Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 03. 01

Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.03.01.

Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szerve véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Somogyszob község közigazgatási területén található köztemető létesítményeire, valamint az ott végzett temetkezési tevékenységekre és temetkezési szolgáltatásokra terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a temető tulajdonosára, a temetőben temetkezési szolgáltatást végzőkre, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, akiket a temetőben végzett tevékenységük, vagy a temető használata, a szolgáltatások igénybevétele során jogok illetnek, vagy kötelezettségek terhelnek.

2. § (1) Somogyszob Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonát képezi a Somogyszob 0102. hrsz. alatti köztemető (a továbbiakban: temető).

(2) A temető fenntartásáról, üzemeltetéséről az Önkormányzat gondoskodik.

(3) Az Önkormányzat a temetők üzemeltetése során a temetkezésről szóló törvényben meghatározott feladatokat látja el.

(4) A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a képviselő-testület éves költségvetésében biztosítja.

2. A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

3. § (1) A temető rendeltetésszerű használatát az alábbi önkormányzati tulajdon biztosítja:

a) a ravatalozó épülete, a szükséges berendezési tárgyakkal, díszítő elemekkel,

b) tároló és hűtő felszerelések,

c) illemhely,

d) vízvételi lehetőség,

e) hulladéktároló edények.

(2) Sírgondozás céljára a vízvételi lehetőség mindenki számára ingyenesen biztosított.

(3) A sírgondozás során keletkező hulladék, koszorú és virágmaradvány az arra kijelölt helyen, a szeméttároló konténerben ingyenesen elhelyezhető.

(4) A temetőben keletkező hulladék rendszeres gyűjtését, elhelyezését és kezelését az Önkormányzat biztosítja.

(5) A temető területén lévő utak rendszeres karbantartásáról az önkormányzat gondoskodik, biztosítva ezáltal a sírhelytáblákhoz (parcellákhoz) történő akadálymentes közlekedést.

3. A temető használatának és igénybevételének szabályai

4. § (1) A temetőt látogatók tájékoztatását a temető bejáratánál elhelyezett tábla szolgálja, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási idejét, a tulajdonos és az üzemeltető megnevezését, pontos címét.

(2) A temető nyitvatartási rendje: folyamatos.

(3) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

(4) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(5) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírok között nem tárolható, azt a temetőnél elhelyezett konténerbe kell lerakni.

(6) A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni tilos.

(7) A temetőben gyertyát égetni csak a tűzvédelmi szabályok betartásával szabad, ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

(8) A temető területére kutyát bevinni – vakvezető kutya kivételével – tilos.

5. § (1) Az üzemeltető hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(2) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(3) A temetőbe gépjárművel behajtani és ott közlekedni tilos.

(4) A (3) bekezdésben foglalt tiltás nem vonatkozik:

a) a súlyos mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezőkre,

b) a 70 éven felüliekre,

c) azokra a személyekre, akik háziorvosi igazolással igazolják, hogy mozgásukban korlátozottak,

d) az engedélyezett munkálatokat végzőkre.

4. A temetési hely gazdálkodási szabályai

6. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcellákra), a sírhelytáblákat számozott sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az üzemeltető jelöli ki. Az új sírhelytáblák kijelölése során külön parcellát kell kijelölni a sírboltoknak, a felnőtt egyes és kettes sírhelyeknek, a 10 éven aluli gyermeksírhelyeknek.

(2) A sírhelytáblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni.

(3) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni. Kivételesen a korábban kialakított sorokban levő és megfelelő méretű temetési helyre is ki lehet jelölni a sírhelyet.

(4) A temető fenntartója új parcellák megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről.

(5) A temetőtérképet a nyilvántartó könyvekkel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása, a sírok átminősítése csak az önkormányzat engedélyével történhet, a térkép egyidejű módosításával.

(6) A temetői dokumentációk biztonságos tárolásáról, megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik.

