Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

a községi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 4/2021.(V.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 30- 2021. 12. 30

Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

a községi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 4/2021.(V.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.12.30.

Szorosad Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének a községi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 4/2021.(V.28.) önkormányzati rendelete jelen rendeletben foglaltak szerint módosul.

2. § A községi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 4/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Szorosad Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.”

3. § A községi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 4/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„2/A. Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2/A. § (1) Az önkormányzat a Kultv. 76. § (3) bekezdés a) pontjában szereplő művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása közművelődési alapszolgáltatást biztosítja a következők szerint:

a) a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszínét a Szorosadi Közösségi Színtérben [Kultúrház (címe: 7285 Szorosad, Arany J. u. 11.; 4/2 hrsz.)];

b) a közösségi színtér díjmentes használatát;

c) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a község rendezvényeken, valamint a partnertelepülések programjain;

d) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) Szorosad Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-jéig fogadja el.”

4. § A községi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 4/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat közművelődési feladatait az általa fenntartott Kultúrház, mint közösségi színtér működtetésével biztosítja a 7285 Szorosad, Arany J. u. 11. szám (4/2 hrsz.) alatt.”

5. § A községi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 4/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatait és a Szorosadi Közösségi Színtér működését költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

(2) Az önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.”

6. § A községi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 4/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„5/A. Nyilvános könyvtári ellátás

7/A. § (1) A települési könyvtári ellátást az önkormányzat nyilvános könyvtár (a továbbiakban: könyvtári szolgáltató hely) fenntartásával biztosítja a Szorosadi Közösségi Színtérben [Kultúrház (címe: 7285 Szorosad, Arany J. u. 11.; 4/2 hrsz.)]

(2) A könyvtári szolgáltató hely működtetése a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárral kötött külön megállapodás alapján történik.

(3) A könyvtári szolgáltató hely működtetésében az önkormányzat által ellátandó feladatok:

a) Az önkormányzat a nyilvános könyvtári feladatok ellátásával biztosítja a lakosság részére a szolgáltatás igénybevételének lehetőségét.

b) Rendszeres nyitva tartással, könyvtáros alkalmazásával, a lakosság részére térítésmentesen működteti a könyvtári szolgáltató helyet.

c) Gondoskodik a helyiség fűtéséről, világításáról, takarításáról, a könyvtári állomány és berendezések rendelkezésre állásáról.

d) Költségvetési rendeletében, forrás elkülönítésével fedezetet biztosít a könyvtári szolgáltató hely működtetésével kapcsolatos kiadásokra. e) Támogatja a szélessávú internethálózat kiépítését, amely fejleszti a könyvtári szolgáltató helyen igénybe vehető internetes tájékozódás lehetőségét.”

7. § Hatályát veszti a községi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 4/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelet

b) 5. §-a.

8. § Ez a rendelet 2021. december 30-án lép hatályba.