Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (III. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek tisztántartásáról szóló 15/2003. (XI.14.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 03. 19

Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (III. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

2015.03.19.
a közterületek tisztántartásáról szóló 15/2003. (XI.14.) rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontja felhatalmazása szerint a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása.
Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdés a) pontja kimondja, hogy a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között rendeletet alkot.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése rögzíti a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatokat, különösen: „….5. környezet-egészségügy (köztisztaság, települési környezet tisztaságának biztosítása, rovar- és rágcsálóirtás);….”
Községünkben az avar és kerti hulladék égetésének szabályozását Somogyszob Község Képviselő-testületének a közterületek tisztántartásáról szóló 15/2003. (XI.14.) számú rendelet 8. §-a rögzíti.
2015. március 5-én hatályba lépett, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) BM rendelet 225. § (1) bekezdése értelmében ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. Ugyanezen szakasz (3) bekezdése kimondja, hogy ha jogszabály másként nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.
A közterületek tisztántartásáról szóló rendelet felülvizsgálata során megállapítást nyert, hogy a rendelet több pontja módosításra, pontosításra szorul.