5. A sírhelyek méretezése, sírjelek alkalmazása

7. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely: 210 cm hosszú, 200 cm mély, 90 cm széles,

b) felnőtt kettes sírhely: 210 cm hosszú, 200 cm mély, 190 cm széles,

c) gyermeksírhely: 130 cm hosszú, 160 cm mély, 60 cm széles,

d) urna földbe temetésénél: 80 cm hosszú, 100 cm mély, 60 cm széles,

e) sírbolt 2 koporsó elhelyezéséhez: 310 cm hosszú, 210 cm mély, 200 cm széles,

f) sírbolt 4 koporsó elhelyezéséhez: 310 cm hosszú, 210 cm mély, 300 cm széles.

(2) A sírok egymástól való oldal-távolságának 60 cm-nek, a gyermeksíroknál 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) Mélyített felnőtt sírhely mélysége 220 cm, amelybe a tisztiorvos engedélye alapján még egy koporsó temethető.

(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is elhelyezhető, ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbíthatja meg.

(5) Oldalirányú üreggel ellátott egyes vagy kettős sírhelyet nem szabad létesíteni.

(6) A sírbolt (kripta) legalább kettő koporsó elhelyezését biztosító al- és felépítményből álló temetési hely. A sírbolt méretét a befogadó koporsók száma határozza meg. Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával, építési engedéllyel építhető. A sírbolt temetőn belüli elhelyezését a temető tulajdonosa (üzemeltetője) jelöli ki. A tulajdonosnak a hozzájárulást meg kell adnia, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta.

(7) A sírboltok, a gyermek, a kettősé és az urnasírhelyek részére az egységes gondozás céljából külön táblát vagy sorokat lehet kijelölni.

8. § (1) Rátemetés esetén a temettetőnek kell gondoskodnia a síremlék megbontásáról és újbóli biztonságos felállításáról.

(2) Amennyiben a sírbolt tulajdonosa (birtokosa) a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben vagy végrendeletileg nem rendelkezett, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el.

(3) A sírbolt tulajdonosának (birtokosának) kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetve gyermekkoporsóban a sírboltba visszahelyezhető. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.

(4) Az elhunytakat a temető területén belül új sírhelyre, urnafülkébe, urnasírhelybe áthelyezni, áthelyeztetni csak a temető üzemeltetőjének előzetes hozzájárulásával lehet.

(5) Lejárt sírhely újraértékesítése esetén az eltemettetőnek a fellelt csontmaradványokról való rendelkezés lehetőségét biztosítani kell.

(6) Amennyiben az eltemettető a csontmaradványok mélyebbre ásását választja, vagy a maradványok egyéb módon történő elhelyezése mellett dönt, úgy a rendelet 1. mellékletében meghatározott díjat kell előzetesen az üzemeltetőnek megfizetnie.

(7) Lezárt temetőből és sírhelytáblából a holttestmaradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe. Az exhumálást csak az illetékes tisztiorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni. Lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető külön engedélye is szükséges.

9. § (1) A temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetőleg létesíthető.

(2) A sírjel nem foglalhat el a 7. § (1) bekezdésben meghatározott sírhelyméretnél nagyobb helyet.

(3) A sírjel karbantartására, helyreállítására, felújítására a fenntartó a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívhatja, illetőleg az állékonyságot, az életet és testi épséget, egészséget veszélyeztető állapot fennállása esetén kötelesek felhívni. A felhívást – a temetési hely megjelölésével – a ravatalozó épületén 90 napra ki kell függeszteni.

6. Kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, sírgondozás szabályai

10. § (1) Az építmények, sírjelek, növényzet állagmegóvásáról úgy kell gondoskodni, hogy az a temetőlátogatók biztonságát ne veszélyeztesse.

(2) A sírhely felett rendelkezni jogosult köteles a sírhely gondozására, annak gyomtalanítására.

(3) A temetési helyekre egynyári vagy évelő, lágyszárú dísznövények ültethetők. Fás szárú növény ültetése esetén annak kifejlett magassága nem érheti el a 1,5 méter magasságot és a szomszédos temetési helyek megközelítését, gondozását nem akadályozhatja.

(4) Kegyeleti tárgyakat, növényeket, egyéb díszítő anyagokat sírhelyről ellopni, rongálni és bepiszkítani tilos.

