Szorosad Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V.28.) önkormányzati rendelete

a községi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 12. 30

Szorosad Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete

a községi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.12.30.

Szorosad Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.1

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed:

a) Szorosad község közigazgatási területére.

b) Szorosad Község Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) fenntartásában működő közösségi színtérre.

c) A helyi közművelődési tevékenység megvalósításában részt vevő természetes személyekre, jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, civil szervezetekre, helyi önszerveződő közösségekre.

2. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei és kiemelt céljai

2. § (1) A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei:

a) Az önkormányzat egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem lehet elkötelezett.

b) Az önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével segítheti a rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatokat, amelyeket nem önkormányzati fenntartású intézmények vagy civil szervezetek, illetve magánszemélyek látnak el.

c) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat elősegíti és igényli a civil szervezetek, természetes személyek, valamint kulturális tevékenységet is végző gazdálkodó szervezetek közreműködését.

d) Az önkormányzat biztosítja, hogy a település lakói a közművelődési lehetőségekről megfelelő tájékoztatást kapjanak.

(2) A közművelődési feladatok ellátásának kiemelt céljai:

a) A közösségi közművelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása.

b) A közösség hagyományainak ápolása, helyi értékek védelmének erősítése.

c) Az ifjúság kulturális életének fejlesztése, művelődési kezdeményezéseinek segítése.

d) Az idősek közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatása.

e) A különböző életkorú csoportok kulturális tevékenységének segítése.

f) A helyi nemzetiségi kultúra ápolásának elősegítése.

g) Az élet minőségének, az ünnepek örömének gazdagítása.

h) A település természeti, környezeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele.

2/A.2 Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2/A. § (1) Az önkormányzat a Kultv. 76. § (3) bekezdés a) pontjában szereplő művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása közművelődési alapszolgáltatást biztosítja a következők szerint:

a) a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszínét a Szorosadi Közösségi Színtérben [Kultúrház (címe: 7285 Szorosad, Arany J. u. 11.; 4/2 hrsz.)];

b) a közösségi színtér díjmentes használatát;

c) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a község rendezvényeken, valamint a partnertelepülések programjain;

d) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) Szorosad Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-jéig fogadja el.

3. Az önkormányzat közművelődési feladatai és azok ellátásának szervezeti keretei

3. § (1)3 Az önkormányzat közművelődési feladatait az általa fenntartott Kultúrház, mint közösségi színtér működtetésével biztosítja a 7285 Szorosad, Arany J. u. 11. szám (4/2 hrsz.) alatt.

(2)4

4. § A Kultúrház működési keretei között ellátandó feladatok:

a) A település hagyományainak, természeti és művészeti, kulturális értékeinek bemutatása, lokálpatriotizmus erősítése.

b) A magyar és a nem magyar nemzetiségi kultúra értékeinek közvetítése.

c) A szabadidős tevékenység formálása, a már meglévő kulturális hagyományok ápolása, kikapcsolódási lehetőségek biztosítása.

d) A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének szervezése, segítése.

5. §5

4. A közművelődési tevékenység finanszírozása

6. §6 (1) Az önkormányzat közművelődési feladatait és a Szorosadi Közösségi Színtér működését költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

(2) Az önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

5. A közművelődési feladatok ellátásában együttműködő partnerek

7. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében épít a községben működő civil szervezetek, egyházak, gazdálkodó szervezetek, egyesületek, alapítványok segítségére és együttműködésére.

(2) Az önkormányzat közművelődéssel kapcsolatos számviteli, pénzügyi feladatait a Törökkoppányi Közös Önkormányzati Hivatal útján látja el.

5/A.7 Nyilvános könyvtári ellátás

7/A. § (1) A települési könyvtári ellátást az önkormányzat nyilvános könyvtár (a továbbiakban: könyvtári szolgáltató hely) fenntartásával biztosítja a Szorosadi Közösségi Színtérben [Kultúrház (címe: 7285 Szorosad, Arany J. u. 11.; 4/2 hrsz.)]

(2) A könyvtári szolgáltató hely működtetése a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárral kötött külön megállapodás alapján történik.

(3) A könyvtári szolgáltató hely működtetésében az önkormányzat által ellátandó feladatok:

a) Az önkormányzat a nyilvános könyvtári feladatok ellátásával biztosítja a lakosság részére a szolgáltatás igénybevételének lehetőségét.

b) Rendszeres nyitva tartással, könyvtáros alkalmazásával, a lakosság részére térítésmentesen működteti a könyvtári szolgáltató helyet.

c) Gondoskodik a helyiség fűtéséről, világításáról, takarításáról, a könyvtári állomány és berendezések rendelkezésre állásáról.

d) Költségvetési rendeletében, forrás elkülönítésével fedezetet biztosít a könyvtári szolgáltató hely működtetésével kapcsolatos kiadásokra. e) Támogatja a szélessávú internethálózat kiépítését, amely fejleszti a könyvtári szolgáltató helyen igénybe vehető internetes tájékozódás lehetőségét.

6. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2021. május 28-án 19 órakor lép hatályba.

1

A bevezető a Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2/A. alcímet (2/A. §) a Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

3

A 3. § (1) bekezdése a Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 29.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (2) bekezdését a Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 29.) önkormányzati rendelete 7. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

5

Az 5. §-t a Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 29.) önkormányzati rendelete 7. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 6. § a Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 29.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 5/A. alcímet (7/A. §) a Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 29.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.