Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2014.(VIII.25.) önkormányzati rendelete

a helyi képviselők, bizottsági tagok költségtérítéséről, tiszteletdíjáról, a működési feltételek biztosításáról

Hatályos: 2014. 08. 26- 2017. 01. 30

Segesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 35. §-ának (1)-(3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény 14. § (1) bekezdésében, 15. §-ában és 17. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet személyi hatálya Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének (a továbbiakban: Képviselő-testület) tagjaira, bizottsági tagjaira terjed ki.


(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre és az alpolgármesterre.



2. A helyi képviselő, bizottsági tag tiszteletdíja


2. §


(1) A Képviselő-testület az 1. §-ban megnevezett személyek részére e rendeletben meghatározott keretek között tiszteletdíjat állapít meg.


(2) A rendelet szerinti jogosultak a megbízatásuk keletkezése napjától a megbízatásuk megszűnése napjáig jogosultak tiszteletdíjra.


(3) A települési képviselő havonta 40.000 Ft tiszteletdíjra jogosult (a továbbiakban: alapdíj).


(4) A bizottsági elnökök havi pótdíja 25.000 Ft.


(5) A bizottság nem képviselő tagjának havi tiszteletdíja 15.000 Ft.



3. A helyi képviselő, bizottsági tag költségtérítése


3. §


(1) A képviselő testületi munkával kapcsolatos igazolt költségei esetenként számolhatók el és a polgármester engedélyével fizethetők ki.


(2) A bizottságok nem képviselő tagja a 3. § (1) bekezdésében meghatározottak szerint jogosult költségtérítésre.



4. A tiszteletdíj mérséklése, megvonása


4. §


(1) A képviselő testületi ülésről, bizottsági ülésről való igazolatlan távollét esetén a tiszteletdíj mérsékelhető, illetve megvonható.


(2) Amennyiben a települési képviselő, bizottsági tag a testületi ülésen igazolatlanul nem vesz részt, a következő havi tiszteletdíját 50 %-al mérsékelni kell.


(3) Újabb hiányzás esetén a tiszteletdíjat meg kell vonni, és annyi ideig szüneteltetni kell a folyósítást, ahány ülésről a képviselő vagy bizottsági tag hiányzott.


(4) A tiszteletdíj megvonásáról a polgármester előterjesztésére a képviselő-testület a hiányzást követő ülésen dönt.


(5) A testületi ülésről való távolmaradás akkor tekinthető igazoltnak, ha azt a képviselő, bizottsági tag az ülést megelőzően, alapos indokkal a polgármesternek vagy bizottsági elnöknek bejelenti.


5. Működési feltételek biztosítása


5. §


Az önkormányzat hivatali szervezete biztosítja a helyi képviselő, bizottsági tag feladatai ellátásához a szükséges technikai, adminisztrációs feltételeket.



6. Záró rendelkezések


6. §


E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


7. §


Hatályát veszti


a)Segesd Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi képviselők, bizottsági tagok költségtérítéséről, tiszteletdíjáról, a működési feltételek biztosításáról szóló 7/1991. (VII.29.) számú rendelete,

b)Segesd Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi képviselők, bizottsági tagok költségtérítéséről, tiszteletdíjáról, a működési feltételek biztosításáról szóló 7/1991. (VII.29.) számú rendelet módosításáról szóló 11/2001. (XII.27.) Kt. rendelet,

c)Segesd Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi képviselők, bizottsági tagok költségtérítéséről, tiszteletdíjáról, a működési feltételek biztosításáról szóló 7/1991. (VII.29.) számú rendelet módosításáról szóló 11/2003. (X.15.) Kt. rendelet,

d)Segesd Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi képviselők, bizottsági tagok költségtérítéséről, tiszteletdíjáról, a működési feltételek biztosításáról szóló 7/1991. (VII.29.) számú rendelet módosításáról szóló 5/2005. (II.26.) rendelet,

e)Segesd Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi képviselők, bizottsági tagok költségtérítéséről, tiszteletdíjáról, a működési feltételek biztosításáról szóló 7/1991. (VII.29.) számú rendelet módosításáról szóló 21/2006. (XII.30.) rendelet,

f)Segesd Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi képviselők, bizottsági tagok költségtérítéséről, tiszteletdíjáról, a működési feltételek biztosításáról szóló 7/1991. (VII.29.) számú rendelet módosításáról szóló 9/2010. (XI.19.) önkormányzati rendelet.




                            Péntek László                                                    Veszner József

                             polgármester                                                   címzetes főjegyző



Kihirdetve: 2014. augusztus 25.



                                                               Veszner József

                                                             címzetes főjegyző