Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2000. (III. 27.) önkormányzati rendelete

Szorosad község helyi építési szabályozásáról

Hatályos: 2000. 03. 27

Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2000. (III. 27.) önkormányzati rendelete

Szorosad község helyi építési szabályozásáról

2000.03.27.

Szorosad Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésének és az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 7. § (3.c.), továbbá a 2. § (10. és 19.) pontjának felhatalmazásával élve, – tekintettel az Országos településrendezési és építészeti követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) sz. kormányrendelet (a továbbiakban: OTÉK) előírásaira is – az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) Jelen önkormányzati rendelet hatálya Szorosad község közigazgatási területére (továbbiakban: tervezési terület) terjed ki.

(2) Jelen rendelet csak a rendelet mellékletét képező 1. melléklet külterületi és 2. melléklet belterületi szabályozási tervvel együtt érvényes, azzal együtt értelmezendő és alkalmazandó.

(3) A település területének szabályozása az OTÉK vonatkozó előírásai és fogalommeghatározásai, illetve az OTÉK 2. sz. mellékletében található jelkulcs alapján nyugszik, és eszerint értelmezendő.

(4) A település területén területet felhasználni, telket alakítani, épületet építeni, felújítani, korszerűsíteni, utat építeni, közművezetékeket és műtárgyakat elhelyezni, illetve ilyen célokra hatósági engedélyt adni – az országos érvényű hatályos jogszabályok betartása mellett – csak jelen rendelet és szabályozási terv rendelkezéseinek egyidejű betartásával lehetséges. Az itt nem szabályozott kérdésekben az OTÉK alapján kell eljárni.

A belterületi határ megállapítása

2. § A település belterületi határvonalának megváltoztatásáról a Községi Önkormányzat dönt, de a jelenlegi belterületből csak olyan terület zárható ki, amely a rendezési terv szerint beépítésre nem szánt terület, és a belterületbe csak olyan terület vonható, amely a rendezési terv szerint beépítésre szánt területnek minősül.

A tervezési területre vonatkozó általános építési előírások

3. § (1) Építési telekre vonatkozó általános előírások:

a) Bármely építési övezetben új épületet elhelyezni, vagy meglévő épületet korszerűsíteni csak közvetlen közúti kapcsolattal rendelkező, hálózati elektromos energiával és vezetékes ivóvízzel ellátott telken lehet.

b) A szennyvízcsatorna-hálózat kiépítéséig a keletkező szennyvizeket zárt tározóban kell gyűjteni, vagy vízjogi engedéllyel rendelkező egyedi szennyvíztisztító berendezéssel kell kezelni.

c) A telekkönyv szerint házhelyként nyilvántartott, az övezeti előírásokban meghatározott legkisebb teleknél szűkebb paraméterekkel rendelkező telek is a beépítettségre, benapozásra és épületek közötti távolságokra vonatkozó elírások betartása mellett beépíthető.

(2) Épület elhelyezésére vonatkozó általános előírások:

a) Megengedett legnagyobb beépítettség új építés esetén: övezeti jel szerint. Kialakult helyzetben, ennél nagyobb mértékben beépített telken álló épület is korszerűsíthető, tetőtérrel bővíthető, azonban a telek meglévő beépítettsége tovább nem növelhető.

b) Építési hely: Új épület csak a szabályozási terven jelölt építési határvonalakon belül helyezhető el, az OTÉK szerinti oldal- és hátsókertek megtartásával. A jelen terv jóváhagyása előtt az építési határvonalon kívül építési engedéllyel elhelyezett épület is korszerűsíthető és felfelé bővíthető, új épületszárny azonban csak a kijelölt építési helyen belül létesíthető. Oldalkert szélességét az OTÉK 36. § (2) pont szerint kell biztosítani. Hátsókert mélysége a hátsó építési vonal szerint; de legalább az OTÉK 35. § (4) pontja szerint biztosítandó.

c) Szabályozási vonalon kívül eső, vagy szabályozási vonallal átszelt épület szabályozási vonalon kívül eső része is igény esetén felújítható, azonban a tervezett közterületi részen nem bővíthető.

