Ordacsehi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2024. 01. 01

Ordacsehi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

2024.01.01.

Ordacsehi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Ordacsehi község közigazgatási területén található Ordacsehi, belterület Temető utcában lévő 167 hrsz-ú köztemető (a továbbiakban: temető) létesítményeire, valamint az ott végzett temetkezési tevékenységekre és temetkezési szolgáltatásokra terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya a temető tulajdonosára, a temetőben temetkezési szolgáltatást végzőkre, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre terjed ki, akiket a temetőben végzett tevékenységük, vagy a temető használata, a szolgáltatások igénybevétele során jogok illetnek, vagy kötelezettségek terhelnek.

2. A temető üzemeltetése

2. § Ordacsehi Község Önkormányzata az 1. § (1) bekezdésében meghatározott köztemető fenntartásáról, üzemeltetéséről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében a Somogy Megyei Temetkezési Szolgáltató Kft. 7400 Kaposvár, Mező u. 2. szám alatti szolgáltató (a továbbiakban: üzemeltető) bevonásával gondoskodik. A szolgáltatási díjakat a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

3. § (1) Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének.

(2) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről az üzemeltető gondoskodik.

(3) Sírgondozás céljára a temetőben kiépített ivóvízvezetékben rendelkezésre álló vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú- és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja.

4. § (1) Amennyiben a temetőben az üzemeltetőn kívül más temetkezési szolgáltató végez temetkezési szolgáltatást, köteles az elhunyt hűtésével, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, sírhelynyitással és visszahantolással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető berendezését, ravatalozót (a továbbiakban: az üzemeltető által biztosított szolgáltatás) igénybe venni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott temetkezési szolgáltató az üzemeltető által biztosított szolgáltatás igénybevételéért a 2. melléklet 1.-5. pontjában meghatározott díjat fizeti az üzemeltető részére.

(3) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők kivitelezésenként a 2. melléklet 6. pontjában meghatározott temetőfenntartási hozzájárulást fizetnek az üzemeltető részére.

5. § (1) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak az üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(2) A temetői munkák során - különösen rátemetés, exhumálás, áthelyezés esetén - talált értéktárgyakról és a megtalálás körülményeiről az üzemeltető jegyzőkönyvet köteles felvenni.

(3) A talált értékek biztonságos megőrzéséről a jogosultnak történő átadásig az üzemeltető gondoskodik.

3. A temető rendje

6. § (1) A temetőben tilos minden olyan magatartás, amely a hozzátartozók, látogatók kegyeleti érzését sérti, vagy a búcsúztató szertartások rendjét zavarja.

(2) A temetőt látogatók tájékoztatásáról a temető bejáratánál elhelyezett tábla szolgál, mely útmutatást ad a temető nyitva tartásáról, hivatalos ügyek intézésének helyéről.

(3) A temetőt bárki, időbeli korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

(4) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak nagykorú személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(5) Vakvezető kutya kivételével a temetőbe kutyát bevinni tilos.

(6) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, a temetőben építési vagy bontási munkát megkezdeni, vagy a temetőből bontási anyagot elszállítani a temető üzemeltetőjének előzetes írásos értesítését követően szabad.

(7) A temetőbe építési vagy bontási anyagot szállító járművel behajtani a temető üzemeltetőjének előzetes írásos értesítését követően naponta 7 és 16 óra között lehet.

(8) Az építési hulladékot a keletkezéstől számított 3 napon belül, de legkésőbb az építési tevékenység befejezésekor a temető területéről el kell szállítani. Az elszállításról az építési munka kivitelezője köteles gondoskodni.

(9) A temetőbe járművel behajtani a mozgásában korlátozott személyt szállító jármű, valamint a temetőben végzett építési munkához építőanyagot, vagy onnan építési törmeléket, bontási anyagot elszállító jármű kivételével csak a kijelölt parkolóig szabad. A mozgásában korlátozott személyt szállító jármű a temető területére korlátozás nélkül behajthat.

(10) A temetési helyről kegyeleti tárgy, növényzet és egyéb díszítő anyag csak a temetési hellyel rendelkezni jogosult hozzájárulásával távolítható el.

(11) Temetőben keletkezett hulladékot a kijelölt helyeken kell lerakni. A keletkezett hulladék elszállításáról az üzemeltető gondoskodik. A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között csak a sírgondozás ideje alatt tárolható.

(12) A sírokra és a sírhelytáblák területére fát ültetni tilos.

(13) A temető területén szemét, feleslegessé vált koszorú, avar és zöldhulladék égetése tilos.

(14) Vasárnap és ünnepnapon a temetőben a temetkezési szolgáltatás körébe tartozó munka kivételével vállalkozásszerűen munka, személyszállítás kivételével járművel történő szállítási tevékenység nem végezhető.

4. Temetési helyek

7. § (1) A temetőben a sírhelyeket folytatólagos sorrendben kell felhasználni, és az elhunytat a (2) bekezdésben foglalt kivétellel, ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglevő temetési hely feletti rendelkezési joga, az elhalálozás ideje szerint sorrendben a következő temetési helyre kell temetni.

