Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (VII. 29.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése közszolgáltatásról

Hatályos: 2013. 07. 01- 2013. 07. 29

Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének

8/2013.(VII.29.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése közszolgáltatásról


Szorosad Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 6. §-ban biztosított jogkörében eljárva; az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vt.) 44/C. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.


I. FEJEZET


Általános rendelkezések


A rendelet célja


1. §


A rendelet célja az ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz (a továbbiakban: szennyvíz) összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása.


A rendelet hatálya


2. §


(1) A rendelet területi hatálya Szorosad község közigazgatási területére terjed ki.


(2) A rendelet tárgyi hatálya a szennyvíz gyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére terjed ki.


(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra, valamint a szolgáltatást igénybe vevő azon ingatlanok tulajdonosaira, használóira (továbbiakban: tulajdonos), ahol a szennyvíz keletkezik.


Értelmező rendelkezések


3. §


Az értelmező rendelkezések (fogalommeghatározások) vonatkozásában a Vt. 1. mellékletében meghatározottak az irányadóak.


II. FEJEZET


A KÖZSZOLGÁLTATÁSRA VONATKOZÓ rendelkezések


A szennyvíz elszállítására irányuló közszolgáltatás ellátásának rendje



4. §


(1) A rendeletben meghatározott területen a szennyvíz gyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését határozott időtartamú közszolgáltatási szerződés alapján a SZOVISZ Szorosadi Vidékfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Kft. (7285 Szorosad, Arany J.  u. 11.) – továbbiakban: szolgáltató – 2013. május 1. napjától 2017. április 30. napjáig terjedő időtartamra kizárólagosan jogosult és köteles ellátni.


(2) A közszolgáltatási díjat évente jelen önkormányzati rendelet állapítja meg a közszolgáltató díjkalkulációja alapján. A közszolgáltatás díja tartalmazza a gyűjtés, szállítás és az ártalmatlanítás díját.


(3) A szennyvíz elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről – jelen rendeletben szabályozott módon- az ingatlan tulajdonosa a szolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.


A szolgáltató kötelezettségei


5. §


(1) Az összegyűjtött szennyvizet a DRV Zrt. (8600 Siófok, Tanácsház u. 7.) - továbbiakban: üzemeltető - által üzemeltetett igali 087/2 hrsz alatti szennyvíztelepre, az erre a célra kialakított műtárgyba kell a szolgáltatónak ürítenie.


(2) A szolgáltató az ürített szennyvíz mennyisége alapján ártalmatlanítási díjat fizet az

üzemeltetőnek.


(3) A szolgáltató köteles a szolgáltatást igénybe vevő tulajdonosok részére számlát kiállítani.


(4) A szolgáltató a beérkezett közszolgáltatási igényekről nyilvántartást köteles vezetni.


(5) A szolgáltató a közszolgáltatást a megrendeléstől számított 24 órán belül köteles elvégezni.


(6) A szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére jelen önkormányzati rendeletben foglalt mértékben és terjedelemben jogosult.


(7)  A közszolgáltatással összefüggő személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.


(8)  A szolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról.

Az adatokat védeni köteles különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetőleg sérülés vagy megsemmisülés ellen.


(9) A szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (név, lakcím) az ingatlantulajdonos  (illetve az ingatlan nyilvántartásban szereplő jogosult) azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, közüzemi díj hátralékok behajtására használhatja fel.

(10) A szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő általa kezelt személyes adatokat nem hozhatja nyilvánosságra.


Az ingatlan tulajdonosának kötelezettségei


6. §


(1) Az ingatlanon keletkező szennyvíz gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezés kialakítását a tulajdonos az ingatlanon belül és az építési hatóság által engedélyezett vízzáró közműpótló berendezésben köteles gyűjteni oly módon, hogy az ne idézzen elő környezetszennyezést.


(2) A 2. § (3) bekezdésében megjelölt ingatlan tulajdonosa a szennyvíz elszállítására és ártalommentes elhelyezésére a 4.§ (1) bekezdésben meghatározott szolgáltató szolgáltatását köteles igénybe venni.



(3) A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után a szennyvíz-szállító eszköz mérőberendezése alapján köteles az önkormányzati rendeletben megállapított közszolgáltatási díjat a közszolgáltatónak megfizetni.


A szolgáltatásra vonatkozó egyéb rendelkezések


7. §


(1) A szennyvíz gyűjtése és elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.


(2) Amennyiben a szennyvíz gyűjtése és szállítása közben szennyeződés keletkezett, a szolgáltatónak a szennyezett területet haladéktalanul meg kell tisztítania és fertőtlenítenie.