(3) Épület kialakítására vonatkozó általános előírások:

a) Hatályon kívül helyezte Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 2/2019.(V.7.) önkormányzati rendelet 63. §-a.

b) Hatályon kívül helyezte Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 2/2019.(V.7.) önkormányzati rendelet 63. §-a.

c) Új épület építése, vagy meglévő korszerűsítése csak az OTÉK 42. §-ában előírt gépjármű várakozó- és tárolóhelyek biztosítása esetén engedélyezhető. Lakóterületen a gépjármű-tárolóhely telken belül, intézményeknél vagy telken belül, vagy az Önkormányzattal és a közút kezelőjével egyeztetett módon közterületen biztosítandó.

d) Megengedett legnagyobb építménymagasság: Új építés esetén övezeti jel szerint. Meglévő, ennél magasabb épület az építménymagasság további növelése nélkül korszerűsíthető, bővíthető.

e) Terepszint alatti építmények (pince) a terepszint alatt legfeljebb egy szint (-3,5 m járószint) mélységig létesíthetők, a talajmechanikai és talajvízviszonyok figyelembevételével.

(4) Az épített környezet alakításának egyéb előírásai:

a) Hatályon kívül helyezte Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 2/2019.(V.7.) önkormányzati rendelet 63. §-a.

b) A tervezési területen közterületen, valamint építési telkek elő- és oldalkertjében árusítópavilon, konténer, lakókocsi és sátor állandó jelleggel nem helyezhető el.

A tervezési terület felhasználása

4. § A tervezési terület a) beépítésre szánt, ezen belül: - lakó, - vegyes, - gazdasági, - különleges; b) beépítésre nem szánt, ezen belül: - közlekedési-közműelhelyezési, - zöld, - erdő, - mezőgazdasági, - egyéb területfelhasználási egységeket tartalmaz.

FL övezeti jelű falusias lakóterületek szabályozása

5. § (1) Az övezet területén az OTÉK 14. § előírásai mellett az alábbi előírások betartandók.

(2) Az övezet tömbjein megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség 0,5.

(3) Telekalakítás esetén kialakítható új telek

a) legkisebb szélessége: 16 m

b) legkisebb mélysége: 50 m

c) legkisebb területe: övezeti jel szerint

d) biztosítandó zöldfelületi részarány új építés esetén: legalább 50 % (házikerttel együtt)

(4) Beépítési mód: övezeti jel szerint (O = oldalhatáron álló; az északi, vagy az utcában kialakult telekhatárra vonatkozóan), azonban 20 m-nél szélesebb telken épület szabadonállóan is elhelyezhető.

(5) Megengedett építménymagasság: övezeti jel szerint.

(6) A területen haszonállat-tartás a háztáji szükségletek mértékéig az Önkormányzat állattartási rendeletében szabályozott módon lehetséges.

TV övezeti jelű településközponti vegyes területek szabályozása

6. § (1) Az övezet területén az OTÉK 16. § előírásai mellett az alábbi előírások betartandók.

(2) Az övezet területén megengedett legnagyobb szintterület sűrűség: 0,8

(3) Telekalakítás esetén kialakítható új telek

a) legkisebb szélessége: 18 m

b) legkisebb mélysége: 35 m

c) legkisebb területe: övezeti jel szerint

d) biztosítandó zöldfelületi részarány új építés esetén: legalább 40 %

(4) Beépítési mód: övezeti jel szerint.

(5) Megengedett építménymagasság: övezeti jel szerint.

(6) A területen haszonállat-tartás nem engedélyezett.

KV övezeti jelű központi vegyes területek szabályozása

7. § (1) Az övezet területén az OTÉK 17. § előírásai mellett az alábbi előírások betartandók.

(2) Az övezet területén megengedett legnagyobb szintterület sűrűség: 0,5

(3) Telekalakítás esetén kialakítható új telek

a) legkisebb szélessége: 20 m

b) legkisebb mélysége: 50 m

c) legkisebb területe: övezeti jel szerint

d) biztosítandó zöldfelületi részarány új építés esetén: legalább 60 %

(4) Beépítési mód: övezeti jel szerint.

(5) Megengedett építménymagasság: övezeti jel szerint.

(6) A területen haszonállat-tartás nem engedélyezett.

MG övezeti jelű mezőgazdasági üzemi területek szabályozása

8. § (1) Az övezet területén az OTÉK 18. §, 19. § és 20. § előírásai mellett az alábbi előírások betartandók.

