Ordacsehi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőről és a temetkezésről szóló 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 16

Ordacsehi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.16.
a temetőről és a temetkezésről szóló 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az Ordacsehi közigazgatási területén lévő és az Ordacsehi Község Önkormányzat tulajdonát képező 167 hrsz-ú köztemető üzemeltetője a Somogy Megyei Temetkezési Szolgáltató Kft.
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (1) bekezdése az alábbiak szerint rendelkezik:
„40. § (1) A temető tulajdonosa, köztemető esetén az önkormányzat rendelete kötelezővé teheti a temetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevételét (a továbbiakban: az üzemeltető által biztosított szolgáltatás).”
Ordacsehi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2023. novemberi ülésén elfogadta a temetőről és a temetkezésről szóló 13/2023. (XI.29.) önkormányzati rendeletet.
Az önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése már szabályozza a temető törvény által biztosított lehetőséget, hogy az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételét részben kötelezővé tette.
A fenti szakasz módosítása indokolt, a temető törvény által meghatározott feladatok teljes körű önkormányzati rendeletben való rögzítésére.
Az önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése az alábbi szöveggel kerül újra szabályozásra:
4. § (1) Amennyiben a temetőben az üzemeltetőn kívül más temetkezési szolgáltató végez temetkezési szolgáltatást, köteles az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újra temetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetét és berendezését igénybe venni.