Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2023. 09. 01- 2024. 03. 30

Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

2023.09.01.

Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Somogyszob közigazgatási területén a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. §-ában meghatározott személyekre.

2. § (1) A rendelet alkalmazása során a fogalmak értelmezésére a Szt. rendelkezései az irányadó.

(2) A rendeletben szabályozott szociális célú tűzifa támogatás (a továbbiakban: támogatás) elbírálására a szociális ellátásokról szóló 9/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 5. § - 9. §-aiban foglalt eljárási rendelkezéseket kell alkalmazni.

3. § (1) Legfeljebb 5 m3 támogatás természetbeni ellátásként adható, annak a személynek,

a) akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegnek 300 %-át, egyedül álló esetén annak 450 %-át, és

b) lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja.

(2) A támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(3) A támogatás megállapítása során előnyben részesül:

a) az Szt. szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára jogosult,

b) települési támogatásban, különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülő,

c) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(4) A támogatás iránti kérelem az 1. melléklet szerinti nyomtatványon nyújtható be, 2023. szeptember 13. napjától 2023. szeptember 29. napjáig. A határidő elmulasztása jogvesztő.

4. § (1) Somogyszob Községi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) a támogatásban részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

(2) A támogatásnak a jogosult részére történő kiszállításáról az önkormányzat gondoskodik.

(3) A támogatás kiszállításakor, annak átvételét a jogosult aláírásával – átvételi elismervényen – köteles igazolni.

5. § A támogatás kizárólagos forrása a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatásáról szóló pályázat alapján megítélt összeg, valamint az önkormányzat által biztosított saját forrás.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. március 31-én hatályát veszti.