(2) Az övezet területén megengedett legnagyobb szintterület sűrűség: 0,8

(3) Telekalakítás esetén kialakítható új telek

a) legkisebb szélessége: 40 m

b) legkisebb mélysége: 60 m

c) legkisebb területe: övezeti jel szerint

d) biztosítandó zöldfelületi részarány új építés esetén: legalább 30 %

(4) Beépítési mód: a területi főépítésszel egyeztetett elvi építési engedélyterv alapján.

(5) Megengedett legnagyobb építménymagasság: övezeti jel szerint

(6) A területen nagyüzemi állattartás a közegészségügyi hatósági előírások betartásával lehetséges.

(7) A major kerítése mentén legalább 10 m széles sávban védő fasor telepítendő.

T és H övezeti jelű különleges területek szabályozása

9. § (1) Különleges területeken az OTÉK 24. § előírásai mellett az alábbi előírások betartandók.

(2) T övezeti jelű temetőterület szabályozása.

a) Temető területén csak a temetkezéshez tartozó, illetve az kiszolgáló épületek és létesítmények (kápolna, halottasház, ravatalozó, síremlékek, kripták, urnahelyek), valamint úthálózat, közművek, utcabútorok, képzőművészeti alkotások és növényzet helyezhetők el.

b) A temető kegyeleti okokból bekerítendő.

c) Temető kerítése mentén 10 m távolságon belül új temetkezés nem engedhető meg, e sávban növényzet (fasor) telepítendő.

(3) H övezeti jelű hulladéklerakó-terület szabályozása. A területen csak kommunális szilárd hulladék helyezhető el a létesítési engedélyben meghatározott módon. A terület bekerítendő és a kerítés mentén legalább 10 m szélességben védő fasor telepítendő.

K övezeti jelű közlekedési és közmű területek szabályozása

10. § (1) Közlekedési területeken az OTÉK 26. § előírásai mellett az alábbi előírások betartandók.

(2) Közlekedési területnek minősülnek a szabályozási tervlapokon szabályozási vonalakkal meghatározott meglévő és tervezett utak, utcák, közterületek területei.

(3) A közutak számára biztosítandó közterületi (szabályozási) szélességeket a szabályozási tervlapok tüntetik fel.

(4) Külterületi dűlőutak szabályozási szélessége legalább 8 m.

(5) Szabályozási vonallal meghatározott útszélesítésre kijelölt telekterületrészen álló meglévő épület vagy épületrész felújítható és korszerűsíthető, de a közterületnek kijelölt területrészen a továbbiakban nem bővíthető (tetőtér-ráépítés sem engedélyezhető).

KP övezeti jelű zöldterületek szabályozása

11. § Az övezet területén az OTÉK 27. § előírásai betartandók.

E övezeti jelű, gazdasági rendeltetésű erdőterületek szabályozása

12. § Az övezet területén az OTÉK 28. § előírásai betartandók.

MK övezeti jelű mezőgazdasági kert-területek szabályozása

13. § (1) A területen az OTÉK 29. § előírásai mellett az alábbi előírások betartandók.

(2) Telekalakítás esetén nem alakítható ki 1500 m2-nél kisebb, illetve 14 m átlagos szélességnél keskenyebb telek.

(3) A területen csak a telek megműveléséhez tartozó gazdasági épület helyezhető el.

(4) Hatályon kívül helyezte Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 2/2019.(V.7.) önkormányzati rendelet 63. §-a.

(5) A területen állattartás csak a háztáji szükségletek mértékéig engedhető meg.

M övezeti jelű mezőgazdasági területek szabályozása

14. § (1) A területen az OTÉK 29. § előírásai mellett az alábbi előírások betartandók.

(2) Az övezetben épület nádas és rét területen, valamint olyan helyen, ahol a nyugalmi talajvízszint -1,0 m fölött áll, nem helyezhető el.

(3) Földrészlet megosztása esetén legalább 6000 m2 területű és közvetlen közúti kapcsolattal rendelkező földrészletek alakíthatók ki.

VT övezeti jelű, egyéb (vízgazdálkodási) területek szabályozása

15. § (1) A területen az OTÉK 30. § előírásai mellett az alábbi előírások betartandók.

(2) A területen minden területfelhasználási és építési tevékenység a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság engedélyével végezhető.

(3) Vízparti sávok, vízjárta területek, valamint fakadó vizek által veszélyeztetett területeken be kell tartani a 46/1999.(III.18.) sz. kormányrendelet előírásait.

