Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017. (III.29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint a házasságkötésért és családi eseményért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 03. 30

Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testületének


5/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelete


a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint a házasságkötésért és családi eseményért fizetendő díjak mértékéről




Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. §


A rendelet hatálya Somogyszob Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötésre és családi eseményre terjed ki.



2. §


(1) E rendelet alkalmazásában:

  1. alapszolgáltatás: az anyakönyvvezetőnek a hivatali helyiségben, a hivatali munkaideje alatt, a házasságkötés során, a jogszabályban rögzített eljárása és beszéde.
  2. családi esemény: a gyermekköszöntő, jubileumi házasságkötés és házasságkötést megerősítő szertartás.
  3. hivatali helyiség: Művelődési Ház (7563 Somogyszob, Kolozsvári u. 11.) nagyterme és irodahelyisége, Községháza (7563 Somogyszob, Petőfi Sándor u. 1.) tanácskozóterme.
  4. hivatali munkaidő: a Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.
  5. munkaszüneti nap: az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: At.) 3. § i) pontjában meghatározottak.
  6. szertartássegéd: az anyakönyvi események lebonyolításában, az anyakönyvvezető munkáját segítő személy,
  7. többletszolgáltatás: az anyakönyvvezető hivatali munkaidején kívüli vagy hivatali helyiségen kívüli vagy hivatali munkaidőn- és a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés során jogszabályban rögzített eljárása és beszéde, valamint a családi esemény.


(2) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben az At. és végrehajtási rendeleteinek  rendelkezései az irányadóak.



3. §


(1) A házasságkötést elsősorban a hivatali helyiségben kell lebonyolítani.


(2) A házasság hivatali helyiségen-, illetve hivatali munkaidőn kívüli engedélyezését a házasságkötési szándéknak az elektronikus anyakönyvben történő rögzítésekor kell kezdeményezni, az elektronikus anyakönyvben rendszeresített nyomtatványon.


(3) A házasság hivatali helyiségen-, illetve hivatali munkaidőn kívüli megkötését- az At. szabályai szerint - a Hivatal Jegyzője engedélyezi.


(4) A házasság hivatali helyiségen kívüli engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett házasságkötésekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.


(5) Családi eseményt csak hivatali munkaidőn kívül lehet tartani.



4. §


(1) A többletszolgáltatás ellentételezéseként az alábbi mértékű díjat kell fizetni:

  1. hivatali helyiségben és hivatali időn kívül 8.000 Ft,
  2. hivatali helyiségen kívül és hivatali időn belül 16.000 Ft,
  3. hivatali helyiségen- és hivatali időn kívül 16.000 Ft.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott díjat a 3. § (2) bekezdésben foglalt bejelentéssel egyidejűleg kell megfizetni a Hivatal pénzforgalmi bankszámlájára, vagy házipénztárába. A díjfizetés tényét az anyakönyvvezető felé kell igazolni.


(3) A házasságkötés elmaradása esetén a házasulandó felek a befizetett díj visszatérítésére igényt tarthatnak feltéve, ha a házasságkötés lemondására a tervezett időpontot megelőző munkanapig írásban sor kerül.



5. §


(1) Az anyakönyvvezetőt a többletszolgáltatásért - amennyiben a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő kiadását nem kéri -

  1. hivatali helyiségben és hivatali időn kívül 4.000 Ft,
  2. hivatali helyiségen kívül és hivatali időn belül 8.000 Ft,
  3. hivatali helyiségen- és hivatali időn kívül 8.000 Ft

összegű díjazás illeti meg.


(2) A szertartássegéd az (1) bekezdésben foglalt anyakönyvvezetőt megillető díjazás 50 %-ának megfelelő díjazásra jogosult.



6. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépése után induló eljárásokban kell alkalmazni.



7. §



Hatályát veszti

  1. Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint a házasságkötésért fizetendő díjak mértékéről szóló 7/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelete,
  2. Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint a házasságkötésért fizetendő díjak mértékéről szóló 7/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló 17/2011.(XII.14.) önkormányzati rendelet.

                               




                            Eller János                                          Nagy Zoltán Sándorné

                            polgármester                                                      jegyző




Kihirdetési záradék:



A rendelet kihirdetve: 2017. március 29.


Nagy Zoltán Sándorné

jegyző