Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015.(V.8.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 24/2014. (VIII. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 05. 09- 2015. 05. 09

Segesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. §


Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 24/2014. (VIII. 25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 3. § (1) bekezdés b) pontjában a „közművelődési intézmények” szövegrész helyébe a „közösségi színtér és könyvtári szolgáltató hely” szöveg lép.


2. §


Az R. 3. § (2) bekezdésben a „közművelődési intézményeket” szövegrész helyébe a „közösségi színteret” szöveg lép.


3. §


Az R. 3. § (3) bekezdésben az „intézmények” szövegrész helyébe a „közösségi színtér és könyvtári szolgáltató hely” szöveg lép.


4. §


Az R. 4. § (1) bekezdésben a „közművelődési intézményt” szövegrész helyébe a „közösségi színteret és könyvtári szolgáltató helyet” szöveg lép.


5. §


Az R 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatait közösségi színtér és könyvtári szolgáltató hely működtetésével, valamint szükség szerint közművelődési megállapodásokon keresztül látja el. Az önkormányzat közösségi színtérként a 7562 Segesd, Teleki utca 2. szám alatt található Művelődési házat, könyvtári szolgáltató helyként pedig a 7562 Segesd, Kossuth utca 113/B. szám alatti Árpád-házi Szent Margit Múzeumi Kiállítóhely és Községi Könyvtárat biztosítja.




6. §


Az R. 4. § (3) bekezdés a következő szövegrésszel egészül ki:


„A közösségi színtér használatára vonatkozó szabályokat a rendelet 1. függeléke, a könyvtári szolgáltató hely használatára vonatkozó szabályokat a rendelet 2. függeléke mutatja be.”


7. §


Az R. 4. § (4) bekezdésében a „Somogy Megyei Könyvtárral” szöveg helyébe a „Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárral” szöveg lép.


8. §


Az R. 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A községben működő közösségi színtér és könyvtári szolgáltató hely, az önkormányzat alapító okiratának részeként szerepel.”


9. §


(1) Az R. e rendelet 1. függeléke szerinti 1. függelékkel egészül ki.


(2) Az R. e rendelet 2. függeléke szerinti 2. függelékkel egészül ki.


10. §


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.




Péntek László                                     dr. Varga Katalin

 polgármester                                               aljegyző




Kihirdetve: 2015. május 8.


                                                                         dr. Varga Katalin

                                                                                aljegyző

1. függelék


Segesd község közösségi színterének használati szabályzata


Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 24/2014. (VIII.25.) önkormányzati rendeletének függelékeként a község közművelődési közösségi színterének használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg.


A kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (1) bekezdése kimondja, hogy „a közművelődéhez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.” A község közösségi színterének szolgáltatásait, programjait bárki igénybe veheti, aki a használati szabályzatban foglalt feltételeket elfogadja.


Közösségi színtér fenntartója: Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: önkormányzat)

Közösségi színtér fenntartójának címe: 7562 Segesd, Szabadság tér 1.


Közösségi színtér neve és címe: Művelődési ház 7562 Segesd, Teleki utca 2.

Levelezési cím: 7562 Segesd, Teleki utca 2.

Telefonszám: 0620/5704893

E-mail: segesd@latsat.hu


Közművelődési szakember: A művelődési házban közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott közművelődési szakember.


1. A közösségi színtér igénybevételének szabályozása


  1. 1. A helyiségek igénybevételének szándékát a közművelődési szakembertől legalább 5 munkanappal a tervezett igénybevétel előtt kell kérni. A közművelődési szakember az állandó közművelődési programok időpontjainak figyelembe vételével biztosítja a helyiségeket az igénylőknek. Több kérelmező esetében a helyiséghasználati igényekről –a polgármester véleményének kikérésével és figyelembe vételével – a közművelődési szakember dönt.


  1. 2. A helyiségek ünnepnapokon és egyes munkaszüneti napokon (január 1., március 15., Húsvét hétfő, május 1., Pünkösd vasárnap és hétfő, augusztus 20., október 23., november 1., december 25-26.) nem vehető igénybe, kivéve az önkormányzat és intézményeinek saját szervezésű rendezvényeit.


  1. 3. A helyhatósági választáson jelöltként nyilvántartásba vett polgármesterjelöltek, képviselőjelöltek, valamint az országgyűlési képviselő-választáson jelöltként nyilvántartásba vett személyek egy-egy alkalommal ingyenesen vehetik igénybe a közösségi színtér helyiségeit kampányrendezvények tartása céljából az 1.1. pontban foglaltak szerint.


  1. 4. Az önkormányzat természetbeni juttatásként, a községben működő civil szervezetek részére ingyenesen biztosítja a közösségi színtér helyiségeinek igénybevételét. Más szervezetek vonatkozásában a közművelődési szakember kezdeményezésére a polgármester dönt a helyiségek ingyenes igénybe vételének lehetőségéről.
  2. 5. A közösségi színtér használata során a 4. pontban rögzített házirend betartása kötelező.