Építési tilalmak és korlátozások

16. § (1) Építési tilalom elrendelésére a tervezési területen nincs szükség.

(2) Új lakó-, vendéglátó-, oktatási vagy egészségügyi létesítmény beépítésre szánt területétől betartandó védőtávolságok:

a) meglévő nagyüzemi állattartó teleptől 20 m;

b) meglévő Kárai dögkúttól 650 m;

c) meglévő községi szilárd kommunális hulladéklerakóhelytől 500 m.

(3) Régészeti területen építési, tereprendezési szándék vagy földmunkával járó egyéb tevékenység engedélyezése előtt bejelentést kell tenni a Megyei Múzeum Igazgatóságnak.

A települési környezet védelmének szabályozása

17. § (1) A településen keletkező kommunális szilárd hulladékokat az Önkormányzat által erre kijelölt vállalkozó feladata rendszeresen gyűjteni és a kijelölt, engedéllyel rendelkező lerakóhelyre (Szorosadi szeméttelep) szállítani.

(2) A településen keletkező kommunális folyékony hulladékot (szippantott szennyvizet) erre engedéllyel rendelkező vállalkozó gyűjtheti és erre kijelölt, engedéllyel rendelkező ürítőhelyre (Somogydöröcskei szennyvízürítő) kell szállítani.

(3) A település területén elhullott állatok tetemeit dögkútban kell elhelyezni.

(4) A település területén minden új üzemi létesítmény, vagy meglévő üzem területén tervezett technológiaváltás engedélyezéséhez üzemelés-technológiai terv készítendő, melyben igazolandó, hogy a tervezett technológia környezeti hatásai nem okoznak határérték túllépést a legközelebbi lakó-, illetve vegyes területeken.

(5) A lakó- és intézményterületek csendvédelme érdekében be kell tartani a 12/1983.(V.12.) MT sz. rendelet előírásait, valamint a 4/1984.(I.23.) EüM sz. rendeletben megállapított zajterhelési határértékeket.

(6) Üzemi tevékenységből származóan lakóterületen nappal 50, éjjel 40 dBA hangnyomásszint engedhető meg.

(7) A település lakó-, vegyes- és zöldterületei „Védett I.” levegőtisztaság-védelmi kategóriába tartoznak.

(8) A település területén keletkező veszélyes hulladékok kezelésére vonatkozóan a 102/1996.(VII.12.) Kormányrendelet előírásai betartandók.

(9) A lakóterületen egy lakótelken tartható, háztáji szükségletnek minősülő állatállomány:

a) ló, szarvasmarha, szamár, öszvér: összesen legfeljebb 2 db;

b) sertés, juh, kecske, kutya: összesen legfeljebb 10 db;

c) baromfi, nyúl: összesen legfeljebb 100 db.

A helyi értékek védelmének szabályozása

18. § Hatályon kívül helyezte Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 2/2019.(V.7.) önkormányzati rendelet 63. §-a.

Tűzvédelem

19. § (1) Új épületek építése, meglévő épületek bővítése csak a 35/1996.(XII.29.) BM rendelettel hatályba lépett Országos Tűzvédelmi Szabályzatban meghatározott oltóvíz-mennyiség biztosítása esetén lehetséges.

(2) A szükséges oltóvizet közművesített területen földfeletti tűzcsapokról kell biztosítani.

Földtani követelmények

20. § (1) Építési és elvi építési engedélyezési eljárásokban a Magyar Geológiai Szolgálat szakhatósági állásfoglalása szükséges:

a) 4 szintnél magasabb, vagy 7 m-nél nagyobb fesztávolságú tartószerkezeteket tartalmazó előregyártott vagy vázas tartószerkezetű épületeknél;

b) a 45/1997.(XII.29.) KTM rendelet 1. mellékletének 1.1, 1.2, 1.3, 1.6, 4. és 5. pontbeli építmények engedélyezése esetén;

c) 3 m-nél nagyobb földvastagságot érintő tereprendezés esetén.

(2) A földtani felépítéssel és morfológiai viszonyokkal összefüggést mutató események jelentkezésekor, továbbá a mérnökgeológiai adottságok eredményeként fellépett és az épített környezetre hatást gyakorlóan észlelt változások esetén a Magyar Geológiai Szolgálat Területi Hivatalának közreműködése szükséges.

Záró rendelkezések

21. § E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.