Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 4/2013. (III. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 17

Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.17.
az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 4/2013. (III. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdése kimondja, hogy feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-a alapján a helyi önkormányzatot - törvényben meghatározott eltérésekkel - megilletik mindazok a jogok és terhelik mindazok a kötelezettségek, amelyek a tulajdonost megilletik, terhelik. A tulajdonost megillető jogok gyakorlásáról a képviselő-testület rendelkezik.
Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában értelmében a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között gyakorolja az önkormányzati tulajdon tekintetében a tulajdonost megillető jogokat;
Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testület a 4/2013. (III. 27.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Ör.) rögzíti.
Az Ör. módosításának igénye merült fel arra vonatkozóan, hogy az önkormányzati vagyontárgyak közül az üzleti vagyon értékesítését értékhatáról függetlenül csak a helyben szokásos módon kelljen meghirdetni.
Ez egyrészről a helybeli lakosoknak kedvez, mert elsősorban a helyben lakók, helyi gazdálkodók értesülnek a helyben meghirdetett ingatlanok vásárlásának lehetőségéről, másrészről az önkormányzat költségvetését is kíméli, mert alacsonyabb árfekvésű ingatlan esetén nincs hirdetési költség.
Az Ör. felülvizsgálata is megtörtént, melynek eredményeként
a rendelet több helyen pontosításra került,
tulajdonjog átruházás és hasznosítási jog versenyeztetési értékhatárát a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló törvényben foglaltakkal azonosan bruttó 25.000.000 Ft értékhatár felett határoztuk meg,
versenyeztetés (pályáztatás) eljárási szabályait is konkretizáltuk, valamint
az önkormányzat tulajdonát képező ingatlanvagyonban bekövetkezett változásokat az önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlanvagyon nyilvántartási és adatszolgáltatási rendjéről szóló 147/1992. (XI. 6.) Korm. rendelet alapján az ingatlanvagyon-kateszter nyilvántartásban aktualizálni kell. E módosításokat az Ör. mellékleteiben is át kell vezetni (a változások dőlt betűvel jelezve).
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályát módosítja.
A 2. §-hoz
A hatályos Korm. rendeletet emeli be, a megváltozott jogszabályi környezetnek megfelelően.
A 3–6. §-hoz
A tulajdonjog átruházás és hasznosítási jog versenyeztetési értékhatárát a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló törvényben foglaltakkal azonosan bruttó 25.000.000 Ft értékhatár felett határozza meg.
A 7–9. §-hoz
Az önkormányzat vagyon nyilvántartását szabályozza újra.
A 10. §-hoz és a 11. §-hoz
A versenyeztetési (pályázati) eljárás szabályait módosítja, valamint a kivételek rögzíti.
A vagyon értének meghatározását szabályozza.
A 12. §-hoz
Az üzleti vagyont tartalmazó mellékletet módosítja, összhangban az ingatlanvagyonban bekövetkezett változásokat figyelembe vételével.
Az önkormányzat vagyonának átruházásra, hasznosítására irányadó versenyeztetési (pályázati) eljárás szabályait egészíti ki az 5. melléklet.
A 13. §-hoz és a 14. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza, valamint a folyamatban lévő ügyekre történő alkalmazást.