(2) Az elhunyt életében megépített sírboltba (kriptába), egyes vagy kettes sírhely szabad temetési helyére, mélyített sírba történő temetés a sírhellyel rendelkezni jogosult hozzátartozó rendelkezése szerint, az (1) bekezdésben foglaltak betartása nélkül történhet.

8. § (1) Koporsós temetésre használható temetkezési helyek lehetnek:

a) egyes sírhelyek,

b) kettes sírhelyek,

c) sírbolt.

(2) Elhamvasztott halottak hamvait, a hamvakat tartalmazó urnákat temetőn belül:

a) koporsós sírhelyre rátemetéssel,

b) urnafalban,

c) urnasírhelyben és annak síremlékén urnafülkében

lehet elhelyezni.

9. § (1) A temetőben kialakítható sírhelyek felszíni méretét a következőképpen kell kialakítani:

a) felnőtt egyes sírhely: 250 cm hosszú, 150 cm széles;

b) felnőtt kettes sírhely: 250 cm hosszú, 250 cm széles;

c) gyermek sírhely

ca) felnőtt sírhellyel azonos táblában vagy sorban: 250 cm hosszú, 115 cm széles;

cb) külön táblában vagy sorban: 130 cm hosszú, 115 cm széles;

d) urnasírhely: 155 cm hosszú, 115 cm széles;

e) kettős (két koporsó befogadására alkalmas) sírbolt (kripta): 250 cm hosszú, 300 cm széles;

f) négyes (négy koporsó befogadására alkalmas) sírbolt (kripta): 400 cm hosszú, 300 cm széles.

(2) A sírhelyet a sírhely sor vonalában kell kitűzni. A sírhely sorok között egy méter távolságot kell biztosítani.

(3) A sírgödröt a sírhely kitűzési vonalától a sírhely szemközti oldala felé mért 25 cm és a sírhely kitűzési vonallal szemközti oldala között, egyes sírhely esetén a sírhely szélességi tengelye vonalában, kettős sírhely esetén a sírhely szélességi tengelye vonalától mért 30 cm távolságtól a sírhely széle felé eső területen kell elkészíteni.

(4) Síremléket, sírkövet a sírhely kitűzési vonalától a sírhely szemközti oldala felé mért 25 cm távolságban, egyenes vonalban kell megépíteni. A síremlék, sírkő és sírdomb körül legalább 25 cm széles szegélyt kell a sírhelyen belül szabadon hagyni. A síremlék vagy a sírkő körüli szegély szilárd burkolattal ellátható.

(5) Az egymás melletti sírhelyeken a felnőtt sírgödrök között 60 cm , gyermek sírgödrök között 30 cm távolságot kell hagyni. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(6) Sírbolt (kripta) a temető északnyugati részén levő parcellában létesíthető.

5. Temetési hely feletti rendelkezési jog

10. § (1) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért díjat kell fizetni, amelynek összegét és a temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartamát az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott díjat az üzemeltető részére a temetkezési hely kiválasztásakor, illetve a hozzátartozónak a temetkezési hely újbóli megváltására irányuló bejelentésekor kell megfizetni.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzésekor a rendelkezésre jogosulttal a sírhely építészeti, kertészeti kialakításának és gondozásának követelményeit ismertetni kell.

11. § Hatályát veszti a temetőről és a temetkezés egyes kérdéseiről szóló 11/2012. (XII. 19.) önkormányzati rendelet.

12. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez

A temetési helyek megváltási és újraváltási díjai:

1. Sírhelydíjak 25 évre:

a) Gyermek sírhely koporsós vagy urnás temetéshez: 575,- Ft + ÁFA

b) Felnőtt egyes sírhely koporsós vagy urnás temetéshez: 1150,- Ft + ÁFA

c) Kettes sírhely koporsós vagy urnás temetéshez: 2300,- Ft + ÁFA

2. Kriptasírhelydíjak 60 évre (sírbolt):

a) 2 személyes kripta: 36.225,- Ft + ÁFA

b) 4 személyes kripta: 48.300,- Ft + ÁFA

c) 6 személyes kripta: 60.375,-Ft + ÁFA

3. Urnasírhelyek 10 évre:

a) urnafülke urnafalban: 11.500,-Ft + ÁFA

b) urnasír: 575,- Ft + ÁFA

4. Urnahely 20 évre:

urnakripta: 1.150,- Ft+ ÁFA

2. melléklet a 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez

A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj

1. Az elhunyt hűtése személyenként, naponta: 3.019,-Ft + ÁFA

2. Sírhelynyitás (sírásás, sírnyitás) 11.408,- Ft + ÁFA

3. Halottszállítás a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön 8.125,- Ft + ÁFA

4. Visszahantolás 12.075,- Ft + ÁFA

5. Az üzemeltető berendezéseinek igénybevétele az üzemeltető

szakszemélyzetének igénybevétele nélkül: 18.222,-Ft + ÁFA

6. Temető fenntartási hozzájárulás 900, Ft/alkalom + ÁFA