(3) A szolgáltató köteles járművei tárolására a közegészségügyi, környezetvédelmi és építési

előírásoknak megfelelő telephelyet biztosítani.


A közszolgáltatási szerződés létrejötte


8. §


(1) A szennyvíz gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására a szerződés a közszolgáltatás igénybevételével jön létre.


(2) A szolgáltató és a szolgáltatást igénybe vevő tulajdonosok között – az önkormányzat által

a Vt. 44/C. § (1) bekezdése alapján kötelezően szervezett közszolgáltatásra – a Ptk. közüzemi szerződésekre vonatkozó szabályai szerinti (Ptk. 387-388. §) szerződéses jogviszony jön létre.


(3) A szennyvíz elszállítását, a szolgáltatást igénybe vevőnek kell a szolgáltatónál megrendelnie.


(4) A szolgáltatást igénybe vevő a szennyvíz elszállítására vonatkozó megrendelését a szolgáltatónak az önkormányzat és a szolgáltató által megkötött közszolgáltatási  szerződésben meghatározott módon jelentheti be.


A szolgáltató és az önkormányzat között létrejött közszolgáltatási szerződés tartalma


9. §


(1) Az önkormányzat képviselő-testülete a 2. § (2) bekezdésében meghatározott közszolgáltatás ellátására, a közszolgáltatás biztosítása érdekében pályázati eljárás keretében választotta ki a közszolgáltatót. A közszolgáltatási feladat ellátására, határozott időtartamra, 2013. május 1. napjától 2017. április 30. napjáig terjedő időszakra közszolgáltatási szerződést kötött a tevékenység gyakorlására jogosult SZOVISZ Szorosadi Vidékfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Kft-vel   (7285 Szorosad, Arany J.  u. 11.).


(2) A közszolgáltatási szerződésnek a hulladékkezelési közszolgáltató kiválasztásáról és a közszolgáltatási szerződésről szóló 224/2004.(VII.22.) Korm. rendelet 11. § (2) bekezdésében, a 12., 13., 14. §-aiban, valamint a Vt. 44/G. §-ban meghatározottakat kell tartalmaznia.


A közszolgáltatás díja


10. §


(1) A szennyvíz gyűjtésének közszolgáltatási díját az önkormányzat képviselő-testülete egy évi díjfizetési időszakra a közszolgáltató által adott díjkalkuláció alapján ezen rendelet 1. mellékletében határozza meg. A szolgáltató az éves díjkalkulációját ezen rendelet  2. melléklete szerint készíti el.


(2) A szolgáltató ármegállapításra vonatkozó kérelmét a díjfizetési időszak lejártát megelőző

év október 31-ig jelezheti a képviselő-testület felé a 2. melléklet szerinti formában.


(3) A közszolgáltatási díjnak a közszolgáltatás igénybevételekor a tulajdonos által fizetendő összegét a szolgáltató állapítja meg, az egységnyi díjtétel és az elszállított szennyvíz mennyiségének a szorzata alapján. Az elszállított szennyvíz mennyiségét a szippantó gépjárműbe beépített szintmérő (szintjelző) alapján kell meghatározni.


(4) A tulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról a szolgáltató számlát bocsát ki, amely alapján a tulajdonos a közszolgáltatási díjat a szolgáltató részére a számla kézhezvételekor köteles kiegyenlíteni. Gazdálkodó szervezet igénybevevő esetén a számla kiegyenlítése

átutalással is történhet.


(5) A szolgáltató a lakosság által a (3) bekezdés szerint fizetendő díj összegét csökkenti a mindenkori éves költségvetéséről szóló törvényben meghatározott állami támogatás összegével.


(6) Az (5) bekezdés alapján meghatározott fizetendő közszolgáltatási díj esetében a szolgáltató negyedévente, negyedik negyedévben december 31. napjáig az elvégzett közszolgáltatás számla másolatokkal igazolt mennyisége és a támogatás szorzatával meghatározott összegre jogosult, amely összeget az önkormányzat működési célú pénzeszközként ad át közszolgáltató részére. Amennyiben a közszolgáltató és az üzemeltető megállapodást köt arra vonatkozóan, hogy az üzemeltető az állami támogatással csökkentett összegű díj ellenében veszi át a szennyvizet, úgy az állami támogatás önkormányzati megtérítésére az üzemeltető jogosult.


III. FEJEZET


VEGYES ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


11. §


Ez a rendelet 2013. július 1. napján lép hatályba.




Szorosad, 2013. július 25.




Kendi Tibor s.k.

Orbánné Zilizi Márta s.k.

polgármester

jegyző




Záradék:


A rendelet kihirdetve 2013. július 29. napján.


Szorosad, 2013. július 29.



Orbánné Zilizi Márta s.k.     

            jegyző


















Mellékletek