a rendeletre történő hivatkozással behajtási engedély kiadása.
A Somogy Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya (továbbiakban: Kormányhivatal) a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 133. §. (3) bekezdés alapján szakmai segítségnyújtást fogalmazott meg a rendeletre. A szakmai segítségnyújtás alapja az, hogy a Kúria Önkormányzati Tanácsa az elmúlt időszakban számos döntésében semmisítette meg azon önkormányzati rendeleti szabályokat, amelyek úgynevezett úthasználati díjra vonatkozó fizetési kötelezettséget határoztak meg. A Kúria határozataiban megállapította, hogy számos helyi önkormányzat az Mötv. és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (továbbiakban: Kkt.) felhatalmazó rendelkezéseivel ellentétesen állapított meg különböző megnevezéseken úgynevezett úthasználati díjat. A Kúria az Mötv. és a Kkt. rendelkezéseire hivatkozva hangsúlyozta, hogy nincs olyan törvényi előírás, amely a helyi önkormányzatot felhatalmazná arra, hogy az általa létesített közút közlekedési célú használatáért úthasználati díjat állapítson meg.
Fentiek okán a Kormányhivatal észrevétele szerint a helyi rendelet 5. §-ának (2) bekezdése, 6. §-a, illetve 2. melléklete törvénysértő, mivel annak ellenére díjat állapít meg, hogy az érintett tárgykörben központi jogforrás állapítja meg a fizetési kötelezettség megállapítására jogosultakat (kormány, közlekedésért felelős miniszter, koncessziós társaság) és ezek között helyi önkormányzat nem szerepel.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: stabilitási tv.) 29. § (1) bekezdése szerint fizetési kötelezettséget előírni kizárólag törvényben, vagy törvény felhatalmazása alapján önkormányzati rendeletben lehet. A stabilitási tv. e rendelkezéséből következően, kifejezett törvényi felhatalmazás hiányában az érintett önkormányzat útfenntartási díjra vonatkozó fizetési kötelezettséget nem írhat elő.
A rendelet 11. §-át is hatályon kívül kell helyezni, mivel nem hatályos fogalomra (tiltott közösségellenes magatartás), illetve nem hatályos jogszabályra (2004. évi CXL. törvény) hivatkozik.
Fentiek alapján az 5 § (2) bekezdését, a 6. §-át, 11. §-át, illetve 2. mellékletét hatályon kívül kell helyezni.