Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete

a 2023. évi szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 08. 29

Szorosad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete

a 2023. évi szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

2023.08.29.

Szorosad Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a szociális igazgatás és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a helyi önkormányzatokért felelős miniszter által, az államháztartásért felelős miniszter egyetértésével, Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 3. melléklet 2.2.1. pontja szerinti, A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatására kiírt pályázatra –, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A helyi önkormányzatokért felelős miniszter által, az államháztartásért felelős miniszter egyetértésével, Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 3. melléklet 2.2.1. A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatására kiírt pályázat alapján Szorosad Község Önkormányzata támogatásban részesült.

(2) E rendelet célja, hogy Szorosad Község Képviselő-testülete a településen élők részére szociális rászorultsága alapján támogatást nyújtson; meghatározza az egyszeri tűzifajuttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit és az igénylés, elbírálás menetét.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Szorosad község közigazgatási területén életvitelszerűen élő és ott lakcímmel rendelkező személyekre.

2. A támogatás elbírálásánál előnyt biztosító feltételek

2. § (1) A képviselő-testület vissza nem térítendő természetbeni támogatást, lágylombos tűzifát (a továbbiakban: tűzifát) biztosít elsősorban annak a személynek, aki

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult;

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, háztartás tagja

a) aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett;

b) akinek lakása tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem igényelhető.

3. A támogatás igénylésének menete

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2023. szeptember hó 14. napján 12.00 óráig lehet benyújtani a Törökkoppányi Közös Önkormányzati Hivatalban.

(3) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(4) A döntést követő 3 munkanapon belül a polgármester gondoskodik a tűzifa díjmentes kiszállításáról és térítésmentes átadásáról. Az önkormányzat a szociális célú tűzifa támogatásban részesülőktől semmilyen ellenszolgáltatást nem kér.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

4. A felosztható támogatás mennyisége, a támogatás mértéke

5. § (1) Az önkormányzat által felosztható tűzifa mennyisége: 24 erdei m3

(2) Háztartásonként legfeljebb 5 erdei m3 tűzifa biztosítható.

5. A támogatás forrása

6. § A támogatás forrása a Belügyminiszter által kibocsátott támogatói okirat alapján az önkormányzat számára megállapított 396.240,- Ft vissza nem térítendő támogatás. Az önkormányzat a támogatáshoz 60.960,- Ft önrészt biztosít; továbbá vállalja a tűzifa szállítási költségét, amely 122.832,- Ft.

7. § Ez a rendelet 2023. augusztus 29-én lép hatályba.