Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 03. 01

Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
a temetőkről és a temetkezésről
Általános indokolás
A Somogy Megyei Kormányhivatal (a továbbiakban: Kormányhivatal) a 2022. évi ellenőrzési munkatervben foglaltaknak megfelelően megvizsgálta, hogy Somogyszob, Kaszó, Bolhás önkormányzatok képviselő-testületeinek a temetőkről és temetkezésről szóló rendeletei megfelelnek-e a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) , valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Kormányrendelet rendelkezéseinek.
A szakmai segítségnyújtása értelmében szükséges Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 8/2000. (IX. 26.) rendeletének (a továbbiakban: Ör.) felülvizsgálata az alábbiak miatt:
1. Az Ör. címe nem felel meg a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 31.) IM rendelet 11. § (2) bekezdésének.
2. Az Ör. bevezető része nem felel meg a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendeletben (a továbbiakban: Jszr.) foglalt előírásoknak.
3. Javasolják az Ör.-ben a személyi hatály szabályozását.
4. A Ttv. 7. § (1) bekezdése alapján a temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátást a temetkezési szolgáltatást engedélyező hatóság, azaza a kormányhivatalok járási hivatalinak hatsági feladatait ellátó osztálya ellenőrzi, nem a jegyző.
5. Az Ör. 41. § (3) bekezdésében lévő jogharmonizációs záradékot nem kell alkalmazni figyelemmel a Jszr. 30. § (2) bekezdésében foglaltakra.
6. Az Ör. 38. § (1) bekezdésében meghatározza a temetési sírhely feletti rendelkezési jog időtartamát (használati idejét). Az Ör. 4. § (9) bekezdés d) pontja alapján urnafülke esetén végleges az időtartam. A Korm. rendelet 18. § (1) bekezdés c) pontja értelmében a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) urnafülke esetén nem lehet kevesebb mint 10 év. Ezért az Ör. 38. § (1) bekezdésében foglalt szabályozás jogszabálysértő.
A Ttv. 41. § (3) bekezdése ad felhatalmazást az önkormányzatnak rendeletalkotásra: “A települési önkormányzat, fővárosban a közgyűlés rendeletben állapítja meg - a köztemetőre vonatkozóan - különösen
a) a temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi tárgyi és infrastrukturális feltételeket;
b) a temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályait;
c) a temetési hely gazdálkodási szabályait;
d) a sírhely méretezését, sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezését, a sírgondozás szabályait;
e) temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temetőfenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját;
f) a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét”
A Ttv. 40. § (2) bekezdése rögzíti, hogy a temető tulajdonosa, köztemető esetén az önkormányzat a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan felmerült szükséges és indokolt költségek alapján állapítja meg
1. a temetési hely, illetőleg az újraváltás díját,
2. a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját,
c) a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat,
d) a temetőbe való behajtás díját.
(3) A (2) bekezdésben meghatározott díjfajtákon belül a köztemetőkre vonatkozó díjak mértékét az önkormányzat rendeletben állapítja meg. A díjmértékeket évente felül kell vizsgálni.
(4) Az egyes díjfajtákon belül a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulási díj mértéke az adott évben az egyes sírhelyekre megállapított megváltási díjtételek egyszerű számtani átlagának 5%-át nem haladhatja meg.
(5) A települési önkormányzat képviselő-testülete a díj megállapításakor kikéri a fogyasztók területileg illetékes érdek - képviseleti szerveinek véleményét. A rendelettervezet véleményezésre megküldésre került.
(6) A temető üzemeltetője a szabályzatban megállapított díjakon felül más díjat nem állapíthat meg. Nem szedhető díj a temetőlátogatásért, a temetői utak használatáért és a temetési hely gondozásához igénybe vett vízért.
Somogyszob településen az önkormányzat a temető tulajdonosa, fenntartója és üzemeltetője.
A díjak megállapítása kapcsán az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Somogy Megyei Szervezete nevében eljáró elnök, Dr. Novák Ferenc a tervezettel szemben kifogással nem élt.
A fentiek alapján szükségessé vált a tárgykör újraszabályozása, a jelenleg hatályos a köztemetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 8/2000. (IX. 26.) rendelet hatályon kívül helyezése, egyben az új rendelet megalkotása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályát tartalmazza.
A 2. §-hoz
A temető elhelyezkedéséről, fenntartásáról és üzemeltetéséről rendelkezik.
A 3. §-hoz
A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket szabályozza.
A 4. §-hoz és az 5. §-hoz
A temető használatának és igénybevételének szabályait rögzíti.
A 6. §-hoz
A temetési hely gazdálkodási szabályait tartalmazza.
A 7–9. §-hoz
A sírhelyek méretezéséről, a sírjelek alkalmazásáról rendelkezik.
A 10. §-hoz
A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezését, sírgondozás szabályait rögzíti.
A 11. §-hoz és a 12. §-hoz
A kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját állapítja meg.
A 13–15. §-hoz
A temetési szolgáltatás, a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásnak temetői rendjét szabályozza.
A 16. §-hoz
A rendelet hatálybalépésről rendelkezik.
A 17. §-hoz
A hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmazza.