Ordacsehi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2024. 02. 16

Ordacsehi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

2024.02.16.

Ordacsehi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Ordacsehi község közigazgatási területén található Ordacsehi, belterület Temető utcában lévő 167 hrsz-ú köztemető (a továbbiakban: temető) létesítményeire, valamint az ott végzett temetkezési tevékenységekre és temetkezési szolgáltatásokra terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya a temető tulajdonosára, a temetőben temetkezési szolgáltatást végzőkre, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre terjed ki, akiket a temetőben végzett tevékenységük, vagy a temető használata, a szolgáltatások igénybevétele során jogok illetnek, vagy kötelezettségek terhelnek.

2. A temető üzemeltetése

2. § Ordacsehi Község Önkormányzata az 1. § (1) bekezdésében meghatározott köztemető fenntartásáról, üzemeltetéséről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében a Somogy Megyei Temetkezési Szolgáltató Kft. 7400 Kaposvár, Mező u. 2. szám alatti szolgáltató (a továbbiakban: üzemeltető) bevonásával gondoskodik. A szolgáltatási díjakat a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

3. § (1) Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének.

(2) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről az üzemeltető gondoskodik.

(3) Sírgondozás céljára a temetőben kiépített ivóvízvezetékben rendelkezésre álló vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú- és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja.

4. § (1)1 Amennyiben a temetőben az üzemeltetőn kívül más temetkezési szolgáltató végez temetkezési szolgáltatást, köteles az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újra temetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetét és berendezését igénybe venni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott temetkezési szolgáltató az üzemeltető által biztosított szolgáltatás igénybevételéért a 2. melléklet 1.-5. pontjában meghatározott díjat fizeti az üzemeltető részére.

(3) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők kivitelezésenként a 2. melléklet 6. pontjában meghatározott temetőfenntartási hozzájárulást fizetnek az üzemeltető részére.

5. § (1) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak az üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(2) A temetői munkák során - különösen rátemetés, exhumálás, áthelyezés esetén - talált értéktárgyakról és a megtalálás körülményeiről az üzemeltető jegyzőkönyvet köteles felvenni.

(3) A talált értékek biztonságos megőrzéséről a jogosultnak történő átadásig az üzemeltető gondoskodik.

3. A temető rendje

6. § (1) A temetőben tilos minden olyan magatartás, amely a hozzátartozók, látogatók kegyeleti érzését sérti, vagy a búcsúztató szertartások rendjét zavarja.

(2) A temetőt látogatók tájékoztatásáról a temető bejáratánál elhelyezett tábla szolgál, mely útmutatást ad a temető nyitva tartásáról, hivatalos ügyek intézésének helyéről.

(3) A temetőt bárki, időbeli korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

(4) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak nagykorú személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(5) Vakvezető kutya kivételével a temetőbe kutyát bevinni tilos.

(6) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, a temetőben építési vagy bontási munkát megkezdeni, vagy a temetőből bontási anyagot elszállítani a temető üzemeltetőjének előzetes írásos értesítését követően szabad.

(7) A temetőbe építési vagy bontási anyagot szállító járművel behajtani a temető üzemeltetőjének előzetes írásos értesítését követően naponta 7 és 16 óra között lehet.

(8) Az építési hulladékot a keletkezéstől számított 3 napon belül, de legkésőbb az építési tevékenység befejezésekor a temető területéről el kell szállítani. Az elszállításról az építési munka kivitelezője köteles gondoskodni.

(9) A temetőbe járművel behajtani a mozgásában korlátozott személyt szállító jármű, valamint a temetőben végzett építési munkához építőanyagot, vagy onnan építési törmeléket, bontási anyagot elszállító jármű kivételével csak a kijelölt parkolóig szabad. A mozgásában korlátozott személyt szállító jármű a temető területére korlátozás nélkül behajthat.

(10) A temetési helyről kegyeleti tárgy, növényzet és egyéb díszítő anyag csak a temetési hellyel rendelkezni jogosult hozzájárulásával távolítható el.

(11) Temetőben keletkezett hulladékot a kijelölt helyeken kell lerakni. A keletkezett hulladék elszállításáról az üzemeltető gondoskodik. A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között csak a sírgondozás ideje alatt tárolható.

(12) A sírokra és a sírhelytáblák területére fát ültetni tilos.

(13) A temető területén szemét, feleslegessé vált koszorú, avar és zöldhulladék égetése tilos.

(14) Vasárnap és ünnepnapon a temetőben a temetkezési szolgáltatás körébe tartozó munka kivételével vállalkozásszerűen munka, személyszállítás kivételével járművel történő szállítási tevékenység nem végezhető.

4. Temetési helyek

7. § (1) A temetőben a sírhelyeket folytatólagos sorrendben kell felhasználni, és az elhunytat a (2) bekezdésben foglalt kivétellel, ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglevő temetési hely feletti rendelkezési joga, az elhalálozás ideje szerint sorrendben a következő temetési helyre kell temetni.