(5) A sírhely gondozása során keletkező szemetet csak az Önkormányzat által kijelölt helyre szabad vinni.

(6) A sírhely gondozását úgy kell végezni, hogy az ne sértse mások kegyeleti érzéseit és ne akadályozza azokat a sírgondozásban.

(7) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(8) A temetőben a sírhelyek bekerítése tilos, erre engedély nem adható.

7. A kegyeleti közszolgáltatások feltételei, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díja

11. § A kegyeleti közszolgáltatások biztosításához az önkormányzat a 3. §-ban foglalt szolgáltatások nyújtásával járul hozzá.

12. § (1) A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) egyes sírhely esetén 25 év;

b) kettős sírhely esetén 25 év;

c) síbolt esetén megállapodástól függően 60 év;

d) urnafülke esetén 60 év;

e) urnasírhely estén 25 év;

f) urnasírbolt esetén megállapodástól függően 20 év.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog megváltásának és újraváltásának díját az 1. melléklet tartalmazza.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog újraváltására, ugyanazok a díjak és szabályozások vonatkoznak, mint megváltás esetén.

(5) A temetési hely megváltási és újraváltási díjak mértékét az Önkormányzat évente, minden év október 31. napjáig felülvizsgálja.

(6) Amennyiben a használati idő leteltét követően a sírboltot 5 év, az egyéb temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

8. Temetési szolgáltatás, a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

13. § Az Önkormányzat temetőfenntartási hozzájárulást, valamit a létesítmények vállalkozók részéről történő igénybevételéért díjat nem állapít meg.

14. § (1) A temetőben – az elhunyt eltemettetéséről gondoskodó személy megbízása alapján – bármely temetési szolgáltatást végző szervezet végezhet búcsúztatási szertartást, illetőleg temetéssel kapcsolatos munkát.

(2) A temetkezési szolgáltató a jelen rendeletben foglaltakat köteles betartani.

15. § (1) A temetőben munkát végző vállalkozóknak regisztráltatniuk kell magukat az üzemeltetőnél, melynek során igazolniuk kell a tevékenység végzésére való jogosultságot.

(2) A regisztrált vállalkozók az általuk végzett munkát kötelesek az üzemeltetőnek a munkavégzés előtt minimum egy munkanappal bejelenteni. Az engedély nélkül végzett munka egyszeri írásbeli felszólítást, annak eredménytelensége esetén a temetőben való munkavégzés megtiltását vonhatja maga után.

(3) Sírbolt építését, síremlék állítását, valamint az egyéb munkálatokat a munkavégzés időpontjának és várható időtartamának megjelölésével, az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(4) Az előírt hozzájárulás hiányában vagy attól eltérően végzett munkálatok esetén az üzemeltető:

a) a sírhely birtokosát határidő kitűzésével felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére,

b) a felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi vagy elvégezteti, és annak költségét áthárítja a sírhely birtokosára.

(5) A sírjel vagy sírbolt és síremlék helyreállításáig, illetve arra az üzemeltető által fordított költség megtérítéséig a temetési helyre további temetés nem történhet.

9. Záró rendelkezések

16. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.

17. § Hatályát veszti

a) Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 10/2000. (IX. 26.) számú rendelete,

b) Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 10/2000. (IX. 26.) számú rendelete módosításáról szóló 16/2004. (XI. 4.) számú rendelete,

c) Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 10/2000. (IX. 26.) számú rendelete módosításáról szóló 14/2007. (XII. 22.) számú rendelete,

d) Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 10/2000. (IX. 26.) számú rendelete módosításáról szóló 13/2009. (IX. 9.) számú rendelete.

1. melléklet a 3/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

A temetkezési hely megváltás és újraváltás díja (ÁFA-t tartalmazzák)

A.
Sorszám

B.
Megnevezés

C.
Díj (Ft-ban)

1.

egyes sírhely

5.000

2.

kettős sírhely

10.000

3.

sírbolt

30.000

4.

urnafülke

15.000

5.

urnasírhely

3.000

6.

egyes gyermek sírhely

3.000