Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2015.(IX.24.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 09. 25- 2015. 09. 25

Segesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében a 7. § (1) bekezdés tekintetében, a 10. § (1) bekezdésében a 3. § (1) bekezdés tekintetében, a 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 26. §-ában a 23. § és 24. § tekintetében, a 32. § (1) bekezdés b) pontjában a 3. § (4) bekezdés tekintetében, a 32. § (3) bekezdésében a 3-5. § tekintetében, a 45. § (1) bekezdésében a 7. § (2) bekezdés tekintetében, a 48. § (4) bekezdésében a 24. § tekintetében, a 132. § (4) bekezdésében, a 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. §


Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 7. § (1) bekezdése helyébe a következő szöveg lép:


„(1) Az önkormányzat képviselő-testülete e rendelet alapján a jogosult részére települési támogatást, temetési kölcsönt, valamint Bursa Hungarica ösztöndíjat állapít meg.”


2. §


Az R. 14. § (4) bekezdése helyébe a következő szöveg lép:


„(4) A (2) bekezdés a) pontja szerinti kérelemhez csatolni kell a 16 év feletti gyermek iskolalátogatási igazolását, vagy az iskolai felvételről szóló igazolást.”


3. §


Az R. 14. § (7) bekezdése helyébe a következő szöveg lép:


„ (7) A települési gyermeknevelési támogatást eseti jelleggel kell nyújtani. A támogatást egy naptári évben, ugyanazon személy részére egy alkalommal, a (2) bekezdés a) pontban meghatározott támogatást adott év július – augusztus hónapjában lehet megállapítani. A gyermek iskoláztatásához kapcsoló támogatás iránti kérelem beérkezésének utolsó napja, adott év augusztus 31.-e.”


4. §


Az R. 14. § (8) bekezdése helyébe a következő szöveg lép:


„(8) Az egy alkalommal megállapított eseti települési gyermeknevelési támogatás összege

           

a) a (2) bekezdés a) pontja szerinti okból benyújtott kérelem esetén gyermekenként 5.000 Ft,

b) a (2) bekezdés b) – d) pontja szerinti okból benyújtott kérelem esetén nem lehet kevesebb, mint 3.000 Ft, de nem haladhatja meg a 20.000 Ft-ot.”


5. §


Az R. 14. § (9) bekezdése helyébe a következő szöveg lép:


„(9) A (2) bekezdés a) pontja szerinti támogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a jegyző, a b) – d) pontja szerinti támogatások megítéléséről az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján a Pénzügyi és Szociális Bizottság a kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül dönt.”


6. §


Az R. 15. § (7) bekezdése a következő mondattal egészül ki:


„Amennyiben a támogatást óvodába járó gyermek(ek)re tekintettel igényelik, a kérelemhez mellékelni kell az óvoda igazolását arról, hogy a kérelemben szereplő gyermek(ek) óvodai hiányzása nem haladja meg a munkanapokra eső óvodai nevelési napok 25 %-át. Az igazolás esetében a kérelem benyújtását megelőző év szeptember 1. napjától a kérelem benyújtásáig terjedő időszakot kell figyelembe venni.”


7. §


Az R. a következő 14/A. alcímmel egészül ki:


„14/A. Bursa Hungarica ösztöndíj


24/A. §


(1) A képviselő-testület az éves költségvetési rendeletében meghatározott keretösszeg erejéig Bursa Hungarica ösztöndíjat állapíthat meg, amennyiben csatlakozik az évente meghirdetett programhoz.


(2) A támogatás feltételei és mértéke,

a.) amennyiben a pályázó családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíjminimumot, havi 4.000 Ft,

b.) ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimumot eléri, de nem haladja meg annak másfélszeresét, havi 3.000 Ft,

c.) amennyiben az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum másfélszeresét meghaladja, de nem éri el annak kétszeresét, havi 2.000 Ft,

d.) ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum kétszeresét eléri, vagy meghaladja havi 1.000 Ft.


(3) Amennyiben a kérelmező családjának vagyoni helyzete, életkörülménye azt indokolják a képviselő-testület a (2) bekezdésben foglaltaktól eltérhet. Az eltérést a döntés meghozatalakor indokolni kell.”



8. §


Az R. 29. § (1) bekezdésében a „május 31-ig” szövegrész helyébe az „április 15-ig” szöveg kerül.


9. §


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.





                           Péntek László                                                   dr. Varga Katalin                                                        

                            polgármester                                                             jegyző




Kihirdetve: 2015. szeptember 24.




                                                                       dr. Varga Katalin

                                                                                jegyző