(2) Az elhunyt életében megépített sírboltba (kriptába), egyes vagy kettes sírhely szabad temetési helyére, mélyített sírba történő temetés a sírhellyel rendelkezni jogosult hozzátartozó rendelkezése szerint, az (1) bekezdésben foglaltak betartása nélkül történhet.

8. § (1) Koporsós temetésre használható temetkezési helyek lehetnek:

a) egyes sírhelyek,

b) kettes sírhelyek,

c) sírbolt.

(2) Elhamvasztott halottak hamvait, a hamvakat tartalmazó urnákat temetőn belül:

a) koporsós sírhelyre rátemetéssel,

b) urnafalban,

c) urnasírhelyben és annak síremlékén urnafülkében

lehet elhelyezni.

9. § (1) A temetőben kialakítható sírhelyek felszíni méretét a következőképpen kell kialakítani:

a) felnőtt egyes sírhely: 250 cm hosszú, 150 cm széles;

b) felnőtt kettes sírhely: 250 cm hosszú, 250 cm széles;

c) gyermek sírhely

ca) felnőtt sírhellyel azonos táblában vagy sorban: 250 cm hosszú, 115 cm széles;

cb) külön táblában vagy sorban: 130 cm hosszú, 115 cm széles;

d) urnasírhely: 155 cm hosszú, 115 cm széles;

e) kettős (két koporsó befogadására alkalmas) sírbolt (kripta): 250 cm hosszú, 300 cm széles;

f) négyes (négy koporsó befogadására alkalmas) sírbolt (kripta): 400 cm hosszú, 300 cm széles.

(2) A sírhelyet a sírhely sor vonalában kell kitűzni. A sírhely sorok között egy méter távolságot kell biztosítani.

(3) A sírgödröt a sírhely kitűzési vonalától a sírhely szemközti oldala felé mért 25 cm és a sírhely kitűzési vonallal szemközti oldala között, egyes sírhely esetén a sírhely szélességi tengelye vonalában, kettős sírhely esetén a sírhely szélességi tengelye vonalától mért 30 cm távolságtól a sírhely széle felé eső területen kell elkészíteni.

(4) Síremléket, sírkövet a sírhely kitűzési vonalától a sírhely szemközti oldala felé mért 25 cm távolságban, egyenes vonalban kell megépíteni. A síremlék, sírkő és sírdomb körül legalább 25 cm széles szegélyt kell a sírhelyen belül szabadon hagyni. A síremlék vagy a sírkő körüli szegély szilárd burkolattal ellátható.

(5) Az egymás melletti sírhelyeken a felnőtt sírgödrök között 60 cm , gyermek sírgödrök között 30 cm távolságot kell hagyni. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(6) Sírbolt (kripta) a temető északnyugati részén levő parcellában létesíthető.

5. Temetési hely feletti rendelkezési jog

10. § (1) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért díjat kell fizetni, amelynek összegét és a temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartamát az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott díjat az üzemeltető részére a temetkezési hely kiválasztásakor, illetve a hozzátartozónak a temetkezési hely újbóli megváltására irányuló bejelentésekor kell megfizetni.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzésekor a rendelkezésre jogosulttal a sírhely építészeti, kertészeti kialakításának és gondozásának követelményeit ismertetni kell.

11. §2

12. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez

A temetési helyek megváltási és újraváltási díjai:

1. Sírhelydíjak 25 évre:

a) Gyermek sírhely koporsós vagy urnás temetéshez: 575,- Ft + ÁFA

b) Felnőtt egyes sírhely koporsós vagy urnás temetéshez: 1150,- Ft + ÁFA

c) Kettes sírhely koporsós vagy urnás temetéshez: 2300,- Ft + ÁFA

2. Kriptasírhelydíjak 60 évre (sírbolt):

a) 2 személyes kripta: 36.225,- Ft + ÁFA

b) 4 személyes kripta: 48.300,- Ft + ÁFA

c) 6 személyes kripta: 60.375,-Ft + ÁFA

3. Urnasírhelyek 10 évre:

a) urnafülke urnafalban: 11.500,-Ft + ÁFA

b) urnasír: 575,- Ft + ÁFA

4. Urnahely 20 évre:

urnakripta: 1.150,- Ft+ ÁFA

2. melléklet a 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez

A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj

1. Az elhunyt hűtése személyenként, naponta: 3.019,-Ft + ÁFA

2. Sírhelynyitás (sírásás, sírnyitás) 11.408,- Ft + ÁFA

3. Halottszállítás a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön 8.125,- Ft + ÁFA

4. Visszahantolás 12.075,- Ft + ÁFA

5. Az üzemeltető berendezéseinek igénybevétele az üzemeltető

szakszemélyzetének igénybevétele nélkül: 18.222,-Ft + ÁFA

6. Temető fenntartási hozzájárulás 900, Ft/alkalom + ÁFA

1

A 4. § (1) bekezdése az Ordacsehi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 11. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.