2. A közösségi színtér helyiségeinek bérleti díjmentes és díjköteles használata


2.1. Bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások:

  • a fenntartó önkormányzat és intézményeinek szervezésében megvalósuló rendezvények,
  • e szabályzat 1.3. pontjában meghatározott jelöltek választási kampányának biztosítása,
  • a községben működő civil szervezetek működésének biztosítása,
  • egészségügyi intézmények, vállalkozások, alapítványok ingyenes lakossági szűrései esetén.

A bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások alkalmával a rendezvény szervezője haszonszerző tevékenységet nem folytathat.


2.2. Bérleti díjköteles tevékenységek és szolgáltatások:

  • kirakodóvásári tevékenység céljára, illetve minden egyéb üzleti célú vállalkozás, termékbemutató igénybevételére,
  • a nem segesdi székhelyű szervezetek által szervezett kulturális tevékenységek,
  • magánszemélyek részére az általuk szervezett magáncélú rendezvények megtartására,
  • a nem önkormányzat és intézményei által, valamint a nem a községben működő civil szervezetek által szervezett zenés, táncos rendezvények,
  • minden olyan kulturális tevékenység, amely a közösségi színtér költségvetéséből közvetlen kiadással jár.


3. A helyiségek használatára vonatkozó megállapodás


A közösségi színtér helyiségeinek használatára vonatkozó megállapodás megkötésére a Segesdi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: hivatal) pénzügyi ügyintézője jogosult. A megállapodásokról a polgármestert tájékoztatni kell.

A helyiségek használatára vonatkozó megállapodást, valamint a használatra vonatkozó díjakat a Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testülete által elfogadott önköltségszámítási szabályzat tartalmazza.


4. A közösségi színtér házirendje


4.1. A közösségi színteret minden érdeklődő látogathatja, igénybe veheti kulturális szolgáltatásait, berendezéseit, felszerelését és más eszközeit. Az igénybevétel előzetes egyeztetés alapján, teljes körű felelősség vállalásával történhet.


4.2. A belépődíjas rendezvények látogatásának előfeltétele a jegyvásárlás.


4.3. Belépőjegyes rendezvényeket a résztvevő az ellenőrző szelvényét megőrizni köteles, azt kérésre vagy a terembe való visszaérkezéskor külön felhívás nélkül a rendezőknek vagy a felügyeletet végző személynek köteles bemutatni.


4.4. Az érdeklődők zavartalan működését és szórakozását a közösségi és társas élet szabályainak megfelelő kulturált magatartással segítse elő minden látogató.


4.5. A közösségi színtérként működő művelődési ház, közösségi célokat szolgál, ezért védelme, berendezésének és felszerelésének anyagi felelősséggel történő használata, a tisztaság és rend megóvása minden látogató kötelessége.


4.6. A látogatók személyes tárgyainak megóvásáért a közművelődési szakember, valamint az önkormányzat nem vállalnak felelősséget.


4.7. A közművelődési szakembernek, a rendezőknek, a rendőrségnek és a tűzoltóknak az utasításait minden látogató köteles végrehajtani.


4.8. A közösségi színtér helyiségeiben, valamint az épület környékén szemetelni tilos.


4.9. A közösségi színtér helyiségeiben a nyílt láng használata, valamint a dohányzás szigorúan tilos.


4.10. A helyiségek használatba vétele, a megállapodás megkötése és a használati díj befizetése a hivatalban történik, az önköltségszámítási szabályzat alapján.


4.11. A közösségi színtér helyiségeibe szeszesitalt behozni – zártkörű rendezvény kivételével – nem szabad. A művelődési házat ittas állapotban látogatni tilos.


4.12. A művelődési ház épületében 14 éven aluliak 20 óra után csak szülő, vagy felnőtt korú személy felügyelete mellett tartózkodhatnak.


4.13. A rendezvény felelőse, valamint a közművelődési szakember a rendbontókat ideiglenesen vagy véglegesen kitilthatja a rendezvény területéről.


4.14. A házirend betartásáért, valamint a jogvédelmi előírások betartásáért a rendezvény felelőse egyszemélyben felel.


4.15. A házirend betartása minden látogató számára kötelező.


5. A közösségi színtér nyitva tartása


Segesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete biztosítja a közösségi színtér nyitva tartását keddi napokon 13.00 órától 21.00 óráig, valamint szombati napokon 8.00 órától 10.00 óráig.



Segesd, 2015. április 14.

Péntek László

 polgármester

2. függelék


Segesd község könyvtári szolgáltató helyének használati szabályzata



Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 24/2014. (VIII.25.) önkormányzati rendeletének függelékeként a község könyvtári szolgáltató helyének használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg.


A kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 64. § (1) bekezdése értelmében a települési könyvtári ellátás biztosítása a települési önkormányzatok kötelező feladata. A (2) bekezdés szerint a községi önkormányzat ezt a feladatát nyilvános könyvtár fenntartásával, vagy a megyei könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével teljesíti. Utóbbi esetben a települési önkormányzat megállapodást köt a megyei könyvtárral, és az igénybe vett szolgáltatások fogadására alkalmas könyvtári, információs és közösségi hely elnevezésű könyvtári szolgáltató helyet működtet.


1. Küldetésnyilatkozat


A könyvtári szolgáltató hely feladatának tekinti, hogy az érdeklődők legszélesebb köre számára biztosítsa a magyar és az egyetemes kultúra kincseinek megismerését, a folyamatos önművelést, a színvonalas szórakozást, a szabadidő hasznos eltöltését.

Ennek érdekében támogatja:

  • az egyéni tanulást, önképzést,
  • az állampolgári jogok gyakorlásához szükséges közhasznú ismeretek megszerzését,
  • a település és környéke természeti értékeinek, kulturális és néprajzi hagyományainak bemutatását, gyűjtését,
  • a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozók, valamint a hátrányos helyzetűek (vakok, gyengén látók, mozgásukban korlátozottak) ellátását,
  • a gyermekek olvasási kultúrájának, önálló ismeretszerzésének segítését.


2. Könyvtárra vonatkozó adatok


Neve: Árpád-házi Szent Margit Múzeumi Kiállítóhely és Községi Könyvtár

Címe: 7562 Segesd, Kossuth utca 113/B.

Levelezési cím: 7562 Segesd, Kossuth utca 113/B.

Telefonszám: 0682/733-403

E-mail: muzeum@segesd.hu


3. Könyvtári ellátás megvalósulása


Könyvtári ellátás formája: közkönyvtár

Szolgáltató könyvtár: Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár (7400 Kaposvár, Csokonai utca 4.)


A település önkormányzata szerződésben rendelte meg a települési könyvtári ellátást.

A szerződés tartalmazza a megrendelt szolgáltatásokat és a szerződők kötelezettségeit.



4. A könyvtár működése és gazdálkodása


A könyvtárosi teendőket a képviselő-testület által kinevezett, főállású közalkalmazotti jogviszonyban álló közművelődési szakember látja el.

A könyvtár egész évben működik nyitvatartási ideje:

Hétfő:            10.00-16.00 óráig

Kedd:             10.00-16.00 óráig

Szerda:            10.00-17.00 óráig

Csütörtök:       10.00-16.00 óráig

Péntek:            10.00-18.00 óráig

Szombat:             8.00-9.00 óráig


5. Könyvtárhasználó jogai és a könyvtárhasználat feltételei


  1. A könyvtárhasználó jogosult bármely nyilvános könyvtár szolgáltatásainak igénybevételére. A könyvtárhasználót ingyenesen illetik meg az alapszolgáltatások. A könyvtár az ingyenes szolgáltatásokat igénybe vevő könyvtárhasználónak az adatait beiratkozási díj nélkül regisztrálhatja.
  • Ingyenes alapszolgáltatások:
  • könyvtárlátogatás
  • az állomány helyben használata
  • az állományfeltáró eszközök használata
  • információ a könyvtár és a könyvtári rendszer szolgáltatásairól.


  1. Minden, az első pontban felsorolt szolgáltatás beiratkozáshoz kötött. Beiratkozáskor a következő személyes adatokat kell közölni és igazolni: név, anyja neve, születési helye és ideje, lakcíme, személyi igazolványának vagy útlevelének száma. A könyvtár a személyes adatok védelméről az erre vonatkozó jogszabályok szerint gondoskodik.


  • Beiratkozással igénybe vehető szolgáltatások: könyv-, folyóirat-, stb. kölcsönzése, könyvtárközi kölcsönzés, stb. (A nem hagyományos dokumentumok kölcsönzéséért külön díj is megállapítható.)


  1. A könyvtárat látogatók csak nyitvatartási időben használhatják. Kivétel a szervezett foglalkozások: tanórák és rendezvények.


  1. Az olvasó minden alkalommal hozza magával az olvasójegyét. Egy-egy alkalommal maximálisan 5 könyv kölcsönözhető 30 napra, amely szükség esetén egy alkalommal meghosszabbítható újabb 30 napra.


  1. Az elveszett vagy megrongált könyvtári dokumentumok árát az olvasó köteles megtéríteni.


  1. A könyvtár állományának a következő részei csak helyben használhatók, illetve csak egy tanítási órára kölcsönözhetők ki: kézikönyvtár, bekötött folyóiratok, hanglemezek stb. (Az irodalmi, politikai és tudományos folyóiratok szükség esetén 2-3 napra kölcsönözhetők.)


  1. A könyvtár könyvtárközi kölcsönzéssel biztosítja azokat a dokumentumokat, amelyek nem találhatók meg az állományban.


  1. A könyvtár munkahely, ezért minden használójától elvárjuk a fegyelmezett, csendes magatartást.


  1. A könyvtárhasználó kezdeményezheti a könyvtárhasználati szabályzat módosítását.




Segesd, 2014. április 14.






Péntek László                                                Baranyai Zoltán

polgármester                                                      könyvtáros