Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátásokról szóló 9/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 31

Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.31.
a szociális ellátásokról szóló 9/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdése szerint a helyi önkormányzatok az e törvényben szabályozott ellátásokon túl saját költségvetésük terhére egyéb ellátásokat is megállapíthatnak.
Az Szt. 26. § (1) bekezdése értelmében képviselő-testület a hatáskörébe tartozó pénzbeli ellátásokat kiegészítheti, és a szociálisan rászorultak részére - a rendeletében meghatározott módon és feltételek szerint - más pénzbeli támogatásokat is megállapíthat.
Az St. 132. § (4) bekezdés g) pontjában Felhatalmazást kap a települési önkormányzat, hogy rendeletben szabályozza a települési támogatás keretében nyújtott ellátások jogosultsági feltételeit, valamint az ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályait.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontja értelmében a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen: szociális szolgáltatások és ellátások, amelyek keretében települési támogatás állapítható meg.
A Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló 2022. évi L. törvény módosította a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényt (a továbbiakban: Szt.). A jogszabály a társadalombiztosítási nyugdíjakhoz nem kapcsolódó ellátásokra, jövedelemhatárokra és egyéb összeghatárokra – a bírósági végrehajtásáról szóló törvény kivételével – egységes viszonyítási alapot vezetett be szociális vetítési alap elnevezéssel. A szociális ellátások megállapításának alapja a Szt. módosítása előtt az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege volt, amelynek összege – 2008. óta változatlanul – 28.500 Ft.
2023. január 1-jétől bevezetésre került a szociális vetítési alap, így a támogatásokra való jogosultság megállapításánál nem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét kell figyelemebe venni és alkalmazni. A szociális vetítési alap összege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével. A Magyarország 2023. évi központi költségvetésének a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól szóló 613/2022. (XII. 29.) Korm. rendelet 15. §-a alapján a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 71. §-ától eltérően 2023. évben a szociális vetítési alap összege havonta 28.500 Ft. Az elnevezésben történt változást át kell vezetni az Ör. teljes szövegében.
A munkabér, a nyugellátások a nyugdíjfolyósító szerv által folyósított egyéb ellátások folyamatosan növekednek, így egyre kevesebben tudnak megfelelni a jogosultsági feltételeknek, ezért szükséges a jövedelemhatárok emelése.
A fentiek miatt indokolt Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 9/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének módosítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
A 2022. évi L törvény módosításából eredő szociális vetítési alap elnevezés rögzítése a helyi rendeletben az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett, valamint a jövedelemhatárok emelése.
A 3. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.